Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

omry napisał(a):
O raaany, jednak to ja bym chciała móc tak spuścić psa w parku. To jest ten plus posiadania psów wokół których nie krążą mity i stereotypy..

O, to ja mam odwrotnie - w życiu bym nie chciała spuścić psa w parku :lol:

• Replies 9.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

motyleqq napisał(a):
to akurat nie jest trudne do zrealizowania :lol: a czemu?

Bo wokół jest zbyt wielu nienormalnych ludzi z jeszcze gorszymi psami - luzem :lol:

Posted

motyleqq napisał(a):
dzięki Tobie nigdy nie jest zbyt słodko :loveu:
wiem, że muszę się nauczyć rzucać, ale strasznie już chciałam dzisiaj od razu natychmiast iść. i poszłam :evil_lol: teraz będziemy ćwiczyć z Piotrem bez psa.

jak zwykle :loveu: :evil_lol:
generalnie to na miejscu twojego psa bym sobie poszła, bo nie robicie nic fajnego :diabloti: brakuje mi biegania, piszczenia, zabawy i takich tam

Posted

LadyS napisał(a):
Bo wokół jest zbyt wielu nienormalnych ludzi z jeszcze gorszymi psami - luzem :lol:

no tak, to akurat racja... Etna na szczęście, jak widać na filmiku, nie ma w zwyczaju podchodzić do ludzi, a gdyby ktoś chciał podejść do niej(nie zdarzyło się)to by się odsunęła. co do psów, nie przeszkadzają nam podbiegacze, no chyba że ćwiczymy, ale robimy to zwykle w bardziej odosobnionych miejscach. ewentualnie Etna któregoś pogoni :evil_lol:

Posted

Unbelievable napisał(a):
jak zwykle :loveu: :evil_lol:
generalnie to na miejscu twojego psa bym sobie poszła, bo nie robicie nic fajnego :diabloti: brakuje mi biegania, piszczenia, zabawy i takich tam

no jak widać Etna nie potrzebuje piszczenia :eviltong: po moich ostatnim głosowym zachęcaniu nadal mam siniaki na rękach :eviltong: dla niej fajne jest to, że robimy coś razem, a przede wszystkim szarpanie. no biegania nie ma, bo nie umiem rzucać :cool3:

Posted

motyleqq napisał(a):
no jak widać Etna nie potrzebuje piszczenia :eviltong: po moich ostatnim głosowym zachęcaniu nadal mam siniaki na rękach :eviltong: dla niej fajne jest to, że robimy coś razem, a przede wszystkim szarpanie. no biegania nie ma, bo nie umiem rzucać :cool3:

tyle, że poza dyskiem ciebie nie widzi, ty jesteś nieważna,a musisz jej pokazać że to z tobą ma się bawić, a nie z dyskiem, że dysk to tylko narzędzie. Potrafisz ją sprowokować do zabawy bez żadnej zabawki? takie wiesz, przekomarzanie się, delikatne gryzienie po rękach czy coś

Posted

nie zgodzę się z Tobą, bo ona nie bawi się zabawkami sama. gdybym jej dała zabawkę i nic dalej nie robiła, to po chwili by ją zostawiła. dla mnie to znaczy, że bawi się ze mną.
tak, bawimy się tak w domu

Posted

motyleqq napisał(a):
nie zgodzę się z Tobą, bo ona nie bawi się zabawkami sama. gdybym jej dała zabawkę i nic dalej nie robiła, to po chwili by ją zostawiła. dla mnie to znaczy, że bawi się ze mną.
tak, bawimy się tak w domu

a zrobi coś jak pokażesz jej ręką a nie zabawką w takim amoku? bo jak dla mnie to ona jest właśnie w amoku zabawowym.
Tak się w sumie zastanawiam, może jestem po prostu przyzwyczajona do innego stylu pracy, w sensie więcej myślenia mniej tracenia mózgu. Jak ci przewaga tego drugiego pasuje to ja nie mam co gadać : P
to że się nie bawi sama to wcale nie musi znaczyć że bawi się z tobą a nie zabawką

Posted

Unbelievable napisał(a):
a zrobi coś jak pokażesz jej ręką a nie zabawką w takim amoku? bo jak dla mnie to ona jest właśnie w amoku zabawowym.
Tak się w sumie zastanawiam, może jestem po prostu przyzwyczajona do innego stylu pracy, w sensie więcej myślenia mniej tracenia mózgu. Jak ci przewaga tego drugiego pasuje to ja nie mam co gadać : P
to że się nie bawi sama to wcale nie musi znaczyć że bawi się z tobą a nie zabawką

ja jej niczego nie pokazuję zabawką, wtedy się wiesza na ręce ;) choć ostatnio znacznie mniej. no i robi jak pokazuję ręką, np na agi albo obieganie czegoś.
ona jest bardzo nakręcona. i tak się wiele zmieniło, wcześniej nie rozumiała nawet 'siad' jak miałam zabawkę ;) nie ma potrzeby dodatkowego nakręcania jej np piszczeniem, bo to do niczego nie prowadzi. robiłam tak na agi i efekt jest taki, że ludzie mnie pytają, co mi się stało w ręce ;) i już tego nie robię i nadal zapiernicza, ale nie wiesza mi się po drodze na rękach.
dla mnie to właśnie to oznacza :)

Posted

motyleqq napisał(a):
ja jej niczego nie pokazuję zabawką, wtedy się wiesza na ręce ;) choć ostatnio znacznie mniej. no i robi jak pokazuję ręką, np na agi albo obieganie czegoś.
ona jest bardzo nakręcona. i tak się wiele zmieniło, wcześniej nie rozumiała nawet 'siad' jak miałam zabawkę ;) nie ma potrzeby dodatkowego nakręcania jej np piszczeniem, bo to do niczego nie prowadzi. robiłam tak na agi i efekt jest taki, że ludzie mnie pytają, co mi się stało w ręce ;) i już tego nie robię i nadal zapiernicza, ale nie wiesza mi się po drodze na rękach.
dla mnie to właśnie to oznacza :)

a czemu wiesza się na ręce? bo myśli że to zabawka/ nagroda
przy obieganiu już się nauczyła po prostu
czepnęłaś się tego piszczenia, a mi chodziło o zabawę ogólnie, trochę więcej niż szarpanie szarpanie szarpanie puść siad łap szarpanie szarpanie szarpanie

Posted

evel napisał(a):
Czy to błąd, że każę suce pluć dyskami pod moje nogi na przykład? :hmmmm:

Ja nie jestem specem, serio, sama dopiero zaczynam :evil_lol: Ale Darek mówił tak - im mniej komend, tym lepiej. Unikać "puść".
Suka ci przynosi dysk, a ty jej od razu każesz puścić pod nogami? Bez pochwały za aport, bez przeciągania w formie nagrody? To mi się nie widzi na pewno ;) Ale może wy jesteście już wyżej jeśli chodzi o poziom waszego frisbowania i ogólnej pracy z psem, my byliśmy w pierwszej grupie ;) Paula Wenie też mówiła "puść", więc wiesz - możesz się mierzyć z najlepszymi :lol:

Posted

dog193 napisał(a):
Ja nie jestem specem, serio, sama dopiero zaczynam :evil_lol: Ale Darek mówił tak - im mniej komend, tym lepiej. Unikać "puść".
Suka ci przynosi dysk, a ty jej od razu każesz puścić pod nogami? Bez pochwały za aport, bez przeciągania w formie nagrody? To mi się nie widzi na pewno ;) Ale może wy jesteście już wyżej jeśli chodzi o poziom waszego frisbowania i ogólnej pracy z psem, my byliśmy w pierwszej grupie ;) Paula Wenie też mówiła "puść", więc wiesz - możesz się mierzyć z najlepszymi :lol:

Nie wiem jak to wytłumaczyć "na sucho" ale w tej chwili dla sucza największą nagrodą jest kolejny rzut. Na początku miałyśmy zalecenie dużo zabawy blisko, w dużym kontakcie, szarpania, króciutkich rzutów itd., bo pies miał tendencję do spieprzania z frisbee w siną dal. Teraz jest tak, że leci sobie dysk, leci sobie pies, łapie, ja wrzeszczę pochwały ku uciesze gawiedzi :grins:, pies przybiega do mnie i albo mi wtyka dysk, żeby się z nią szarpać, albo jej mówię zawczasu "puść go!", ona pluje dyskiem i jest zwarta i gotowa do kolejnego rzutu. Nie demotywuje to jej w żadnym stopniu. Ćwiczyłyśmy zresztą dużo, dużo, duuużo catchów i puściów ;) blisko, a nagrodą było szarpanko. Może dlatego nasz ff wygląda jakby wpadł do akwarium z piraniami :evil_lol:

Posted

no więc, ogarnęłyśmy się trochę na agi, czyli ja nie wprowadzałam psa w błąd, a pies nie zżerał mi ręki. po raz pierwszy wróciłam cała i zdrowa ;)
wczoraj uczyliśmy się z TŻ rzucać frisbee, mi poszło dobrze, jemu... trochę mniej :lol: jako że nie mogliśmy zostawić psa, to była z nami i co się udało, to łapała. mój sportowiec ;)

cieczki nadal nie ma, za to uświadomiłam sobie pewną rzecz. Etna to manipulantka, i robi z nami co chce ;) poliże, poklepie łapką i wszystko załatwione. najgorsza jest tego świadomość :lol: ostatnio wyprowadzała swoją przedcieczkową głupotą Piotra z równowagi i już miał ją zabić ;) a ona zrobiła taką minę, żeśmy się minutę śmiali...

Posted

Luzia napisał(a):
Inteligentny pies i tyle :lol: z takimi chyba najtrudniej :cool1:

taaak... ;)

mamy cieczkę od wczoraj, narazie nie jest źle ;)

Malta moich rodziców się okociła, jest dwóch chłopaków, rudy i niebieski :)

Posted

motyleqq napisał(a):

Malta moich rodziców się okociła, jest dwóch chłopaków, rudy i niebieski :)

no to gratulacje ;)

a co do manipulacji to moje mendy robią to samo :lol:
u mnie to dawanie łapy i ogromne liźnięcie i wszystko opada. A Sonia to zrobi to tak niewinnie jeszcze, że też się śmieję i wsio przechodzi...

i oby cieczka szybko minęła ;)

Posted

motyleqq napisał(a):

cieczki nadal nie ma, za to uświadomiłam sobie pewną rzecz. Etna to manipulantka, i robi z nami co chce ;) poliże, poklepie łapką i wszystko załatwione. najgorsza jest tego świadomość :lol: ostatnio wyprowadzała swoją przedcieczkową głupotą Piotra z równowagi i już miał ją zabić ;) a ona zrobiła taką minę, żeśmy się minutę śmiali...

To straszne jest - ja niby mam świadomość co i jak z tą manipulacją, ale jak Zu się wyłoży kółkami do góry i grucha słodko, albo robi jakieś kretyńskie miny, zawijają jej się uszy i fafle, to choćbym miała ochotę jej łeb urwać to mi przechodzi od razu :lol:

Posted

kalyna napisał(a):
no to gratulacje ;)

a co do manipulacji to moje mendy robią to samo :lol:
u mnie to dawanie łapy i ogromne liźnięcie i wszystko opada. A Sonia to zrobi to tak niewinnie jeszcze, że też się śmieję i wsio przechodzi...

i oby cieczka szybko minęła ;)

evel napisał(a):
To straszne jest - ja niby mam świadomość co i jak z tą manipulacją, ale jak Zu się wyłoży kółkami do góry i grucha słodko, albo robi jakieś kretyńskie miny, zawijają jej się uszy i fafle, to choćbym miała ochotę jej łeb urwać to mi przechodzi od razu :lol:

cieszę się, że nie jestem sama z tym problemem :lol:

a fotki kociaków wrzucę potem, jak się zmobilizuję by rozpakować i zmniejszyć foty od taty :cool3: dla przypomnienia nie mieszkam z rodzicami, więc sama zdjęć zrobić nie mogę, dopiero po 15 maja będę tam :lol: