Imbirka Posted October 16, 2006 Posted October 16, 2006 poczytaj sobie o skonsolidowanych bilansach:evil_lol: , takie zajęcia na dziś mi wynalazła Basia:evil_lol: Quote
Bodziulka Posted October 16, 2006 Author Posted October 16, 2006 oj, nie musisz wiedziećcwszystkiego o bilansach, tylko nazwy poszczególnych aktywów i pasywów - tzn takie rozbicie aktywów i pasywów na drobne :evil_lol: Quote
Bodziulka Posted October 16, 2006 Author Posted October 16, 2006 eee a bo ja wiem :oops: bardzo możliwe ale teraz wybywam na zajęcia, więc wszelkie pytania zadam wieczorem, co Ci daje wiecej czasu na douczenie :evil_lol: Quote
Imbirka Posted October 16, 2006 Posted October 16, 2006 daj mie meila na PW, jak coś bede mieć to ci wyśle:lol: Quote
Ania-Sonia Posted October 16, 2006 Posted October 16, 2006 Bodziulka, widzę, że łączysz przyjemne z pożytecznym :evil_lol: Ładnie to tak koleżankę wykorzystywać po dogomaniackiej znajomości do odrabiania zadań domowych???:mad: :evil_lol: skonsolidowane bilanse, a fuj!...:shake: ;) Quote
Bodziulka Posted October 16, 2006 Author Posted October 16, 2006 Nie wykorzystuję! Jakoś musi zapracować na nowe fotki, prawda!!?? :diabloti: Ok, ja mam w pracy mieć takie punkty: Aktywa trwałe a) Wartości niematerialne i prawne b) Rzeczowe aktywa trwałe c) Należności długoterminowe d) Inwestycje długoterminowe e) Długoterminowe rozliczenia międzyokresowe Atywa obrotowe f) Zapasy g) Należności krótkoterminowe h) Inwestycje krótkoterminowe i) Krótkoterminowe rozliczenia międzyokresowe A w "źródłach" mam takie: Aktywa trwałe: 1) Rzeczowe aktywa 2) Wartość firmy 3) Wartości niematerialne 4) Aktywa finansowe 5) Akcje i udziały w jednostkach wycenianych metodą praw własności 6) Pożyczki udzielone 7) Podatek odroczony – aktywa 8) Inwestycje w nieruchomości 9) Prawo do wieczystego użytkowania gruntów 10) Pozostałe aktywa trwałe Aktywa obrotowe: 11) Zapasy 12) Należności z tytułu dostaw i usług oraz pozostałe należności 13) Należności z tytułu podatku dochodowego 14) Krótkoterminowe papiery wartościowe 15) Rozliczenia międzyokresowe 16) Środki pieniężne 17) Pozostałe aktywa finansowe [SIZE=1][SIZE=2]18) Aktywa sklasyfikowane jako przeznaczone do sprzedaży I teraz chodzi o to, żeby cyfrrki przyporządkować do odpowiednich literek - i z tym mam problem (b-2 itp). Potem to samo muszę zrobić pasywami :roll: No to Imbirkowa, jakbyś chciała nowe foteczki Boxia, to do dzieła :evil_lol: a fe - właśnie koszą koło mnie trawę, a ja przy tym zapachu umieram :shake: Quote
Bodziulka Posted October 16, 2006 Author Posted October 16, 2006 No i na zachetę do pracy :cool3: A jak Ciocia Julia będzie grzeczna, to dostanie prezencik :lol: i Boxio złoży "krawat" Quote
Ania-Sonia Posted October 16, 2006 Posted October 16, 2006 Bodziulka napisał(a):No to Imbirkowa, jakbyś chciała nowe foteczki Boxia, to do dzieła :evil_lol: Bodziulka, zdumiewasz mnie! Takie perfidne szantaże stosować wobec ciotek :shake: Najpierw ja, teraz Imbirowa...:shake: Z Ciebie to prawdziwa...dogoterrorystka jakaś :evilgrin: :evil_lol: A zdjęcia na przynęte - cudne. Ten Bodziuś z żółtą kokardką... :loveu: :laugh2_2: Quote
Bodziulka Posted October 16, 2006 Author Posted October 16, 2006 Nie można być grzecznym i poukładanym w każdym aspekcie życia :evil_lol: trzeba mieć jakieś odchyły ;) Quote
Imbirka Posted October 16, 2006 Posted October 16, 2006 Bodziulka, oki, już wiem o co chodzi. Kurcze właśnie tego szukałam, chodzi o porównanie starego bilansu z nowym. No i oczywiście nowy jest bardziej rozszerzony:cool3: Dawaj meila, coś już znalazłam to sobie poczytasz, fajna lekturka, ponad 30 str.:cool3:. Jutro postarm się jakoś ci to wszystko ułożyć:roll: Quote
Bodziulka Posted October 16, 2006 Author Posted October 16, 2006 30 stron? :-o :crazyeye: a to nie ma jakiejś skróconej wersji :cool3: Quote
Aganiok Posted October 16, 2006 Posted October 16, 2006 Ech nie ma to jak Dogomania i Bodzia można obejrzeć i o bilansie się pouczyć :evil_lol: Quote
Bodziulka Posted October 16, 2006 Author Posted October 16, 2006 Bilans to i tak jedna z ciekawszych rzeczy, jaką muszę opanować (bo są w nim cyferki :evil_lol:) - jest kilka duuużo gorszych, ale nimi nie będę Was zanudzać ;) A to tekst, który mnie ostatnio rozwalił i w sumie, który mogę odnieść do siebie po tygodniu nauki :lol: "I took an IQ test yesterday and the result was negative." Quote
Imbirka Posted October 16, 2006 Posted October 16, 2006 Bodziulka napisał(a):30 stron? :-o :crazyeye: a to nie ma jakiejś skróconej wersji :cool3: barbarianka[at]poczta.fm to jest kilka artykułów, w których jest mowa jak przerobić bilans, a i o metodach :cool3: ja mam już dość na dziś, teraz ty poczytaj:lol: Quote
Bodziulka Posted October 16, 2006 Author Posted October 16, 2006 ja też już mam dosyć na dzis, poczytam w weekend :evil_lol: ;) Quote
Bodziulka Posted October 16, 2006 Author Posted October 16, 2006 Aganiok, a jak chcesz się czegoś fajnego pouczyć, poza bilansem, to zapodam Ci moje ulubione słówko z niemieckiego (i nie będzie to nic w stylu alles schlafen machen ;)): Umweltverschmutzung :lol: Quote
Aganiok Posted October 16, 2006 Posted October 16, 2006 ło matko jęzor bym sobie połamała na czymś takim, chociaż nazwisko mam niemieckie, niemieckiego ni w ząb :evil_lol: Quote
Imbirka Posted October 16, 2006 Posted October 16, 2006 Możesz sie nie wyrażać:evil_lol::cool3: Quote
Aganiok Posted October 16, 2006 Posted October 16, 2006 to Bodziulka się "wyraziła" ??? hehe nic nie rozumieć :evil_lol: Quote
Agga Posted October 16, 2006 Posted October 16, 2006 Bodziulka napisał(a):Nie wykorzystuję! Jakoś musi zapracować na nowe fotki, prawda!!?? :diabloti: Ok, ja mam w pracy mieć takie punkty: Aktywa trwałe a) Wartości niematerialne i prawne b) Rzeczowe aktywa trwałe c) Należności długoterminowe d) Inwestycje długoterminowe e) Długoterminowe rozliczenia międzyokresowe Atywa obrotowe f) Zapasy g) Należności krótkoterminowe h) Inwestycje krótkoterminowe i) Krótkoterminowe rozliczenia międzyokresowe A w "źródłach" mam takie: Aktywa trwałe: 1) Rzeczowe aktywa 2) Wartość firmy 3) Wartości niematerialne 4) Aktywa finansowe 5) Akcje i udziały w jednostkach wycenianych metodą praw własności 6) Pożyczki udzielone 7) Podatek odroczony – aktywa 8) Inwestycje w nieruchomości 9) Prawo do wieczystego użytkowania gruntów 10) Pozostałe aktywa trwałe Aktywa obrotowe: 11) Zapasy 12) Należności z tytułu dostaw i usług oraz pozostałe należności 13) Należności z tytułu podatku dochodowego 14) Krótkoterminowe papiery wartościowe 15) Rozliczenia międzyokresowe 16) Środki pieniężne 17) Pozostałe aktywa finansowe [SIZE=1][SIZE=2]18) Aktywa sklasyfikowane jako przeznaczone do sprzedaży I teraz chodzi o to, żeby cyfrrki przyporządkować do odpowiednich literek - i z tym mam problem (b-2 itp). Potem to samo muszę zrobić pasywami :roll: No to Imbirkowa, jakbyś chciała nowe foteczki Boxia, to do dzieła :evil_lol: a fe - właśnie koszą koło mnie trawę, a ja przy tym zapachu umieram :shake: o chryste rachunkowość.....:evil_lol: Ja tam wole zdjęcia Boxa Quote
Bodziulka Posted October 16, 2006 Author Posted October 16, 2006 No właśnie, Agga, a czy Ty przypadkiem nie masz czegoś wspólnego z finansami :cool3: Quote
Imbirka Posted October 16, 2006 Posted October 16, 2006 Aganiok napisał(a):to Bodziulka się "wyraziła" ??? hehe nic nie rozumieć :evil_lol: wiem, ze Bodziulka, chyba jednocześnie pisałyśmy posta, mój miał być pod Bodziulką ale mnie wyprzedziłaś:evil_lol::cool3: Quote
Recommended Posts