Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 9.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

motyleqq napisał(a):
nie, ja mam matę łazienkową, a pod spodem trociny. mi to odpowiada, bo nie ma takiego syfu, jak nawalą bobków to wystarczy zamieść i znów jest czysto, a jak same trociny/żwirek to ciągle mi się wydawało, że jest brudno :roll: jakiś czas w tej mniejszej klatce były trociny, na to mata i na to siano, wtedy ciągle siedziały w sianie i na nie sikały, więc ciągle to trzeba było zmieniać i dużo siana szła. dziś kupiłam drogie siano więc im zrobiłam remont :evil_lol:

My przerobilismy wszystko, żwirek, torf, trociny, nawet granulat specjalny. Ostatnio czytałam o dry bedach i to się podobno nieźle sprawdza, ale trochę mnie boli po kieszeni kupić na wszystkie nasze klatki, tak w ciemno :roll: Nie obżerają Ci tej maty?

Posted

Dry bedy się sprawdzają, tylko obłażą w kłaki i siano i trochę długo schną. Przepuszczają siuśki i są suche, raz na tydzień wystarczy je wyprać w pralce.
Ja też mam maty i jestem zadowolona, tylko mi je obgryzły pierony jedne :mad:

Posted

BBeta napisał(a):
Ładnie :) Hamak im jeszcze uszyj :cool3:

mają, poszły do prania :cool3: dzięki :)

asiak_kasia napisał(a):
My przerobilismy wszystko, żwirek, torf, trociny, nawet granulat specjalny. Ostatnio czytałam o dry bedach i to się podobno nieźle sprawdza, ale trochę mnie boli po kieszeni kupić na wszystkie nasze klatki, tak w ciemno :roll: Nie obżerają Ci tej maty?

trochę obżarły na początku, tzn Tosia to zrobiła. smarowałam cytryną, niewiele pomogło(tzn nie gryzła, ale jak wyschło, to już gryzła :evil_lol:), ale teraz chyba już jej się to znudziło

Posted

Naklejka napisał(a):
Dry bedy się sprawdzają, tylko obłażą w kłaki i siano i trochę długo schną. Przepuszczają siuśki i są suche, raz na tydzień wystarczy je wyprać w pralce.
Ja też mam maty i jestem zadowolona, tylko mi je obgryzły pierony jedne :mad:

motyleqq napisał(a):
mają, poszły do prania :cool3: dzięki :)

trochę obżarły na początku, tzn Tosia to zrobiła. smarowałam cytryną, niewiele pomogło(tzn nie gryzła, ale jak wyschło, to już gryzła :evil_lol:), ale teraz chyba już jej się to znudziło

no kurde własnie tego się boję. Obgryzą i będzie po prosiakach...moje cytrynę uwielbiają, wiec im to zupełnie nie straszne. Szczególnie, że skinny nie wytwarzają wit.C, wiec trzeba im podawać dodatkowo. Zawsze do wody, dokraplałam sok z cytryny. I smak im zupełnie nie straszny.

No nic zaryzykujemy ;)

Posted

żadna świnka nie wytwarza wit C :eviltong:

też się trochę dygałam, że zeżre i coś jej będzie, ale wszystko spoko. ona ciągle coś zjada, dlatego różnych rozwiązań musiałam szukać, np zjadała sznurki na których wisiały hamaczki :roll: normalnie jak widziała ten sznurek to go leciała i wsysała. jak już nie miała w klatce, ale leżało na podłodze, to po wypuszczeniu z klatki poleciała jak z procy żeby to zeżreć :diabloti:

Posted

Ta świnia, która tak obgryza te maty, żyje u mnie 5 lat i dopiero na starość weta odwiedziła- ma chore serce.
Nie musisz się obawiać, że coś się stanie.
Wit. C najlepiej kupić w aptece (taka dla dzieci, cebion, juvit itp.) lepiej podawać prosto do pysia, bo się szybko ulatnia.

