Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

tu idzie mi o cenę kota do nie rozmnażania i rozmnażania ;) Ten zapis mnie interesuje ;)
Raczej wiesz o co mi chodzi ..

Dla nie wtajemniczonych , to w kotach jest tak , że np kupuje się kotka za 1500 zł z zapisem że będzie wykastrowany (taki kot może być wystawiany , to ceny nie zmienia) aleee , jak właściciel chce iść w kulki i kota rozmnoży - tyczy się bardziej kocurów - to musi dopłacić różnicę w cenie - między hodowlanym i nie hodowlanym ...
Ten przypadek który poznałam oscylował w kwotach 1500 zł nie do rozmnażania i ten sam kotek gdyby pukał kotki kosztuje 1500 ale euro :evil_lol:

• Replies 9.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='motyleqq']bo generalnie rzecz biorąc, kot z tytułami jest więcej warty ;) ale nawet jak nie masz tytułów, to możesz rozmnażać. właściwie to hodowle kotów to dno :evil_lol:[/QUOTE]

haha,. wiecej warty- mozna zapłacić ze 4tys za takiego :P czyli tu chodzi o kase! no i wszystko jasne :D

wole wystawy psów ^^ :p

EDIT : Vectra własnie -to mialam na myśli :)

Posted

aa o to Ci chodzi ;) no to tak- niehodowlany zależnie od rasy tak jak mówisz 1500zł. ale hodowlany co najmniej drugie tyle ;) my dopłacaliśmy do Malty drugie tyle, co zapłacone było jak miała być niehodowlana. Irenka kosztowała jeszcze więcej :evil_lol:
tylko że my po prostu mieliśmy w umowie zobowiązanie do ciachnięcia. a jak się to zmieniło, to napisali aneks do umowy

Posted

tylko w niektórych rasach kotów , to laske kładą na kotki .. tu ceny są kosmiczne za kocury i bardziej te zapisy ich się tyczą.

Rozmawiałam z jakąś hodowczynią norwegów , tak właśnie się bujała z jakimś cwaniaczkiem , co kupił kotka na kolanka za stówkę ;) a ceny kryć norwegów to ok 1000 euro. I tam kota zamiast wykastrować to pokrył i hodowca praw w sądzie doszedł za wyrównanie strat moralnych ;)

No i taki chcę zapis dać co do samczyków :grins: chcą mieć repy ? to będą słono płacić :evil_lol: ;) to jest po to by wykluczać cwaniaczków ;) Bo z normalnym rozumnym człowiekiem , da sie normalnie wsio załatwić.

Posted

wiesz, niestety w wielu hodowlach kocich jest tak, że kupują jednego kocura i kryją nim w nieskończoność, nie dając nigdzie indziej, ani niczym innym nie kryjąc :roll:

ale ta cena za krycie to jakaś z kosmosu :cool3: my też mamy norwegi ;)

o, to jest istotne- z normalnym da się załatwić. a na pozostałych fakt, trzeba mieć dobrą umowę :evil_lol:

Posted

piszę to co słyszałam , mnie cena nie dziwi , to jest normalna cena za krycie :evil_lol:
paradoksalnie , to w większej ilości przypadków , ceny kryć staffików za granicą są tańsze niż rodzimym nasieniem ;)

Posted

no my będziemy teraz kryć po raz drugi i nie usłyszeliśmy takiej ceny, więc dla mnie jest dziwna :eviltong: kryjemy w kraju, teraz prawdopodobnie kocurem który ma mnóstwo tytułów- słusznych, jest cudowny :loveu:
widocznie polskie staffiki są w cenie :cool3:

Posted

[quote name='Vectra']tu idzie mi o cenę kota do nie rozmnażania i rozmnażania ;) Ten zapis mnie interesuje ;)
Raczej wiesz o co mi chodzi ..

Dla nie wtajemniczonych , to w kotach jest tak , że np kupuje się kotka za 1500 zł z zapisem że będzie wykastrowany (taki kot może być wystawiany , to ceny nie zmienia) aleee , jak właściciel chce iść w kulki i kota rozmnoży - tyczy się bardziej kocurów - to musi dopłacić różnicę w cenie - między hodowlanym i nie hodowlanym ...
Ten przypadek który poznałam oscylował w kwotach 1500 zł nie do rozmnażania i ten sam kotek gdyby pukał kotki kosztuje 1500 ale euro :evil_lol:[/QUOTE]

o toto ja bylam w szoku jak sie dowiedzialam ze ten sam kot moze kosztowac 1500 zl (na kolanka), znowu ten sam kot, ale juz okreslany jako wystawowy kosztuje 1900 ale jesli chcemy zeby ten sam kot kryl to 2500 zl :p Dla mnie to chore i nie moglam w to uwierzyc, w taka polityke...

Posted

[quote name='motyleqq']piękny i do tego ma cudny charakter, bardzo łagodny, spokojny kot :loveu:[/QUOTE]
ciekawe jakie wyjdą maluszki :)

a to tak też się kryje rodowód , typ etc ?

Posted

[quote name='Aleks89']Piękny!!Ten co będzie ojcem:)[/QUOTE]

jaki Ty miły ostatnio :cool3:

[quote name='Vectra']ciekawe jakie wyjdą maluszki :)

a to tak też się kryje rodowód , typ etc ?[/QUOTE]

nie bardzo rozumiem o co pytasz :oops:

Posted

[quote name='Agnes']o toto ja bylam w szoku jak sie dowiedzialam ze ten sam kot moze kosztowac 1500 zl (na kolanka), znowu ten sam kot, ale juz okreslany jako wystawowy kosztuje 1900 ale jesli chcemy zeby ten sam kot kryl to 2500 zl :p Dla mnie to chore i nie moglam w to uwierzyc, w taka polityke...[/QUOTE]

o podziale na wystawowe pierwsze słyszę, ale to, że drożej kosztuje kot hodowlany jest dla mnie w pełni zrozumiałe. dzięki temu nie ma tak wielu pseudo, co w psach, a przynajmniej tak mi się wydaje.

Posted

[quote name='motyleqq']o podziale na wystawowe pierwsze słyszę, ale to, że drożej kosztuje kot hodowlany jest dla mnie w pełni zrozumiałe. dzięki temu nie ma tak wielu pseudo, co w psach, a przynajmniej tak mi się wydaje.[/QUOTE]
a jak to kontrolować? ktoś kupi kocura "na kolanka" i nie masz żadnej pewności, ze nim nie kryje. najwyżej kocięta nie mają rodowodów, więc nie udowodnisz nawet, że dany kot pokrył.

Posted

Z osobą z którą rozmawiałam , to przedstawiała mi sprawę tak:
Jeśli ktoś kupuje kota nie do reprodukcji , to on jest właśnie tańszy , nie wydaje się właścicielowi dokumentów , a w umowie jest zastrzeżone , że do iluś tam miesięcy , musi być wykonany zabieg kastracji. Bo jeśli nie , to musi wyrównać różnicę w cenie między repem a kastratem :)
Więc właściciel kocura , musi okazać zwierza hodowcy po kastracji , wtedy dostaje jego dokumenty i sprawa załatwiona. W przeciwnym razie hodowca musi dostać dopłatę.
W psach jest trudniej tu , bo jest obowiązek wydać metryczkę w dniu odbioru psa. No i psów kastrowanych nie da się wystawiać.

Posted

ale np. w uk w dobrych, znanych hodowlach bardzo czesto wszystkie szczenieta z miotu dostaja wpis nawet w rodowody eksportowe, ze sa nie do hodowli mimo ze moga byc pokazywane na wystawach, brac udzial w konkursach itd.
dopiero jak dany pies osiagnie odpowiedni wiek, spelni warunki kwalifikacji hodowlanej (a nie we wszystkich rasach to 3 bdb na wystawach) to hodowca decyduje, czy zdjac ten zapis czy nie.

co wiecej np. w niemczech byl przypadek nieplanowanego krycia w jednej z hodowli i szczeniaczki dostaly "niehodowlany" dozywotnio od vdh.

a w polsce to prawda...jak kto chce i ile chce:)))

Posted

W Pl nawet jak się zastrzeże w metryczce , że nie hodowlane szczenię , to i tak wydadzą rodowód :grins: Tą drogą się nie da zatem ;)

akurat samiec , to musi mieć 3 doskonałe , u suczek dopuszczalne są bdb :grins:

Posted

a że dosk u nas można dostać prawie zawsze.... :grins:

ja muszę w końcu Brum zarejestrować, i na jakieś wystawy pojeździć ;) podejrzewam że będzie wesoło, jak będzie przegrywać z gorzej od niej zbudowanymi kukłami :grins:

Posted

Akurat dobór repa , to nie tylko 3 oceny doskonałe :evil_lol: są takie co mają wszystkie tytuły świata i żadna suka by tego kijem dotknąć nie chciała.

Chodzi tu o ostudzenie zapału kombinatorów ... bo przecież NIKT nie chce psa na wystawy , bo chce taniej , a potem takie psy biegają po ringach.
Więc skoro ktoś kupuje taniej bo nie na wystawy i taka jest umowa z hodowcą , to super by było , że za złamanie tej umowy , powinna być łatwo egzekwowalna rekompensata do ceny psa wystawowego.

Tak właśnie jest w kotach z tytułu rozmnażania ... w psach już trzeba niestety zacząć od wystaw ;)