motyleqq Posted October 14, 2011 Author Posted October 14, 2011 [quote name='Fides79']a bardzo pobrudzona ta ściana? jak nie to proponuje udac sie do jakiegos tesco czy tez innego reala lub rossmanna i zakupic tzw "magiczne gąbki" i nimi zmyc plame :)[/QUOTE] o, spróbuję tego, dzięki! no trochę ubrudzona, Etna jakoś tak dziwnie śpi z tyłkiem do góry i plamy się pod nią robiły :evil_lol: Quote
rashelek Posted October 14, 2011 Posted October 14, 2011 jak krew nie leci to nie końcówka, tylko najgorsze - płodne dni, suka się będzie sama do psów pchała i piszczała. pewnie jeszcze koło 1,5-2 tygodni wam zostało? co do ścian, to nie mam pojęcia jak to zmyć Quote
Agnes Posted October 14, 2011 Posted October 14, 2011 Dokladnie tak, teraz bedzie miala Etna gorace dni i musisz bardzo uwazac. Ja latalam do weta, zeby miec pewnosc, ze juz moge suke spuscic. Czekalam chyba 2 tyg, bo nie bylo pewnosci czy to juz koniec. Ladnie cieczka trwala 1,5 miesiaca i mialam jej serdecznie dosc ;) Quote
Aleksa. Posted October 14, 2011 Posted October 14, 2011 [quote name='Agnes']Dokladnie tak, teraz bedzie miala Etna gorace dni i musisz bardzo uwazac. Ja latalam do weta, zeby miec pewnosc, ze juz moge suke spuscic. Czekalam chyba 2 tyg, bo nie bylo pewnosci czy to juz koniec. Ladnie cieczka trwala 1,5 miesiaca i mialam jej serdecznie dosc ;)[/QUOTE] o tak samo jak u mnie. :( miałam już dość Quote
motyleqq Posted October 14, 2011 Author Posted October 14, 2011 [quote name='rashelek']jak krew nie leci to nie końcówka, tylko najgorsze - płodne dni, suka się będzie sama do psów pchała i piszczała. pewnie jeszcze koło 1,5-2 tygodni wam zostało? co do ścian, to nie mam pojęcia jak to zmyć[/QUOTE] [quote name='Agnes']Dokladnie tak, teraz bedzie miala Etna gorace dni i musisz bardzo uwazac. Ja latalam do weta, zeby miec pewnosc, ze juz moge suke spuscic. Czekalam chyba 2 tyg, bo nie bylo pewnosci czy to juz koniec. Ladnie cieczka trwala 1,5 miesiaca i mialam jej serdecznie dosc ;)[/QUOTE] no tak, wiem że teraz te dni płodne, tylko myślałam, że trwają krócej. cieszę się, że w mojej nowej okolicy jacyś tacy w miarę ogarnięci psiarze, tzn niewiele samopas biegających psów, a jak już, to w kagańcach, przynajmniej nie boję się takiego odsunąć. bez kagańca i napalony, to się nie zgadnie kiedy ugryzie. niestety Etna robi się nieznośna. nie wiem, czy przez to, że dni płodne, czy przez to, że jest niewybiegana, ale szaleje w mieszkaniu. i strasznie dużo się przytula ;) no i coraz trudniej mi ją odciągnąć, gdy zobaczy psa... dziś przywaliła łbem w słupek, taka była zahipnotyzowana, a ja chciałam ją odciągnąć :shake: boję się pójść gdzieś dalej, bo różne psy mogą być Quote
kalyna Posted October 14, 2011 Posted October 14, 2011 u mnie jak Sonia miała dni płodne to z kojca nie wypuszczałam jej :( I nadmiar energii jaki miała przerażała mnie. i każdy ma praktycznie dość cieczek ;) Quote
motyleqq Posted October 14, 2011 Author Posted October 14, 2011 [quote name='kalyna']u mnie jak Sonia miała dni płodne to z kojca nie wypuszczałam jej :( I nadmiar energii jaki miała przerażała mnie. i każdy ma praktycznie dość cieczek ;)[/QUOTE] wcale się nie dziwię, że nie wypuszczałaś. tym bardziej, że masz też psa. ale nadal nie podjęłam decyzji o sterylizacji... tzn, czy zrobić to, czy nie Quote
Unbelievable Posted October 14, 2011 Posted October 14, 2011 z tym przytulaniem to uważajcie żeby się z tego ciąża urojona nie zrobiła.... Quote
omry Posted October 15, 2011 Posted October 15, 2011 Cieczki to zuo :angryy: Tekili się skończyła ledwo, to Doksi się zaczęła! Raaaany, a Iwan jak w jakimś transie :roll: Dobrze, że Tori po sterylce i mam spokój. Quote
Aleksa. Posted October 15, 2011 Posted October 15, 2011 [quote name='motyleqq']wcale się nie dziwię, że nie wypuszczałaś. tym bardziej, że masz też psa. ale nadal nie podjęłam decyzji o sterylizacji... tzn, czy zrobić to, czy nie Ja bardzo bałam się swojej decyzji, ale teraz wiem, że to była najlepsza decyzji jaką podjęłam. :loveu: święty spokój ! :) Quote
motyleqq Posted October 15, 2011 Author Posted October 15, 2011 [quote name='Unbelievable']z tym przytulaniem to uważajcie żeby się z tego ciąża urojona nie zrobiła....[/QUOTE] ciąża to chyba nie jest w trakcie cieczki, nie? ;) a z tego, co czytałam, to właśnie tak suki się zachowują okazując gotowość do zapłodnienia. [quote name='omry']Cieczki to zuo :angryy: Tekili się skończyła ledwo, to Doksi się zaczęła! Raaaany, a Iwan jak w jakimś transie :roll: Dobrze, że Tori po sterylce i mam spokój.[/QUOTE] biedny Iwan :cool3: [quote name='Aleksandra95']Ja bardzo bałam się swojej decyzji, ale teraz wiem, że to była najlepsza decyzji jaką podjęłam. :loveu: święty spokój ! :)[/QUOTE] no tak, święty spokój to ogromna zaleta sterylki :) ale boję się konsekwencji. latał dziś za nami sporo mniejszy od Etny piesek, raczej by do niej nie dostał ;) w każdym razie pan z typu tych, co stoją w nieskończoność pod blokiem. stał i rozmawiał, a pies za nami po całym trawniku. co mnie zdziwiło, Etna zachowywała się raczej, jakby chciała się z nim bawić, a nie kopulować :evil_lol: ale nie o tym chciałam, to co zobaczyłam, zasmuciło mnie strasznie. kiedy się odwracałam do tego psa, on odskakiwał jak oparzony, widać było, że się boi. niestety dobrze przeczułam, co to znaczy :shake: kiedy facet podszedł po psa, bo zauważył, że ten nie ma zamiaru wrócić, pies położył się brzuchem do góry, totalna panika... :shake: chyba nie trzeba wielkiej filozofii by domyślić się, skąd taka reakcja... Quote
AgataP Posted October 15, 2011 Posted October 15, 2011 To ile u Was już to trwa? U nas również cieczka, Lexie nie mogła wybrać lepszego momentu:cool3: ale przynajmniej bedzie juz po:) Quote
Agnes Posted October 15, 2011 Posted October 15, 2011 [quote name='Unbelievable']z tym przytulaniem to uważajcie żeby się z tego ciąża urojona nie zrobiła....[/QUOTE] od samego przytulania chyba nie zrobi? jak ma byc to bedzie, aczkolwiek moja miala raz urojona, nie przytulalysmy sie bardziej niz zazwyczaj wiec to wplywu nie mialo ;) Quote
motyleqq Posted October 15, 2011 Author Posted October 15, 2011 [quote name='Aleksandra95']biedny psiak. :([/QUOTE] oj biedny... [quote name='AgataP']To ile u Was już to trwa? U nas również cieczka, Lexie nie mogła wybrać lepszego momentu:cool3: ale przynajmniej bedzie juz po:)[/QUOTE] we wtorek będą 3 tygodnie... czemu Lexie nie mogła sobie wybrać lepszego momentu? :D [quote name='Agnes']od samego przytulania chyba nie zrobi? jak ma byc to bedzie, aczkolwiek moja miala raz urojona, nie przytulalysmy sie bardziej niz zazwyczaj wiec to wplywu nie mialo ;)[/QUOTE] a Etna właśnie jakoś tak przychodzi, wciska się, inaczej niż zwykle. właściwie, to co sprawia, że pojawia się urojona ciąża? można temu zapobiec? Quote
evel Posted October 15, 2011 Posted October 15, 2011 Ale jak suka szuka bliskości bardziej niż normalnie, a właściciele będą ją "niuniać" to ryzyko wystąpienia ciąży urojonej jednak się zwiększa ;) Ciąża urojona to właściwie naturalny stan fizjologiczny psowatych, ale uciążliwy dla właścicieli i często dla samej suki. http://www.vetopedia.pl/article65-1-Ciaza_urojona_suk.html http://artykuly.animalia.pl/artykuly.php?id=403 Quote
Agnes Posted October 15, 2011 Posted October 15, 2011 To co wiem z teorii to mniej bialka, zabrac zabawki i nie niuniac nad dnia. To na pewno sie robi jak juz jest ciaza urojona, a czy uda sie w ten sposob zapobiec? Nie mam pojecia. U mojej nie bylo ani niuniania ani zabawek, a zarla sucha karme wiec z bialkiem tez bez szalu. Ciaza byla ;) Quote
Unbelievable Posted October 15, 2011 Posted October 15, 2011 Zapobiec może nie, ale przebieg może być łagodniejszy. Nie wiem czy to jest w jakikolwiek sposób zależne, ale ja bym uważała na okazywanie uczuć, bo to wszystko przecież może mieć związek i to niemały. Quote
AgataP Posted October 15, 2011 Posted October 15, 2011 [quote name='motyleqq'] we wtorek będą 3 tygodnie... czemu Lexie nie mogła sobie wybrać lepszego momentu? :D [/QUOTE] dostała cieczkę w niedzielę 9.10, a 23.10 mamy wystawę w Poznaniu ;) to Wam sie cieczką zapowiada chyba trochę dłuzsza, skoro juz prawie 3 tygodnie a tu dopiero dni płodne... a po tych dniach płodnych to jak jest? chodzi mi o zachowanie suki, oddziaływanie na psy, krwawienie ;) Quote
rashelek Posted October 15, 2011 Posted October 15, 2011 krwawić już nie będzie i znowu będzie psy odstraszać. ogółem cieczka maluje się tak: 1 tydzień - krwawienie, odganianie psów 2 tydzień - bez krwi, nadstawianie się 3 tydzień - bez krwi, odganianie psów. Wbrew pozorom najgorszy jest ten 2 tydzień, bo niby suka nie krwawi, ale najbardziej ciągnie do psów i jest po prostu upierdliwa Quote
motyleqq Posted October 15, 2011 Author Posted October 15, 2011 [quote name='evel']Ale jak suka szuka bliskości bardziej niż normalnie, a właściciele będą ją "niuniać" to ryzyko wystąpienia ciąży urojonej jednak się zwiększa ;) Ciąża urojona to właściwie naturalny stan fizjologiczny psowatych, ale uciążliwy dla właścicieli i często dla samej suki. http://www.vetopedia.pl/article65-1-Ciaza_urojona_suk.html http://artykuly.animalia.pl/artykuly.php?id=403 no, ale przecież nie będę zrzucać psa, jak przyjdzie mi się położyć na brzuchu ;) [quote name='Agnes']To co wiem z teorii to mniej bialka, zabrac zabawki i nie niuniac nad dnia. To na pewno sie robi jak juz jest ciaza urojona, a czy uda sie w ten sposob zapobiec? Nie mam pojecia. U mojej nie bylo ani niuniania ani zabawek, a zarla sucha karme wiec z bialkiem tez bez szalu. Ciaza byla ;) zabawek akurat nie mamy zbyt wiele, bo Etna jest niszczycielką totalną. jeden tylko szarpak żyje od dłuższego czasu, wszystko inne zostaje rozprute i wywalone, wiec właściwie to nawet nie będzie miała co znosić jako niby szczeniaczki. może to i dobrze... [quote name='Unbelievable']Zapobiec może nie, ale przebieg może być łagodniejszy. Nie wiem czy to jest w jakikolwiek sposób zależne, ale ja bym uważała na okazywanie uczuć, bo to wszystko przecież może mieć związek i to niemały. może i tak, ale nie wyobrażam sobie ignorowania jej, kiedy pakuje mi się na kolana. 20kg psa na kolanach to fajna rzecz :cool3: [quote name='AgataP']dostała cieczkę w niedzielę 9.10, a 23.10 mamy wystawę w Poznaniu ;) to Wam sie cieczką zapowiada chyba trochę dłuzsza, skoro juz prawie 3 tygodnie a tu dopiero dni płodne... a po tych dniach płodnych to jak jest? chodzi mi o zachowanie suki, oddziaływanie na psy, krwawienie ;) tak myślałam, że o wystawę chodzi :evil_lol: nie znam się na tym, ale mam nadzieję, że niedługo się skończy :) [quote name='rashelek']krwawić już nie będzie i znowu będzie psy odstraszać. ogółem cieczka maluje się tak: 1 tydzień - krwawienie, odganianie psów 2 tydzień - bez krwi, nadstawianie się 3 tydzień - bez krwi, odganianie psów. Wbrew pozorom najgorszy jest ten 2 tydzień, bo niby suka nie krwawi, ale najbardziej ciągnie do psów i jest po prostu upierdliwa szczerze mówiąc, to Etna w ogóle nie odganiała od siebie psów... nie nadstawiała się też specjalnie, ale totalna hipnoza na widok psa, nawet z daleka. bardziej odganiała psy na długo przed cieczką. wtedy każda próba wejścia na nią kończyła się odgonieniem z zębami ;) Quote
kalyna Posted October 15, 2011 Posted October 15, 2011 ehh cieczka jest 2 razy w roku i to praktycznie wycięte 2 miesiące w roku z życia bo nie pobiega sobie normalnie i wy też męczycie się, aby jakiś pies nie podbiegł. I uważaj na każdego psa, bo w tym czasie suki i psy są bardzo pomysłowe. U nas jest duża różnica między Ciapkiem a Sonią, a ta potrafiła się kłaść mu i wtedy przeszkoda wzrostowa nie istnieje. No i Sonia po cieczce jakoś miała większe opory z zaakceptowaniem innych psów. Ino Ciap się uchronił ;) Sonia miała 2,5 roku jak ją sterylizowałam i nie miała dotąd ciąży urojonej na szczęście :) sterylizacja owszem niesie za sobą konsekwencje, mimo to wolałam sterylizować. I tak myślę, że mam lepiej jak mam podwórko, bo ewentualnie ją sobie wypuszczę na chwilkę, a jak mieszka się w bloku ot nie wyobrażam sobie wychodzić z suczka w cieczce na spacer. No i każda kolejna cieczka u nas była gorsza, bo psy nauczyły się kombinować. Jak raz coś nie wyszło to następnym razem znowu spróbują. Quote
łamAga Posted October 16, 2011 Posted October 16, 2011 hejka :) może mogła byś mi polecić jakieś fajne "żywe" , kocie forum ?? najlepiej w pw bo tutaj chyba nie można reklamowac innych for :lol: Quote
omry Posted October 16, 2011 Posted October 16, 2011 [quote name='dOgLoV']hejka :) może mogła byś mi polecić jakieś fajne "żywe" , kocie forum ?? najlepiej w pw bo tutaj chyba nie można reklamowac innych for :lol: miau :) (więcej znaków) Quote
łamAga Posted October 16, 2011 Posted October 16, 2011 [quote name='omry']miau :) (więcej znaków) Przeglądałam miau i kurcze posty sa tam stare i mało tego jest , ja bym chciała takie forum jak to czyli dogomania , gdzie ludzie wchodza , wstawiaja zdjęcia , komentują , dzialą sie spostrzeżeniami itd ;) Quote
Recommended Posts