Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Praca na filmie super, ale takie coś (praca przy piłce przy takim popędzie) jest bardzo obciązające dla psa. Coś na zasadzie posłuszeństwa w obronie w IPO. Tak można ćwiczyć z psem mało podatnym na frustrację, zrównoważonym, mocno nakręconym na łup. Ale fajnie pracują... :)

• Replies 9.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

yamayka napisał(a):
Praca na filmie super, ale takie coś (praca przy piłce przy takim popędzie) jest bardzo obciązające dla psa. Coś na zasadzie posłuszeństwa w obronie w IPO. Tak można ćwiczyć z psem mało podatnym na frustrację, zrównoważonym, mocno nakręconym na łup. Ale fajnie pracują... :)

Dzięki za profesjonalne dopowiedzenie :) Też mi się zdawało, że to niejako podstawa do IPO, ale nie byłam pewna i nie chciałam gafy palnąć ;) Jednak piesek nie wygląda mi na jakiegoś przytłoczonego ani spowolnionego, bo o to mi głównie chodziło ;)

Swoją drogą, ciekawe, czy to jakaś podrasowana malina? Mali z dobkiem? :niewiem:

Posted

Kirinna napisał(a):
Zamurowało mnie po obejrzeniu filmiku.

Mnie też :p
Ja chyba nigdy nie będę umiała tak pracować z Torą :shake: Choć ona też jest tak nakręcona na piłkę, więc więcej chęci i czasu i może....

Posted

evel, dzięki za filmik, a wszystkim za rady. już zrozumiałam o co chodzi ;) aha, i nie czułam się atakowana czy obrażana, choć mogłam pisać coś w tym stylu, bo byłam zła na chłopa :evil_lol: ale skoro już się pogodziliśmy, to znów będę milutka i pokorna :cool3:
mamy już norwegi, za nie będzie łatwiej przytrzymać psa niż na obroży, więc zacznę uczyć czekania :)

yamayka napisał(a):

Etna jest psem bardzo pobudliwym, byle co stawia ją w stan gotowości, ale jednocześnie nie jest tak, że nie potrafi się wyciszyć(nie licząc kotów ;)). w domu jak jest czas na spanie, to śpi, nie kręci się, nie szuka zaczepki. na początku naszej współpracy często obie wpadałyśmy we frustrację, ale jest tego coraz mniej. a taka praca jak na filmiku robi ogromne wrażenie i... też tak chcę :lol:

rozmyślałam dziś o tym, na czym najpierw nauczyć aportu formalnego, żeby nie schrzanić na koziołku ;) pytałam chłopa, ale nie doszliśmy do żadnego wniosku. za to umyśliło nam się nauczyć psa przynosić fajki :lol: idzie całkiem nieźle, choć pierwsza paczka(pusta oczywiście) skończyła w kilku częściach ;) jutro nagram filmik

Posted

motyleqq napisał(a):
a taka praca jak na filmiku robi ogromne wrażenie i... też tak chcę :lol:

ja też bym chciała, ale wątpie żeby nasz duet (ja i mój pies) był do czegoś takiego kiedykolwiek zdolny...ani pies, ani pani nie są chyba wystarczająco utalentowani...

Posted

hihi, ten facet z użytkowym onkiem (chyba...?) to baardzo wysokiej klasy szkoleniowiec, bodajże Francuz. To najwyższa szkoła jazdy. Podobno używa też sporo prądu w treningu. A do tego trzeba wieć Wiedzę, by uzyskać przy tym takie cóś jak na filmie...

Posted

sacred PIRANHA napisał(a):
ja też bym chciała, ale wątpie żeby nasz duet (ja i mój pies) był do czegoś takiego kiedykolwiek zdolny...ani pies, ani pani nie są chyba wystarczająco utalentowani...

mój pies jest z pewnością utalentowany, a ja... jeszcze się nauczę :D

yamayka napisał(a):
hihi, ten facet z użytkowym onkiem (chyba...?) to baardzo wysokiej klasy szkoleniowiec, bodajże Francuz. To najwyższa szkoła jazdy. Podobno używa też sporo prądu w treningu. A do tego trzeba wieć Wiedzę, by uzyskać przy tym takie cóś jak na filmie...

ktoś wyżej pisał że to czarna malina. szczerze mówiąc, totalnie nie widzę potrzeby, by używać prądu...

Posted

A ja powiem inaczej - mieć jak najwięcej sukcesów uzyskanych w sposób odpowiedni, dobry dla psa - by na każdym treningu pies utrzymał taką pasję, radość z pracy, socjal, jak ten czarnuch z filmu. Żeby miał taką czystą głowę i jasność każdej sytuacji jak on.

Posted

yamayka napisał(a):
A ja powiem inaczej - mieć jak najwięcej sukcesów uzyskanych w sposób odpowiedni, dobry dla psa - by na każdym treningu pies utrzymał taką pasję, radość z pracy, socjal, jak ten czarnuch z filmu. Żeby miał taką czystą głowę i jasność każdej sytuacji jak on.

dla mnie jakikolwiek efekt nie jest warty użycia prądu. rozumiem, że są sytuacje, gdy nie ma innego wyjścia i wtedy w grę wchodzi bezpieczeństwo psa, ale szkolenie dla mnie nie mieści się w tych sytuacjach. jednak każdy postępuje tak, jak uważa za słuszne i ja tego nie oceniam, tyle tylko że sama nie posunęłabym się do tego

Posted

Jezu ten pies chodzi jak zegarek :O
Chciałabym mieć tak posłusznego psa :loveu: chociaż uważam, że wszystko jest do wypracowania w swoim czasie :-)
Tak wgl to bardzo ładny pies, w takim kolorze malina fajniej się prezentuje wgl mnie niż jako brązowa malina :-)

Posted

tyle tylko że sama nie posunęłabym się do tego

I słusznie, słusznie, bo i po co! ;)
Jeju, żeby tylko i tu się nie zaczęła dyskusja o uzyciu awersji w szkoleniu... ;)

Posted

vege* napisał(a):
Jezu ten pies chodzi jak zegarek :O
Chciałabym mieć tak posłusznego psa :loveu: chociaż uważam, że wszystko jest do wypracowania w swoim czasie :-)
Tak wgl to bardzo ładny pies, w takim kolorze malina fajniej się prezentuje wgl mnie niż jako brązowa malina :-)

też mi się podoba ten pies, taki między ONkiem a maliną :) ale 'oryginalne' maliny też bardzo lubię

yamayka napisał(a):
I słusznie, słusznie, bo i po co! ;)
Jeju, żeby tylko i tu się nie zaczęła dyskusja o uzyciu awersji w szkoleniu... ;)

chyba się nie zacznie, bo u mnie na wątku raczej nie ma osób skandujących 'tylko metody pozytywne!!' ;)

Posted

yamayka napisał(a):
Tu się nie rozchodzi moje panie o czas, ale o olbrzymie umiejętności, wiedzę, wyczucie, intuicję.

racja. na pewno nie uzyskuje się takich efektów z dnia na dzień, ale bez tego, co wymieniłaś, nie uzyskuje się w ogóle, bez względu na to, ile upłynęło czasu

Posted

yamayka napisał(a):
Tu się nie rozchodzi moje panie o czas, ale o olbrzymie umiejętności, wiedzę, wyczucie, intuicję.

no i właśnie dlatego ja nigdy nie osiągne czegos takiego ze swoim psem :cool1:
a dyskusji o używaniu awersji raczej tu nie bedzie, bo nie ma tu miłośnikow "TYLKO pozytywnie żeby nie wiem co i z nie wiem jakim psem!" :cool3:

Ja uważam, ze metody pozytywne trzeba rozpowszechniac owszem, bo stosując takie nieumiejetnie nie zrobi sie psu wielkiej krzywdy niż stosując nieumiejetnie inne.
Ale majac już kilka psów w swoim życiu, wiem jedno, psy są różne i nie ma jednej metody na każdego psa.
Aktualnie mam psa w typie yorka, który jak do mnie przyjechał to bał się wiatru (jak wiał wiatr to pies sie kładł, dygotał i ani kroku w żadną strone), na widok psów sikał pod siebie no i jest (mniej lub bardziej) yorkiem, a podobno od tych to wiele wymagać nie można, bo to tylko głupie yorki:diabloti: A ja ciągle coś próbuje i próbuje i próbuje, męcze tego mojego "piesięciunia" zamiast "dać mu żyć, bo to tylko york" (cytaty z wypowiedzi przechodniów)
Ostatnio szłam z moja tymczasowiczką (yorczyca) po trawniku zasniezonym a pani do mnie hasło: "to on chce tak isc w sniegu?"
ja"nie wiem czy chce, ale nie ma innego wyjscia"
pani "on ma prawo nie chciec isc! a pani ma prawo (chyba sie jej coś pokręciło:evil_lol:) go nieść na rekach!"

Pani sie strasznie zbulwersowała, bałam się czy nie dostanę od niej laską:diabloti:

Posted

nic, tylko do TOZu Cię podać:mad: znęcasz się nad yoraskiem :mad:
a tak serio, to uwielbiam patrzeć na pracujące yorki :lol: w mojej okolicy mieszka taki starszy pan z yoreczkiem i jak ich widzę, to sobie staję i bezczelnie patrzę, jak yorasek aportuje, szczeka, prosi na komendę :lol: są fantastyczni

byłyśmy dziś z Paulą na Fortach Bema, przeżywałam wielki strach, jak mój durny pies biegał po zamarzniętej rzeczce :roll: raz nawet pękło pod nią, ale nie na tyle, by wpadła...
wrzucam filmik obrazujący znęcanie się Etny nad mniejszymi :diabloti:

[video=youtube;yJjrL-387E8]http://www.youtube.com/watch?v=yJjrL-387E8&feature=youtu.be[/video]