Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Vectra napisał(a):
a powiedzcie mi ... czy w tych czasach można to powtórzyć bez zabawki ?
tak żeby pies szedł skupiony przy nodze. Bo ja jestem z tej szkoły ;) Oczywiście w procesie nauczania , zabawka oki doki.
ale życie to nie zabawa ;)

możliwe że pytam o coś niestosownego , ale mnie ciekawiącego.

no jasne, na egzaminach i zawodach nie można mieć nagrody przy sobie :) no, oprócz rally-o, tam można.
masz tu trening słynnej ostatnio Zoe :evil_lol:

• Replies 9.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ok fajne , dwie rzeczy by mnie wyprowadzały ;) ja mówię tak w życiu , bo wiem że to wymagane ;)
sposób oddawania zabawki i jak pies idzie , wolę jak się gapi do przodu :)

Posted

Vectra napisał(a):
Ok fajne , dwie rzeczy by mnie wyprowadzały ;) ja mówię tak w życiu , bo wiem że to wymagane ;)
sposób oddawania zabawki i jak pies idzie , wolę jak się gapi do przodu :)

w sumie to nie jest chyba wymagane, by pies patrzył na przewodnika. ale dobrze wygląda ;)
a co z tym sposobem oddawania zabawki?

Posted

motyleqq napisał(a):
dobra, nadal nie czaję. jak dla mnie to wszystko, co robi pies w dyscyplinach typu obi jest wyuczone, bo na tym to polega. co jest dziwnego w wyuczonym patrzeniu? metody typu smakołyk w ustach nie polegają na wyuczeniu patrzenia na twarz? Twoim zdaniem to, że pies oczekuje nagrody jest problemem? dla mnie nie, bo na trybie polecenie-nagroda opiera się całe szkolenie. tak, ona czeka aż dostanie piłkę. bo jej się należy ;)
specjalnie obejrzałam jeden Twój filmik z Brumą i ona również patrzy na Twoją rękę, z której wychodzą smakołyki. i nie widzę w tym nic dziwnego.

co do agi, to nie. ja biegałam różnie i nic się nie sprawdzało, bo żadna z nas nie panowała nad swoimi emocjami ;) teraz Etna ma dużo więcej samokontroli. jestem z niej zadowolona i z tego co na filmiku również ;)

ale mylisz pojęcia trochę
http://www.youtube.com/watch?v=LVVyxTKbXtg

zobacz sobie tutaj nagradzanie piłką ;)
o obi się mądrzyć nie będę bo się nie znam, ale wiem co mi się nie podoba, i kiedy widzę że pies nie do końca kuma o co chodzi, dlatego też nie zaczynam na razie chodzenia przy nodze : P bo nie jestem zadowolona z kontaktu
a smaki dostaje tylko przy sztuczkach i niektórych statycznych rzeczach, a to zupełnie inna bajka

Posted (edited)

Unbelievable napisał(a):
ale mylisz pojęcia trochę
http://www.youtube.com/watch?v=LVVyxTKbXtg

zobacz sobie tutaj nagradzanie piłką ;)
o obi się mądrzyć nie będę bo się nie znam, ale wiem co mi się nie podoba, i kiedy widzę że pies nie do końca kuma o co chodzi, dlatego też nie zaczynam na razie chodzenia przy nodze : P bo nie jestem zadowolona z kontaktu
a smaki dostaje tylko przy sztuczkach i niektórych statycznych rzeczach, a to zupełnie inna bajka

chyba dałaś zły link bo on tam nagradza smakami. jeśli w którejś minucie nagle pojawia się piłka to powiedz w której, bo nie chce mi się oglądać 11 minut :eviltong:

akurat Etna dobrze skumała chodzenie przy nodze, choć długo to trwało. idzie na bardzo ładnym kontakcie, więc jestem z niej zadowolona ;) powoli odnajduje się jej mózg

edit: ten drugi filmik fajny, fajne ćwiczenia na skupienie. pamiętam jak kiedyś kazałam Etnie siedzieć, siedziała, patrzyła na mnie i nagle wystartowała i poleciała przed siebie. niczego jej nie rzuciłam, więc byłam chwilę w szoku. okazało się, że jakieś dzieciaki z górki rzuciły jabłkiem, a ona uznała, że to piłeczka :evil_lol:
na tym filmiku drugim jedna babka ma taką samą piłkę jak my :cool3: widać dobrze, które psy są zaawansowane, a które dopiero się uczą

Edited by motyleqq
Posted

Vectra napisał(a):
wciskanie w człowieka , tego nie lubię , wolę jak rzuca mi między stopy ;)

aa, o to chodzi. wiesz, jak aport opiera się na szarpaniu, to normalne że pies wciska zabawkę w ręce. ale piłki też Etna rzuca pod stopy, dyski zależy co robimy ;)

Posted

Vectra napisał(a):
czemu aport ma się opierać na szarpaniu ? Nagroda to nie kolejny rzut ? filozofia tego mnie interesuje
pytam , bo ja mam psy innej mentalności ;)

zależy od psa ;) jeden będzie wolał się poszarpać, inny kolejny rzut. Nagradzanie szarpaniem w psich sportach jest przede wszystkim mega wygodne i uczy podawania do ręki.
Ja właśnie też lubię jak mi pies podaje do ręki, ale broń borze nie skacze na mnie, ani nie wypuszcza na ziemię, nie lubię się schylać ;)

Posted

Vectra napisał(a):
czemu aport ma się opierać na szarpaniu ? Nagroda to nie kolejny rzut ? filozofia tego mnie interesuje
pytam , bo ja mam psy innej mentalności ;)

co kto lubi po prostu ;) nagrodą jest i szarpanie i kolejny rzut. szarpanie jest fajne :eviltong: to Etna nauczyła mnie szarpania, nie ja ją. jak dostała swoją pierwszą zabawkę, to od razu chciała, żeby się z nią przeciągać. uwielbia to ;)
jakoś mi się wydawało, że taki staffik też chętnie by się poszarpał :cool3:

Posted

przy psie który ledwo wystaje z nad ziemi , tak czy siak .... cza się chylić albo zostać obskoczonym.
Kano dawał w rękę , Lalka też ... ale karykatury mają rzucać pod nogi , bo ja mam plastikową przedłużkę ręki.

Tu zgodzę się , że zależy od psa. Ale myślałam że ma to głębszy sens.

Smakołyk przy aporcie ? są psy które idą na to ?

Posted

motyleqq napisał(a):

jakoś mi się wydawało, że taki staffik też chętnie by się poszarpał :cool3:

wiesz co , one jak kończą 4 tygodnie to juz zaczynają taki sport. Wkładasz rękę by wyjąć kupę i wyciągasz miot staffików na rękawie. To jest inna bajka.
Dlatego to mnie zainteresowało.
Staffik wisi zawsze i wszędzie i nie ważne czy aport czy bez aportu , nawet ze snu obudzisz gryzakiem. Ja mam już zbyt wyrwane ręce by jeszcze w czasie aportu bawić się w szarpanie.

Posted

to ma głębszy sens, bo takie szarpanie jest dla psa czymś w rodzaju zakończenia polowania ;) wspólne rozszarpanie ofiary

co do smakołyka, to niestety tak :evil_lol: sama ostatnio widziałam takiego labka, co oddawał piłkę za żarcie. tak pracował ze swoją panią, ale jak ja z nim pracowałam to nie potrzebował smaka, chętnie się szarpał(tak, piłką :cool3:)

Posted

Vectra napisał(a):
wiesz co , one jak kończą 4 tygodnie to juz zaczynają taki sport. Wkładasz rękę by wyjąć kupę i wyciągasz miot staffików na rękawie. To jest inna bajka.
Dlatego to mnie zainteresowało.
Staffik wisi zawsze i wszędzie i nie ważne czy aport czy bez aportu , nawet ze snu obudzisz gryzakiem. Ja mam już zbyt wyrwane ręce by jeszcze w czasie aportu bawić się w szarpanie.

haha no właśnie tak myślałam, że one takie wiszące są :evil_lol:

Posted

ja z gramem zrobiłam cały aport na smaki ;) jego miłość do piłki, szarpaka, też rozkwitła przez smaki. Sporo jest takich przypadków, tylko Gram to miał akurat skopane w szczenięctwie, więc musiałam sobie inaczej radzić : P

Posted (edited)

Vectra napisał(a):
psy walczące nie jadały swoich ofiar :evil_lol:

zabawa w polowanie i rozszarpywanie ;)
https://www.youtube.com/watch?v=0dS_Zvz0j0s

szczeniaczka trochę zagubiona w sytuacji, szuka ratunku :lol: orety, Etna by pokochała taką zabawę :cool3: kiedyś łatwo było ją tak wciągnąć:

nie wiem jak byłoby teraz, bo więcej waży :evil_lol:
właśnie zważyliśmy ją u weta ostatnio i waży już 23,4kg. trochę mnie to zaskoczyło ;) ale nadal nie ma żadnego tłuszczu, więc git.

moja mama oszalała, zadzwoniła do mnie z drugiego pokoju, budząc mnie, żebym przyszła popaczeć na kotki :evil_lol:

macie jeszcze trochę cukru:

BOLEK

BRAWURKA

BAZYL

BÓJKA

Edited by motyleqq
Posted

Witam się, bo chyba tu jeszcze się nie ujawniałam:diabloti:
jestem pod wrażeniem umiejętności Twoich i Etny:), naprawdę fajnie się takie coś ogląda...

Co do bejbików kocich to Boluś skradł moje serce:loveu: w ogóle jestem zauroczona Twoim kocem stadem... Póki co mogę pomarzyć, mój Tz uczulony na koty, od razu kicha, smarka i wszystko, co możliwe, ale łudzę się, że jak w przyszłości przeprowadzę się na wieś, to tam da radę z kotem pod jednym dachem.. A jeśli nie to zrobię mu terapię wstrząsową:evil_lol:.

Posted

dziękuję bardzo za miłe słowa :)

Boluś faktycznie jest cudny, jest najmniejszy w miocie, ale bardzo dzielnie sobie radzi :) ja też jestem uczulona na koty, bardzo :cool3: kiedy mieszkałam w Warszawie i przyjeżdżałam do rodziców, czyli do kotów, to od razu kichałam, puchłam i miałam ataki astmy. teraz jak się do nich wprowadziłam, to po kilku miesiącach zmalały mi objawy... nadal muszę brać wdechowy lek na astmę, ale biorę go mniej i nie biorę żadnych tabletek ;) tylko jak się poprzytulam to mam całą twarz czerwoną :evil_lol:

Posted

Czekunia napisał(a):
Witam się, bo chyba tu jeszcze się nie ujawniałam:diabloti:
jestem pod wrażeniem umiejętności Twoich i Etny:), naprawdę fajnie się takie coś ogląda...

Co do bejbików kocich to Boluś skradł moje serce:loveu: w ogóle jestem zauroczona Twoim kocem stadem... Póki co mogę pomarzyć, mój Tz uczulony na koty, od razu kicha, smarka i wszystko, co możliwe, ale łudzę się, że jak w przyszłości przeprowadzę się na wieś, to tam da radę z kotem pod jednym dachem.. A jeśli nie to zrobię mu terapię wstrząsową:evil_lol:.

a propo terapii wstrząsowej- ja tez jeste na koty uczulona, i do czasu naszego przeniesienia się na wies z kotami jako tako do czynienia, nie miałam. A wiadomo jak to na wsi, w starym domu, który sał nizamieszkany kilka lat. Gryzonie wszelakie. Łapki, trutni-nic nie działało, w końcu stary gospodarz nam poradził wziąc kota. Pojechalismy do schronu- wzięlismy kotkę, i faktycznie na poczatku jak tylko kot wchodził do tego samego pomieszczenia co ja, to było kichanie, psikanie, smarkanie itd. Z czasem znikło-samo.
Oczywiście, to żadna reguła i na pewno nie porada jak sobie radzić z alergią, ale u mnie poskutkowało :diabloti: