Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Schować punkty zapalne - zabawki, żarcie. Karmić najlepiej w osobnych kątach, jeśli będą problemy - nawet w innych pomieszczeniach na początek. Zapoznawać na dworze, rezydentkę ;) trochę zmęczyć przed przyjęciem "nowego". Uczyć każdego psa, że pańcia pracuje z jednym futrem na raz a drugi musi poczekać na swoją kolejkę. Chyba, że chcesz im organizować zabawy grupowe - tu nie pomogę, bo osobiście nie uznaję zabawy "obcych" (w sensie nie mieszkających razem) psów jedną zabawką, bo Zu by wybiła pół osiedla w obronie swoich piłeczek na przykład :) A że nie mamy drugiego domownika to nie wiem jak to wygląda w praktyce (jeszcze! :eviltong:).

• Replies 9.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

poznaj ich na neutralnym gruncie, niech się pobawią wspólnie a potem razem niech wrócą do domu i grzywek niech wejdzie pierwszy. zabawki pochowaj, zeby się po domu nie walały (przynajmniej na początku) i powodów do kłótni nie stwarzały.
zobacz, jak Etna będzie reagowała na nowego psa i jak nowy pies będzie reagował na Etnę i wtedy zdecydujesz, jak wasze spacery będą wyglądały. ale póki co lepiej zaplanuj przynajmniej jeden oddzielny spacer albo faceta angażuj niech grzywka pilnuje a Ty ćwicz z dziewczyną. może się przy okazji w psiaku zakocha i zgodzi się go zostawić:P

Posted

nie nie, zabawa grupowa jedną zabawką, zwłaszcza ulubionym aportem, nie wchodzi w grę... Etna by pożarła grzywkę :evil_lol:
a jak wytłumaczyć psom, że teraz pracuję tylko z jednym? nie chcę zostawiać grzywki samopas, mimo że to tylko DT, chciałabym ją czegoś nauczyć, choćby podstaw :) i zastanawiam się, jak zrobić, żeby Etna się nie wtrącała? i w kwestii klikera... jeśli kupię inny kliker niż ma Etna, to ona będzie czy nie będzie reagować na jego dźwięk?

Posted

Beatrx napisał(a):
poznaj ich na neutralnym gruncie, niech się pobawią wspólnie a potem razem niech wrócą do domu i grzywek niech wejdzie pierwszy. zabawki pochowaj, zeby się po domu nie walały (przynajmniej na początku) i powodów do kłótni nie stwarzały.
zobacz, jak Etna będzie reagowała na nowego psa i jak nowy pies będzie reagował na Etnę i wtedy zdecydujesz, jak wasze spacery będą wyglądały. ale póki co lepiej zaplanuj przynajmniej jeden oddzielny spacer albo faceta angażuj niech grzywka pilnuje a Ty ćwicz z dziewczyną. może się przy okazji w psiaku zakocha i zgodzi się go zostawić:P

dzięki :) tak zrobię z tym neutralnym gruntem, a zabawki u nas raczej się nie walają :)
i racja, wszystko wyjdzie w praniu jak się będą wobec siebie zachowywać

Posted

co do trenowania razem: ja bym to podzieliła na sesje 5 minutowe i w tym czasie jeden piesek ćwiczy 'waruj' a drugi ćwiczy z Tobą np. aport. i potem zmiana. przydałaby Ci się pomoc drugiej osoby do 'pilnowania' psa w 'waruj' tak, zeby nie zerwał się za ćwiczącym psem. chyba, że nad dwoma zapanujesz sama;) ale pewnie grzywek warowania nie naczony więc może być ciężko. ewentualnie możesz warującego przwiązać do jakiegoś słupka, ale jak zwierzątko nie jest nauczone spokojnego warowania to będzie się wyrywało i rzucało na smyczy, więc na początek przydałaby się pomoc.
możesz tez zacząć od tego, ze np, grzywek jest w waruj a Etnie rzucasz aport. Etna przybiega z aportem, dajesz jej waruj i grzywkowi rzucasz aport. i tak na zmianę. chociaż nie wiadomo, co ten grzywek umie i czy nie trzeba będzie się bardziej na nim skupić na początku.

Posted

Wczoraj oglądałam te grzywki i aż serce boli :(
Marzę o tym, by móc wreszcie dawać DT tym psiakom, ale jeszcze muszę trochę poczekać..
Cieszę się, że jedna biedaczyna trafi do Ciebie ba DT i po cichu życzę, by ten DT zamienił się na DS. Chociaż nawet jak się tak nie stanie, to grzywki i tak szybko znajdą domki.

Posted

motyleqq napisał(a):
kurczę... ale jakoś mi się wydaje, że jak wyjdę z grzywkiem, zostawiając Etnę, to Etna będzie urażona...

jak chcesz mieć psa "jedynaka" który pilnuje cię na każdym kroku to patrz na jej "urażenie" ;)
i po raz kolejny- klatka! zamkniesz jednego w klatce, popracujesz z drugim, w międzyczasie rzucając temu w klatce smakołyki. Ja próbowałam różnych sposobów i inaczej się nie dało

Posted

Beatrx napisał(a):
co do trenowania razem: ja bym to podzieliła na sesje 5 minutowe i w tym czasie jeden piesek ćwiczy 'waruj' a drugi ćwiczy z Tobą np. aport. i potem zmiana. przydałaby Ci się pomoc drugiej osoby do 'pilnowania' psa w 'waruj' tak, zeby nie zerwał się za ćwiczącym psem. chyba, że nad dwoma zapanujesz sama;) ale pewnie grzywek warowania nie naczony więc może być ciężko. ewentualnie możesz warującego przwiązać do jakiegoś słupka, ale jak zwierzątko nie jest nauczone spokojnego warowania to będzie się wyrywało i rzucało na smyczy, więc na początek przydałaby się pomoc.
możesz tez zacząć od tego, ze np, grzywek jest w waruj a Etnie rzucasz aport. Etna przybiega z aportem, dajesz jej waruj i grzywkowi rzucasz aport. i tak na zmianę. chociaż nie wiadomo, co ten grzywek umie i czy nie trzeba będzie się bardziej na nim skupić na początku.

wiesz akurat aport jest tym, czego nie mogę ćwiczyć razem, bo Etna traci głowę zupełnie i niezbyt myśli. na pewno nie wyleży spokojnie :( raczej mam na myśli to, że np w domu uczę grzywka siad, a Etna się wtrąca... jak to rozwiązać? :) jestem przekonana że wszystkie te grzywki nie znają żadnej komendy...

omry napisał(a):
Wczoraj oglądałam te grzywki i aż serce boli :(
Marzę o tym, by móc wreszcie dawać DT tym psiakom, ale jeszcze muszę trochę poczekać..
Cieszę się, że jedna biedaczyna trafi do Ciebie ba DT i po cichu życzę, by ten DT zamienił się na DS. Chociaż nawet jak się tak nie stanie, to grzywki i tak szybko znajdą domki.

ja sama ledwo dałam radę przekonać chłopaka...
też myślę że grzywki są bardzo adopcyjne :)

Unbelievable napisał(a):
jak chcesz mieć psa "jedynaka" który pilnuje cię na każdym kroku to patrz na jej "urażenie" ;)
i po raz kolejny- klatka! zamkniesz jednego w klatce, popracujesz z drugim, w międzyczasie rzucając temu w klatce smakołyki. Ja próbowałam różnych sposobów i inaczej się nie dało

no tak, masz rację... chyba za bardzo się przejmuję jej widzimisię.
też myślałam że klatka byłaby super rozwiązaniem, ale prawda jest taka, że teraz nie mam jej za co kupić:shake:

Posted

A może mogłabyś od kogoś pożyczyć klatkę? Ja bym mogła np. ale są akurat totalnie nie rozmiarowe tj. do Atlasa 40: 68 x 48 x 45.5 fajnie wszedłby grzywek, ale Etna już raczej nie, za to klatka Jariego ma wymiary 118 x 78 x 85 to by się zmieścił grzywek, Etna i jeszcze ty z TŻ :lol: I przy okazji zawaliła mieszkanie, a słyszałam, że masz małe. Klatka na pewno była by też fajna, gdyby się okazało, że grzywek (on się jakoś nazywa? ;) ) niszczy np. W każdym razie gdybyś chciała pożyczyć ode mnie tego Atlasa 40 to służę pomocą. To wygląda tak: http://www.kubazoo.com/pl/ferplast-atlas-40-transporter-1075.html kółka można odkręcić, moje jamnice uwielbiały w nim spać ;) http://img683.imageshack.us/img683/9003/hpim8598163.jpg

Posted

kurczę, gdyby ta klatka Jariego była odrobinę mniejsza, to akurat weszłaby mi pod stół :lol: popytam jeszcze o klatkę, jakby co to się zgłoszę do Ciebie po tą mniejszą, dzieki :)

a co do imienia, to jeszcze nie wiem nawet jaką płeć dostanę :D

Posted

pisałam już na wątku grzywków
mogę pomóc w pielęgnacji grzywka ;) mam łysego ;)
a co do zapoznania moim zdaniem grzywek se poradzi to nie są takie pierdołowate psy no chyba że dostaniesz takiego mega zestresowanego ale długo mu nie będzie potrzeba na zaadoptowanie się do nowego otoczenia, mój bierze w posiadanie cały pokój mamy :) drugi jest pod włąsnością drugiego a kot jest neutralny :) będziesz miała napewno wesoło z grzywkiem :)
mizianko dla Etny :loveu:

Posted

Moja klatka ma wysokości chyba 40cm (wymierzę jutro), również mogę pożyczyć. :)

Jak patrzę po sklepach, to mój jest pewnie ten 58x37x32cm.

Posted

a ja mam dobrą radę nie stresuj się tak ;) wszystko będzie dobrze, dziewczyny już wszystko napisały co powinnaś wiedzieć przy wprowadzeniu psiaka , na pewno będzie wszystko ok :lol: będę trzymać za to kciuki ;)

Posted

*anusia&ajlu* napisał(a):
pisałam już na wątku grzywków
mogę pomóc w pielęgnacji grzywka ;) mam łysego ;)
a co do zapoznania moim zdaniem grzywek se poradzi to nie są takie pierdołowate psy no chyba że dostaniesz takiego mega zestresowanego ale długo mu nie będzie potrzeba na zaadoptowanie się do nowego otoczenia, mój bierze w posiadanie cały pokój mamy :) drugi jest pod włąsnością drugiego a kot jest neutralny :) będziesz miała napewno wesoło z grzywkiem :)
mizianko dla Etny :loveu:

dzięki wielkie, będę pisać jakby co :)
z tym zapoznaniem to bardziej chodzi mi o relacje z moją Etną :)

Szura napisał(a):
Moja klatka ma wysokości chyba 40cm (wymierzę jutro), również mogę pożyczyć. :)

Jak patrzę po sklepach, to mój jest pewnie ten 58x37x32cm.

dzięki, ale to jeszcze mniejsza niż Amber :lol: przydałoby się coś, w co wejdzie też Etna, w tamtą moooże na ścisk się zmieści

gops napisał(a):
a ja mam dobrą radę nie stresuj się tak ;) wszystko będzie dobrze, dziewczyny już wszystko napisały co powinnaś wiedzieć przy wprowadzeniu psiaka , na pewno będzie wszystko ok :lol: będę trzymać za to kciuki ;)

hehe dobra rada :lol: tylko strasznie to przeżywam :oops: :lol:

Posted

zawsze można jednego psa w innym pokoju zamknąć, ale to rozwiązanie ma tą jedną wielką wadę, że nie będziesz mogła smakołyków dawać ;) ewentualnie ćwicz z TZtem, w sensie że ty robisz coś z jednym, TZ trzyma drugiego i daje mu smakołyki za grzeczne zachowanie

Posted

Unbelievable napisał(a):
zawsze można jednego psa w innym pokoju zamknąć, ale to rozwiązanie ma tą jedną wielką wadę, że nie będziesz mogła smakołyków dawać ;) ewentualnie ćwicz z TZtem, w sensie że ty robisz coś z jednym, TZ trzyma drugiego i daje mu smakołyki za grzeczne zachowanie

będę kombinować z Piotrem, o ile będzie mu się chciało w ogóle coś robić :roll: on to tylko lubi wydawać wyuczone komendy :roll: a może w międzyczasie załatwi się klatkę

Posted

motyleqq napisał(a):
dzięki wielkie, będę pisać jakby co :)
z tym zapoznaniem to bardziej chodzi mi o relacje z moją Etną :)

moim zdanie bedzie ok, napewno beda na poczatku chwile ekscytacji ale grzywek se poradzi ;) kazdy grzywek ma cos w sobie i potrafia wyjsc na plusie w kazdej sytuacji, u mnie Boo niby taka pierdoła ale jak przypomne jak do nas przyszedl to chyba tylko byly ze 2-3 sytuacje gdzie Ajlu go pogoniła, poznały sie na dzialce na neutralnym terenie i mnie nie bylo bo o mnie Ajlu jest zadzrosna, weszlam dopiero jak Ajlu sie z małym Boo zapoznała, teraz zyja w pelnej zgodzie :) a tez miałam obawy bo Ajlu jest psem mocno skrzywdzonym przez schron i nie przepada jak inne osoby albo psy do mnie podchodza reaguje momentalnie nie mowiac o zamknietym pomieszczeniu bo jest skłonna dziabnąc ze strachu a jest u mnie juz z 6lat :/
u was Etna chyba lepiej reaguje na psy bedzie dobrze nie martw sie, trzymam kciuki :)

Posted

Ależ zmiany! :D
Kiedy przyjeżdża do Ciebie tymczasowicz?
Fajnie, że chłopak się zgodził, mam nadzieję, że Etna będzie gościnna i wszystko pójdzie dobrze :)

Posted

*anusia&ajlu* napisał(a):
moim zdanie bedzie ok, napewno beda na poczatku chwile ekscytacji ale grzywek se poradzi ;) kazdy grzywek ma cos w sobie i potrafia wyjsc na plusie w kazdej sytuacji, u mnie Boo niby taka pierdoła ale jak przypomne jak do nas przyszedl to chyba tylko byly ze 2-3 sytuacje gdzie Ajlu go pogoniła, poznały sie na dzialce na neutralnym terenie i mnie nie bylo bo o mnie Ajlu jest zadzrosna, weszlam dopiero jak Ajlu sie z małym Boo zapoznała, teraz zyja w pelnej zgodzie :) a tez miałam obawy bo Ajlu jest psem mocno skrzywdzonym przez schron i nie przepada jak inne osoby albo psy do mnie podchodza reaguje momentalnie nie mowiac o zamknietym pomieszczeniu bo jest skłonna dziabnąc ze strachu a jest u mnie juz z 6lat :/
u was Etna chyba lepiej reaguje na psy bedzie dobrze nie martw sie, trzymam kciuki :)

no tak, Etna lubi inne psy, ale gości jeszcze nie miałyśmy:)

A&L napisał(a):
Ależ zmiany! :D
Kiedy przyjeżdża do Ciebie tymczasowicz?
Fajnie, że chłopak się zgodził, mam nadzieję, że Etna będzie gościnna i wszystko pójdzie dobrze :)

w piątek :loveu: nie mogę się doczekać :lol:

Posted

deer_1987 napisał(a):
powodzenia z tymczasowiczem :loveu:

dzięki :) ciągle o nim myślę:lol: nie wiem, czy dadzą mi psa czy suczkę, macie jakieś fajne męskie imiona? :cool3:

Posted

motyleqq napisał(a):
dzięki :) ciągle o nim myślę:lol: nie wiem, czy dadzą mi psa czy suczkę, macie jakieś fajne męskie imiona? :cool3:

mi sie podoba Hurmudzu i Hutuktu :loveu::loveu::loveu::loveu: ale to takie tybetanskie imiona :evil_lol:

Posted

motyleqq napisał(a):

No ba :) Całą gamę do wyboru :evil_lol: Jakaś konkretna literka pierwsza? :eviltong:

Posted

dOgLoV napisał(a):
mi sie podoba Hurmudzu i Hutuktu :loveu::loveu::loveu::loveu: ale to takie tybetanskie imiona :evil_lol:

orety, ciężko się wymawia :D

evel napisał(a):
No ba :) Całą gamę do wyboru :evil_lol: Jakaś konkretna literka pierwsza? :eviltong:

literka nie, ale żeby w miarę krótkie było :cool3:

Posted

ja lubię proste imiona Kajtek , Cynek , Julek , Grzywek ;)
może coś pasującego do charteru psa, na pewno samo przyjdzie do głowy jak go poznacie :lol:
trzymamy kciuki za piatek