motyleqq Posted February 11, 2012 Author Posted February 11, 2012 [quote name='yamayka']Daj jej częściej korzyść z puszczania! Albo dalsze przeciąganie sekundę po puść (i tak 10 razy a raz puść i zabierasz), albo poćwicz też na dwóch piłkach/gryzakach - za puść w sekundzie wyskakuje druga zabawka, którą można upolować. Puść ma oznaczać dla psa coś atrakcyjnego za moment. tak właśnie robię :) i tylko dlatego zaczęła oddawać piłki, z którymi wcześniej uciekała z zasięgu moich rąk... a teraz chętnie przynosi, nie gubi po drodze, no i najważniejsze-cieszy się jak tylko wyjmuję piłkę z kieszeni :) Tak trzymać! Okropny jest widok, gdy ludź trzyma koziołek psu na widoku, tuż obok głowy psa nawet, a pies ma go w d...ie.bałam się, że u nas tak to będzie wyglądać, że zbyt 'sztywno' to zrobię, ale jak widać nawet aportem formalnym można się bawić i mieć radochę :) My też byliśmy dziś w lesie na spacerze, mimo zimy - bombowo. Ale słyszałam już godowe odgłosy dzięcioła - chyba mamy szansę na wiosne! nie mogę się doczekać wiosny, gdyż pracuję na dworze:roll: także cieszy mnie ta wiadomość :lol: myśmy spotkały wiewiórę, Etna poleciała, wiewióra hop na drzewo, a pies stoi na dwóch łapach zaskoczony... :evil_lol: Quote
yamayka Posted February 11, 2012 Posted February 11, 2012 bałam się, że u nas tak to będzie wyglądać, że zbyt 'sztywno' to zrobię, ale jak widać nawet aportem formalnym można się bawić i mieć radochę No! Bo całym posłuszeństwem pod regulamin TRZEBA się bawić, zeby to fajnie wyglądało. Do nas przychodza stada ludzi, którzy owszem - używają nawet piłek, bawią się nimi z psem, ale wyraźnie dzielą pracę/zabawę... I potem to wyglada jak wygląda - pies fajny, potrafi sie bawić, a ćwiczy smętnie... Zawsze jest wielkie zdziwko, że w treningu najpierw zabawa, zabawa, zabawa... i potem można pomyśleć o wplataniu w to komend i ćwiczeń, by psu zlało się to w jedno. nie mogę się doczekać wiosny, gdyż pracuję na dworze także cieszy mnie ta wiadomość Ja pracowałam 3 lata w ZOO - oj, wtedy zimy dały mi sie we znaki... Teraz wiosna potrzebna głównie ze względu na psa i treningi plus długie spacery...poza tym - oboje zmarzluchy jesteśmy z psem :) myśmy spotkały wiewiórę, Etna poleciała, wiewióra hop na drzewo, a pies stoi na dwóch łapach zaskoczony... Ja muszę mieć linkę w pogotowiu w okolicach paśników... Swoją drogą - że też pies tak pięknie, równiutko, z noskiem przy ziemi non stop potrafi tropić sarenki i dziczki... :mad: A na śladzie sportowym się nastarac trzeba, żeby nochal był non stop przy podłożu... Nie ma to jak naturalna motywacja... Quote
Aleksa. Posted February 11, 2012 Posted February 11, 2012 motyleqq napisał(a): a na koniec prowadziła jednego psa na smyczy :lol: Dobrze, że nie za uszy..:D jak Scooba :siara: Quote
Unbelievable Posted February 11, 2012 Posted February 11, 2012 to ja dam taki filmik http://www.youtube.com/watch?v=yzqs54qMgQA dzięki temu szczurzy zaczął się szarpać jak na porządnego psa przystało ;) Quote
yamayka Posted February 11, 2012 Posted February 11, 2012 Ten filmik jest bombowy! Czyżby Gramik lubił presję...? ;) Do IPO go! :) Quote
motyleqq Posted February 11, 2012 Author Posted February 11, 2012 [quote name='Aleksandra95']Dobrze, że nie za uszy..:D jak Scooba :siara: oj tam oj tam... :D [quote name='Unbelievable']to ja dam taki filmik http://www.youtube.com/watch?v=yzqs54qMgQA dzięki temu szczurzy zaczął się szarpać jak na porządnego psa przystało ;) ale w związku z czym? :lol: bo z czym jak z czym, ale z szarpaniem to Etna problemu nie ma :eviltong: a poza tym chyba muszę iść się douczyć angielskiego, wszystko co fajne jest w tym języku, a ja nie rozumiem :roll: Quote
Unbelievable Posted February 11, 2012 Posted February 11, 2012 yamayka napisał(a):Ten filmik jest bombowy! Czyżby Gramik lubił presję...? ;) Do IPO go! :) z lękowym psem? niezbyt dobry pomysł :evil_lol: motyleqq napisał(a):ale w związku z czym? :lol: bo z czym jak z czym, ale z szarpaniem to Etna problemu nie ma :eviltong: a poza tym chyba muszę iść się douczyć angielskiego, wszystko co fajne jest w tym języku, a ja nie rozumiem :roll: w związku z puszczaniem, szybkim, i nagradzaniem zaraz po tym, i nakręcaniem psa na to żeby z wielką chęcią chciał puszczać i Quote
yamayka Posted February 11, 2012 Posted February 11, 2012 z lękowym psem? niezbyt dobry pomysł No to ty będziesz pozorować ;) Quote
motyleqq Posted February 11, 2012 Author Posted February 11, 2012 swoją drogą, ja się czasem zastanawiam, czy obrona by się Etnie spodobała... ;) Quote
Unbelievable Posted February 11, 2012 Posted February 11, 2012 yamayka napisał(a):No to ty będziesz pozorować ;) jakoś mnie to nie kręci mimo wszystko :diabloti: i wątpię czy on się do tego nadaje ;) Quote
yamayka Posted February 11, 2012 Posted February 11, 2012 swoją drogą, ja się czasem zastanawiam, czy obrona by się Etnie spodobała Hm hm... Zawsze możesz to sprawdzić, nic nie sugeruję... Patryk na pewno chętnie pobawi się z Etną. Podoba mu się na filmikach :) jakoś mnie to nie kręci mimo wszystko i wątpię czy on się do tego nadaje Cholera, a nas tak! :) A tak z czystej ciekawości- na jakich przesłankach opierasz swą wątpliwość (oczywiście nie chodzi mi o wyczyn ;) )? Quote
motyleqq Posted February 11, 2012 Author Posted February 11, 2012 yamayka napisał(a):Hm hm... Zawsze możesz to sprawdzić, nic nie sugeruję... Patryk na pewno chętnie pobawi się z Etną. Podoba mu się na filmikach :) wybiorę się do Was marzec/kwiecień jak z nowej pracy pojawią się pieniążki :lol: Quote
Unbelievable Posted February 11, 2012 Posted February 11, 2012 yamayka napisał(a):Cholera, a nas tak! :) A tak z czystej ciekawości- na jakich przesłankach opierasz swą wątpliwość (oczywiście nie chodzi mi o wyczyn ;) )? mogę psa pożyczyć :diabloti: hm, on nie jest psem który bez względu na okoliczności będzie się chciał szarpać, a już na pewno nie czymś twardym co kłuje w ząbki :diabloti: Quote
motyleqq Posted February 11, 2012 Author Posted February 11, 2012 Unbelievable napisał(a):mogę psa pożyczyć :diabloti: hm, on nie jest psem który bez względu na okoliczności będzie się chciał szarpać, a już na pewno nie czymś twardym co kłuje w ząbki :diabloti: o, czyli jak Etna zawsze i wszędzie jest gotowa się szarpać obojętnie czym to możemy spróbować IPO?:cool3: Quote
yamayka Posted February 11, 2012 Posted February 11, 2012 hm, on nie jest psem który bez względu na okoliczności będzie się chciał szarpać, a już na pewno nie czymś twardym co kłuje w ząbki No tak, skąd ja to znam...Dla Soka ograniczeniem jest już gryzak ośliniony przez obcego psa. wybiorę się do Was marzec/kwiecień jak z nowej pracy pojawią się pieniążki Juhu! o, czyli jak Etna zawsze i wszędzie jest gotowa się szarpać obojętnie czym to możemy spróbować IPO? Jak bez oporów bawi się z obcym, to na pewno może spróbować rekreacyjnej obrony. Do IPO jako takiego musiałaby jeszcze lubić ślad - bo posłuszeństwo to dla niej nie problem, z tego co widzę na filmach :) Quote
motyleqq Posted February 11, 2012 Author Posted February 11, 2012 [quote name='yamayka'] Jak bez oporów bawi się z obcym, to na pewno może spróbować rekreacyjnej obrony. Do IPO jako takiego musiałaby jeszcze lubić ślad - bo posłuszeństwo to dla niej nie problem, z tego co widzę na filmach :) jak ktoś ma coś fajnego, to Etna zapomina, że ten ktoś jest obcy ;) na początku się wahała, ale że nigdy nikt bawiący się z nią nie zrobił jej krzywdy, to widocznie stwierdziła, że nie ma się czego bać :) a co do śladu, to nigdy nie miałyśmy z tym nic wspólnego i nawet nie wiem jak się przybrać, by sprawdzić... a teraz popatrzcie, Etna wyglądała identyko jak miała cztery miesiące: http://www.dogomania.pl/threads/222721-Filadelfia-4-miesi%C4%99czny-szczeniak-szuka-pilnie-DT-lub-DS.-Bia%C5%82ystok i co ja mam zrobić?:placz: Quote
Aleksa. Posted February 11, 2012 Posted February 11, 2012 [quote name='motyleqq']jak ktoś ma coś fajnego, to Etna zapomina, że ten ktoś jest obcy ;) na początku się wahała, ale że nigdy nikt bawiący się z nią nie zrobił jej krzywdy, to widocznie stwierdziła, że nie ma się czego bać :) a co do śladu, to nigdy nie miałyśmy z tym nic wspólnego i nawet nie wiem jak się przybrać, by sprawdzić... a teraz popatrzcie, Etna wyglądała identyko jak miała cztery miesiące: http://www.dogomania.pl/threads/222721-Filadelfia-4-miesi%C4%99czny-szczeniak-szuka-pilnie-DT-lub-DS.-Bia%C5%82ystok i co ja mam zrobić?:placz: namów mojego tate.....:( Quote
gops Posted February 11, 2012 Posted February 11, 2012 [quote name='motyleqq'] a teraz popatrzcie, Etna wyglądała identyko jak miała cztery miesiące: http://www.dogomania.pl/threads/222721-Filadelfia-4-miesi%C4%99czny-szczeniak-szuka-pilnie-DT-lub-DS.-Bia%C5%82ystok i co ja mam zrobić?:placz: głupie pytanie :diabloti: weź :lol: daj chcociaż DT :diabloti: i może akurat .. Quote
motyleqq Posted February 11, 2012 Author Posted February 11, 2012 Aleksandra95 napisał(a):namów mojego tate.....:( albo Ty Piotra:placz: swoją drogą jego rodzice bardzo kochają Etnę i też by taką chcieli, ale z jakiegoś powodu uważają, że póki mają koty to nie wezmą na stałe psa... a mieli naszą dwa tygodnie i było ok... pies który tam kiedyś trafi będzie miał raj :) Quote
motyleqq Posted February 11, 2012 Author Posted February 11, 2012 gops napisał(a):głupie pytanie :diabloti: weź :lol: daj chcociaż DT :diabloti: i może akurat .. zapytam Piotra jak wróci, ale wątpię... wiesz, my mieszkamy na 21m kwadratowych, a ta sunia na pewno jest większa niż np Apo :lol: Quote
Lucky. Posted February 11, 2012 Posted February 11, 2012 motyleqq napisał(a):albo Ty Piotra:placz: swoją drogą jego rodzice bardzo kochają Etnę i też by taką chcieli, ale z jakiegoś powodu uważają, że póki mają koty to nie wezmą na stałe psa... a mieli naszą dwa tygodnie i było ok... pies który tam kiedyś trafi będzie miał raj :) pokaż rodzicom jak ona ładnie reaguje na kotki :loveu: Quote
motyleqq Posted February 11, 2012 Author Posted February 11, 2012 Lucky. napisał(a):pokaż rodzicom jak ona ładnie reaguje na kotki :loveu: hehe szczerze mówiąc to oni się chyba bardziej boją tego, jakie są ich koty, a są chyba nieco bojowe:lol: ale z nimi też się skontaktuje, może akurat... Quote
darii_iia Posted February 11, 2012 Posted February 11, 2012 Życzę powodzenia. Fajnie by byłogdyby sunia znalazła gdzieś u Was domek. :) Quote
Amber Posted February 12, 2012 Posted February 12, 2012 Jeżeli masz ochotę na trening IPO to serdecznie zapraszam jak się zrobi trochę cieplej razem z nami do Gościeńczyc :). Martin jest taki, że każdego psa ogarnie, nie jak niektórzy tylko ONki i maliny, a reszta (szczególnie dobki) to feeee :eviltong: Zresztą Etna to miniatura belga, zawsze możesz ściemnić, że nie wyrosła :lol: Quote
Recommended Posts