Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

niestety SH ma racje była by szansa gdyby sędzia był Polakiem trzeba by do niego pisac lub przypomnieć siebie i psa na wystawie itd ale szczerze dziwie się, ze nie sprawdziliście... takich sytuacji jest masa na każdej wystawie, mnie to nigdy opis nie interesuje a to czy mam Mł.Zw., CWC , czy CACIB itd.... a dostaliście karteczke na wybór najlepszego juniora ? ale i to nie dowód bo przecież to nie jest automatyczne ze Zw.Mł. chyba, że druga płeć dostałą Zw.Mł. a mimo wszystko przegrała o BOB Junior... ale sprawa nie jest prosta to smutne bo wystawa Międzynarodowa i przepadnie "duże" Zw.Mł.

• Replies 1.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Dzidtka proszę
FCI 119 - WYŻEŁ NIEMIECKI KRÓTKOWLOSY

PSY

Klasa Młodzieży
2516 JAŚMIN Wyżeł.pl - 1 dosk
2517 JOGI Wyżeł.pl -2 dosk

Klasa Pośrednia
2518 M3.Zw.KL. FIGARO ze Śliwickiego Czarnego Dworu - dosk, CWC

Klasa Otwarta
2519 ARON Hnatnicka Trojice - CWC, CACIB

Klasa Użytkowa
2520 M3.Ch.PL. GRANDEL ze Snu Nemroda - nb

SUKI

Klasa Młodzieży
2521 CINDI ELZA z Lasu Legowskiego - 2 dosk
2522 PERLA z Czarnego Dworu - 1 dosk, Zw.Ml, NJwR

Klasa Pośrednia
2523 IKA z Jaśkowego Dwora - CWC

Klasa Otwarta
2524 AFRA z Osiedla Amelin - 1 dosk, CWC
2525 JAGA II z Czarnego Dworu - 2 dosk
2526 STELLA - 3 dosk

Klasa Użytkowa
2527 ADA z Dąbrowy Tarnowskiej - 1 dosk, CACIB, CWC, BOB
2528 M3.Ch.PL.M3.Zw.KL. GRAPPA ze Snu Nemroda - 3 dosk
2529 LORA z Czarnego Dworu - 2 dosk

Posted

panienkabubu napisał(a):
moge wiedzieć jakiej rasy masz psa?

Sznaucer mini
ze wzorca:
"czubek nosa (...) zawsze czarny;WARGI - czarne;OCZY(...) ciemne z żywym wyrazem"pazury też nie białe tylko ciemne
psy i suki między 30 a 35 cm
Nie wiem może miała zły dzień albo coś innego. W każdym razie uraz do takiej osoby pozostaje. Naprawdę można było znaleźć coś co faktycznie jest, bo nie ma psa bez wad. Jakoś inni umieli. Dostałam kiedyś złoto bez CWC i O.K. bo sędzia powiedział że nie ma z czym porównać SPOKO nie był przekonany i dobrze przynajmniej miał czyste sumienie:). Dostałam i ndo bo pies zciągał z ringu do suki która miała cieczkę i minuty nie chciał stanąć a szedł tylko w jedną stronę To też było zasadne, bo jak miał ocenić?
Tylko niech to będzie prawdziwe!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

P.S.Co ważne, bo chyba zapomniałam napisać
Płakać się chciało z Jej znajomości wzorca, a śmiać bo ocena była kompletnie totalnie nie adekwatna do opisu. Jak wół powinna być dyskwalifikacja za obie wady a Ona nie dała. Zostałam jedynie bez wniosków i medalu. Może i dobrze, że nie dała bo wtedy byłby śmiech na sali
OPIS powinien ODPOWIADAĆ OCENIE

Posted

Reyes napisał(a):
Gdy miałam u niej pierwszy raz wystawiać troszke mnie postraszono - caukowicie zbędnie. Ja mam o tej sędzinie jak najlepsze zdanie i zawsze takie będzie.
Potrafi obejść się z psem bez straszenia go - jak niewielu - uprzejma kulturalna szczera i surowa. Potrafi opi*****ć że źle wystawiasz psa choć mnie to na szczęście omineło. I najwazniejsze - Widać że ona kocha to co robi i wie co robi i wszystkim polecam zawsze zgłaszanie do niej.

Zgadzam się z Tobą w 100%!!!
Mnie również kiedyś postraszono tą Panią przytaczając identyczne zarzuty.
Zgłosiłam psa na wystawę, gdzie jak się okazało, nastąpiła zmiana sędziego i oceniać nas miała właśnie pani Bukład.
Ponieważ dowiedziałam się o tym będąc już na miejscu, zrezygnowana weszłam z psem na ring.
Ku mojemu wielkiemu zdziwieniu, sędzina wyjęła miarkę , zmierzyła psa w kłębie, obejrzała dokładnie wszystko to, co należało obejrzeć i poświęciła na jednego psa prawie 20 minut!
Opis zgadzał się w każdym szczególe ze stanem faktycznym- jestem pełna podziwu dla zaangażowania i podejścia Pani Bukład do swojego zadania i życzę wszystkim wystawcom takich właśnie sędziów.

W mojej rasie-fila brasileiro -dzieją się na ringach cuda!
Do oceniania tych psów stają ludzie, którzy nie mają nich zielonego pojęcia, a jedynym kryterium, jakie stosują to wielkość i waga.
Żenujące, kiedy sędzia pokazuje swoją ignorancję i brak znajomości wzorca.
Ktoś wcześniej wspomniał o zapraszaniu na wystawy sędziów zagranicznych celem uniknięcia układów- zgoda pod warunkiem, że nie będzie to jedynym kryterium doboru.
Warto byłoby przy tej okazji włożyć nieco wysiłku i sprawdzić wiedzę fachową zapraszanego gościa.
W Katowicach oceniała nas Litwinka, która obawiam się file oglądała jedynie na fotografii i to także nie tej najlepszej.
Dała zwycięstwo psu, który w ocenie moich zaprzyjaźnionych sędziów brazylijskich nie powinien zostać wpuszczony na ring!
Irytuje mnie lekceważenie nas -wystawców przez takich właśnie "fachowców", gdyż w większości jesteśmy pasjonatami hodowanych przez siebie ras i nasza wiedza niejednokrotnie przewyższa wiedzę rzekomych specjalistów od wszystkiego, co ma cztery łapy i ogon.
Ufffff...ale sobie ulżyłam!

Posted

Oczywiście to tylko jedno z wielu kryterium, jeżeli chodzi o sędziów z zagranicy.

Czytam Was i czytam i chyba kiedyś skuszę się do Pani Bukład :cool3:
Chociaż i tak wiem, że u niej nic nie zwojujemy, bo jak z Nią rozmawiałam przed oceną, w oczekiwaniu na rozpoczęcie wystawy, to wzór swojego bernardyna ma no, a moja suka do niego nie nalezy :cool3: ale warto mieć opis, bo naprawdę zaczęłam mieć uznanie dla tej Pani.

Uciekam spać! Dobranoc!

Posted

W Katowicach oceniała nas Litwinka, która obawiam się file oglądała jedynie na fotografii i to także nie tej najlepszej.
Dała zwycięstwo psu, który w ocenie moich zaprzyjaźnionych sędziów brazylijskich nie powinien zostać wpuszczony na ring!
Sama nie wystawiałam ale obserwowałam ocenę pinczerów i też nie mogłam wyjść z podziwu:crazyeye: nad sędziowaniem tej pani.

Posted

Jakaranda napisał(a):
Sama nie wystawiałam ale obserwowałam ocenę pinczerów i też nie mogłam wyjść z podziwu:crazyeye: nad sędziowaniem tej pani.

Mogłabyś mi napisać co było takiego szokującego(bo chyba ta ikonka oznacza szok?)??
Będę wdzięczna za wyjaśnienie mi tu albo na priva
Pozdrawiam

Guest Reyes
Posted

Jakaranda napisał(a):

Mówimy o tej pani co oceniała też beagle w piątek :-o ??

Posted

Nikt nie ma fot krótkowłosych collie? :-(
Olcha - mam kilka fot chi, ale nie nadają się do publikacji. Wyszły ciemne i nic nie widać praktycznie... :placz: