motyleqq Posted November 12, 2011 Author Posted November 12, 2011 http://img862.imageshack.us/img862/2718/zielona.jpg tak wisi nasza obroża zaciskowa, czy łańcuszek powinien wyglądać właśnie tak, czy być mniejszy? bo kupiłam dziś dławik podwójny, ale jest znacznie mniejszy od tej obroży, wydaje mi się że średnio się będzie zaciskał. no i zdejmowanie go to męczarnia dla Etny, ledwo przełazi przez łeb, a ta obroża dużo lepiej. nie wiem, powinnam wymienić? nie mogę zrobić zdjęcia w łańcuszku bo nie mam żadnego aparatu :D Quote
Amber Posted November 12, 2011 Posted November 12, 2011 Dławik podwójny, tj. coś takiego? http://www.superwnetrze.pl/i/cms/obroza-metalowa-zolux-s.jpg To jest chyba "pół-dławik"? Moim zdaniem one się średnio nadają, bo trudno je regulować. Dławik pojedynczy http://nokautimg2.pl/p-5b-de-5bde3ce53ff08929fd6467af07eed48a500x500/obroza-dlawik-4mm-60cm-metalowa-ta.jpg zawsze się zaciśnie gdziekolwiek by się na szyi znajdował. My mamy taki i szkoleniowiec powiedział, że jest idealny http://i883.photobucket.com/albums/ac37/Abelsonite/Jarhead/DSC_3827.jpg Quote
motyleqq Posted November 12, 2011 Author Posted November 12, 2011 no właśnie dokładnie taki jak na pierwszym zdjęciu. czyli chyba muszę wymienić ;) a ten pojedynczy to jak się zapina? wkłada się jedno kółko w drugie? Quote
Amber Posted November 12, 2011 Posted November 12, 2011 Wymień, bo dławik pojedynczy jest bardziej wszechstronny. Wkłada się łańcuszek w jedno z kółek i zakłada psu na szyje w taki sposób, żeby łańcuszek tworzył literę "P" Czyli tak - http://www.amstaff-dog-breed-info.com/wp-content/uploads/2009/07/Chain-dog-collar-AMSTAFF-Choke-dog-collar-herm-sprenger-collar.jpg, nie odwrotnie. Wtedy zaciska się prawidłowo. Quote
motyleqq Posted November 12, 2011 Author Posted November 12, 2011 dzięki. wizualnie bardziej mi się podobają dwu i trzyrzędowe, ale ważne żeby dobrze działało :) jutro jeszcze raz się przejadę do sklepu i wymienię, mam nadzieję, że będą mieli dobry Quote
Agnes Posted November 12, 2011 Posted November 12, 2011 Amber napisał(a):Znaczy chodziło mi, żeby nie wisiał tak jak dławiki wystawowe, bo i takie się spotyka. Im cieńszy tym mocniejszy tak samo im wyżej na szyi tym mocniejszy bodziec. dlawik zeby dzialal i byl uzywany jako narzedzie szkoleniowe powinien byc 10 cm dluzszy od obwodu szyi, najskuteczniejszy tez jest zalozony wyzej jak kolce. nie ma dlawika dwu trzyrzedowego, to sa kolie i one sa raczej ozdobne ;) dlawik to dlawik, dwa kolka na koncach i lancuch w srodku. Im cienszy tym "ostrzejszy", tak jak zmijka cieniutka i raczej ostra. Swoja droga moja suka po noszeniu jakis czas dlawika reaguje super na lancuszkowego rogza Quote
motyleqq Posted November 12, 2011 Author Posted November 12, 2011 pośpieszyłam się z zakupem po prostu :) ale teraz już będę wiedziała co i jak Quote
Unbelievable Posted November 12, 2011 Posted November 12, 2011 Agnes napisał(a):dlawik zeby dzialal i byl uzywany jako narzedzie szkoleniowe powinien byc 10 cm dluzszy od obwodu szyi, najskuteczniejszy tez jest zalozony wyzej jak kolce. 10cm? czyli dla psa o obwodzie szyi 30cm muszę kupić łańcuszek 40cm? :) ja bym nie kupiła takiego dużego. Może na dużych psach sie sprawdza, na małych i ogromnych na pewno nie Quote
motyleqq Posted November 12, 2011 Author Posted November 12, 2011 no to już nie wiem, ale obroża którą mamy dobrze się zaciska, więc chyba będę się nią sugerować Quote
gops Posted November 12, 2011 Posted November 12, 2011 ile Etna ma w szyi ? musisz kupić min 5cm większy dławik . załóżmy jak ma 42 to ja bym wzieła 50tke bo 45 to za mało wtedy ;) a dławiki robią co 5cm jak wiadomo . Quote
Agnes Posted November 12, 2011 Posted November 12, 2011 [quote name='Unbelievable']10cm? czyli dla psa o obwodzie szyi 30cm muszę kupić łańcuszek 40cm? :) ja bym nie kupiła takiego dużego. Może na dużych psach sie sprawdza, na małych i ogromnych na pewno nie tak "mowia" madre strony i szkoleniowcy z ktorymi mialam stycznosc. A uzywalas krotki i dlugi na psie? Ja tak, roznica jest ogromna. Kazdemu wydaje sie, ze tak dlugi lancuch jest bez sensu, jak to, bedzie wisiec etc. Ale wlasnie tak zalozony dlawik bedzie dzialac poprawnie. Dlawik ma sie luzowac i zaciskac, jesli jest tylko kilka cm dluzszy to jak ma sie to dziac? motyleqq Twoj zacisk jest luzno zalozony, mysle ze jak kupisz podobny dlawik to bedzie dzialac dobrze. To nie jest obroza, nie puszcza sie psa w dlawiku - noo bo wtedy 10 cm dluzszy spadnie. Quote
Unbelievable Posted November 12, 2011 Posted November 12, 2011 Agnes napisał(a):tak "mowia" madre strony i szkoleniowcy z ktorymi mialam stycznosc. A uzywalas krotki i dlugi na psie? Ja tak, roznica jest ogromna. Kazdemu wydaje sie, ze tak dlugi lancuch jest bez sensu, jak to, bedzie wisiec etc. Ale wlasnie tak zalozony dlawik bedzie dzialac poprawnie. używałam długiego i był za dlugi ;) było właśnie koło 10cm luzu. To było bez sensu, bo zanim on się zacisnął to trochę czasu mijało, z racji że pies jest lekki, a jak był luźny to mu zwisał pod mostkiem ;) jak mówię, u dużego, czy nawet średniego sa pewnie ma to sens, ale u małego nie. Zważając też na to że szkoleniowcy zwykle z maluchami styczności nie mają Quote
Agnes Posted November 12, 2011 Posted November 12, 2011 No tak pewnie masz racje. Ja z najmniejszym psem i dlawikiem to cwiczylam z suka gops i dlawik byl za krotki;) pewnie byl z 4 cm dluzszy od obwodu, tyle zeby przez leb przeszedl. Quote
Unbelievable Posted November 12, 2011 Posted November 12, 2011 Agnes napisał(a):No tak pewnie masz racje. Ja z najmniejszym psem i dlawikiem to cwiczylam z suka gops i dlawik byl za krotki;) pewnie byl z 4 cm dluzszy od obwodu, tyle zeby przez leb przeszedl. no to faktycznie za krótki :razz: a i misia ma więcej w szyi Quote
motyleqq Posted November 12, 2011 Author Posted November 12, 2011 jako że gops w jakiś magiczny sposób trafiła idealnie z obwodem Etny :cool3: czyli 42cm, to jutro wymienię na dławik 50cm, o ile będzie taki. aktualnie sprawy mają się tak- panowie psy są ok, póki nie zbliżają się gdy Etna ma patyk... :roll: suczki albo są bardzo interesujące i pilnie obserwowane, ale bez awantur, albo... jeśli pierwsze zaczynają, to Etna nie pozostaje dłużna. i tak wczoraj znaleźliśmy się między dwoma zajadłymi sukami ze swoją równie milutką ;) jedna, która wiecznie obszczekuje wszystko co się rusza- Etna też w szczek, a druga na którą właśnie ostatnio warczała Etna, a która szczeka zawsze gdy przechodzi się pod jej drzwiami :roll: obojętnie czy z psem, czy bez. póki co nie wyskoczyła jeszcze ani razu do psa bez powodu(powód=patyk). tylko do suczek pyszczy :-( a nigdy tego nie rozumiałam, jak ludzie pytali 'pies czy suka' :-( ale też wczoraj bez awantur obwąchiwała się z suczkami, więc nie jest tak źle Quote
Amber Posted November 12, 2011 Posted November 12, 2011 Ja też się nie zgodzę z tymi 10 cm, Jari ma obwód 45 cm, dławik mam 50 cm i jest idealny. Np. podczas nauki chodzenia przy nodze dłuższy dławik byłby niewygodny ze względu na to, że trzeba by było chyba trzymać za niego zamiast za smycz podczas korekty (szczególnie u wysokich psów, które łeb mają na równi z biodrem). Już nie mówiąc o tym, że podczas przekładania do góry wydłużałby się o kolejne 5 cm. Nie widziałam też aby ktokolwiek na placu ćwiczył w takim długim dławiku. Długie są na wystawy i szczerze to ich nie znoszę przez to, bo trudno w takim psa okiełznać. Ja też już dawno nie widzę nic śmiesznego w pytaniu "pies czy suka?", sama zawsze się tak drę jak widzę jakiegoś zbliżającego się psa w celach zapoznawczych. Jak jest piesek to zawsze uprzedzam właściciela, że mój nie lubi. Najlepsi są tacy, którzy nie wierzą :cool3: Miałam spotkanie z panem też od dobka, tylko starszego, który mówił, że jego pies się z każdym bawi i nigdy nic nie było... Tak mnie namawiał, że wzruszyłam ramionami i puściłam Jariego (w kagańcu oczywiście), po 5 min. "zabawa" przeszła w pyskówkę i od tej pory facet jak nas widzi na polu (a raczej widział, bo teraz jestem kulawa i nie chodzę :eviltong:) to od razu ucieka :diabloti: Quote
Agnes Posted November 12, 2011 Posted November 12, 2011 Amber mam raczej duzego psa, sama jestem niska problemu nie mam z prowadzeniem psa nic a nic na takim dlawiku... motyleqq sucz Ci dorasta, charakter sie zmienia, niestety koniec sielanki ;) Moja tez byla psem kochajacym-wszystko-i-wszystkich, ale te czasy dawno minely. Teraz po prostu polubilam samotne spacery ;) Quote
gops Posted November 13, 2011 Posted November 13, 2011 motyleqq napisał(a):jako że gops w jakiś magiczny sposób trafiła idealnie z obwodem Etny :cool3: czyli 42cm, to jutro wymienię na dławik 50cm, o ile będzie taki. patrząc po wielkości zgadłam ile może mieć , tyle ma Kleo :lol: a są podobnej wielkości . tak jak Agnes piszę ja mam za mały dławik bo często puszczałam psa w samym dławiku i nie chciałam by spadł i faktycznie ciężko dać korekte psu na takim krótkim . nie chce Ci psuć humoru ale to raczej dopiero początek dojrzewania Etny ;) jeszcze raczej będziesz narzekać ;) Quote
evel Posted November 13, 2011 Posted November 13, 2011 Wiesz, z tym pytaniem to wszystko zależy od psa. Moja jak ma wydrzeć ryja albo jak ma ochotę pójść kogoś prać to wydrze albo chce iść, niezależnie od płci tego drugiego psa. Prędzej zresztą dogada się z "zabawową" suką niż z nachalnym i mającym jajka zamiast mózgu psem ;) Życzę Ci duuużo cierpliwości i jeśli tylko masz możliwość - spotkaj się z trenerem, a on Was trochę pokieruje co robić, żebyście nie zwariowali ;) Quote
motyleqq Posted November 13, 2011 Author Posted November 13, 2011 wymieniłam na łańcuszek 50cm. dziś w nim chodziłyśmy, ale nie było potrzeby by go użyć. jak szedł jakiś pies, to ją sadzałam i to wystarczało do spokojnego minięcia się. z kilkoma sukami bez problemu się przywitała, z jedną trochę się nawet bawiła, ale potem znalazły patyk i obie miały taki sam charakterek w tej kwestii ;) tyle że tamta była dużo dużo większa i Etna się chyba nieco bała. miała jeden wyskok do psa z którym spacerowałyśmy, broniła patyka, no cóż, przesadziła... zaatakowała go. skończyła na smyczy i potem już zachowywała się ok. ogólnie jakoś nieźle się z nią dogaduję ;) zobaczymy co będzie dalej, dziękuję za wszystkie wskazówki. najbardziej cieszy mnie to, że mój TŻ zaczął się interesować psem i teraz też z nią pracuje, więc będzie łatwiej Quote
Agnes Posted November 13, 2011 Posted November 13, 2011 Ja rowniez jak mijam psa i czuje ze beda klopoty to czekam az pies na minie, a suka w tym czasie siedzi na tylku. Jak ma gorszy dzien to wsadzam smakolyk w paszcze, zeby nie darla japy. Dzieki temu nie musze sie szarpac z 40 kg malenstwem ;) A jak dlawik? Ma troche luzu jak go zalozysz? Quote
motyleqq Posted November 13, 2011 Author Posted November 13, 2011 kurczę, Etna waży połowę mniej, a szarpanie się z nią w takich sytuacjach to koszmar... nie wyobrażam sobie większego psa i awantury :D dławik ma sporo luzu, nawet więcej niż ta zielona obroża zaciskowa. jak puściłam psa to na wszelki wypadek zdjęłam i założyłam zwykłą obrożę, bo się bałam, że zgubi, chociaż tej obroży zaciskowej nigdy nie zgubiła Quote
Agnes Posted November 13, 2011 Posted November 13, 2011 Dlatego uzywalam jakis czas dlawika ;) A teraz glownie w rogzie lancuszku i tez dziala (pewnie dzwiek lancuszka ma tu znaczenie), w najgorszym wypadku radze sobie inaczej ale nie bede pisac tego na dogo ;) Z tego wynika, ze dlawik masz odpowiedniej dlugosci :) Quote
motyleqq Posted November 13, 2011 Author Posted November 13, 2011 huh, lepiej nie pytać o te metody :cool3: a tak w ogóle, za 2 dni, tj we wtorek, Etna ma urodziny :evil_lol: dziś jak wymieniłam łańcuszek to była spora różnica w cenie i mogłam sobie coś dobrać, więc w ramach prezentu urodzinowego Etna dostanie 2 szarpaki i solidną naukę aportu na nich ;) Quote
motyleqq Posted November 14, 2011 Author Posted November 14, 2011 ukradzione foty od Pauli ale brzydal :D agresywny ten mój sucz, co nie? :cool3: Quote
Recommended Posts