motyleqq Posted July 13, 2013 Author Posted July 13, 2013 nie miałam, więc sprawdziłam. nie jest to prawda, choć na tym filmiku mówi, że w Wielkiej Brytanii dodają coś tam z ryby niewegańskiego do niektórych piw. i tyle niewegańskości w piwie, nawet nie dotyczy to polskich piw. Quote
Obama Posted July 13, 2013 Posted July 13, 2013 Ok,szukasz wymówki?Cool.Wystarczy Ci jeden link? Twój weganizm Twoja sprawa. Jest jeszcze laktoza i wiele innych odzwierzęcych rzeczy,które mogą być wykorzystywane,a nie muszą być w żaden sposób wskazane na etykietach. Wiele korporacji chmiel sprowadza w proszku z zagranicy,skąd wiesz,że nie z UK? Skąd wiesz co dodają to niego w Chinach? Weźże,doczytaj o tym weganizmie zanim zaczniesz na całym forum o tym trąbić. Dla mnie ignorancja wygodna żeby tłumaczyć przyzwyczajenia. Dla mnie EOT. :) Quote
motyleqq Posted July 13, 2013 Author Posted July 13, 2013 właśnie dlatego, że nie jestem ignorantką, lubię wiedzieć i sprawdzam tego typu informacje. to, że coś poszło w świat i pojawia się na wszelkich stronach nie znaczy, że jest prawdą. tu nie chodzi o chmiel w proszku. chmiel to chmiel, nie ma w nim nic odzwierzęcego. obejrzyj ten filmik i potem się zastanów, co jest ignorancją :) bo jak dla mnie to konkretne argumenty, które przedstawia koleś, są bardziej rzetelne niż rzucone przez kogoś hasło argumentowane 'tak słyszałem'. jeśli w piwie będzie laktoza, co jest dla mnie totalnie abstrakcyjne, ale mniejsza z tym, to z pewnością mój brzuch od razu mnie o tym poinformuje ;) Quote
Fauka Posted July 13, 2013 Posted July 13, 2013 http://wiecejweganskich.pl/odpowiedzi-z-browarow/ apropo piw Quote
motyleqq Posted July 13, 2013 Author Posted July 13, 2013 Fauka napisał(a):http://wiecejweganskich.pl/odpowiedzi-z-browarow/ apropo piw widziałam to i jeszcze inną listę. wynika z nich, że nawet jeśli jakiekolwiek piwo, oprócz tych o których mowa na filmiku z UK, jest niewegańskie, to ja takiego nie piję ;) ale można popaść w paranoję i pomyśleć, że koncerny kłamią w swoich odpowiedziach :cool3: można spytać po co. tak samo jak po co mieliby dodawać żółć. tutaj druga lista: http://nkwege.blogspot.com/p/piwa-dla-wegetarian.html Quote
Fauka Posted July 13, 2013 Posted July 13, 2013 Łatwiej kogoś nazwać ingorantem :roll: Najłatwiej byłoby wszystko samemmu produkować by mie stu procentową pewność, niestety w wielu wypadkach trzeba wierzyć koncernom na słowo. Poza tym wątpię by mieli potrzebę i chcieli kłamać. Quote
motyleqq Posted July 13, 2013 Author Posted July 13, 2013 Fauka napisał(a):Łatwiej kogoś nazwać ingorantem :roll: Najłatwiej byłoby wszystko samemmu produkować by mie stu procentową pewność, niestety w wielu wypadkach trzeba wierzyć koncernom na słowo. Poza tym wątpię by mieli potrzebę i chcieli kłamać. no cóż, co kto uważa, ja siebie za ignorantkę nie uważam, a wręcz przeciwnie. a jako że się tak nie da wszystkiego samemu robić, to trzeba mieć pewną dozę zaufania do producentów. ewentualnie całkiem zrezygnować z 'podejrzanych' produktów, ale ja jednak stawiam na zaufanie ;) Quote
motyleqq Posted July 14, 2013 Author Posted July 14, 2013 wczoraj pogrzebałam jeszcze trochę na forum veg w sprawie różnych dziwnych rzeczy dodawanych do jedzenia ;) oczywiście miałam rację, nie ma w piwie żółci bydlęcej, a z tym karukiem się zdarza w konkretnych piwach, nie polskich. ale przy okazji dotarłam też do innych rzeczy, np że ocet nie jest wegański i było takie przekonanie przez kilka lat i nikt tego nie sprawdził :cool3: tylko ktoś coś gdzieś 'tak słyszał' i rozeszło się po internetach. potem ktoś się pofatygował i się okazało, że to po prostu bzdura. ale pewnie nadal są weganie, którzy myślą, że ocet nie jest wegański. Quote
Szura Posted July 14, 2013 Posted July 14, 2013 Ja tam się piwem interesowałam ;) i wszystkie polskie z większych koncernów są ok. Poza miodowymi oczywiście. No i wódka. To najbezpieczniejsze alkohole. Mnie bardziej dziwi, że wiele osób nie wie, że margaryna nie jest wegańska. Quote
motyleqq Posted July 14, 2013 Author Posted July 14, 2013 w sumie... może jednak powiem TŻ że piwo nie jest wegańskie i 'muszę' pić wódkę z jego kolegami? :hmmmm::evil_lol: co do margaryny, to miałam złudną nadzieję, że znajdę taką wegańską :roll: no jest ta cała planta, ale nie w zwykłych sklepach. swoją drogą, ostatnio mama TŻ zrobiła ciasto wegańskie i trochę się dygałam, co ona tam dodała :evil_lol: ale nie było tam nic niewegańskiego. za to wczoraj częstowała mnie drożdżówką, mówiąc 'no chyba trochę ciasta drożdżowego Ci nie zaszkodzi' :evil_lol: Quote
Beatrx Posted July 14, 2013 Posted July 14, 2013 ło matko, to taki weganin nawet na luzie ciasteczka sobie zjeść nie może?:crazyeye: Quote
motyleqq Posted July 14, 2013 Author Posted July 14, 2013 Beatrx napisał(a):ło matko, to taki weganin nawet na luzie ciasteczka sobie zjeść nie może?:crazyeye: no nie, bo w ciasteczku zazwyczaj jest coś nabiałowego. ale to tylko na początku jest straszne, potem już masz wyuczone produkty, wiesz co kupić, a co nie. my teraz mamy przeprawy z czipsami, wybrać wegańskie czipsy to też przygoda :evil_lol: nie ma tak, że jedna firma ma wszystkie smaki wegańskie, wszystko zależy od konkretnego smaku ale jest taki fajny, przydatny blog o tu http://weganskiepysznosci.blogspot.com/ Quote
Beatrx Posted July 14, 2013 Posted July 14, 2013 z tych wegańskich słodkości to tylko zbożowe ciasteczka z Biedronki jadam:evil_lol: a całej masy z tych rzeczy na oczy nie widziałam w ogóle, podziwiam tych co wyszukują takie produkty. Quote
motyleqq Posted July 14, 2013 Author Posted July 14, 2013 ja się cieszę, że ktoś to zrobił za mnie :evil_lol: ale praktycznie przy każdym produkcie czytam skład, zanim zjem ;) Quote
Szura Posted July 14, 2013 Posted July 14, 2013 Ma to swoje plusy - ja słodycze zazwyczaj robię sama, więc jest zdrowiej, niż kupne. Właśnie ciasto w piekarniku siedzi. <3 O jaaaa, ale mi narobiłaś ochoty na czipsy z Lidla. I na ich prażynki bekonowe! :loveu: Quote
motyleqq Posted July 14, 2013 Author Posted July 14, 2013 a moje w lodówce, bo dziś zrobiłam takie bez pieczenia :cool3: czekoladowe :loveu: Quote
motyleqq Posted July 14, 2013 Author Posted July 14, 2013 http://wegannerd.blogspot.com/2013/04/czekoladowe-ciacho-bez-pieczenia.html oto przepis, jest FANTASTYCZNE :loveu: ja dałam nieco mniej skórki, myślę, że tak z łyżkę, tyle ile się starło z całej pomarańczy ;) Quote
a_niusia Posted July 14, 2013 Posted July 14, 2013 kuuurde latem to ja non stop produkuje seniczki na zimno z moich wypiekow i nie moglabym byc w zwiazku z tym weganka. musze raz na dwa-trzy dni zrobic serniczek i teraz bardzo czesto znajomi robia do mnie wieczorem wlotke na serniczek lub beze:)))) Quote
a_niusia Posted July 15, 2013 Posted July 15, 2013 motyleqq napisał(a):wegańska beza też jest możliwa! ;) tak wiem...i bita smietana z mleka kokosowego. ale niestety...nie u mnie w kuchni:))) Quote
motyleqq Posted July 15, 2013 Author Posted July 15, 2013 a u mnie jak najbardziej i jutro będzie grane wegańskie sernikobrownie z malinami :loveu: Quote
Fauka Posted July 15, 2013 Posted July 15, 2013 Ja słyszałam o wegańskiej jajecznicy :evil_lol: Quote
motyleqq Posted July 15, 2013 Author Posted July 15, 2013 'jajecznicę' to się robi z tofu, albo z awokado... z tofu jest paskudna, ale ja nie lubię tofu :evil_lol: z awokado super. za to widziałam wegańskie jajko na twardo :cool3: Quote
a_niusia Posted July 15, 2013 Posted July 15, 2013 a ja dosyc lubie tofu. jestem fanka bezy pavlovej i szukalam dzis w necie jak to zrobic na sposob weganski i chyba jednak sie nie da. a to jest moje specialite de la maison. uwielbiam ten deser i czesto robie. Quote
Recommended Posts