Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='motyleqq']nic takiego nie napisałam :) sama nie wiem, kiedy będę miała drugiego psa, ale widzę, że dogo już wie :cool3: od dawna mówiłam, że chcę teraz małego psa. w wakacje się w tym upewniłam na 100%. nie żyję w próżni, nie jestem sama- mam faceta, którego zdanie też się liczy, i mam już jednego psa. oczywiście mogę bezsensu wziąć malinę. i skończy się to tak, jak zauważyła Vectra- taki pies będzie się żarł z moją suką. nie wybrałam bostona, bo 'nie mogę belga'. wybrałam małego psa, bo nie mogę mieć dużego.

aha, no i kiedy kupiłam PSA NA SIŁĘ?! bo, z tego co mi wiadomo, to ja żadnego psa nie kupiłam... ale może mnie coś ominęło. tak bywa na dogo :)[/QUOTE]

Pisałaś gdzieś tutaj, że jak wszystko dobrze pójdzie, to za pół roku możesz już mieć psa. To jednak trochę mało czasu na wybór rasy, jeśli jest się niezdecydowanym, a już tym bardziej na wybór hodowli i miotu.
Nie napisałam, że KUPIŁAŚ psa na siłę, tylko że mam wrażenie, że ten będzie taki wymuszony.

• Replies 9.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='A&L']Ja wiem, że na dogo o nią ciężko, ale ja nie generalizuję. Jest kilka osób stąd z którymi rozmawiam poza forum i cenię sobie ich zdanie. Czasami też przypadkowe osoby powiedzą tutaj coś, co do mnie trafi i się przyda.Tylko ja jestem jeszcze przedszkolakiem w psim świecie i tutaj jest wiele osób wiedzących więcej, niż ja, może dlatego wyciągam wnioski. W Twoim przypadku jest inaczej :grins:[/QUOTE]

Kurna mać , rozmowa zaczęła się od pomysły na rasę psa POMYSŁU .. dyskusja toczyła się o tych pomysłach - wadach i zaletach , plusach i minusach ... o różnych rasach i pomysłach w wyborze ....

Więc gdzie tu co krytykować ? i po co , skoro rozmowa jest czysto teoretyczna. I miała polegać na wymianie poglądów , a nie licytacji , kto głupszy :evil_lol:

W moim przypadku jest prawda inaczej , bo ja forum traktuje jak budkę z piwem :grins: a nie wyrocznię ....

Posted

[quote name='A&L']Pisałaś gdzieś tutaj, że jak wszystko dobrze pójdzie, to za pół roku możesz już mieć psa. To jednak trochę mało czasu na wybór rasy, jeśli jest się niezdecydowanym, a już tym bardziej na wybór hodowli i miotu.
Nie napisałam, że KUPIŁAŚ psa na siłę, tylko że mam wrażenie, że ten będzie taki wymuszony.[/QUOTE]

wiesz, ile mi zajęła decyzja o wzięciu Etny? tyle, co trwa wypowiedzenie słów 'proszę, zabierz ją stąd, choćby na tymczas' ;) i nigdy, ani przez sekundę, nie załowałam tej decyzji. nie żałowałam jej nawet wtedy, kiedy pokłóciłam się przez to z matką tak bardzo, że tydzień z nią nie rozmawiałam(a mieszkając w Wawie dzwoniłam do niej CO NAJMNIEJ raz dziennie).
żaden pies, który trafiłby do mnie, nie byłby wymuszony. nawet gdyby jakiś dziwny los sprawił, że znalazłby się u mnie haszczak. po prostu by był. dostosowałabym się do niego i dała takie zajęcia, jakie by lubił. także mój ŚWIADOMY wybór psa nie jest wymuszony. masz mylne wrażenie.

Posted

[quote name='Vectra']Kurna mać , rozmowa zaczęła się od pomysły na rasę psa POMYSŁU .. dyskusja toczyła się o tych pomysłach - wadach i zaletach , plusach i minusach ... o różnych rasach i pomysłach w wyborze ....

Więc gdzie tu co krytykować ? i po co , skoro rozmowa jest czysto teoretyczna. I miała polegać na wymianie poglądów , a nie licytacji , kto głupszy :evil_lol:

W moim przypadku jest prawda inaczej , bo ja forum traktuje jak budkę z piwem :grins: a nie wyrocznię ....[/QUOTE]

Ja inaczej to odebrałam, tyle. Dla mnie forum tez nie jest wyrocznią, ale jest pomocne, wiele się z niego dowiedziałam, rejestrując się nie wiedziałam [SIZE=7]NIC [SIZE=2], teraz wiem [SIZE=1]COŚ.[/SIZE][/SIZE][/SIZE]

Z mojej strony dyskusja jest zakończona, ja już napisałam wszystko co chciałam napisać.

