Amber Posted November 2, 2014 Author Posted November 2, 2014 http://i883.photobucket.com/albums/ac37/Abelsonite/Jarhead%204/DSC_3608_zps94483462.jpg Twoje fotki nigdy nie są nudne! One zawsze są mega! W porównaniu do tego co było wcześniej to nie są jakieś specjalne ;) No ale wszystko się zmienia. Jari jaki poważny na tych fotkach z agi, ależ jest z siebie dumny A Jamniki jaka bojowa rasa http://i883.photobucket.com/albums/ac37/Abelsonite/Jarhead%204/DSC_3658_zps8c0d028c.jpg ale boss, aż strach się bać Jamniki są bardzo bojowe i mają samobójcze zapędy czasami :eviltong: Hej Foty jak zawsze cudne i nie mam pojęcia dlaczego nudne ? Pod płotem jakaś "wymiana zdań " .Jariemu chyba nie podoba się sąsiad a jamnica ochrzania go?? Nudne bo cały czas w ogrodzie ;) Za płotem mieszka 4 czy 5 piesków i średnio 2-3 razy dziennie jest taka wymiana zdań w tym miejscu :eviltong: No chwilowo, ale Dorciak nie był zainteresowany :D Musisz zatem jakiegoś nowego psa sobie sprawić ;) echhh ogród amber, czy niebieska zaciskowa to matis pet? już miałam się zapytać jakiś czas temu bardzo fajnie wygląda No echhh ogród... Tak jest w nim sympatycznie, że się nie chce się wychodzić ;) Zresztą tutaj, żeby iść do lasu trzeba przejść się kawałek przy domach... A przy domach są pieski i jest jeden wielki jazgot :evil_lol: Dlatego najlepiej chodzić wieczorem kiedy część piesków jest schowana ;) Nie, to jest BUSTER http://www.tofivet.pl/pl/k/obroze_dla_psow i jest super. W środku taśmy jest lekka pianka, dlatego obroża jest wypukła i fajnie układa się na szyi. Polecam :) Quote
Vailet Posted November 3, 2014 Posted November 3, 2014 super zdjęcia, ja to znów sobie Waszą galerie oglądałam od początku, ostatnio znowu mnie wzięło na dobki (co mi się jakaś inna rasa napatoczy to i tak dziwnym trafem zawsze wracam do dobów :siara: ) Jari w hodowli miał na imię SORBET? :roflt: Quote
marta1624 Posted November 3, 2014 Posted November 3, 2014 Hejka :) Wpadłam do galerii, po zobaczeniu czekolady :) Ślicznotek :loveu: Quote
Amber Posted November 3, 2014 Author Posted November 3, 2014 super zdjęcia, ja to znów sobie Waszą galerie oglądałam od początku, ostatnio znowu mnie wzięło na dobki (co mi się jakaś inna rasa napatoczy to i tak dziwnym trafem zawsze wracam do dobów :siara: ) Jari w hodowli miał na imię SORBET? :roflt: Ja mam podobnie z dobkami, tylko pomijając te inne rasy haha :evil_lol: Nie miał, tylko ma. Tira Vento SORBET :grins: http://www.tiravento.pl/sorbet_pl.html Hejka :) Wpadłam do galerii, po zobaczeniu czekolady :) Ślicznotek :loveu: Witam, witam. Ty widzę też masz jamniczą historię w rodzinie. Teraz nie wiem czy mam gratulować czy współczuć :evil_lol: Quote
marta1624 Posted November 3, 2014 Posted November 3, 2014 Witam, witam. Ty widzę też masz jamniczą historię w rodzinie. Teraz nie wiem czy mam gratulować czy współczuć :evil_lol: Współczuć :evil_lol: A tak serio to mój 3 jamnikowaty, ale ten ma wyjątkowo ciężki charakter :D Quote
Agnes Posted November 3, 2014 Posted November 3, 2014 o kurde jaka cena! dzięki! bardzo mi się podoba ta obroża :) Quote
Mylukier Posted December 13, 2014 Posted December 13, 2014 Ślicznie psiaki, szególnie dobek :jumpie: . Zapisuje sobie :loveu: Dziewczyny jak wy robicie w podpiach te odnośniki do swoich galeri? Quote
Amber Posted December 13, 2014 Author Posted December 13, 2014 A u nas trochę się działo, ale czasu mało to i do opisywania nie mogę się wziąć. Zdjęcia leżą i kwiczą, tj nie mam żadnych, a powinnam zrobić. Niestety po pracy jest ciemno jak w d, a domowe jednak nie są najlepsze (może powinnam sobie studio zmontować? ;) )Od czego by tu zacząć? Skoro jestem w temacie fot to się pochwalę, że Jari wygrał 2 konkursy na FB :) suple na stawy i klatkę kennelową (po którą nie mam czasu pojechać :eviltong: ) więc chyba limit szczęścia mamy wyczerpany na długo w tym temacie :P Spełniłam też swoje małe marzenie i zaadoptowałam 3 myszy :). Ci którzy mają mnie na FB już pewnie widzieli, ale nie każdy ma więc pokażę też tutaj.Negrita, Yuki i Mau5. Nie wiem za bardzo która jest która, ale to w sumie bez różnicy ;p. Myszy jak to myszy, są fajowe. Kupiłam im klateczkę i pomału będę ją wyposażać. Dziś akurat robiłam im porządki i zrobiłam nowe foty. Quote
Amber Posted December 13, 2014 Author Posted December 13, 2014 Z nowości to jeszcze ostatnio z Cortiną miałyśmy debiut filmowy ;p. Nie wiem czy mogę mówić co to za film i w ogóle, więc na razie nic nie będę pisać na ten temat, ale jak już będzie wszystko gotowe to na pewno się pochwalę. Na FB babka dała ogłoszenie, że szukają jamnika do filmu no więc stwierdziłam, że Cortina będzie idealna, a ja sobie zobaczę przy okazji jak wygląda plan filmowy bo to zawsze ciekawe doświadczenie. Jako, że zazwyczaj brakuje statystów to jeszcze mnie wzięli w obroty i może mnie nie wytną ;p ale Cortina ma większą rolę niż ja - to na pewno :cool3:Jamnica była meeega grzeczna. Wzięłam jej kennel ale nie musiałam nawet zamykać drzwiczek. W przerwach między zdjęciami sama właziła do środka i sobie siedziała. Zero piszczenia, łażenia, zwracania na siebie uwagi. Z obcymi ludźmi chodziła na smyczy i robiła to czego od niej oczekiwano. Kto by pomyślał, że w połowie życia jeszcze ją coś takiego spotka? ;p Tylko raz przerwano scenę, bo na podwórku pojawił się kot no i był jazgot na pół ulicy :evil_lol:Ogólnie bardzo mi się podobało, wszyscy byli przemili dla nas, jak to się mówi - atmosfera na planie fantastyczna ;p. Ale ciężka to praca, szczególnie jak jest 2 stopnie na dworze i wiatr. Jedną scenę kręci się i po 10 razy. W kinie taka scena ma 5 sekund, ale kręci się ją 40 min.Kamera nr. 1Ze swoją partnerką filmową ;pEkipaI już po - najbardziej zmęczony jamnik na świecie ;pDostałam też obrożę LEDową dla Jariego. Jest fajna, choć to taka chińszczyzna więc cały czas się zastanawiam kiedy przestanie działać ;p. Na razie jednak świeci mocno i dobrze widać psa na wieczornym spacerze w naszej głuszy.Mistrz fotografii i Jari model jak się patrzy xd Foty nie oddają koloru światła w ogóle, na żywo jest dużo żywszy i ładniejszy.I to chyba wszystko z nowości i tego co u nas. Życie toczy się spokojnie i przyjemnie. Całe szczęście ;) Ślicznie psiaki, szególnie dobek . Zapisuje sobieDziewczyny jak wy robicie w podpiach te odnośniki do swoich galeri? Witam u nas.Co do odnośników:Kod powinien wyglądać następująco (tylko bez spacji):[ url = adres, do ktorego będzie wysłany, ten kto kliknie w obrazek ][ img ]adres obrazka[ / img ] [ / url ]A banerek jakoś sama sobie musisz ogarnąć. Mi robiła dziewczyna z dogo ale to było bardzo dawno temu i jej już tu nie ma. Quote
Flea_mbb Posted December 13, 2014 Posted December 13, 2014 Ooo, gratuluję wygranej i psiej roli w filmie. Myszy prześliczne, aż przypomniała mi się moja pierwsza, też czarnula. Polecam zmienić rodzaj trocin. Od tych mogą zacząć kichać (pył). A alex zawsze spoko. Quote
Amber Posted December 14, 2014 Author Posted December 14, 2014 Gratuluję zagrania na planie! Dzięki :) Ooo, gratuluję wygranej i psiej roli w filmie. Myszy prześliczne, aż przypomniała mi się moja pierwsza, też czarnula. Polecam zmienić rodzaj trocin. Od tych mogą zacząć kichać (pył). A alex zawsze spoko. Ja wcześniej miałam z 10 myszy... Minęło kilka lat i znowu zatęskniłam ;) Wcześniej trzymałam je w klatce po chomiku, ale po 10 myszach była już nieźle zdezelowana więc, żeby nie razić mojej estetyki kupiłam Alexa. Poza tym nie chciałam syfu dookoła klatki, a w prętówce wszystko leżało zaraz obok kuwety :p Trociny już kupiłam inne (Chipsi), te dokańczam bo jak jechałam po mychy to kupiłam na szybko Vitapolu (innych nie było), żeby mieć cokolwiek. Postanowiłam też, że ruszę akwarium, które stoi nieruszane z 2 lata chyba i żyją tam w ciemności tylko 2 krewetki xd Nie znam się na tym zupełnie i nigdy to moją pasją nie było, ale zadbane akwa wygląda fajnie i chyba nie wymaga dużo roboty, jak się posadzi roślinki i wpuści mało niewymagających ryb. Bo wiem tylko, że problem się robi jak ryb jest za dużo, zaczynają się rozmnażać i za przeproszeniem obsrywać cały zbiornik ;p Quote
Vailet Posted December 14, 2014 Posted December 14, 2014 Super, jak juz skończą nagrywac film to zdradz co to takiego ;) Fajna ta obroża, zapinasz o nia karabinczyk normalnie? zawsze to mi sie takie jakies kruche wydawalo. 1 Quote
angineuuka Posted December 14, 2014 Posted December 14, 2014 Świetne te myszki <3 no i gratuluję wygranej w konkursie oraz roli w filmie ;) 1 Quote
Erykowa Posted December 14, 2014 Posted December 14, 2014 Hej Obroża niezła 'żarówa" ale włąściwie fajny pomysł,bo mając taką mogła bym psa po ciemku puszczać luzem ;) A myszorki śliczne i jaka "wypasiona klatka.Tez kiedyś miałam myszki ale to było ze 20 lat temu ;) I gratulacje dla pani aktorki !Ja kilka razy byłam na planach filmowych z końmi i wiem jaka "nudna" to robota.A 50 powtórek i przeprowadzanie tych koni tam i z powrotem było straszne ;) Szczególnie zimą,bo jak ciepło to jeszcze. 1 Quote
marta1624 Posted December 14, 2014 Posted December 14, 2014 O gratki debiutu filmowego :) A myszy cuuudo, widzę że dużo osób psio-gryzoniowych na dogo :D 1 Quote
Amber Posted December 14, 2014 Author Posted December 14, 2014 Super, jak juz skończą nagrywac film to zdradz co to takiego Fajna ta obroża, zapinasz o nia karabinczyk normalnie? zawsze to mi sie takie jakies kruche wydawalo. Podobno będę zaproszona na premierę. Can't wait ;) Smyczy bym się nigdy w życiu nie odważyła o nią zaczepić, nawet jakby nie była świecąca bo ta klamerka to mam wrażenie się na wietrze potrafi zerwać ;) Świetne te myszki <3 no i gratuluję wygranej w konkursie oraz roli w filmie Dzienki. dzienki <3 ;p Hej Obroża niezła 'żarówa" ale włąściwie fajny pomysł,bo mając taką mogła bym psa po ciemku puszczać luzem A myszorki śliczne i jaka "wypasiona klatka.Tez kiedyś miałam myszki ale to było ze 20 lat temu I gratulacje dla pani aktorki !Ja kilka razy byłam na planach filmowych z końmi i wiem jaka "nudna" to robota.A 50 powtórek i przeprowadzanie tych koni tam i z powrotem było straszne Szczególnie zimą,bo jak ciepło to jeszcze. No obróżka fajna. Na Allegro jest tego mnóstwo, ja mam chyba taką http://allegro.pl/obroza-dla-psa-kota-swiecaca-led-nylon-kolory-i4857633973.html te tańsze są w podobnych cenach i pewnie o podobnej jakości ;) Świeci tak mocno, że się zastanawiam ile wytrzyma ta bateryjka. No chyba, że mi wcześniej padnie z innego powodu ;p No ja statystowałam między innymi jako osoba siedząca na ławce (rola życia :eviltong: ) i po pół godz bezczynnego siedzenia przy takiej pogodzie nie czułam palców u nóg. Jeszcze jako tako jak się człowiek rusza, ale po 10 dublach się wszystkiego odechciewa, niezależnie chyba co się robi ;) Jakby było cieplej to bym się pewnie tylko wynudziła ;) O gratki debiutu filmowego A myszy cuuudo, widzę że dużo osób psio-gryzoniowych na dogo Dzięki :) Ja się nie dziwię, bo gryzonie są fajne. Mi akurat najbardziej odpowiadają myszy. Lubię w nich to, że są niezależne i nie muszę tak naprawdę poświęcać im dużo czasu :eviltong: Już taka świnka, królik czy szczur potrzebują więcej uwagi za dnia i bałabym się, że mogły by zdziczeć i być nieszczęśliwe. Myszy natomiast czują się dobrze w swoim gronie. Ja uwielbiam obserwować ich harce i dzikie wygibasy ;) W tym wygrywają z chomikami, które są mało sprawne i mniej interesujące do obserwowania. Przy okazji poszukiwania myszek do adopcji przeglądałam net i trafiając na niektóre (większość?) ogłoszenia nóż się w kieszeni otwiera w jakich warunkach żyją niektóre gryzonie. Ludziom się wydaje, że jak zwierzątko jest małe to może przeżyć cały żywot na powierzchni kartki A4. Strasznie to słabe.http://olx.pl/oferta/okazja-zestaw-chomik-klatka-akcesoria-warto-CID103-ID8cqTw.html#d8f288074d http://olx.pl/oferta/chomik-z-klatka-z-licznikiem-i-kula-CID103-ID8bFAl.html#ec67a79c38 http://olx.pl/oferta/chomik-dzungalski-wraz-z-nowa-klatka-akcesoria-CID103-ID80U1H.html#417607f084 http://olx.pl/oferta/chomik-roborowskiego-CID103-ID89iSw.html#417607f084 I prawdziwa bomba ;phttp://olx.pl/oferta/zamienie-myszki-CID103-ID89ZVd.html#cb920c344d Myszy na tchórzofretkę + gigantyczne akwarium (kula) jako gratis... Było by to śmieszne, gdyby nie było takie straszne :P Quote
Agnes Posted December 14, 2014 Posted December 14, 2014 Z tymi rybkami i akwarium to troche więcej roboty i zachodu niż sie wydaje ;) chyba, że wszystko cacy rośnie i nie musisz tykać palcem, ale takie rzeczy to chyba tylko w erze :laugh2_2: a im mniejsze akwarium tym trudniejsze do utrzymania w fajnej formie roślin. Jak masz złe światło, źle podmieniasz wode, nieodpowiednie rośliny itp itd to zaczynają się glony a potem katastrofa. Ja miałam akwa z 10 lat zaczynałam od 7l, na końcu miałam 112l i już byłam potwornie zmęczona, jak po kolejnej zmianie na większe zaczęłam walke z glonami. Przegrałam :( Rózne etapy akwa: W pewnym momencie miałam ochotę na holenderskie, pełno roślin ale długo nie wytrzymałam to już wyższa szkoła jazdy Quote
Amber Posted December 14, 2014 Author Posted December 14, 2014 O, no to fajnie, że się znasz na tym bo ja w ogóle :eviltong: Akwarium mam nieduże, nie wiem ile L, tyle co na zdjęciu :evil_lol: Z wyposażenia też to co na zdjęciu (filtr i napowietrzacz?), pokrywa z miejscem na świetlókę (na foto nie ma) żwirek, jakieś kłody, 2 krewetki, małe ślimaki, 0 roślin, mnóstwo glonów, syfu i kamienia ;) Nie wiem czy ono się w ogóle nadaje do reaktywacji w tym stanie czy lepiej sobie podarować. A jak tak to czego jeszcze będę potrzebować? Zapewne świetlówki bo też nie ma. Czy ten sprzęt wystarczy umyć (mechanicznie działa) czy wywalić? A jak umyć to czym? Ja myślałam nad kilkoma roślinami jakimiś najłatwiejszymi do utrzymania i tak samo nad jakimiś prostymi rybami w małej ilości. Byle by po prostu sobie było to akwa i jakoś wyglądało, bo teraz to stoi i straszy ;) Quote
Vailet Posted December 14, 2014 Posted December 14, 2014 Jeny, te ogloszenia są straszne. Ja dla swoich taką klatke mialam jako transporterek. Aż strach pomyslec jak wyglada zycie takich malych zwierzątek w niektórych domach, w ktorym mialy posłużyć jako zabawka dla dziecka, a dziecku sie znudzilo i taki chomik zyje w tej mikroskopilnej klatce nawet z niej nie wypuszczany. A Ty skad dokladnie masz myszki? Quote
Amber Posted December 14, 2014 Author Posted December 14, 2014 Jeny, te ogloszenia są straszne. Ja dla swoich taką klatke mialam jako transporterek. Aż strach pomyslec jak wyglada zycie takich malych zwierzątek w niektórych domach, w ktorym mialy posłużyć jako zabawka dla dziecka, a dziecku sie znudzilo i taki chomik zyje w tej mikroskopilnej klatce nawet z niej nie wypuszczany. A Ty skad dokladnie masz myszki? Dla mnie to też jest wina producentów, że wytwarzają masowo takie sprzęty, nie mówiąc o sprzedawcach w sklepach zoo gdzie wciskają takie miko klateczki jako idealne lokum dla nowego pupila. Oczywiście jak komuś odbije to może trzymać mysz w słoiku po śledziu, ale będąc ostatnio w Kakadu widziałam dużo takich mikro klateczek. Natomiast Alexów albo Dun - zero. Świadomość ludzi też się zmieniła, jeszcze kilka lat temu trzymanie 2 czy nawet 4 myszy w klatce Myszka Kwadratowa 32 x 22 x 23 było normalne, a teraz nikt nie poleca tej klity nawet dla 1 myszy. Może służyć jedynie jako transporter. Tak samo z kołowrotkami. Nadal w wielu klatkach (nawet w Alexie) na wyposażeniu są za małe średnice bo 12-15 cm, kiedy minimum dla myszy to 17 cm i z siatkowatym dnem. A im zwierzak większy tym większą karuzelę powinien mieć. Ktoś mi powie np. jak te szynszyle mają się kręcić w tym kołowrotku? http://olx.pl/oferta/szynszyle-z-klatkom-CID103-ID8cpEn.html#da1b0d7fb8 Mnie się jedynie kręci w głowie od ortografii w tym ogłoszeniu :evil_lol: Zmieścić może się zmieszczą, ale co z kręgosłupem? Tak więc dla mnie to standardy trzymania małych gryzoni w świadomości "oświeconych" się zmieniła na lepsze ale producenci sprzętu i sklepy zoo są daaaleko w tyle. I dlatego czeka nas jeszcze wiele lat oglądania chomików w klatach wielkości pudełka po margarynie. Szkoda. A myszki mam z adopcji z lecznicy Ogonek w Wawie, która się zajmuje głównie gryzoniami. To są 3 czarne siostry. Byli jeszcze bracia, nawet chcieli mi ich kastrować ;) ale stwierdziłam, że 5 myszy to będzie za dużo. Poza tym mocz samców jest bardziej śmierdzący. 3 myszy w Alexie myślę, że jest akurat nawet z lekkim zapasem. Quote
marta1624 Posted December 14, 2014 Posted December 14, 2014 Ja też gryzoniowa- ale chomik ;) Chciałam myczy albo myszoskoczki, ale nie mieszkam sama i zbyt "myszo" (jak to myszy :evil_lol:) wyglądają :D A akwa na oko to z 60l (wygląda na klasyczny profil 60x30 ((w najszerszym miejscu ;)). Ale mogę się mylić bo to tylko fotki ;) I filtr masz ;) Coś dobrego da się stworzyć, miałam takie póki na 112l nie przeszłam ;) Ale fakt- to wcale nie takie bezobsługowe jak się wydaje ;) Noo, moje było prawie bezobsługowe pod koniec świetności- bo na 112l tylko zbrojnik niebieski (potoczny glonojad) i bojownik :D Quote
Dioranne Posted December 14, 2014 Posted December 14, 2014 Myszaki miałam okazję już popodziwiać na fb i na mysim forum. Świetne są! :loveu: U nas też gryzonie, ale nieco inne - myszoskoczki. A brak jakiejkolwiek, chociażby podstawowej wiedzy na temat gryzoni jest po prostu porażający. Raz byłam świadkiem, gdy w sklepie zoo sprzedano świnkę morską panom, którzy z całą pewnością trzeźwi nie byli. :roll: Na 'moim' podwórku, tzn. w myszoskoczkach, nagminne wręcz są przypadki kupowania tylko jednego ogonka, albo trzymanie go w malusiej, plastikowej klateczce co stanowi bardzo duże zagrożenie dla życia zwierzątka. Ale po co wydawać 'tyyyyyle' kasy na 'głupiego gryzonia' skoro je syfiastą karmę, żyje w, jak to ujęłaś, pudełku po margarynie i 'wszystko ok'. Coś strasznego. :-( Quote
Naklejka Posted December 14, 2014 Posted December 14, 2014 Gratuluje roli ;) Ja na plan lubiłam jeździć, chyba z pół miesiąca na nim spędziłam. Ludzie za abrdzo nie przejmują się wymaganiami gryzoni, bo to tanie zwierzątko, to po co na nie wydawać. Moje prosięta miały zrobioną klatkę przez ojca, miały raj :D Zawsze mnie to smuci, jak widzę małe klatki, śmieciowe żarcie... Siostra przyniosła chomika, a nie ma nawet klatki, czy akwa dla niego. Więc teraz będę walczyć o duże akwa, odpowiedni kołowrotek i resztę wyposażenia, bo karmę kupiła z wyższej pólki :O Co gorsza, nie ma miejsca na akwa, bo nie postawię go na podłodze ze względu na psy i kota. Z gryzoni świetne są kosztaniczki, bardzo miziaste i dość kontaktowe, nie tak jak szczur, ale całkiem przyjemne zwierzątko. Też mam akwarium 112l, ale stoi puste ;) Ale i tak od dawna nie było w nim żywych roślinek, wszystko sztuczne, bo matka nie umiała tego utrzymać w dobrym stanie. Sprzedać go nie chce, rybek nie kupiła i tak stoi od długiego czasu :P Quote
Recommended Posts