Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 9.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

no właśnie ja nigdy nie jadłam pavlovej... więc nawet nie miałabym porównania. ale myślę, że skoro wydumali jak zrobić bezę, to nawet jeśli jeszcze nie wydumali pavlovej, to wkrótce to zrobią :evil_lol:

Posted

[quote name='motyleqq']http://wegannerd.blogspot.com/2013/04/czekoladowe-ciacho-bez-pieczenia.html oto przepis, jest FANTASTYCZNE :loveu: ja dałam nieco mniej skórki, myślę, że tak z łyżkę, tyle ile się starło z całej pomarańczy ;)

Zrobiłam:loveu: tyle, że dodałam 3 czekolady, bo wydawało mi się zbyt mało, no i musiałam dodać więcej mleka - myślę, że ok. szklanki albo i więcej, bo było zbyt gęste.

Czekam na efekty smakowe:)

Posted

Czekunia napisał(a):
Zrobiłam:loveu: tyle, że dodałam 3 czekolady, bo wydawało mi się zbyt mało, no i musiałam dodać więcej mleka - myślę, że ok. szklanki albo i więcej, bo było zbyt gęste.

Czekam na efekty smakowe:)

a ja dodałam jedną czekoladę, ale miałam taką dużą, wedla mają po 100g, a moja miała 200. dużo tego mleka dałaś :cool3: ja zamiast rodzynek dałam żurawinę. jest mega słodkie :loveu:

aniusia, gdyby czekolada nie była wegańska, to bym jej nie jadła :eviltong: to zależy która, zazwyczaj gorzkie są wegańskie

Posted

a no wlacha!! gorzka!! zapomnialam o niej, gdyz jej nie lubie:))))

a tak serio to raz na jakis czas moj facet mowi, ze wrocilby chetnie do tej diety, lecz mam nadzieje, ze nie i zawsze mu mowie, ze tyle, co on robi dla czynnej ochrony przyrody, to nie robi zaden weganin, wiec ma wybaczone i moze zrec serniczek.

ja jem bardzo malo miesa, bo niezbyt lubie, ale na te wszystkie wyrzeczenia, mleko kokosowe zamiast bitej smietany i siemie lniane zamiast jaj oraz ciagle uwazanie na to, co sie je to jednak jestem zbyt leniwa.

Posted

motyleqq napisał(a):
a ja dodałam jedną czekoladę, ale miałam taką dużą, wedla mają po 100g, a moja miała 200. dużo tego mleka dałaś :cool3: ja zamiast rodzynek dałam żurawinę. jest mega słodkie :loveu:

aniusia, gdyby czekolada nie była wegańska, to bym jej nie jadła :eviltong: to zależy która, zazwyczaj gorzkie są wegańskie

No dużo, dużo:) trzy stugramowe z Wawela bodajże, no i oczywiście gorzkie, bo mlecznych nie lubię. Rodzynek nie dawałam, bo nie lubię, dałam nerkowce, orzechy włoskie, migdały i jeszcze jakieś jedne... Aaaa laskowe:evil_lol:, zmixowałam w blenderze:)

A_niusia... Uwielbiam jagody... Przez Ciebie jutro będę musiała zrobić taki sernik:diabloti:.

Posted

[quote name='a_niusia']a no wlacha!! gorzka!! zapomnialam o niej, gdyz jej nie lubie:))))

a tak serio to raz na jakis czas moj facet mowi, ze wrocilby chetnie do tej diety, lecz mam nadzieje, ze nie i zawsze mu mowie, ze tyle, co on robi dla czynnej ochrony przyrody, to nie robi zaden weganin, wiec ma wybaczone i moze zrec serniczek.

ja jem bardzo malo miesa, bo niezbyt lubie, ale na te wszystkie wyrzeczenia, mleko kokosowe zamiast bitej smietany i siemie lniane zamiast jaj oraz ciagle uwazanie na to, co sie je to jednak jestem zbyt leniwa.

Mam chyba podobnie, dlatego poprostu nie jem mięsa. Póki co, kilku "odzwierzęcych" produktów nie mogłabym się wyrzec, np. sera pod każdą postacią, bez niego dzień stracony, poprostu uwielbiam.

Posted

no wlasnie-u nas co chwile jest ser. co kto przychodzi to sie zapodaje ser i winiacza. podstawa wyposazenia lodowki. mam nawet taki pojemnik, zeby mi nie smierdzialo, bo kurde serniczki tam tez przechowuje.

ale np. zelatyna do serniczka jest wieprzowa. to jak mieso!!!

Posted

[quote name='a_niusia']no wlasnie-u nas co chwile jest ser. co kto przychodzi to sie zapodaje ser i winiacza. podstawa wyposazenia lodowki. mam nawet taki pojemnik, zeby mi nie smierdzialo, bo kurde serniczki tam tez przechowuje.ale np. zelatyna do serniczka jest wieprzowa. to jak mieso!!![/QUOTE]A zagryzałaś Camembert lub Brie winogronem? To jest niebo w gębie... No nie mogłabym z tego zrezygnować.

Posted

[quote name='Czekunia']A zagryzałaś Camembert lub Brie winogronem? To jest niebo w gębie... No nie mogłabym z tego zrezygnować.[/QUOTE]

ej no wez...ja troche mieszkalam we francji na studiach. o serach wiem wiele:))))
camembert i brie sa da turystow hahaahaha
tak mowila stara babka z portierni mojego akademika:))))

Posted

[quote name='a_niusia']

ale np. zelatyna do serniczka jest wieprzowa. to jak mieso!!!

owszem i będąc wegetarianinem nie używa się żelatyny ;)

a co do serów, no to ja zawsze bardzo lubiłam wszelkie fety i pleśniowe sery, ale są rzeczy ważne i ważniejsze. nie będę oszukiwać, że mi nie żal, że mi nie jest smutno jak ktoś je przy mnie pizzę, ale dokonałam świadomego wyboru i tyle. a poza tym to bardziej odkrywanie nowych smaków, niż wyrzeczenie się starych, bo przecież bez weganizmu w życiu nie zrobiłabym tych wszystkich dziwnych rzeczy typu śmietana ze słonecznika :eviltong:

wegańskie sery też są możliwe:
http://www.evergreen.pl/artisan-cheese-miyoko-schinner-p-2220.html

czaję się na tą książkę :loveu:

Posted

[quote name='motyleqq']wszystko można zastąpić :cool3:

a jak Twoje 'ciasto' czekoladowe?[/QUOTE]

Pyszne:) tylko mój brat, który jest łakomczuchem do potęgi, chyba wyczuł pismo nosem i wieczorem przyjechali, więc zdołałam uratować tylko połowę:eviltong:
Dostałam już nawet zamówienie, bo w następnym tygodniu mój Tz jedzie w męskiej ekipie połazić po górach i chce na wynos, tylko myślę, czy przetrwa podróż jak będzie gorąco:).

Posted

to niezbyt ładnie z Twojej strony, że mu dajesz żelatynę i on o tym nie wie :eviltong: mój TŻ to nawet na grillu pilnował, żeby ktoś nie położył mięsa na tacce z moimi warzywami ;) potrafi sterczeć pół godziny przy półce z czipsami, żeby wybrać odpowiednie. nie mówiąc już o tym, jak cudownie mi gotuje :loveu:
w ogóle jest bardzo wspierający, sam mi mówił, że skoro jestem(znaczy byłam) wegetarianką dla zwierząt, to powinnam przestać jeść też nabiał, no i miał rację i przestałam