Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Amber napisał(a):
Ważna jest różnica wieku zazwyczaj. 17 mc i ponad 4 lata to spora różnica. Zresztą ja też mam 2 suki i super się ze sobą dogadują, ale różnica jeszcze większa bo 4 lata i 12 lat. Ja też bardzo chciałam wziąć trzecią sukę ale zdrowy rozsądek wygrał i nie żałuje bo nie mam w domu sieczki i gromadka żyje zgodnie. Widziałam dom w którym były dla odmiany 2 walczące samce w podobnym wieku. Po 4 latach właścicielka się poddała i była zmuszona drugiego psa oddać. Mimo wcześniejszego wybierania, konsultowania rasy niedominującej, charakteru itp. W każdym przejściu były bramki, psy na siebie warczały, jazgot nie do zniesienia, a raz w miesiącu szycie. Nie piszę, że tak będzie - ale tak może być i trzeba to wziąć pod uwagę.

Wiadomo, że suki są fajniejsze :cool3: też się nie mogę doczekać wymarzonej dobermanki, ale ja bym sobie nie stwarzała problemów już na starcie. Suka + pies jest zwykle tak, że pies odpuszcza jak suka go atakuje, natomiast suka + suka, zwykle się nawzajem nakręcają i stąd wynikają bójki.

wszystko jeszcze się okaże jak to będzie :)

• Replies 9.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

nowy pies może wam pomóc z oduczeniem Etny marudzenia przy misce:eviltong: jak mój niejadek gościł przez tydzień psicę mojego kolegi to wsuwał z miski wszystko aż miło:eviltong: co prawda po tygodniu wrócił do starych nawyków żywieniowych, ale przez tydzień motywację miał niezłą:diabloti:

Posted

Jak jeszcze Nikita żyła, to trzeba było pilnować, jak jedli, bo Nikita wpieprzała całą michę w pięć sekund, po czym dobierała się do miski Iwana.. :roll:

Posted

super, trzymam kciuki.:)

ja do pewnego czasu, jak miałam dwa psy, to Dora nie marudziła przy misce.:D co lepsze zawsze na poczatku musiałam dać Dorze miske, która tak naprawde nie była jej, bo i tak się zamieniały, więc taki sposób miałam.:D

potem nasza sunia odeszła.:( Dora wybrzydzała jedzeniem... mieliśmy kilka psiaków na DT, to była mega szczęśliwa i bardzo ładni jadła swoją porcję.:)

Posted

Czy my sie dzisiaj na Kole nie minelysmy? Skupilam sie na usadzeniu mojego, bo sie boi troche duzych psow, ale jak sie odwrocilam to mi sie wydawalo, ze mordka Etny mi mignela. :)

Posted

podobno najlepsza różnica między psami to 4-5lat, większa jest za duża, bo to już zupełnie różne charaktery, a z kolei przy mniejszej obydwa psy w pewnym wieku są dziećmi jeszcze nie do końca dojrzałymi i nie jest to zbyt miłe dla właściciela ;) znaczy pewnie też zależy od rasy, ale wydaje mi się to prawdą. Gram zaraz będzie miał 5,5 roku i wydaje mi się, że przez ten czas zdążyłam go wychować na tyle, żeby mi drugiego psa na starcie nie psuł (a wiadomo że psy od psów najszybciej się uczą), według mnie to jest bardzo ważne jeżeli chodzi o bardziej problematyczne i żywiołowe psy. Ale to w sumie takie gdybanie tylko, jak będzie dokładniej stwierdzę za jakiś miesiąc :diabloti:

w każdym bądź razie fajnie, że doszliście do jakiegoś porozumienia :)

Posted

Beatrx napisał(a):
nowy pies może wam pomóc z oduczeniem Etny marudzenia przy misce:eviltong: jak mój niejadek gościł przez tydzień psicę mojego kolegi to wsuwał z miski wszystko aż miło:eviltong: co prawda po tygodniu wrócił do starych nawyków żywieniowych, ale przez tydzień motywację miał niezłą:diabloti:

Amber napisał(a):
Albo będzie po prostu zjadał Etnie porcję, a ona nie będzie jadła przez 3 dni, jak jest u mnie :evil_lol:

omry napisał(a):
Jak jeszcze Nikita żyła, to trzeba było pilnować, jak jedli, bo Nikita wpieprzała całą michę w pięć sekund, po czym dobierała się do miski Iwana.. :roll:

no właśnie, nie ma to jak wyżeranie sobie z misek. Etnie wyżera jedna kotka moich rodziców :D

Aleksandra95 napisał(a):
super, trzymam kciuki.:)

ja do pewnego czasu, jak miałam dwa psy, to Dora nie marudziła przy misce.:D co lepsze zawsze na poczatku musiałam dać Dorze miske, która tak naprawde nie była jej, bo i tak się zamieniały, więc taki sposób miałam.:D

potem nasza sunia odeszła.:( Dora wybrzydzała jedzeniem... mieliśmy kilka psiaków na DT, to była mega szczęśliwa i bardzo ładni jadła swoją porcję.:)

czyli Dora lubi towarzystwo innego psa? :)