Posted

Naklejka napisał(a):
Ta świnia, która tak obgryza te maty, żyje u mnie 5 lat i dopiero na starość weta odwiedziła- ma chore serce.
Nie musisz się obawiać, że coś się stanie.
Wit. C najlepiej kupić w aptece (taka dla dzieci, cebion, juvit itp.) lepiej podawać prosto do pysia, bo się szybko ulatnia.

jak dostawały syntetyczną wit. C to miały sraki... :loveu: cytrynkę, limonke, żurawinkę wtranżalają i jest ok. Także trzymam się tego sposobu.

No i zamawiamy dry bed zobaczymy jak się to sprawdzi.

Posted

Naklejka napisał(a):
Ja nie daję im dodatkowo wit. C, dostają różne warzywa i owoce, wystarczy ;)

ja tak samo ;)

co do dry beda, to przy łysych świnkach myślę, że będzie ok, bo nie będzie takie zakłaczone, jak przy kudłatych

Posted

Zgrzebłem się dobrze czyści dry beda z kłaków i siana ;)
Miałam też kiedyś kocyki polarowe, ale w końcu znowu mam maty, bo się tak nie obkłaczają i nie zapychają pralki.

Posted

ja to jestem zadowolona z mat i nie planuję już kombinować :lol: jakoś nie jestem przekonana do położenia polaru, mają polarowe hamaczki i one bardzo szybko są zasikane :roll:

Posted

Iza. napisał(a):
Etna jaka chuda :P

taka jak trzeba, same mięśnie, zero tłuszczu :cool3: waży 23,5kg, a przed umięśnieniem ważyła 21 :)

mały też jest chudy, tylko ma dużo futra. jak go wykąpałam ostatnio, to byłam aż w szoku :evil_lol: no ale on to jest chudy, suchy, bez solidnych mięśni

Posted

motyleqq napisał(a):
taka jak trzeba, same mięśnie, zero tłuszczu :cool3: waży 23,5kg, a przed umięśnieniem ważyła 21 :)

mały też jest chudy, tylko ma dużo futra. jak go wykąpałam ostatnio, to byłam aż w szoku :evil_lol: no ale on to jest chudy, suchy, bez solidnych mięśni

wygląda jakoś chudą na tym zdjęciu po prostu ;) na innych fotach wygląda na dużo mocniejsza

z kudłatymi psa to już tak jest ze zawsze wyglądają na grube :evil_lol: jeszcze ma czas żeby mięśni nabrać ;)

Posted

może to kwestia tego, że zdjęcie jest z góry. ale w ogóle na zdjęciach mało widać jej mięśnie, trzeba sobie zobaczyć na żywo i najlepiej pomacać :evil_lol:

no mały to wiadomo, dzieciak jeszcze, ma prawo być suchy :lol: ja się trochę bałam że go za bardzo utuczyłam(jak przyjechał ważył 9,5kg a teraz 11,5), ale to właśnie te kudły robią takie wrażenie :evil_lol:

Posted

motyleqq napisał(a):
może to kwestia tego, że zdjęcie jest z góry. ale w ogóle na zdjęciach mało widać jej mięśnie, trzeba sobie zobaczyć na żywo i najlepiej pomacać :evil_lol:

no mały to wiadomo, dzieciak jeszcze, ma prawo być suchy :lol: ja się trochę bałam że go za bardzo utuczyłam(jak przyjechał ważył 9,5kg a teraz 11,5), ale to właśnie te kudły robią takie wrażenie :evil_lol:

Noo to pewnie właśnie kwestia ujęcia.

To tak jest spory, wydaje się mniejszy na zdjęciach :P

Posted

motyleqq napisał(a):
jest(niestety:evil_lol:) dosyć duży, tzn będzie w górnej granicy wzorca :placz::lol:

uuuuu to toszkę lipa :evil_lol: