niuka Posted March 19, 2007 Posted March 19, 2007 widzialam - bardzo fajne, ale naszych (hopsa - niebieskie koszulki) poza tymi z prezentacji nic nie ma :( Quote
Incunabula Posted March 19, 2007 Posted March 19, 2007 [quote name='filonek_bezogonek']mam pytanie odnosnie szpicow mini czy ktos sie przygladal i moze powiedziec cos wiecej ... z zaslyszanych infromacji wiem ze byly same bdb i jedna db (czyli bez lokat) czy ktos moze mi powiedziec jeszcze cos wiecej lub wstawic jakies fotki ? Szpice mini oceniał ten sam palant co nas :mad: . My też wylecieliśmy z kiepską oceną i jeszcze gorszym opisem :roll: . Obserwowałam ocenę szpiców, tyle, że ja się aż tak bardzo nie znam na tej rasie, ale ogólnie ludzie byli wkurzeni... Nie wiem skąd oddział wytrzasnął tego faceta, w każdym bądź razie naszą rasę to on chyba widział pierwszy raz na oczy. Quote
tulasy Posted March 19, 2007 Posted March 19, 2007 Morrisonka napisał(a):Szpice mini oceniał ten sam palant co nas :mad: . My też wylecieliśmy z kiepską oceną i jeszcze gorszym opisem :roll: . Obserwowałam ocenę szpiców, tyle, że ja się aż tak bardzo nie znam na tej rasie, ale ogólnie ludzie byli wkurzeni... Nie wiem skąd oddział wytrzasnął tego faceta, w każdym bądź razie naszą rasę to on chyba widział pierwszy raz na oczy. Też słyszałem, że niezbyt trafił oddział z tym sędzią. Nawet u szpiców wilczych zwracał uwagę na dziwne rzeczy. Michał Quote
olaglowka Posted March 19, 2007 Posted March 19, 2007 Morrisonka napisał(a):Szpice mini oceniał ten sam palant co nas :mad: . My też wylecieliśmy z kiepską oceną i jeszcze gorszym opisem :roll: . Obserwowałam ocenę szpiców, tyle, że ja się aż tak bardzo nie znam na tej rasie, ale ogólnie ludzie byli wkurzeni... Nie wiem skąd oddział wytrzasnął tego faceta, w każdym bądź razie naszą rasę to on chyba widział pierwszy raz na oczy. Czy chodzi o Pana Denisa Kuzelji (chyba dobrze napisalam) my u niego mamy CWC. :multi: Quote
puli Posted March 19, 2007 Posted March 19, 2007 [quote name='olapaco']Puli nie wiem, jak to jest, bo wczoraj było pseudohodowców ze szczeniakami bardzo dużo. Kontrlowała ich policja i nic- zostawili w spokoju ( a szkoda ) Prawo jest jasne. Pies ma mieć aktualne szczepienia p/wsciekliźnie, gminy wyznaczaja specjalny teren na handel żywymi zwierzętami ( musza być spełnione odpowiednie warunki sanitarne) i tylko tam wolno to robić, na handel obwoźny, zajmowanie pasa komunikacyjnego powinno być zezwolenie itd. Jest kilka przepisów które były ewidentnie złamane. Policjanci byli i tak "bardzo uprzejmi",ze poszli do handlarzy, bo w Krakowie w ogóle odmówili interwencji. (Temp + 30, psy w bagaznikach pod wystawą!) Takiego czegos nie widziałam ani na Słowacji,ani w Czechach, ani na Wegrzech, nawet we Lwowie... Ciekawe, że w Poznaniu na Swiatówce jakoś sobie z tym poradzono... Quote
karolcia123 Posted March 19, 2007 Posted March 19, 2007 [quote name='panienkabubu']pokazcie BISa bo ja juz nie mialam sily zostac na finalach na stronie www.psyimy.pl są filmy z BIS Quote
Nitencja Posted March 19, 2007 Posted March 19, 2007 Policja moze skontrolowac tylko takich handlarzy - nic innego nie moga zrobic. To moze TOZ. Gdyby mozna bylo zabierac psy takim ludziom........ale nie mozna a po drugie nie ma gdzie itd itp.....Noz sie w kieszeni otweira ale i ZK i policja i inne wladze sa raczej bezsilne Quote
Błyskotka Posted March 19, 2007 Posted March 19, 2007 Morrisonka napisał(a):Szpice mini oceniał ten sam palant co nas :mad: . My też wylecieliśmy z kiepską oceną i jeszcze gorszym opisem :roll: . Obserwowałam ocenę szpiców, tyle, że ja się aż tak bardzo nie znam na tej rasie, ale ogólnie ludzie byli wkurzeni... Nie wiem skąd oddział wytrzasnął tego faceta, w każdym bądź razie naszą rasę to on chyba widział pierwszy raz na oczy. Ja do tego .... więcej nie pojadę :mad:. Nie rozumiem jak można tak potraktować szczeniaka :angryy:. Quote
efra-husky Posted March 19, 2007 Posted March 19, 2007 możecie coś więcej powiedzieć o tym panu sędziującym? Jestem bardzo zainteresowana bo za niedługo ma nas oceniać. Jak coś to będę wdzięczna za PW z opiniami o panu Denisie Kuzelji Quote
karenina Posted March 19, 2007 Posted March 19, 2007 Błyskotka, Morrisonka wy sie chyba troche rozpedzacie. Ja u tego sedziego tez wystawiałam 2 razy, i był jednym z nielicznych sedziów którzy znaja sie na cirneco dell`Etna których dotychczas spotkałam na ringach. Nie wiem o co chodzi ze szczeniakiem, ale w stosunku do mojego szczyla w klasie baby był bardzo miły i delikatny, co nie znaczy ze pobłazliwy, i opisał gluta takiego jakim go widział łacznie z zaznaczeniem ze nie ma tylu a tylu zebów mlecznych. To ze psy sa sedziowane z uzyciem pełnej skali ocen to zagranicą norma, wiec nie rozumiem czemu robicie raban gdy tak samo jest w polsce. To chyba lepiej kiedy ocena doskonała nie jest norma? Quote
Sylwia&westie Posted March 19, 2007 Posted March 19, 2007 Czy ma ktoś fotki : WESTIKÓW ? najlepiej młodzież ;) :razz: Quote
Mona4 Posted March 19, 2007 Posted March 19, 2007 flashka-g napisał(a):Za****ć to mało!!!!:angryy: :mad: Puli gdzie ten moblil pseudo kennel stał?:mad: Ten Mobil stoi na kazdej ze Slaskich Wystaw !!!!!!!!!!!:angryy: Quote
Agga Posted March 19, 2007 Posted March 19, 2007 Tak dla przypomnienia zdjęcia max 500 x 500. Bo jednak widze, że nie wszyscy czytaja regulamin.:roll: Quote
Incunabula Posted March 19, 2007 Posted March 19, 2007 karenina napisał(a):Błyskotka, Morrisonka wy sie chyba troche rozpedzacie. To ze psy sa sedziowane z uzyciem pełnej skali ocen to zagranicą norma, wiec nie rozumiem czemu robicie raban gdy tak samo jest w polsce. To chyba lepiej kiedy ocena doskonała nie jest norma? Nie chodzi mi o ocenę, znam swojego psa i jego wady. Ale jeżeli sędzia w opisie jako wadę pisze rzecz dopuszczalną przez wzorzec, to chyba nie halo? Ocena musi być uzasadniona. A w naszym przypadku tak nie było. Nie wiem jak u innych ras, ale wiem, że ogólnie wystawcy nie byli zadowoleni. Quote
erloy Posted March 19, 2007 Posted March 19, 2007 Morrisonka napisał(a):Nie chodzi mi o ocenę, znam swojego psa i jego wady. Ale jeżeli sędzia w opisie jako wadę pisze rzecz dopuszczalną przez wzorzec, to chyba nie halo? Z ciekawości- jaką to rzecz dopuszczalną opisał jako wadę? I w jakiej rasie? Quote
PARSONRK Posted March 19, 2007 Posted March 19, 2007 klik duuuzo zdjęć z katowic chyba widziałam maleństwo Kareniny ;) Quote
panienkabubu Posted March 19, 2007 Posted March 19, 2007 My chyba jako jedne z nielicznych wylądowałysmy z niższą oceną niz doskonała na tegorocznej wystawie i jakos nie mam do tego ale, jestem wrecz za tym, zeby na polskich wystawach bylo mniej cwc, doskonalych i super swietnych tak naprawde jedynie dobrych psow. Moja suka dostala dobra z przyczyny ktora zostala mi wyjasniona i ja sie z nia calkowicie zgadzam, jednak nie rozumialam oburzenia wystawcow, na ringach, na ktorych mialam okazje sekretarzowac, jak sedzina dawala bdb albo dosk bez CWC lub BEST JUNIORA. toz to dla mnie jest wrecz smieszne, zeby przyjsc po ocenie i upominac sie o CWC bo "mozna jej darowac" (chodzi o suke). Nigdy nie wystawiałam u pani Bukład, słyszałam tylko o niej WIELE złych opinii, tzw. stara spiewka Bukład-Układ, ale po sekretarzowaniu jej na wystawie w Katowicach uwazam, ze jej sędziowanie jest naprawdę bardzo dobre, nie znam się na rasach, które sędziowała, jednak uważam, że te ktore otrzymały CWC (a było ich niewiele) bądź też BOB, zdobyły te nagrody zasłużenie. I opinia pani sędziny, że skoro rasa mało znana i pies jeden na rasę, to wcale nie znaczy, że dosk, CWC i CACIB musi dostać. I bardzo mnie to cieszy. przykre to trochę, że niektórzy wystawcy jeżdża po laury, a nei po opis swojego psa. I przykre jest też to, że jeżeli opis jest szczery ze strony sędziego, to wystawca się obraza, bo przeciez jego pies najpiękniejszy. Przestają mi się podobać polskie wystawy.. Chyba przerzucę się za granicę.. Quote
filonek_bezogonek Posted March 19, 2007 Posted March 19, 2007 [quote name='karenina']Błyskotka, Morrisonka wy sie chyba troche rozpedzacie. Ja u tego sedziego tez wystawiałam 2 razy, i był jednym z nielicznych sedziów którzy znaja sie na cirneco dell`Etna których dotychczas spotkałam na ringach. Nie wiem o co chodzi ze szczeniakiem, ale w stosunku do mojego szczyla w klasie baby był bardzo miły i delikatny, co nie znaczy ze pobłazliwy, i opisał gluta takiego jakim go widział łacznie z zaznaczeniem ze nie ma tylu a tylu zebów mlecznych. To ze psy sa sedziowane z uzyciem pełnej skali ocen to zagranicą norma, wiec nie rozumiem czemu robicie raban gdy tak samo jest w polsce. To chyba lepiej kiedy ocena doskonała nie jest norma? moze to jedna z niewielu raz na ktorej sie zna .... Ja o dziwnym sposobie sedziowania slyszalam juz gdy sedziowal PONY to ze uzywa pelnej gamy ocen to ok .... ale tak jakos dziwnie wyglada jak wszystkie psy w rasie maja bdb (jedna db)... czyzby nawet championy byly bliskie wzorca ale nie na tyle bliskie by byc dosk ? zaluje ze mnie tam nie bylo i nie ogladalam tego obiektywnie zza ringu ... ale wydaje mi sie ze prezentowane uwagi maja duzo wspolnego z rzeczywistoscia Quote
panienkabubu Posted March 19, 2007 Posted March 19, 2007 filonek_bezogonek napisał(a):moze to jedna z niewielu raz na ktorej sie zna .... Ja o dziwnym sposobie sedziowania slyszalam juz gdy sedziowal PONY to ze uzywa pelnej gamy ocen to ok .... ale tak jakos dziwnie wyglada jak wszystkie psy w rasie maja bdb (jedna db)... czyzby nawet championy byly bliskie wzorca ale nie na tyle bliskie by byc dosk ? zaluje ze mnie tam nie bylo i nie ogladalam tego obiektywnie zza ringu ... ale wydaje mi sie ze prezentowane uwagi maja duzo wspolnego z rzeczywistoscia Nie czarujmy się, nawet Ch.Pl. można sobie wyjeździć na tzw. pipidówkach, uogólniam teraz, chociaż na krajówkach zdarzają się nawet w goldenach po 5 psów w klasie (w porównaniu do stawek międzynarodowych to maleńko), także uważam, moja osobista opinia, że może skoro sędzia nie dał ani jednej doskonałej nawet Championom, to widocznie coś w tym musi być, może w końcu ktoś zaczyna oceniać zgodnie ze wzorcem, a Polacy przyzwyczajeni do CACIBów, CWC i nie wiadomo jeszcze jakich laurów po prostu się oburzają? Ciekawa ta dyskusja, ja wypalam tylko tak nagle, po tym co przeczytałam, nie znam człowieka, tym bardziej rasy, nawet nie wiem kiedy były oceniane. Jednak taka to moja obiektywna opinia odnośnie oceniania w PL i tych wszystkich tytułów. Być może w tej sytuacji też tak jest, ale odpowiedźcie mi na pytanie - dlaczego nikt się nie odwołał? Przecież można się odwołać, wpłacić kaucję (w tym roku 100 zł, a nie 150 jak w zeszłym roku) i wyjaśnić sytuację? Quote
karenina Posted March 19, 2007 Posted March 19, 2007 filonek_bezogonek napisał(a):moze to jedna z niewielu raz na ktorej sie zna .... Ja o dziwnym sposobie sedziowania slyszalam juz gdy sedziowal PONY to ze uzywa pelnej gamy ocen to ok .... ale tak jakos dziwnie wyglada jak wszystkie psy w rasie maja bdb (jedna db)... czyzby nawet championy byly bliskie wzorca ale nie na tyle bliskie by byc dosk ? zaluje ze mnie tam nie bylo i nie ogladalam tego obiektywnie zza ringu ... ale wydaje mi sie ze prezentowane uwagi maja duzo wspolnego z rzeczywistoscia Wiesz, ten Pan, jest Prezydentem Zwizaku Kynologicznego Słoweni, i jakos cięzko mi uwierzyc zeby przy ich bliskosci austri i włoch był słabym znawcą ras które sedziuje. Naprawde daj boze zeby u nas bywały takie stawki pewnych ras jak u nich na miedzynarodówkach. I jakos włoscy handlerzy i hodowcy bardzo sobie cenia jego opinie.. Denis Kuzelj sedziowal tez w 2006 w czasie pamiętniej dla wielu naszych wystawców wysawy 2xCACIB w kecskemet, kiedy o w sobote sedziowala finka, Marija Talvitje ktora rozgromila grV, 80% psów wyszło z ringu z dysk, bdb lub db takze polskie mega championy!! Wtedy to pan Kuzelj był super, bo posedziowal "łagodniej" i "naszym" poszlo lepiej.. I nie pisze tego bo wywiozłam 2 CACIBy z rasy.. Poprostu jako jeden z nielicznych wiedział co ocenia. M.Talvitje poprzednego dnia dała zreszta taki sam werdykt. Nagle przyjechał do polski, posedziował po swojej mysli i juz jest FE. I jak juz napisała panienkabubu, chyba czas na całkowity desant zagranice. W sumie i tak 90% wystaw mam zagranica i nie narzekam. Ani w kraju ani poza krajem.. Quote
domi_nique Posted March 19, 2007 Posted March 19, 2007 zdjecia z Katowic, z piatku (glownie teriery). mozna kopiowac, wklejac i robic z nimi co tylko sie chce :) jesli ktos znajdzie na nich siebie lub swojego psa w niezrecznej pozycji lub cokolwiek nie bedzie gralo, prosze o informacje- usune zdjecie. http://www.azylnet.com/wystawa-katowice2007/ Quote
filonek_bezogonek Posted March 19, 2007 Posted March 19, 2007 karenina napisał(a):Wiesz, ten Pan, jest Prezydentem Zwizaku Kynologicznego Słoweni, i jakos cięzko mi uwierzyc zeby przy ich bliskosci austri i włoch był słabym znawcą ras które sedziuje. Naprawde daj boze zeby u nas bywały takie stawki pewnych ras jak u nich na miedzynarodówkach. I jakos włoscy handlerzy i hodowcy bardzo sobie cenia jego opinie.. Denis Kuzelj sedziowal tez w 2006 w czasie pamiętniej dla wielu naszych wystawców wysawy 2xCACIB w kecskemet, kiedy o w sobote sedziowala finka, Marija Talvitje ktora rozgromila grV, 80% psów wyszło z ringu z dysk, bdb lub db takze polskie mega championy!! Wtedy to pan Kuzelj był super, bo posedziowal "łagodniej" i "naszym" poszlo lepiej.. I nie pisze tego bo wywiozłam 2 CACIBy z rasy.. Poprostu jako jeden z nielicznych wiedział co ocenia. M.Talvitje poprzednego dnia dała zreszta taki sam werdykt. Nagle przyjechał do polski, posedziował po swojej mysli i juz jest FE. I jak juz napisała panienkabubu, chyba czas na całkowity desant zagranice. W sumie i tak 90% wystaw mam zagranica i nie narzekam. Ani w kraju ani poza krajem.. hmmm moze tak bardzo demagogicznie to zabrzmi ale czy UZNANIE jako "czlonka" ma jednostajne odbicie w sposobie oceniania , umiejetnosci oceniania i prawidlowosci (zgodnosci z wzorcem) upodoban sedziego ? Skoro bliskosc austrii i wloch ma swiadczyc o znajomosci sedziowania danej rasy (wywodzacej sie czy to z wloch czy z austrii) to wcale sie nie dziwie dlaczego niektore rasy sa sedziowane lepiej a inne gorzej ... Najczesciej u takich sedziow jak Pan Denis wygrywaja tzw psy niespodzianki ... czyli "niespodziewanie" spodobal sie tylko jednemu sedziemu ( i tylko jemu bo wzorcowi by sie nie spodobal)... Mam nadzieje ze jest tak jak piszesz Karenino - czyli ze to taki nieoszlifowany diament wsrod sedziow, taki nieodkryty talent ... ja jednak osobiscie wolala bym nie trafić na niego i nie byc eksperymentem ktory odkrywac bedzie jego "talent".... I wcalnie nie dziwi mnie rozgoryczenie niektorych wystawcow i tym bardziej nie dziwia mnie lzy ktore nie raz pojawily sie po sedziowaniu u tego Pana . Ten sedzia jak zauwazylas nieco "odstaje od przyjetej u nas w Polsce normy" czy na lepsze czy na gorszce odstaje swiadcza komentarze pozdrawiam Quote
karenina Posted March 19, 2007 Posted March 19, 2007 filonek_bezogonek napisał(a): Najczesciej u takich sedziow jak Pan Denis wygrywaja tzw psy niespodzianki ... czyli "niespodziewanie" spodobal sie tylko jednemu sedziemu ( i tylko jemu bo wzorcowi by sie nie spodobal)... pozdrawiam No to u niego wygrala moja suka, która w 100% wygrywa z moim psem na zagranicznych wystawach I komentarz tez sie w 100% zgadzał z komentarzami innych sedziów. To chyba nie byl to przypadek. Quote
filonek_bezogonek Posted March 19, 2007 Posted March 19, 2007 Panienko bubu przepraszam ze dopiero teraz odpisuje ale sie dopiero dopatrzylam twojego postu nie mnie osadzac czy champion tytuly dostam w berdyczowie czy wszystkie na miedzynarodowkach najwyzszej klasy. Masz racje i championat mozna wyjezdzic , ale tacy z wyjezdzonym championatem siedza potem w domu i czaruja tytulami a nie jezdza na wystawy dla konfrontacji. no wlasnie ... napisalas "ze moze wkoncu ktos zaczyna oceniac zgodnie z wzorcem" - pewnie i w tym tkiw cala prawda (ale czyzby tylu sedziow i polskich i zagranicznych sie dotychczas mylilo i nie znalo worcow oceniajac psy ktore w katowicach przypadlo oceniac Panu Denisowi? ) pewnie ze w polsce utralo sie ze jedyna sluszna ocena jest ocena doskonala :) i byc moze ja tez uleglam temu przekonaniu. a czemu sie nieodwolano .... hmm na to pytanie nie odpowiem ... moge sie tylko domyslac ...i snuc przypuszczenia :) karenino - jak sama zauwazylas Sedzia ten nalezy do jednego z niewielu znawcow rasy ktra hodujesz ( byc moze to ta bliskosc Wloch) i pewnie masz racje - rownomiernosc sedziowania tego sedziego jest w tym przypadku jak najbardziej poparta jego fachowoscia i znajmoscia rasy. Zgadzam sie z Toba. Quote
Recommended Posts