Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='yamayka']Daj jej częściej korzyść z puszczania! Albo dalsze przeciąganie sekundę po puść (i tak 10 razy a raz puść i zabierasz), albo poćwicz też na dwóch piłkach/gryzakach - za puść w sekundzie wyskakuje druga zabawka, którą można upolować. Puść ma oznaczać dla psa coś atrakcyjnego za moment.

tak właśnie robię :) i tylko dlatego zaczęła oddawać piłki, z którymi wcześniej uciekała z zasięgu moich rąk... a teraz chętnie przynosi, nie gubi po drodze, no i najważniejsze-cieszy się jak tylko wyjmuję piłkę z kieszeni :)

Tak trzymać! Okropny jest widok, gdy ludź trzyma koziołek psu na widoku, tuż obok głowy psa nawet, a pies ma go w d...ie.
bałam się, że u nas tak to będzie wyglądać, że zbyt 'sztywno' to zrobię, ale jak widać nawet aportem formalnym można się bawić i mieć radochę :)

My też byliśmy dziś w lesie na spacerze, mimo zimy - bombowo. Ale słyszałam już godowe odgłosy dzięcioła - chyba mamy szansę na wiosne!

nie mogę się doczekać wiosny, gdyż pracuję na dworze:roll: także cieszy mnie ta wiadomość :lol:
myśmy spotkały wiewiórę, Etna poleciała, wiewióra hop na drzewo, a pies stoi na dwóch łapach zaskoczony... :evil_lol:

• Replies 9.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

bałam się, że u nas tak to będzie wyglądać, że zbyt 'sztywno' to zrobię, ale jak widać nawet aportem formalnym można się bawić i mieć radochę

No! Bo całym posłuszeństwem pod regulamin TRZEBA się bawić, zeby to fajnie wyglądało. Do nas przychodza stada ludzi, którzy owszem - używają nawet piłek, bawią się nimi z psem, ale wyraźnie dzielą pracę/zabawę... I potem to wyglada jak wygląda - pies fajny, potrafi sie bawić, a ćwiczy smętnie... Zawsze jest wielkie zdziwko, że w treningu najpierw zabawa, zabawa, zabawa... i potem można pomyśleć o wplataniu w to komend i ćwiczeń, by psu zlało się to w jedno.

nie mogę się doczekać wiosny, gdyż pracuję na dworze także cieszy mnie ta wiadomość

Ja pracowałam 3 lata w ZOO - oj, wtedy zimy dały mi sie we znaki... Teraz wiosna potrzebna głównie ze względu na psa i treningi plus długie spacery...poza tym - oboje zmarzluchy jesteśmy z psem :)

myśmy spotkały wiewiórę, Etna poleciała, wiewióra hop na drzewo, a pies stoi na dwóch łapach zaskoczony...

Ja muszę mieć linkę w pogotowiu w okolicach paśników... Swoją drogą - że też pies tak pięknie, równiutko, z noskiem przy ziemi non stop potrafi tropić sarenki i dziczki... :mad: A na śladzie sportowym się nastarac trzeba, żeby nochal był non stop przy podłożu... Nie ma to jak naturalna motywacja...

Posted

[quote name='Aleksandra95']Dobrze, że nie za uszy..:D jak Scooba :siara:

oj tam oj tam... :D

[quote name='Unbelievable']to ja dam taki filmik

http://www.youtube.com/watch?v=yzqs54qMgQA

dzięki temu szczurzy zaczął się szarpać jak na porządnego psa przystało ;)

ale w związku z czym? :lol: bo z czym jak z czym, ale z szarpaniem to Etna problemu nie ma :eviltong:
a poza tym chyba muszę iść się douczyć angielskiego, wszystko co fajne jest w tym języku, a ja nie rozumiem :roll:

Posted

yamayka napisał(a):
Ten filmik jest bombowy!
Czyżby Gramik lubił presję...? ;) Do IPO go! :)

z lękowym psem? niezbyt dobry pomysł :evil_lol:
motyleqq napisał(a):
ale w związku z czym? :lol: bo z czym jak z czym, ale z szarpaniem to Etna problemu nie ma :eviltong:
a poza tym chyba muszę iść się douczyć angielskiego, wszystko co fajne jest w tym języku, a ja nie rozumiem :roll:

w związku z puszczaniem, szybkim, i nagradzaniem zaraz po tym, i nakręcaniem psa na to żeby z wielką chęcią chciał puszczać
i

Posted

swoją drogą, ja się czasem zastanawiam, czy obrona by się Etnie spodobała

Hm hm... Zawsze możesz to sprawdzić, nic nie sugeruję... Patryk na pewno chętnie pobawi się z Etną. Podoba mu się na filmikach :)

jakoś mnie to nie kręci mimo wszystko i wątpię czy on się do tego nadaje

Cholera, a nas tak! :) A tak z czystej ciekawości- na jakich przesłankach opierasz swą wątpliwość (oczywiście nie chodzi mi o wyczyn ;) )?

Posted

yamayka napisał(a):
Hm hm... Zawsze możesz to sprawdzić, nic nie sugeruję... Patryk na pewno chętnie pobawi się z Etną. Podoba mu się na filmikach :)

wybiorę się do Was marzec/kwiecień jak z nowej pracy pojawią się pieniążki :lol:

Posted

yamayka napisał(a):
Cholera, a nas tak! :) A tak z czystej ciekawości- na jakich przesłankach opierasz swą wątpliwość (oczywiście nie chodzi mi o wyczyn ;) )?

mogę psa pożyczyć :diabloti:
hm, on nie jest psem który bez względu na okoliczności będzie się chciał szarpać, a już na pewno nie czymś twardym co kłuje w ząbki :diabloti:

Posted

Unbelievable napisał(a):
mogę psa pożyczyć :diabloti:
hm, on nie jest psem który bez względu na okoliczności będzie się chciał szarpać, a już na pewno nie czymś twardym co kłuje w ząbki :diabloti:

o, czyli jak Etna zawsze i wszędzie jest gotowa się szarpać obojętnie czym to możemy spróbować IPO?:cool3:

Posted

hm, on nie jest psem który bez względu na okoliczności będzie się chciał szarpać, a już na pewno nie czymś twardym co kłuje w ząbki

No tak, skąd ja to znam...Dla Soka ograniczeniem jest już gryzak ośliniony przez obcego psa.

wybiorę się do Was marzec/kwiecień jak z nowej pracy pojawią się pieniążki

Juhu!

o, czyli jak Etna zawsze i wszędzie jest gotowa się szarpać obojętnie czym to możemy spróbować IPO?

Jak bez oporów bawi się z obcym, to na pewno może spróbować rekreacyjnej obrony. Do IPO jako takiego musiałaby jeszcze lubić ślad - bo posłuszeństwo to dla niej nie problem, z tego co widzę na filmach :)

Posted

[quote name='yamayka']
Jak bez oporów bawi się z obcym, to na pewno może spróbować rekreacyjnej obrony. Do IPO jako takiego musiałaby jeszcze lubić ślad - bo posłuszeństwo to dla niej nie problem, z tego co widzę na filmach :)

jak ktoś ma coś fajnego, to Etna zapomina, że ten ktoś jest obcy ;) na początku się wahała, ale że nigdy nikt bawiący się z nią nie zrobił jej krzywdy, to widocznie stwierdziła, że nie ma się czego bać :) a co do śladu, to nigdy nie miałyśmy z tym nic wspólnego i nawet nie wiem jak się przybrać, by sprawdzić...

a teraz popatrzcie, Etna wyglądała identyko jak miała cztery miesiące:

http://www.dogomania.pl/threads/222721-Filadelfia-4-miesi%C4%99czny-szczeniak-szuka-pilnie-DT-lub-DS.-Bia%C5%82ystok

i co ja mam zrobić?:placz:

Posted

[quote name='motyleqq']jak ktoś ma coś fajnego, to Etna zapomina, że ten ktoś jest obcy ;) na początku się wahała, ale że nigdy nikt bawiący się z nią nie zrobił jej krzywdy, to widocznie stwierdziła, że nie ma się czego bać :) a co do śladu, to nigdy nie miałyśmy z tym nic wspólnego i nawet nie wiem jak się przybrać, by sprawdzić...

a teraz popatrzcie, Etna wyglądała identyko jak miała cztery miesiące:

http://www.dogomania.pl/threads/222721-Filadelfia-4-miesi%C4%99czny-szczeniak-szuka-pilnie-DT-lub-DS.-Bia%C5%82ystok

i co ja mam zrobić?:placz:

namów mojego tate.....:(

Posted

Aleksandra95 napisał(a):
namów mojego tate.....:(

albo Ty Piotra:placz: swoją drogą jego rodzice bardzo kochają Etnę i też by taką chcieli, ale z jakiegoś powodu uważają, że póki mają koty to nie wezmą na stałe psa... a mieli naszą dwa tygodnie i było ok... pies który tam kiedyś trafi będzie miał raj :)

Posted

gops napisał(a):
głupie pytanie :diabloti:
weź :lol: daj chcociaż DT :diabloti: i może akurat ..

zapytam Piotra jak wróci, ale wątpię... wiesz, my mieszkamy na 21m kwadratowych, a ta sunia na pewno jest większa niż np Apo :lol:

Posted

motyleqq napisał(a):
albo Ty Piotra:placz: swoją drogą jego rodzice bardzo kochają Etnę i też by taką chcieli, ale z jakiegoś powodu uważają, że póki mają koty to nie wezmą na stałe psa... a mieli naszą dwa tygodnie i było ok... pies który tam kiedyś trafi będzie miał raj :)

pokaż rodzicom jak ona ładnie reaguje na kotki :loveu:

Posted

Lucky. napisał(a):
pokaż rodzicom jak ona ładnie reaguje na kotki :loveu:

hehe szczerze mówiąc to oni się chyba bardziej boją tego, jakie są ich koty, a są chyba nieco bojowe:lol: ale z nimi też się skontaktuje, może akurat...

Posted

Jeżeli masz ochotę na trening IPO to serdecznie zapraszam jak się zrobi trochę cieplej razem z nami do Gościeńczyc :). Martin jest taki, że każdego psa ogarnie, nie jak niektórzy tylko ONki i maliny, a reszta (szczególnie dobki) to feeee :eviltong: Zresztą Etna to miniatura belga, zawsze możesz ściemnić, że nie wyrosła :lol: