dog193 Posted July 8, 2013 Posted July 8, 2013 A może musi się przystosować do warunków w twoim domu? Do świnek itd. Jupi jak do mnie przyjechał drapał się okrutnie, nic nie pomagało, też już najczarniejsze scenariusze wymyślałam ;) Po jakimś czasie samo przeszło, musiał się przyzwyczaić do zmiany otoczenia itd. Quote
motyleqq Posted July 8, 2013 Author Posted July 8, 2013 dog193 napisał(a):A może musi się przystosować do warunków w twoim domu? Do świnek itd. Jupi jak do mnie przyjechał drapał się okrutnie, nic nie pomagało, też już najczarniejsze scenariusze wymyślałam ;) Po jakimś czasie samo przeszło, musiał się przyzwyczaić do zmiany otoczenia itd. ale to nie mój scenariusz, tylko weterynarza :eviltong: a jeśli ma uczulenie na pyłki czy trawy, to uczula go również siano, którego jak wiadomo u mnie w pokoju nie brakuje(mnie też ono uczula). czas pokaże, jeśli do końca nowego worka karmy nie będzie poprawy, to będzie powód do zmartwień Quote
dog193 Posted July 8, 2013 Posted July 8, 2013 Heh, no weterynarze to u nas się już za głowę łapali ;) Na szczęście małemu przeszło, oby i u was tak było :) Quote
motyleqq Posted July 8, 2013 Author Posted July 8, 2013 (edited) noo, chciałabym, bo on taki cierpiący przez to jest :shake: i te łyse placki i strupy :roll: właśnie dostałam propozycję udzielenia wywiadu nt szkolenia psów, w miejscowej telewizji :grins: ale się wstydzę :roll: Edited July 8, 2013 by motyleqq Quote
Aleks89 Posted July 8, 2013 Posted July 8, 2013 idź i koniecznie nagraj jak będzie emisja i wstaw na dogo :loveu: Quote
A&L Posted July 8, 2013 Posted July 8, 2013 Nie wiem co mu dajesz, ale chyba pisałaś coś o TOTWie? Zrobisz jak zechcesz, ale mi wszyscy polecali Troveta VPD (Lena tez ma alergię). Sama Ci jej nie polecę, bo my teraz BARFujemy, tyle że daję jej mięcho z Primexu i jestem mega zadowolona. Kupujac mięso w sklepie ciężko jest dawać BARF bez kurczaka, a Primex ma bogatą ofertę. Myślę, że mogłabyś spróbować, bo chyba zależy Ci na BARFie, a ten cenowo wychodzi spoko. Robiłaś mu testy i profil pokarmowy? Powiem Ci, że u Leny na testach wyszła taka masakra, że baba mi kazała wywrócić życie do góry nogami. Nastraszyła mnie mega, bo chciała hajs wyciągnąć. W każdym razie ja karmiłam Lenę ryba z ziemniakami, bo to najmniej "awaryjne", później wróciłam do BARFa. Dawałam jej leki, które mi przepisała tamta baba (w tym steryd). Teraz daję jej tylko jeden lek i tylko wtedy, kiedy się jakoś bardziej drapie. Dużo trzeba obserwować - gdzie, kiedy się drapie i wyciągać wnioski. Quote
motyleqq Posted July 8, 2013 Author Posted July 8, 2013 (edited) jeśli ma uczulenie na kurczaka, to jakie ma znaczenie, jaką karmę bezkurczakową mu podam? :eviltong: totw to dobra karma. na razie nie będę niczego próbować, bo nie wiadomo, na co jest uczulony. to nie musi być kurczak. a w primexie są praktycznie same papki, dla mnie w BARFie podstawą są mięsne kości, które można gryźć. testów nie robiłam, ze względu właśnie na to, że często mijają się z prawdą. leki dostał raz, nie pomogły, co też jest powodem do przypuszczeń, że to atopia. moja wetka nie wyciąga kasy, a nawet bywa że konsultuje nas za friko :cool3: ufam jej. z miejsc, w których on się drapie i łysieje, nic nie wynika, tzn inne są powody łysień na głowie, inne pod pachami. już tak nie piszczy przy drapaniu, więc może to jakiś dobry znak :roll: co do wywiadu to jeszcze nie podjęłam decyzji :evil_lol: za to dowiedziałam się, że powinno mnie się "wykactrować"(to chyba miało być wykastrować), bo... pomagam zwierzętom i uważam za złe rozmnażanie kundli. i inne kwiatki :) nurkujący Timeczek: [video=youtube;0vpmzzgxYV8]http://www.youtube.com/watch?v=0vpmzzgxYV8&feature=share[/video] straciliśmy ostatnią piłkę :placz: Edited July 8, 2013 by motyleqq Quote
Beatrx Posted July 9, 2013 Posted July 9, 2013 motyleqq napisał(a): za to dowiedziałam się, że powinno mnie się "wykactrować"(to chyba miało być wykastrować), bo... pomagam zwierzętom i uważam za złe rozmnażanie kundli. i inne kwiatki :) no jak jesteś taka zła, że nie pozwalasz się pieskom rozmnażać to sama też rozmnażać się nie powinnaś:evil_lol: Quote
motyleqq Posted July 9, 2013 Author Posted July 9, 2013 Beatrx napisał(a):no jak jesteś taka zła, że nie pozwalasz się pieskom rozmnażać to sama też rozmnażać się nie powinnaś:evil_lol: no tak, to dosyć logiczne :evil_lol: Quote
a_niusia Posted July 9, 2013 Posted July 9, 2013 a moze on np. poprzednio nie za bardzo biegal po trawach i krzakach? mlode pieski czesto maja takie rozne zmiany skorne o podlozu alergicznym. pamietam, ze mojej siostry suka swojej pierwszej wiosny i lata miala wysypana morde, brzuszek itd i wszyscy mowili "ooo bialy bul to bedzie cale zycie na sterydach, bedzie miec alergie na wszystko". a nasz kumpel weterynarz kazal jej to na razie olac i dac psu pol tabletki na alergie jakiejs bez recepty dla ludzi-nie pamietam jakiej, bo alergie mnie nie dotycza. i bylo duzo lepiej, a nastepnej wiosny i lata nie miala juz ani jednego pryszcza. nie ma tez zadej alergii na zarcie itd. wiec moze u was to tez tego typu problem? Ronisia tez mi zeszlego lata wylysiala na maxa-az jak sie zmoczyla to miala lyse placki a na ogonku nawet miala takie ranki od gryzienia sie. kupilam jej taki spray nawilzajacy do skory chyba bayera i to olalam, bo pojechalismy do chorwacji. jak wrocila to juz z powrotem osiagnela poziom ofutrzena bernenskiego psa pasterskiego czyli normalny stan. ten spray jest dobry-moze by przyniosl Timiemu troche ulgi, bo wiadomo, ze nie wyleczy przyczyny. Quote
motyleqq Posted July 9, 2013 Author Posted July 9, 2013 no właśnie nie biegał, u hodowcy to zima była, a potem to chyba tylko pod blokiem czy w jakimś parku ewentualnie. a fakt że teraz non stop w krzakach różnych. dziś będę u weta to porozmawiam o takiej ewentualności. byłoby dobrze, gdyby tak było, że to taki szok dla skóry. mam wrażenie że po kąpieli w szamponie mu się poprawiło, może to mu zmyło alergeny czy coś, bo on ma taką tą sierść, że wszystko w nim zostaje, nie wykrusza się z tych loczków Quote
A&L Posted July 9, 2013 Posted July 9, 2013 motyleqq napisał(a):jeśli ma uczulenie na kurczaka, to jakie ma znaczenie, jaką karmę bezkurczakową mu podam? :eviltong: totw to dobra karma. na razie nie będę niczego próbować, bo nie wiadomo, na co jest uczulony. to nie musi być kurczak. a w primexie są praktycznie same papki, dla mnie w BARFie podstawą są mięsne kości, które można gryźć. testów nie robiłam, ze względu właśnie na to, że często mijają się z prawdą. leki dostał raz, nie pomogły, co też jest powodem do przypuszczeń, że to atopia. moja wetka nie wyciąga kasy, a nawet bywa że konsultuje nas za friko :cool3: ufam jej. z miejsc, w których on się drapie i łysieje, nic nie wynika, tzn inne są powody łysień na głowie, inne pod pachami. już tak nie piszczy przy drapaniu, więc może to jakiś dobry znak :roll: co do wywiadu to jeszcze nie podjęłam decyzji :evil_lol: za to dowiedziałam się, że powinno mnie się "wykactrować"(to chyba miało być wykastrować), bo... pomagam zwierzętom i uważam za złe rozmnażanie kundli. i inne kwiatki :) nurkujący Timeczek: http://www.youtube.com/watch?v=0vpmzzgxYV8&feature=share straciliśmy ostatnią piłkę :placz: To chyba nie widziałaś jakie mają produkty :grins: Jest sporo mięsnych kości od kurczaka do strusia. TUTAJ masz całą listę. Mięso to też nie są takie papki, o których mówisz. Co do karmy, to nigdzie nie napisałam, że TOTW to zła karma. Jej minusem przy ewentualnych alergiach jest to, że ma bardzo zróżnicowany skład i kiedy nie wiadomo na co pies źle reaguje ciężko coś wykluczyć na tej karmie. Trovet ma prosty skład i to jest jego największym plusem. Gadałam z kilkoma właścicielami alergików i wiele osób polecało mi tę karmę. Ja dostałam dla Leny mnóstwo specyfików i najbardziej byłam zadowolona z takich kapsułek do jedzenia VetoSkin. Na dogo też ktoś je sobie chwalił, ale już nie pamiętam kto. Quote
Amber Posted July 9, 2013 Posted July 9, 2013 Ja dostałam dla Leny mnóstwo specyfików i najbardziej byłam zadowolona z takich kapsułek do jedzenia VetoSkin. Na dogo też ktoś je sobie chwalił, ale już nie pamiętam kto. Ja pewnie ;) U Jariego bardzo pomogły na przerzedzenia sierści. Też jestem za dietą dwu-składnikową Trovet, no ale co kto zrobi to jego sprawa. Quote
motyleqq Posted July 9, 2013 Author Posted July 9, 2013 A&L napisał(a):To chyba nie widziałaś jakie mają produkty :grins: Jest sporo mięsnych kości od kurczaka do strusia. TUTAJ masz całą listę. Mięso to też nie są takie papki, o których mówisz. Co do karmy, to nigdzie nie napisałam, że TOTW to zła karma. Jej minusem przy ewentualnych alergiach jest to, że ma bardzo zróżnicowany skład i kiedy nie wiadomo na co pies źle reaguje ciężko coś wykluczyć na tej karmie. Trovet ma prosty skład i to jest jego największym plusem. Gadałam z kilkoma właścicielami alergików i wiele osób polecało mi tę karmę. Ja dostałam dla Leny mnóstwo specyfików i najbardziej byłam zadowolona z takich kapsułek do jedzenia VetoSkin. Na dogo też ktoś je sobie chwalił, ale już nie pamiętam kto. większość to mielone mięso. nie twierdzę, że wszystko :eviltong: póki co nie będzie zmian w jego diecie. tak jak napisałam, jeżeli do końca worka nie przejdzie mu/nie będzie poprawy to wtedy będę myśleć nad czymś innym. rzecz w tym, że jego objawy świadczą o czymś innym, niż alergia pokarmowa. pewna poprawa zaszła: zniknęły strupy, krosty i zaczerwienienie z brzucha, nie piszczy już tak przy drapaniu. a łyse placki to wiadomo, że szybko nie znikną. ja się cieszę, że mój wet nie wciska mi leków, bo nie lubię podawania w ciemno. nie wiadomo, co mu jest. jedyne, co dostał, to krople do oczu bo też ma zapalenie jakieś. Quote
a_niusia Posted July 9, 2013 Posted July 9, 2013 ja tez dawalam vetoskin, ale jakos teraz nie przywiazuje do tego wagi i wszyscy dostaja olej z lososia jako ze zawsze daje szczeniakom olej z lososia i arthroflex. na pewno na duze problemy ze skora to on nie pomoze. a zagladali mu u weta pod trzecia powieke? moze ma grudki...tez kurde znam ten problem z okresu dorastania tiaminy. Quote
Amber Posted July 9, 2013 Posted July 9, 2013 Ja bym nie podawała mu NIC, żadnych olejów, vetoskinów, supli, gryzaków itp. tylko i wyłącznie Troveta dwu-składnikowego. Nawet wodę zmieniła. Rada od serca. Quote
Martens Posted July 9, 2013 Posted July 9, 2013 (edited) Jak macie w pakiecie zawalone oczy, to bardzo możliwe, że problem jest z alergią na coś w powietrzu, właśnie pyłkami... Plus jak poprawiło mu się po kąpieli - podobnie, może go uczulać coś co osiada na sierści, choćby te pyłki. Jak mu to daje ulgę, to możesz go płukać samą wodą pod prysznicem nawet codziennie. A atopik mordować się wcale nie musi, ja Cyca odczulałam na pyłki i kilka innych alergenów ze środowiska (m. in. kłaki królika...), i 90% objawow alergii zniknęło, poprawa była dosłownie z dnia na dzień ;) bez tego pies by chyba oszalał (a ja z nim), albo żyłby na sterydach. Mogę Ci dać namiary na moją "skórną" wet w Warszawie ;) Edited July 9, 2013 by Martens Quote
motyleqq Posted July 9, 2013 Author Posted July 9, 2013 Amber napisał(a):Ja bym nie podawała mu NIC, żadnych olejów, vetoskinów, supli, gryzaków itp. tylko i wyłącznie Troveta dwu-składnikowego. Nawet wodę zmieniła. Rada od serca. on nie dostaje teraz nic oprócz karmy. a co masz na myśli z tą wodą? moje psy to właściwie na bieżąco wypijają wodę, nie mam czego wylewać, tylko ciągle dolewam Martens napisał(a):Jak macie w pakiecie zawalone oczy, to bardzo możliwe, że problem jest z alergią na coś w powietrzu, właśnie pyłkami... Plus jak poprawiło mu się po kąpieli - podobnie, może go uczulać coś co osiada na sierści, choćby te pyłki. Jak mu to daje ulgę, to możesz go płukać samą wodą pod prysznicem nawet codziennie. A atopik mordować się wcale nie musi, ja Cyca odczulałam na pyłki i kilka innych alergenów ze środowiska (m. in. kłaki królika...), i 90% objawow alergii zniknęło, poprawa była dosłownie z dnia na dzień ;) bez tego pies by chyba oszalał (a ja z nim), albo żyłby na sterydach. Mogę Ci dać namiary na moją "skórną" wet w Warszawie ;) tak, właśnie przez te oczy między innymi wetka stwierdziła, że to atopowe, a nie pokarmowe. teraz będzie znów kąpany, zobaczymy co się zmieni. kropli już nie daję(miałam dawać 5 dni), jak dawałam to było lepiej, ale teraz znowu mu łzawią. jutro idziemy do weta, to się podzielę tutejszymi spostrzeżeniami a robiłaś testy przed odczulaniem? jak ich wiarygodność? bo ja różne rzeczy o tym słyszałam, o testach i odczulaniu... kontakt chętnie, jak się nic nie poprawi, to wtedy skorzystamy ;) Quote
Amber Posted July 9, 2013 Posted July 9, 2013 on nie dostaje teraz nic oprócz karmy. a co masz na myśli z tą wodą? moje psy to właściwie na bieżąco wypijają wodę, nie mam czego wylewać, tylko ciągle dolewam A jaką karmę je? Woda też może uczulać. Oczywiście jest to mniej prawdopodobne od karmy, ale w ścisłej diecie eliminacyjnej zaleca się także zmianę źródła wody. Quote
motyleqq Posted July 9, 2013 Author Posted July 9, 2013 Amber napisał(a):A jaką karmę je? Woda też może uczulać. Oczywiście jest to mniej prawdopodobne od karmy, ale w ścisłej diecie eliminacyjnej zaleca się także zmianę źródła wody. tak jak pisałam, TOTW(pacific) Quote
Amber Posted July 9, 2013 Posted July 9, 2013 To akurat jedna z najgorszych karm do stosowania diety eliminacyjnej. Milion składników, nie wiadomo który może uczulać. Quote
motyleqq Posted July 9, 2013 Author Posted July 9, 2013 Ti był na barfie kiedy zaczął się drapać, więc to nie składniki karmy go uczulają, tylko jakiś rodzaj mięsa, a dostawał kurczaka, wołowinę i wieprzowinę i nic poza tym. i ze dwa razy łososia. poza tym nim do mnie przyjechał jadł właśnie tą karmę i nie miał objawów alergii. Quote
Recommended Posts