asiak_kasia Posted July 22, 2013 Posted July 22, 2013 Przy alergii to się nie podaje karmy wieloskładnikowej, max. 2 składniki, i tak się składa, że mogłabym książkę na ten temat napisać. Rot był alergikiem, do tego AZS i serio, wiem co to znaczy i jak rozwalić może organizm. U nas skończyło się to tragicznie, bo za późno zdiagnozowano nowotwór. Który był dość ściśle sprzężony z alergią. Długo i po wielu wetach krążyliśmy zanim się udało trafić na tego sensownego. Nie wiem czy w Twoich okolicach tez można zrobić badania ze wskazaniem alergenu, ale dopiero takie badania dały JEDNOZNACZNĄ odpowiedź co z psem jest. Zmiany karm, raz że nie wpływają najlepiej na układ pokarmowy, dwa, że są wróżeniem z fusów w dużej mierze. Ale jeżeli komuś to odpowiada, to spoko. Nie mój cyrk nie moje małpy. Natomiast to czy byłaś u weta czy nie, to już nie moja bajka. I w tej mierze ja nic nie sugeruje. Ja bym po prostu nie mogła znieść faktu, że mój pies się czochra, a ja nie wiem co mu jest. I być może przy 4 worku karmy dowiem się, że to uczulenie na "kalafior" czy inne cudo. Do tego to wcale nie musi być pokarmówka. Równie dobrze mogą być to roztocza. Szczególnie, że alergia może mieć różną intensywność. U nas ulgę psu przyniosło podanie nasyconych kwasów tłuszczowych (omega 6 i omega 3). Zmniejszają uczucie świądu. Serio nie życzę Ci nigdy przejścia tego co ja zaliczyłam, z gronkowcem na początku listy, a nowotworem na końcu. :roll: Quote
Unbelievable Posted July 22, 2013 Posted July 22, 2013 asiak, moim zdaniem trochę przesadzasz : P jakby timiemu faktycznie coś strasznie było to mam nadzieję, że już dawno miałby zrobione testy, a jak się trochę drapie i nie wygląda na wymemłanego życiem, to nie ma co przesadzać. Lekka alergia to nie jest nic niezwykłego, i właśnie zmiana karmy zazwyczaj pomaga, ale też polecałabym dietę dwuskładnikową w tym wypadku ;) zamiast karmy. Chociaż wiadomo, karma najtańsze rozwiązanie. Quote
a_niusia Posted July 22, 2013 Posted July 22, 2013 nowa karma trzeba troche pokarmic, zeby zobaczyc efekty i zeby ewentualne skutki alergii ustapily. Quote
Majkowska Posted July 22, 2013 Posted July 22, 2013 Przeważnie z łap się jednak lubi lać krew tak że wygląda jakby pies się na wylot przebił, a ranka czasem jest mikroskopijna więc czasem cięzko na pierwszy rzut ocenić. Ja tam nie mam z łapami na szczęście doświadczenia, ale wiem że moja hodowczyni bardzo często jeździ szyć, bo jakoś ma pecha i mimo że uważa z przesadą to zawsze się jej psy potną. Ja poszłam od razu prosto ze spaceru bo krew mu z łapy waliła strumieniem i zrobiłam rzecz słuszną bo tak do 2 h pies by się wykrawił... Z drobniejszym zranieniem bym pewnie nie szalała. A czym obecnie karmicie? Quote
a_niusia Posted July 22, 2013 Posted July 22, 2013 dlatego ja zawsze myje lape w hexodermie albo szarym mydle i obczajam sytuacje:)) Quote
asiak_kasia Posted July 22, 2013 Posted July 22, 2013 [quote name='Unbelievable']asiak, moim zdaniem trochę przesadzasz : P jakby timiemu faktycznie coś strasznie było to mam nadzieję, że już dawno miałby zrobione testy, a jak się trochę drapie i nie wygląda na wymemłanego życiem, to nie ma co przesadzać. Lekka alergia to nie jest nic niezwykłego, i właśnie zmiana karmy zazwyczaj pomaga, ale też polecałabym dietę dwuskładnikową w tym wypadku ;) zamiast karmy. Chociaż wiadomo, karma najtańsze rozwiązanie.[/QUOTE] Czy ja wiem? Dla mnie nie jest przesadą dbanie o własnego psa. A ja bym nie odpuściła i nie umiała czekać, aż w końcu coś wyjdzie. No ale tak jak wspominałam, co kto uważa za słuszne. Mam takie, a nie inne przejścia ze swoim zwierzakiem, że bagatelizować zdrowia nie umiem. U nas tez zaczęło się niewinnie alergią na kurczaka :roll: I jakoś wolałam odżałować te 200zł na badania i mieć pewność o co kaman. ;) Ja tam nie zamierzam kwestionować tego, czy Agnieszka się swoim psem zajmuje dobrze czy źle, piszę od siebie, że po prostu nie umiałabym tak czekać. No i Aga spróbuj mu 2-3tyg gotować rybę z ziemniakami. To najmniej uczulający zestaw jaki może być. Efekty pokarmówki widac dużo szybciej niz 6tyg. Jeżeli to faktycznie jest kurczak, a nie kurak+coś innego. Po co ma się pies męczyc jeżeli mozna mu pomoc szybciej i sprawniej? No i ja mimo wszystko zrobiła bym mu test na alergeny środowiskowe+pokarmówkę. Ale to ja z moim niepoprawnym podejściem do zdrowia. Wolę dmuchać na zimne niż się raz sparzyć. ;) Quote
motyleqq Posted July 22, 2013 Author Posted July 22, 2013 [quote name='Unbelievable']asiak, moim zdaniem trochę przesadzasz : P jakby timiemu faktycznie coś strasznie było to mam nadzieję, że już dawno miałby zrobione testy, a jak się trochę drapie i nie wygląda na wymemłanego życiem, to nie ma co przesadzać. Lekka alergia to nie jest nic niezwykłego, i właśnie zmiana karmy zazwyczaj pomaga, ale też polecałabym dietę dwuskładnikową w tym wypadku ;) zamiast karmy. Chociaż wiadomo, karma najtańsze rozwiązanie.[/QUOTE] dziękuję za głos rozsądku :eviltong: jeśli chodzi o wybór karmy, czyli TOTW, to wzięłam go, bo nie miał alergii jedząc go nim do mnie przyjechał. już o tym mówiłam. Timi ma się dobrze, nie męczy go już drapanie, nie jest cierpiącym pieskiem którym był na początku. ma łyse placki, ale to chyba oczywiste, że mu sierść w tydzień nie odrośnie. o tym, że nową karmą trzeba karmić min 6tyg można poczytać na każdej stronie gdzie jest o alergii. gdyby nadal się tak intensywnie drapał jak wcześniej, piszcząc i tworząc sobie strupy, jakby mu się powiększały wyłysienia to wtedy pojechałby na testy. w tym momencie nie ma takiej potrzeby i tyle. i nie będę mu ponownie robić zmian w żywieniu. zalecenia od weta są proste i zrozumiałe: ta sama karma przez min 6tyg. Quote
motyleqq Posted July 25, 2013 Author Posted July 25, 2013 skupienie: i radość z nagrody :evil_lol: Quote
Falkaa Posted July 25, 2013 Posted July 25, 2013 Witamyyy! :loveu: Jaki ten psiak jest genialny :D Quote
motyleqq Posted July 25, 2013 Author Posted July 25, 2013 [quote name='Falkaa']Witamyyy! :loveu: Jaki ten psiak jest genialny :D[/QUOTE] witam nowego gościa :) dziękuję :lol: [quote name='Majkowska']Uwielbiam wasze fotki![/QUOTE] oo dzięki wielkie! psy się coraz bardziej lubią. Etna wylizuje małego, nie wiem czemu ale tam gdzie ma łyse na łokciu to mu dziś myła, do tych opuszek zdartych też próbowała się dobrać. i próbowała mu zdejmować opatrunki :mdleje: on też ją ciągle liże, kładzie na niej łapy, myje jej opuszki, jak idzie spać to próbuje się do niej przytulać, ale ona nie zawsze chce(nigdy tego nie lubiła, kładzie się obok nas, ale nie przytula się). Timeczek to taki przytulasek, ciągle się przytula do mnie lub do TŻ, ostatnio próbował się przytulić do brata TŻ, czym totalnie nas zaskoczył, bo wcześniej raczej go ignorował ;) Quote
Beatrx Posted July 25, 2013 Posted July 25, 2013 no psia miłość wam kwitnie, no:loveu: albo Etna przyjęła rolę mamusi;) Quote
motyleqq Posted July 25, 2013 Author Posted July 25, 2013 [quote name='Beatrx']no psia miłość wam kwitnie, no:loveu: albo Etna przyjęła rolę mamusi;)[/QUOTE] haha, wczoraj tak go myła, że właśnie powiedziałam, że zachowuje się jak mamusia :evil_lol: Quote
Majkowska Posted July 25, 2013 Posted July 25, 2013 Tyyyy bo dzieci jeszcze z tego będą :evil_lol: Quote
motyleqq Posted July 25, 2013 Author Posted July 25, 2013 [quote name='Majkowska']Tyyyy bo dzieci jeszcze z tego będą :evil_lol:[/QUOTE] lepiej nie, bo ich połączenie to armagedon :evil_lol: Quote
Majkowska Posted July 25, 2013 Posted July 25, 2013 To będą dzieci diabelskie ;) A Etna nie po sterylce? Quote
motyleqq Posted July 25, 2013 Author Posted July 25, 2013 [quote name='Majkowska']To będą dzieci diabelskie ;) A Etna nie po sterylce?[/QUOTE] ciągle jeszcze przed sterylką Quote
motyleqq Posted July 26, 2013 Author Posted July 26, 2013 mam trochę zdjęć małego. może wieczorem będzie Etna, ale nie wiem, bo jej się znacznie trudniej robi zdjęcia w pojedynkę ;) tzn przy aportowaniu, bo jak sobie chodzi to spoko, ale takie foty są nudne :evil_lol: Timi po wypluciu piłki stoi/siedzi i drze mordę, a Etna ma różne pomysły na spędzenie czasu od wyplucia do mojego podjęcia piłki i boję się o aparat, lepiej się to robi jak TŻ rzuca, a ja pstrykam obowiązkowe tarzanie po pływaniu: ulubiona sztuczka ;) Quote
motyleqq Posted July 26, 2013 Author Posted July 26, 2013 i wodowanie, pływanie nadal rozpaczliwe, ale chętnie wskakuje do wody ;) nieostre, ale chciałam pokazać, jak pięknie skacze :cool3: chyba powinien iść na agi :evil_lol: Timi chciał dziś bić się z... traktorem :roll: najpierw się kilka razy odwołał zaraz po starcie, ale w końcu wziął i poleciał pod sam traktor, na szczęście od tyłu, ale miałam w głowie tylko jedno 'albo go rozjedzie, albo sama go utłukę' :diabloti: Quote
a_niusia Posted July 26, 2013 Posted July 26, 2013 nie martw sie...chomiki europejskie czesto gina przy zniwach, bo zamiast uciekac to sie bronia rzucajac sie na opony:))))) moj pups za to biegl sobie laczka w parku i na srodu spal zul, wiec...wskoczyla mu na glowe, a potem po namysle zrobila to jeszcze raz:))))))) i teraz ciagle tam chodzi z nadzieja, ze odnajdzie swojego przyjaciela hahaha Quote
Beatrx Posted July 26, 2013 Posted July 26, 2013 Timiego musisz zabrać na te zawody w skokach do wody, a nie na agi:eviltong: a na zdjęcia w ruchu mam taki patent: daje psu komendę siad, odchodzę 10 kroków, rzucam aporcik, szykuję aparat i jak już jest gotowy to puszczam psa i jak jest przede mną to mu zdjęcia cykam. zanim doleci do aportu to zdążę aparat odłożyć i odejść od niego na bezpieczną odległość:cool3: Quote
a_niusia Posted July 26, 2013 Posted July 26, 2013 ale tam trzeba plywac:))) musi jeszcze sie zaawansowac!!! Quote
Majkowska Posted July 26, 2013 Posted July 26, 2013 A co was trzyma przed sterylką Etny? Czy porostu czekacie na jakiś odpowiedni moment? Świetne skoki :) On mężnieje ze zdjęcia na zdjecie. Łapki już wporządku? Quote
motyleqq Posted July 26, 2013 Author Posted July 26, 2013 [quote name='a_niusia']nie martw sie...chomiki europejskie czesto gina przy zniwach, bo zamiast uciekac to sie bronia rzucajac sie na opony:))))) moj pups za to biegl sobie laczka w parku i na srodu spal zul, wiec...wskoczyla mu na glowe, a potem po namysle zrobila to jeszcze raz:))))))) i teraz ciagle tam chodzi z nadzieja, ze odnajdzie swojego przyjaciela hahaha[/QUOTE] Grecia ma ciekawe upodobania :cool3: [quote name='Beatrx']Timiego musisz zabrać na te zawody w skokach do wody, a nie na agi:eviltong: a na zdjęcia w ruchu mam taki patent: daje psu komendę siad, odchodzę 10 kroków, rzucam aporcik, szykuję aparat i jak już jest gotowy to puszczam psa i jak jest przede mną to mu zdjęcia cykam. zanim doleci do aportu to zdążę aparat odłożyć i odejść od niego na bezpieczną odległość:cool3:[/QUOTE] pomysł jest dobry, ale obawiam się że przy mojej koordynacji i wyjątkowej powolności w zestawieniu z zawrotną szybkością Etny skończyłoby się to źle :evil_lol: dziś z małym robiłam tak, że mnie obiegał, rzucałam do wody i nim tam dobiegł to już kucałam z aparatem. ale Etna jest chaotyczna i się trochę boję, zwłaszcza że robię zdjęcia aparatem taty... :lol: [quote name='a_niusia']ale tam trzeba plywac:))) musi jeszcze sie zaawansowac!!![/QUOTE] no właśnie, tzn on niby płynie, ale tak wiecie, strasznie rozchlapuje wodę :lol: nauczy się! może akurat do września, wtedy w Warszawie jest dog diving :cool3: [quote name='Majkowska']A co was trzyma przed sterylką Etny? Czy porostu czekacie na jakiś odpowiedni moment? Świetne skoki :) On mężnieje ze zdjęcia na zdjecie. Łapki już wporządku?[/QUOTE] pieniądze, tzn ich brak, no i ja się dygam narkozy :roll: ale na pewno w końcu to zrobimy, zwłaszcza jeśli mały nie będzie kastrowany, ale to jeszcze nie postanowione dzięki :) łapki w miarę ok, jedna jeszcze trochę otwarta, druga się zasklepiła, ale nie grzebie tam już Quote
omry Posted July 26, 2013 Posted July 26, 2013 Za mocno owca skacze :lol: Moja kura chyba nigdy się nie odważy :evil_lol: Quote
Recommended Posts