Szura napisał(a):
Czy my sie dzisiaj na Kole nie minelysmy? Skupilam sie na usadzeniu mojego, bo sie boi troche duzych psow, ale jak sie odwrocilam to mi sie wydawalo, ze mordka Etny mi mignela. :)

oo, faktycznie, Twój pies na ławce siedział? to tak, mijałyśmy się :)

Unbelievable napisał(a):
podobno najlepsza różnica między psami to 4-5lat, większa jest za duża, bo to już zupełnie różne charaktery, a z kolei przy mniejszej obydwa psy w pewnym wieku są dziećmi jeszcze nie do końca dojrzałymi i nie jest to zbyt miłe dla właściciela ;) znaczy pewnie też zależy od rasy, ale wydaje mi się to prawdą. Gram zaraz będzie miał 5,5 roku i wydaje mi się, że przez ten czas zdążyłam go wychować na tyle, żeby mi drugiego psa na starcie nie psuł (a wiadomo że psy od psów najszybciej się uczą), według mnie to jest bardzo ważne jeżeli chodzi o bardziej problematyczne i żywiołowe psy. Ale to w sumie takie gdybanie tylko, jak będzie dokładniej stwierdzę za jakiś miesiąc :diabloti:

w każdym bądź razie fajnie, że doszliście do jakiegoś porozumienia :)

o widzisz, a ja jakoś myślałam, że lepiej jak nie będzie dużej różnicy. 5 lat to wydaje mi się dużo... ale może się mylę. szczerze mówiąc wolałabym dwa psy o zbliżonej aktywności :) biorąc pod uwagę Etnę, dwa szoguny to będą :evil_lol:
ciekawe jakiego Ty tam diabła Gramowi przyniesiesz :evil_lol:

też się z tego baardzo cieszę :)

Posted

Tak, to mój gnom na ławce siedział. :) Etna na żywo jeszcze śliczniejsza, jakbyście się kiedyś na Koło wybierały bez dużych kolegów, to dajcie znać u siebie w temacie, może się podłączymy.

Posted

motyleqq napisał(a):
o widzisz, a ja jakoś myślałam, że lepiej jak nie będzie dużej różnicy. 5 lat to wydaje mi się dużo... ale może się mylę. szczerze mówiąc wolałabym dwa psy o zbliżonej aktywności :) biorąc pod uwagę Etnę, dwa szoguny to będą :evil_lol:
ciekawe jakiego Ty tam diabła Gramowi przyniesiesz :evil_lol:

też się z tego baardzo cieszę :)

dużo dla mnie na pewno :diabloti: dla Grama nie wiem, to się zobaczy akurat, szczeniaków nie lubi, Buby też nie lubił :diabloti: ale mam nadzieję że szczeniaka pokocha, bo to jego szczeniak :diabloti: na pewno będzie go gnębił i wychowywał mocno, bo wiem jak jego matka się zachowuje względem szczeniaków swoich, ale mimo wszystko nie powinny się pozabijać :diabloti:
fajnego diabła :loveu: biało-czarny z kropkami :diabloti:

Posted

Szura napisał(a):
Tak, to mój gnom na ławce siedział. :) Etna na żywo jeszcze śliczniejsza, jakbyście się kiedyś na Koło wybierały bez dużych kolegów, to dajcie znać u siebie w temacie, może się podłączymy.

k
my jesteśmy codziennie same, rzadko kogoś spotykamy, z tą panią spotkałam się przypadkiem :) mieszkam baardzo blisko, przez ulicę tylko przechodzę i już, więc zwykle idę koło 14 :) ale w tym tygodniu rezyduję na wsi u rodziców :)

Unbelievable napisał(a):
dużo dla mnie na pewno :diabloti: dla Grama nie wiem, to się zobaczy akurat, szczeniaków nie lubi, Buby też nie lubił :diabloti: ale mam nadzieję że szczeniaka pokocha, bo to jego szczeniak :diabloti: na pewno będzie go gnębił i wychowywał mocno, bo wiem jak jego matka się zachowuje względem szczeniaków swoich, ale mimo wszystko nie powinny się pozabijać :diabloti:
fajnego diabła :loveu: biało-czarny z kropkami :diabloti:

no ciekawe jak to będzie ;) a urośnie większy od Grama czy nie? :cool3:

Posted

a ja powiem z własnego doświadczenia żeby patrzeć też nie tylko na różnicę wieku ale i wielkości , jak jeden pies jest duży drugi mały to bywa ciężko , u mnie np mimo że pudels był chętny 3 lata temu na zabawy z suką różnica byłą zbyt duża i suka robiła mu krzywdę , zwalając go z wersalki czy za mocno waląc łapami , więc różnica wzrostem i wagą ma duże znaczenie .
wiek to druga sprawa u mnie jest różnica 11 lat między psami ;) to kiepski pomysł .

cieszę się że myślicie o 2 psie na pewno Etnie będzie miło mając towarzysza w domu na stałe .

Posted

gops napisał(a):
a ja powiem z własnego doświadczenia żeby patrzeć też nie tylko na różnicę wieku ale i wielkości , jak jeden pies jest duży drugi mały to bywa ciężko , u mnie np mimo że pudels był chętny 3 lata temu na zabawy z suką różnica byłą zbyt duża i suka robiła mu krzywdę , zwalając go z wersalki czy za mocno waląc łapami , więc różnica wzrostem i wagą ma duże znaczenie .
wiek to druga sprawa u mnie jest różnica 11 lat między psami ;) to kiepski pomysł .

cieszę się że myślicie o 2 psie na pewno Etnie będzie miło mając towarzysza w domu na stałe .

nie myślę o dużej różnicy wielkości, ale po prostu Etna trochę się boi psów większych od siebie, a z tymi mniejszymi ma dobre relacje, nawet jak różnica jest niewielka. no i też wszystko zależy od konkretnego psa. zobaczymy jak to będzie :)

dziś bawiłam się z psem na podwórku, a tu na przeciwko facet się rozbił samochodem... poszłam, kobieta z rozwaloną głową daje mi telefon żebym zadzwoniła... zabrała ją karetka, kierowcy nic się nie stało. bardzo długo stali potem, tzn policja, a 2h później kawałek dalej znów coś się stało :shake: efekty zimy na wsi... najgorzej że jak poszłam po mamę, to Etna chciała iść z nami... mama nie domknęła bramki i Etna wyleciała prawie na ulicę... za obrożę nie mogłam jej złapać, bo by z niej wylazła, złapałam ją za skórę, aż zaczęła piszczeć ;( ale cóż, musiałam, inaczej by poleciała pod samochód za moją mamą...

Posted

motyleqq napisał(a):
hehe dzięki :) to wszystko kotki. musiałam usunąć bo zapomniałam zmniejszyć :D

a tak poważnie wyglądała jak kocur:P ale przecudna jest:)

Posted

Hejka :bye:
Fajnie, że chłopak sam zaproponował drugiego psa :)Ja też mam w planach drugiego. Tzn. będzie na pewno, tylko jeszcze nie wiem kiedy, ale chciałabym jak najszybciej. U mnie będzie to na pewno kolejna suka i mam nadzieję, że nie będę miała większych problemów wychowawczych. Mój chłopak też by chciał drugiego, ale podchodzi do tego bardziej racjonalnie niż ja, bo ja to bym chciała najchętniej już teraz :eviltong:
Z żarciem też mamy problemy, ale to Ci już u nas pisałam, zobaczymy co z tego wyjdzie, ale mam cichą nadzieję, że wszystko wróci do normy, bo Lena od kilku dni prawie normalnie je Orijena.
Czekam na zdjęcia! ;)

Guest papillonek
Posted

A my sniegu mamy po kolana :D
Nareszcie czuc ze swieta idą,więc WESOŁYCH ŚWIĄT!!
planujesz towarzysza dla Etny??:cool3:

Posted

[quote name='Aleksandra95']jak to ?! śnieg ? :( a my nie mamy.:placz:

ha, a u nas jest BARDZO dużo :D

[quote name='Beatrx']a tak poważnie wyglądała jak kocur:P ale przecudna jest:)

dzięki dzięki :)

[quote name='A&L']Hejka :bye:
Fajnie, że chłopak sam zaproponował drugiego psa :)Ja też mam w planach drugiego. Tzn. będzie na pewno, tylko jeszcze nie wiem kiedy, ale chciałabym jak najszybciej. U mnie będzie to na pewno kolejna suka i mam nadzieję, że nie będę miała większych problemów wychowawczych. Mój chłopak też by chciał drugiego, ale podchodzi do tego bardziej racjonalnie niż ja, bo ja to bym chciała najchętniej już teraz :eviltong:
Z żarciem też mamy problemy, ale to Ci już u nas pisałam, zobaczymy co z tego wyjdzie, ale mam cichą nadzieję, że wszystko wróci do normy, bo Lena od kilku dni prawie normalnie je Orijena.
Czekam na zdjęcia! ;)

ja też chciałabym już teraz, najlepiej od razu pojechać do schroniska :lol: chociaż w schronisku to bym się zapłakała prędzej...

[quote name='papillonek']A my sniegu mamy po kolana :D
Nareszcie czuc ze swieta idą,więc WESOŁYCH ŚWIĄT!!
planujesz towarzysza dla Etny??:cool3:

racja, bez śniegu nie było czuć świąt :) również życzę wesołych!
planuję planuję, w przyszłym roku jak się uda... :razz:

wstawiam zdjęcia po raz drugi :lol:

kociarnia :)