Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

nie miałam, więc sprawdziłam. nie jest to prawda, choć na tym filmiku mówi, że w Wielkiej Brytanii dodają coś tam z ryby niewegańskiego do niektórych piw. i tyle niewegańskości w piwie, nawet nie dotyczy to polskich piw.

• Replies 9.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ok,szukasz wymówki?Cool.Wystarczy Ci jeden link?
Twój weganizm Twoja sprawa.
Jest jeszcze laktoza i wiele innych odzwierzęcych rzeczy,które mogą być wykorzystywane,a nie muszą być w żaden sposób wskazane na etykietach. Wiele korporacji chmiel sprowadza w proszku z zagranicy,skąd wiesz,że nie z UK? Skąd wiesz co dodają to niego w Chinach?

Weźże,doczytaj o tym weganizmie zanim zaczniesz na całym forum o tym trąbić.
Dla mnie ignorancja wygodna żeby tłumaczyć przyzwyczajenia.

Dla mnie EOT.

:)

Posted

właśnie dlatego, że nie jestem ignorantką, lubię wiedzieć i sprawdzam tego typu informacje. to, że coś poszło w świat i pojawia się na wszelkich stronach nie znaczy, że jest prawdą.
tu nie chodzi o chmiel w proszku. chmiel to chmiel, nie ma w nim nic odzwierzęcego. obejrzyj ten filmik i potem się zastanów, co jest ignorancją :) bo jak dla mnie to konkretne argumenty, które przedstawia koleś, są bardziej rzetelne niż rzucone przez kogoś hasło argumentowane 'tak słyszałem'.

jeśli w piwie będzie laktoza, co jest dla mnie totalnie abstrakcyjne, ale mniejsza z tym, to z pewnością mój brzuch od razu mnie o tym poinformuje ;)

Posted

Fauka napisał(a):

widziałam to i jeszcze inną listę. wynika z nich, że nawet jeśli jakiekolwiek piwo, oprócz tych o których mowa na filmiku z UK, jest niewegańskie, to ja takiego nie piję ;)
ale można popaść w paranoję i pomyśleć, że koncerny kłamią w swoich odpowiedziach :cool3: można spytać po co. tak samo jak po co mieliby dodawać żółć.

tutaj druga lista:
http://nkwege.blogspot.com/p/piwa-dla-wegetarian.html

Posted

Łatwiej kogoś nazwać ingorantem :roll: Najłatwiej byłoby wszystko samemmu produkować by mie stu procentową pewność, niestety w wielu wypadkach trzeba wierzyć koncernom na słowo. Poza tym wątpię by mieli potrzebę i chcieli kłamać.

Posted

Fauka napisał(a):
Łatwiej kogoś nazwać ingorantem :roll: Najłatwiej byłoby wszystko samemmu produkować by mie stu procentową pewność, niestety w wielu wypadkach trzeba wierzyć koncernom na słowo. Poza tym wątpię by mieli potrzebę i chcieli kłamać.

no cóż, co kto uważa, ja siebie za ignorantkę nie uważam, a wręcz przeciwnie. a jako że się tak nie da wszystkiego samemu robić, to trzeba mieć pewną dozę zaufania do producentów. ewentualnie całkiem zrezygnować z 'podejrzanych' produktów, ale ja jednak stawiam na zaufanie ;)

Posted

wczoraj pogrzebałam jeszcze trochę na forum veg w sprawie różnych dziwnych rzeczy dodawanych do jedzenia ;) oczywiście miałam rację, nie ma w piwie żółci bydlęcej, a z tym karukiem się zdarza w konkretnych piwach, nie polskich. ale przy okazji dotarłam też do innych rzeczy, np że ocet nie jest wegański i było takie przekonanie przez kilka lat i nikt tego nie sprawdził :cool3: tylko ktoś coś gdzieś 'tak słyszał' i rozeszło się po internetach. potem ktoś się pofatygował i się okazało, że to po prostu bzdura. ale pewnie nadal są weganie, którzy myślą, że ocet nie jest wegański.

Posted

Ja tam się piwem interesowałam ;) i wszystkie polskie z większych koncernów są ok. Poza miodowymi oczywiście. No i wódka. To najbezpieczniejsze alkohole.

Mnie bardziej dziwi, że wiele osób nie wie, że margaryna nie jest wegańska.

Posted

w sumie... może jednak powiem TŻ że piwo nie jest wegańskie i 'muszę' pić wódkę z jego kolegami? :hmmmm::evil_lol:

co do margaryny, to miałam złudną nadzieję, że znajdę taką wegańską :roll: no jest ta cała planta, ale nie w zwykłych sklepach. swoją drogą, ostatnio mama TŻ zrobiła ciasto wegańskie i trochę się dygałam, co ona tam dodała :evil_lol: ale nie było tam nic niewegańskiego. za to wczoraj częstowała mnie drożdżówką, mówiąc 'no chyba trochę ciasta drożdżowego Ci nie zaszkodzi' :evil_lol:

Posted

Beatrx napisał(a):
ło matko, to taki weganin nawet na luzie ciasteczka sobie zjeść nie może?:crazyeye:

no nie, bo w ciasteczku zazwyczaj jest coś nabiałowego. ale to tylko na początku jest straszne, potem już masz wyuczone produkty, wiesz co kupić, a co nie. my teraz mamy przeprawy z czipsami, wybrać wegańskie czipsy to też przygoda :evil_lol: nie ma tak, że jedna firma ma wszystkie smaki wegańskie, wszystko zależy od konkretnego smaku
ale jest taki fajny, przydatny blog o tu http://weganskiepysznosci.blogspot.com/

Posted

z tych wegańskich słodkości to tylko zbożowe ciasteczka z Biedronki jadam:evil_lol: a całej masy z tych rzeczy na oczy nie widziałam w ogóle, podziwiam tych co wyszukują takie produkty.

Posted

Ma to swoje plusy - ja słodycze zazwyczaj robię sama, więc jest zdrowiej, niż kupne. Właśnie ciasto w piekarniku siedzi. <3

O jaaaa, ale mi narobiłaś ochoty na czipsy z Lidla. I na ich prażynki bekonowe! :loveu:

Posted

kuuurde latem to ja non stop produkuje seniczki na zimno z moich wypiekow i nie moglabym byc w zwiazku z tym weganka.
musze raz na dwa-trzy dni zrobic serniczek i teraz bardzo czesto znajomi robia do mnie wieczorem wlotke na serniczek lub beze:))))

Posted

'jajecznicę' to się robi z tofu, albo z awokado... z tofu jest paskudna, ale ja nie lubię tofu :evil_lol: z awokado super. za to widziałam wegańskie jajko na twardo :cool3:

Posted

a ja dosyc lubie tofu.

jestem fanka bezy pavlovej i szukalam dzis w necie jak to zrobic na sposob weganski i chyba jednak sie nie da.
a to jest moje specialite de la maison. uwielbiam ten deser i czesto robie.