Posted

[quote name='motyleqq']wiesz, ile mi zajęła decyzja o wzięciu Etny? tyle, co trwa wypowiedzenie słów 'proszę, zabierz ją stąd, choćby na tymczas' ;) i nigdy, ani przez sekundę, nie załowałam tej decyzji. nie żałowałam jej nawet wtedy, kiedy pokłóciłam się przez to z matką tak bardzo, że tydzień z nią nie rozmawiałam(a mieszkając w Wawie dzwoniłam do niej CO NAJMNIEJ raz dziennie).
żaden pies, który trafiłby do mnie, nie byłby wymuszony. nawet gdyby jakiś dziwny los sprawił, że znalazłby się u mnie haszczak. po prostu by był. dostosowałabym się do niego i dała takie zajęcia, jakie by lubił. także mój ŚWIADOMY wybór psa nie jest wymuszony. masz mylne wrażenie.[/QUOTE]
Pewnie, że jak pies już się u Ciebie znajdzie to będzie ukochany itd. Raczej chodziło mi o to, że teraz nie chcesz kundelka z niewiadomym charakterem, tylko psa rasowego z cechami jak najbardziej pasującymi Tobie.

Dziękuję, dobranoc ;)

Posted

[quote name='A&L']Ja inaczej to odebrałam, tyle. Dla mnie forum tez nie jest wyrocznią, ale jest pomocne, wiele się z niego dowiedziałam, rejestrując się nie wiedziałam [SIZE=7]NIC [SIZE=2], teraz wiem [SIZE=1]COŚ.[/SIZE][/SIZE][/SIZE]

Z mojej strony dyskusja jest zakończona, ja już napisałam wszystko co chciałam napisać.[/QUOTE]
wzrok mam dobry , to już też wiesz z tego forum , więc czcionka gigant jest niepotrzebna :)
widzisz , i znów coś nowego wiesz :evil_lol:

Posted

[quote name='A&L']Pewnie, że jak pies już się u Ciebie znajdzie to będzie ukochany itd. Raczej chodziło mi o to, że teraz nie chcesz kundelka z niewiadomym charakterem, tylko psa rasowego z cechami jak najbardziej pasującymi Tobie.

Dziękuję, dobranoc ;)[/QUOTE]

i na razie wszystko wskazuje na to, że takim właśnie jest boston ;)

ale żebyście mieli więcej zmartwień, pozwolę sobie napisać, że wcale nie jest powiedziane, że to będzie boston :evil_lol:

Posted

[quote name='Vectra']wzrok mam dobry , to już też wiesz z tego forum , więc czcionka gigant jest niepotrzebna :)
widzisz , i znów coś nowego wiesz :evil_lol:[/QUOTE]

Chciałam żeby było fajnie i żeby to nic było takie wielkie i wymowne, a to coś takie małe :oops: :evil_lol:
Kolejna nowa info - idę zanotować.

edit.
Aga, pozostaje mi tylko życzyć powodzenia w wyborze rasy i trafnego wyboru ;)

Posted

[quote name='A&L']Chciałam żeby było fajnie i żeby to nic było takie wielkie i wymowne, a to coś takie małe :oops: :evil_lol:
Kolejna nowa info - idę zanotować.[/QUOTE]
a ja wiem , że umiesz zmieniać wielkość czcionki :multi:

Posted

Omry-a Ty jesteś jakaś Xena czy inna waleczna księżniczka obrończyni uciśnionych?:lol:W sumie to nawet moja wyobraźnia pokazuje mi ciebie w takich SM łaszkach jak mówisz "Ogień ,woda ,ziemia ,wiatr -Pomóżcie mi ratować świat!!" Pomieszałem bajki ,ale mój zryty łeb mi tak kazał napisać.:lol:

Posted

[quote name='Aleks89']Omry-a Ty jesteś jakaś Xena czy inna waleczna księżniczka obrończyni uciśnionych?:lol:W sumie to nawet moja wyobraźnia pokazuje mi ciebie w takich SM łaszkach jak mówisz "Ogień ,woda ,ziemia ,wiatr -Pomóżcie mi ratować świat!!" Pomieszałem bajki ,ale mój zryty łeb mi tak kazał napisać.:lol:[/QUOTE]

Kiedyś lubiłam Xenę :lol:
Nie lubię po prostu, jak ktoś pieprzy głupoty :) Jak się chce sobie popieprzyć, to trzeba wiedzieć jak i gdzie :evil_lol:

Posted

[quote name='A&L']Pisałaś gdzieś tutaj, że jak wszystko dobrze pójdzie, to za pół roku możesz już mieć psa. To jednak trochę mało czasu na wybór rasy, jeśli jest się niezdecydowanym, a już tym bardziej na wybór hodowli i miotu. [/QUOTE]

boszesz to ile trzeba się przepraszam szykować i dowiadywać?w ogóle to trza być chyba alfą i omegą na temat ras, psychik, i innych dupereli wg ciebie?
myśle, że gdyby była kasa, możliwości to każdy dowiaduje się na temat swoich ulubionych typów i skraca listę aż zostanie jedna hodowla z jednym wymarzonym szczeniakiem..ale to chyba nie musi zajmować nam nie wiem roku albo 5 lat..

ale pewnie się jak zwykle mylę...i zaraz mi to ktoś tu uświadomi...

Posted

[quote name='omry']Kiedyś lubiłam Xenę :lol:
Nie lubię po prostu, jak ktoś pieprzy głupoty :) Jak się chce sobie popieprzyć, to trzeba wiedzieć jak i gdzie :evil_lol:[/QUOTE]
Wybacz dziecinko, ale będę sobie pieprzyć jak i gdzie mi się będzie chciało, mimo Twojego sprzeciwu ;)

Posted

ale tak ogólnie, to kobieto, o co ci chodzi? masz problem w tym, że ktoś chce szczeniaka i jak na razie po prostu go szuka i wybiera? to jej kasa, jej życie i ma prawo wybrać skoro ma taką możliwość...a co to kogo obchodzi, że skacze po grupach? równie dobrze może chcieć jednego dnia grzywka a drugiego ( po zaciągnięciu języka np. u hodowcy) sznaucera czy buldoga angielskiego...takie jej prawo..zazdrość? to też kup sobie papisa i będzie gites

Posted

[quote name='dorka1403']ale tak ogólnie, to kobieto, o co ci chodzi? masz problem w tym, że ktoś chce szczeniaka i jak na razie po prostu go szuka i wybiera? to jej kasa, jej życie i ma prawo wybrać skoro ma taką możliwość...a co to kogo obchodzi, że skacze po grupach? równie dobrze może chcieć jednego dnia grzywka a drugiego ( po zaciągnięciu języka np. u hodowcy) sznaucera czy buldoga angielskiego...takie jej prawo..zazdrość? to też kup sobie papisa i będzie gites[/QUOTE]
Przeczytaj moje wszystkie wypowiedzi, to będziesz wiedzieć o co mi chodzi ;)

Posted

a moim zdaniem to lepiej, że Motylkowa "skacze po grupach" i bierze pod uwagę różne rasy niż miałaby się napalić na "jedyną właściwą" i wziąć takiego psa mimo braku warunków.
to, ze ja będę miała warunki na kaukaza za 10lat nie znaczy, że mam przez te 10lat nie mieć żadnego psa:roll:

Posted

[quote name='A&L']Przeczytaj moje wszystkie wypowiedzi, to będziesz wiedzieć o co mi chodzi ;)[/QUOTE]
przeczytałam te wszystkie referaty i to się ani kupy, ani dupy nie trzyma....wonty o nic tak naprawdę...z jednej strony piszesz jej cyrk i jej małpy, a z drugiej ciągniesz swój wywód na kolejnych parę stron...jak ma poznać rasy i zdecydować się na jakąś jeśli nie będzie sobie gdybać, dowiadywać się, radzić..a jak by nie patrzeć to jej forum więc ma prawo dzielić się czym chce...

Posted

Jesteś nowa na forum, a ja wielokrotnie pisałam, że u Agi zauważyłam takie zachowanie już nieraz. Zresztą jak widać nie tylko ja więc chyba coś w tym jest.

Posted

[quote name='A&L']
Normalnym jest, że jak się chce psa, to trzeba wybrać rasę, co robi się poprzez rozmowy z hodowcami, z posiadaczami psów danej rasy, a nawet na forum.[/QUOTE]

Nie wolno pisać do hodowców, bo później będzie jak u mnie :evil_lol:

Posted

[quote name='evel']Nie wolno pisać do hodowców, bo później będzie jak u mnie :evil_lol:[/QUOTE]
nie wolno? :mdleje:dlaczego piszesz to tak późno? :lol: