Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 9.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Unbelievable napisał(a):
jak ja to mówię, przychodził się zameldować :evil_lol:

haha, trafne określenie, podoba mi się:lol:

a tak się jeszcze zastanawiam w kwestii pracy z psem... bo mój chłop jest totalnie niereformowalny i jak go proszę, żeby czegoś nie robił, to się na mnie obraża :cool3: więc jeśli ja będę w czymś 100% konsekwentna, a on będzie robił po swojemu, to pies zgłupieje, czy po prostu ze mną będzie robić jak trzeba, a z nim byle jak?

Posted

motyleqq napisał(a):
haha, trafne określenie, podoba mi się:lol:

a tak się jeszcze zastanawiam w kwestii pracy z psem... bo mój chłop jest totalnie niereformowalny i jak go proszę, żeby czegoś nie robił, to się na mnie obraża :cool3: więc jeśli ja będę w czymś 100% konsekwentna, a on będzie robił po swojemu, to pies zgłupieje, czy po prostu ze mną będzie robić jak trzeba, a z nim byle jak?

wydaje mi się że ciebie będzie się słuchała, jako głównej żywicielki i "szkoleniowca", a i piotr pewnie się przekona w końcu jak zobaczy że to dalej rezultaty ;) z moimi rodzicami tak było, że stopniowo się przyzwyczajali do moich "rygorów" i teraz widzą że pies znormalniał i o wszystko praktycznie pytają

Posted

w pewnym momencie na filmiku etna doskoczyła do zabawki i ja złapała, chociaż chyba tego nie chciałaś. w tym momencie sama sie nagrodziła:)
idź z nia na szkolenie, ja byłam i warto(zaczynałam sama i takie głupie błędy robiłam że szkoda gadać, pózniej na treningach musiałam je poprawiać):)
ale jej kangur jest świetny:)

Posted

Kirinna napisał(a):
w pewnym momencie na filmiku etna doskoczyła do zabawki i ja złapała, chociaż chyba tego nie chciałaś. w tym momencie sama sie nagrodziła:)
idź z nia na szkolenie, ja byłam i warto(zaczynałam sama i takie głupie błędy robiłam że szkoda gadać, pózniej na treningach musiałam je poprawiać):)
ale jej kangur jest świetny:)

nie wybieram się na szkolenie, bo swoje błędy naprawiam sama ;) wystarczyły mi rady Martyny i pies już tak mi nie skacze. wiem że jak podskoczy i złapie to się sama nagrodzi. wybieramy się na agility, bo tego sama nie zrobię, ale posłuszeństwo i sztuczki robię sama

Posted

no dobra, a więc za radą Martyny, doskonale zostawanie. narazie to 'zwykłe'. filmik:

[video=youtube;Dmz7eU-0etc]http://www.youtube.com/watch?v=Dmz7eU-0etc&feature=youtu.be[/video]

Etna znacznie mniej mnie obskakuje :multi: ale za długo ćwiczymy, niby bardzo tego po niej nie widać, ale oryginalny filmik trwał jeszcze dłużej. 7 min wałkowania tego samego to chyba nieco za dużo ;) na koniec próbowałam się od niej odwrócić i odejść ale to chyba dla niej za trudne
a, no i tym razem z oryginalnym głosem, jako że nie wrzeszczę, to się nie wstydzę :D

Posted

motyleqq napisał(a):
na koniec próbowałam się od niej odwrócić i odejść ale to chyba dla niej za trudne

jeszcze za wcześnie;) dopiero jak Ci nie będzie wyłamywała jak będziesz do niej przodem to zacznij odwracanie się i odchodzenie. a nie chmajtnęłaś jej czasem szarpakiem przy odwracaniu się? bo może go zobaczyła i stąd jej start i od razu skoki na Ciebie?

Posted

dOgLoV napisał(a):
jaka Ona kochana :loveu: taka rozbiegana :loveu::loveu::loveu::loveu:

czasem aż za bardzo rozbiegana ;)

Beatrx napisał(a):
jeszcze za wcześnie;) dopiero jak Ci nie będzie wyłamywała jak będziesz do niej przodem to zacznij odwracanie się i odchodzenie. a nie chmajtnęłaś jej czasem szarpakiem przy odwracaniu się? bo może go zobaczyła i stąd jej start i od razu skoki na Ciebie?

wiesz co, może faktycznie ruszyłam, bo chyba przekładałam sobie zza pleców na przód :D łatwiej będzie jak mi się w kieszeń szarpak zmieści

kalyna napisał(a):
Jak ona jest nakręcona :loveu: i jaka wpatrzona :)
ale ma jeszcze drobne problemy z oddawaniem aportu, czy przeciąganie to nagroda za przyniesienie aportu ?

tak, uwielbiam to wpatrzenie :)
z oddawaniem jest tak, że oddaje na puść, ale zawsze się z nią szarpię bo ona to lubi. ale nie jest to oddawanie do końca wypracowane, znacznie szybciej oddaje gdy mam drugi szarpak, bo lubi się wymieniać. ale jest coraz lepiej, teraz niedawno troszkę zmieniłam podejście, żeby zgeneralizować słowo 'puść' :)

Posted

Hej ;)
Ja jestem trochę zalatana i mam problemy z netem, więc nie jestem na bieżąco - kiedy przyjeżdża tymczasowicz? :)

Posted

A&L napisał(a):
Hej ;)
Ja jestem trochę zalatana i mam problemy z netem, więc nie jestem na bieżąco - kiedy przyjeżdża tymczasowicz? :)

haha, kochana, on był u mnie 3 dni i pojechał do DS! :D jak znajdziesz chwilę to przejrzyj galerię, niedawno były jego foty:)

Posted

Łoooo, to mam duże zaległości :P Przejrzę wieczorkiem (mam nadzieję). I bierzesz jakiegoś nowego czy narazie odpuszczasz?

Posted

A&L napisał(a):
Łoooo, to mam duże zaległości :P Przejrzę wieczorkiem (mam nadzieję). I bierzesz jakiegoś nowego czy narazie odpuszczasz?

być może przyjedzie jeszcze jeden grzywek, ale to nic pewnego :)

paulaa. napisał(a):
O super, że ćwiczycie zostawanie, ono akurat to stały element agi. :smile: Dobrze wam idzie, a skupienie na prawde super macie. ;)

dlatego ćwiczymy właśnie:lol:

Posted

to wbrew pozorom łatwo się nie ćwiczy z takim psem jak Etna, bo potem każdy błąd będzie wykorzystywać przeciwko Tobie...

ooo to jednak grzywek będzie? ale to na DT?

Posted

kalyna napisał(a):
to wbrew pozorom łatwo się nie ćwiczy z takim psem jak Etna, bo potem każdy błąd będzie wykorzystywać przeciwko Tobie...

ooo to jednak grzywek będzie? ale to na DT?

każdy medal ma dwie strony, jest inteligentna i szybko się uczy, to co jej pokaże-również błędnie-to ona to zrobi. ale te błędy łatwo się z nią naprawia :) choć nie każdy. Etna jest u nas od 9 miesięcy i nadal nie umie chodzić na luźnej smyczy. każde wyłamanie się sprawia, że długie dni ćwiczeń idą w zapomnienie. ale ostatnio na serio się za to wzięłam i jest coraz lepiej.

nie wiem czy będzie, nic pewnego, ale jest to prawdopodobne :) tak, na DT :)

Posted

źle ją nagradzasz ;) zaczynasz machać zabawką w momencie mówienia "dobrze" czy co ty tam mówisz, i teraz jeżeli machniesz zabawką to za każdym razem ona będzie myślała że koniec komendy i może biec po zabawkę, a ma być odwrotnie :diabloti: kurcze nawet nie wiem jak ci to wytłumaczyć dokładnie bo tam jest jeszcze kilka szczegółów do dopracowania. No i mówiłam o komendzie zwalniającej i nagradzaniu do przodu(ale to w sumie można wprowadzić później)
fajnie jest też podejść do psa, pochwalić go, nagrodzić i dalej zostawić w siadzie(jak wstanie to od początku) żeby sobie nie kojarzyła nagrodzenia ze zwolnieniem z siedzenia. Nagradzanie w trakcie fajnie pomaga jak pies musi posiedzieć dłużej i musisz podtrzymać jego zainteresowanie i siedzenie, ale do tego już trzeba komendy zwalniającej żeby odróżniła kiedy może się ruszyć a kiedy nie

Posted

ale właśnie robię dokładnie to, co chcę. u mnie 'dobry pies' znaczy 'dobrze zrobiłaś, koniec, nagroda'. na filmiku uczę ją zostawać w miejscu, zwykłe 'zostań' a nie tego czekania po wyrzuceniu aportu. to, co Ty mówiłaś, ćwiczę zupełnie oddzielnie, trzymam za obrożę, mówię 'czekaj', rzucam, mówię 'go' i puszczam. dla mnie to dwie zupełnie różne sprawy :)

Posted

[quote name='motyleqq']ale właśnie robię dokładnie to, co chcę. u mnie 'dobry pies' znaczy 'dobrze zrobiłaś, koniec, nagroda'. na filmiku uczę ją zostawać w miejscu, zwykłe 'zostań' a nie tego czekania po wyrzuceniu aportu. to, co Ty mówiłaś, ćwiczę zupełnie oddzielnie, trzymam za obrożę, mówię 'czekaj', rzucam, mówię 'go' i puszczam. dla mnie to dwie zupełnie różne sprawy :)[/QUOTE]

a jak zwolnisz ją później np. z siedzenia przed hopką?

Posted

[quote name='motyleqq']np komendą 'hop' ;)
przecież to jest zwykłe zostań. takie jak np w obi. więc nagradzam to, że została w siadzie i nie poszła za mną[/QUOTE]

nie no ja rozumiem, mówię jak można robić i jak ja mam zrobione bo wydaje mi się wygodniejsze i bardziej jasne dla psa. W ogóle to nie napisałam wcześniej że zostaje o wiele dłużej niż gram zostawał na początku więc jest super i fajnie to wygląda bo siedzi spokojnie, nie wyrywa się. Tylko jeszcze uważaj na te machanie zabawką.