Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Panienkobubu - czyli Kasiu - bardzo mi sie to podoba jak napisalas o wystawach psow i sedziowskich ocenach. Z tego co zauwazylam my jestesmy przyzywczajeni do wysokich ocen i tylko po nosie dostajemy,kiedy np sedzia jest z zagranicy i psy laduja z ocenami dobrymi, czy bardzodobrymi.Oj to to nam sie juz nie podoba.Kiedys fajny artykul przeczytalam a propos wystaw - chyba Pani Redlickiej- ze lepiej zejsc z opuszczona glowa,bo tym razem sie nie udalo i zabrac sie do pracy. Z ocenami jest zawsze ciut subiektywnie, ale niestety- takie sa. I lepiej zachowac klase niz marudzic i krytykowac, ze ... sedzia sie nie zna, choc ... sedziowie tez sa rozni.
Troche pokory nie zaszkodzi, a wrecz przeciwnie.
Poza tym uwazam, ze nie kazdy pies czy sunia musi byc wybitny, wg mnie tylko takie psy powinny byc... rozmnazane. Dla dobra ras.A zobaczcie - co sie dzieje - zrobi kilka wystaw i juz jest "hodowca", no przeperaszam, ale cos nie tak...

Posted

filonek_bezogonek napisał(a):
to ze uzywa pelnej gamy ocen to ok .... ale tak jakos dziwnie wyglada jak wszystkie psy w rasie maja bdb (jedna db)... czyzby nawet championy byly bliskie wzorca ale nie na tyle bliskie by byc dosk ?

Z tego co widzę w katalogu, to w tych szpicach nawet na międzynarodowce jest średnio jeden pies na klase, albo nawet żadnego. Na krajowych to pewnie przypada 1 czy 2 na całą rasę. W tych warunkach (czytaj polskich warunkach-gdzie sędziowie przyznają same doskonałe i CWC) zrobić championat to kwestia pojawienia się z psem na 3 wystawach.
Więc nie dziwi mnie, że nawet te "championy" nie otrzymały doskonałych.

Posted

erloy

tak miniatury - to rasa dosc skapo prezentowana na wystawach.
Ale jesli zerkniesz w katalog ( chocby z Katowic) zobaczysz ze szpiców małych jest jeszcze mniej ( tam sie pojawia 1 , 2 szpice - konkurencji juz praktycznie rzadnej) a jednak szpice małe wypadły o niebo lepiej od szpiców mini.

Dobra ... przytrulismy troche z tym sedzią :):cool3: :cool3:

wracamy do ciekawszych tematów :) :eviltong: :eviltong: :eviltong:

Posted

Oto i obiecane fotki naszych puli
www.naturephoto.pl/puli
Niestety po kilkugodzinnej walce z fotosikiem i próbą zmniejszenia zdjęć hurtem poddałam sie i po prostu pokazuję je na naszej stronie internetowej. Szkoda mi czasu na walkę z nowym systemem:-)

Pozdrowienia

Posted

[quote name='panienkabubu']odpowiedźcie mi na pytanie - dlaczego nikt się nie odwołał? Przecież można się odwołać, wpłacić kaucję (w tym roku 100 zł, a nie 150 jak w zeszłym roku) i wyjaśnić sytuację?

W regulaminie jest napisane "Wszelkie protesty i roszczenia z wyjątkiem werdyktu sędziego....."
Ja przez to rozumiem, że ocena jest niepodważalna. To po co się odwoływać, żeby organizatorom przypadło 100zł.
Chyba, że tego zapisu już nie ma.

P.S. Żeby nie było skala ocen sędziów zagranicznych jest BARDZO dobra i tak powinno być.
Piszę tu tylko o odwołaniach zarówno wobec sędziów polskich jaki i zagranicznych bez konkretnego przypadku

Posted

Ja moje zdanie opieram tylko i wyłącznie na rasie, w której się orientuję, więc tak jak mówię, wystawy i zarówno hodowcy są za bardzo przyzwyczajeni do otrzymywania ocen doskonałych, wystarczy raz sobie usiąść z sędzią na ringu (ja mialam okazję jako sekretarz) i porozmawiać np. na temat wystawy w Lesznie, rzekoma wystawa Championów.
Toż to jak dla mnie śmiech na sali co tam się dzieje, nie rozumiem dlaczego pies, który wygląda jak owczarek środkowoazjatycki, a jest rodowodowym bernardynem jest Mł.Ch.Pl, Ch.Pl.Chociaż nie - to jest do zrozumienia. Takie tytuły w Polsce uzyskać to nie problem, jeżeli w Bernardynach nawet na światówce są 3 psy/suki w klasie. A zwłaszcza w tych krótkowłosych. Wystarczy pojechać na wystawę, gdzie frekwencja nie jest wysoka i taki tytuł to kwestia 3 wystaw, tak jak napisał ktoś wcześniej. Takie są realia i osobiście uważam, że w Polsce jest tak dużo korupcji, że powinno się wprowadzić jak największą ilość sędziów "spoza" kraju, żeby w końcu sędziowanie polegalo na wyborze najlepszego psa/suki w rasie, a nie na osobie, która wystawia danego psa..
Szkoda tylko, że nikt nie zauważa, że jeśli sędziowanie odbywa się przez zagranicznego sędziego, to zazwyczaj nie ma mowy o tym, żeby w grę wchodziły znajomości (opieram się na tym, co zaobserwowałam na ringu z moją rasą).
Nie chcę przytaczać przykładów, bo nie o to tutaj chodzi, ale moim zdaniem Polscy wystawcy i hodowcy za bardzo przyzwyczaili się do doskonałych ocen i wszelkich CWC i CACIBów, jak już pisałam w poprzednim poście. Widziałam co się działo w Katowicach jak Pani Bukład nie dawała wniosków CWC, ona siedzi ze wzorcem na ringu i każdego psa porównuje zgodnie z nim. To czy u niej działa to na zasadzie Bukład-Układ już niestety nie mogę powiedzieć, chociaż słyszałam dużo rzeczy na ten temat, nigdy się z tym osobiście nie spotkałam, więc nie chcę rozpowszechniać być może plotek.
Wk ażdym razie, filonek_bezogonek, zacytuję:

Masz racje i championat mozna wyjezdzic , ale tacy z wyjezdzonym championatem siedza potem w domu i czaruja tytulami a nie jezdza na wystawy dla konfrontacji.

:crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: :crazyeye: matko kochana, nie chcę Cię osądzać, ani kłócić się z Tobą, bo nie mam takiego celu... ale jejku :crazyeye: :crazyeye: czy Ty jeździsz na wystawy??? :crazyeye: :crazyeye: :crazyeye:

Uważam, że najlepszym przykładem jest rasa golden retriever, bo w tej jeszcze mniej więcej się orientuję.

Jak ma się Champion Goldena Retrievera, u którego w klasie jest po 30 psów (jeśli przesadzam to proszę mnie :mad: ), który zdobywa CWC przy porównaniu z kilkudziesięcioma psami do Championa Bernardyna Krótkowłosego, który jest sam w rasie ????

Nie rozumiem także sędziów, którzy przyznają CWC rasom, których nie znają, bądź są rzadkie, bądź też wtedy, kiedy pies/suka jest sam/sama w rasie. Innymi słowy - dlaczego CWC jest przyznawane z automatu... :roll:

Prosiłabym o wypowiedzenie się osób, które jeżdżą na wystawy za granicę, ponieważ jeszcze na żadnej z takich nie byłam, a ciekawi mnie jak tam oceniane są psy. Którym psom przyznaje się CAC, CACIB.

Wiem tylko tyle, że w Czechach należy mieć 4 CACe do Championa, czyli jeden wniosek więcej niż u nas. Może to i jakieś rozwiązanie?

Nie wiem, w każdym razie bardzo mnie to wszystko ciekawi, dlaczego wystawcy płaczą po zdobyciu db czy bdb? Ok, mnie też się kiedyś zdarzyło, jak suka dostała bdb, bo ewidentnie sprawa stała po stronie sędziego i jednego wystawiającego, układy-układziki, nie wnikam.
Jednak w K-ce dostałyśmy db i nie ubolewam nad tym, bo wiem dlaczego jest to db i jakoś sędzina nie protestowała jak zaczęłam z nią o tym rozmawiać.
Ale ja to chyba jestem z jakiegoś innego pokolenia, że liczy sie dla mnie opis psa, a nie to czy ma Ch.Pl. czy nawet WW przed imieniem... :roll:

Odnośnie kaucji - sprawdzę to, jak wrócę do domu, mogłam się mylić, a jeśli tak było, to przepraszam, mój błąd.

Posted

.
moze ktoś mi poradzisz, bo pomyłkowo nie wpisano mi ZW.Ml. u suni, chociaż dostala 1sza dosk, na kilkanaście suczek i papiery miala zatrzymane do porownania. Po porownaniu oddano nam papiery, ale ja dopiero w domu zauważylam, ze nie mam wpisanego ZW.ML. ani w dyplomie ani na karcie, a nie możliwe, aby w tak licznej stawce pieknych suczek nie dostala takiego tytułu. Jej nr katalogowy to 3010. Napisałam maila do ZK Katowice, ale jeszcze nie mam odpowiedzi, a telefony nie odpowiadają
Bardzo bede wdzięczna jesli ktoś z dzialaczy mi wyjasni ta sytuację i z gory serdecznie dziekuję

Posted

Draczyn napisał(a):
.
moze ktoś mi poradzisz, bo pomyłkowo nie wpisano mi ZW.Ml. u suni, chociaż dostala 1sza dosk, na kilkanaście suczek i papiery miala zatrzymane do porownania. Po porownaniu oddano nam papiery, ale ja dopiero w domu zauważylam, ze nie mam wpisanego ZW.ML. ani w dyplomie ani na karcie, a nie możliwe, aby w tak licznej stawce pieknych suczek nie dostala takiego tytułu. Jej nr katalogowy to 3010. Napisałam maila do ZK Katowice, ale jeszcze nie mam odpowiedzi, a telefony nie odpowiadają
Bardzo bede wdzięczna jesli ktoś z dzialaczy mi wyjasni ta sytuację i z gory serdecznie dziekuję

Sędzia nie musi przyznać Zw. Mł., to tak samo jak CWC, ale jeśli była na porównaniu do Best Junior, to trzeba to wyjaśnić.

Posted

bardzo podobalo mi sie ocenianie psow na Sopockiej Wystawie.
Pies z I lokata doskonaly. II lokata bardzo dobry.II lokata Dobry.IV lokata dostateczny !!!! oburzenie wlasciciela bylo straszne..Bo jak to ? ZM tylko dostateczny?

Niestety Ocena sedziego jest niepodwarzalna!!! Mozna zglosic protest? ale co to da?.

Posted

panienkabubu napisał(a):
Sędzia nie musi przyznać Zw. Mł., to tak samo jak CWC, ale jeśli była na porównaniu do Best Junior, to trzeba to wyjaśnić.
Do porównania wychodzą psy i suki z oceną doskonałą i 1-wszą lokatą(nie muszą mieć przyzananego tytułuZwMł)Wiem,że to trochę nielogiczne,ale można dostać nominację na BIS Junior bez ZwMł
Draczynko,teraz to niestety pozamiatane.Jeśli nie masz tego w oryginale oceny,to nie ma tego na kopiach.Chyba,że na tablicy wyników był zapisany tytuł,a ktoś zrobił fotkę.

Posted

Wiem, że pisząc w temacie katowickim o ocenach sędziów to trochę off topik, ale też jestem za tym żeby sędziowe używali całej skali ocen, po to ona jest! Za granicą , zwłaszcza na Zachodzie jak się dostanie bdb to jest się z czego cieszyć bo to oznacza, że naprawdę pies jest bardzo dobry i należy się z tego cieszyć. I faktycznie taki golder retriever PL. Ch to jednak jest sukces bo musiał kilkakrotnie, pokonać kilkadziesiąt lub kilkanaście konkurentów, to jest autentyczny sukces ( pomijam jakieś układy bo myślę i mam nadzieję, że to jednak nadal dotyczy mniejszości wyników) !

Posted

Co do tego sędziego to ani nie dotknął mojego psa. Na zęby również spojrzał z metra. Dał mu obiecującą i wymyślił jakieś bzdury. Potraktował go zbyt ostro a przecież to tylko szczenię które na dodatek dorównywało urodą i budową nie jednemu psu. Ja widzę co brakuje mojemu psu i jeśli jest napisana prawda i uzasadnienie wady to się z nią zgodzę. Moja suka jest drobna i często ma pisane to w ocenie ale nic z tym nie zrobię. Taka już po prostu jest. Raz tylko się zdenerwowałam na wystawie i poszłam do sędziny z pretensjami bo nic jej nie brakowało a ta jej dała ocenę bardzo dobrą bo jest suką. W sprawie mojego Sułtana też chciałam podejść o wyjaśnienie oceny ale jak zobaczyłam że inni też wychodzą z nie zadowolonymi minami stwierdziłam że widocznie sędzia taki jest i nie zna się na rasie.
Skoro ma takie kompetencje i zwracał uwagę na ruch to dlaczego dał rasę psu który wyraźnie kulał ? Mój mąż który tak bardzo nie zna się na rasie od razu mi powiedział że ten pies kuleje. " Obca" osoba z poza ringu to widzi a sędzia nie ? Coś jest nie tak :shake:. Sędzia dał też ocenę dobrą i bardzo dobrą. Fakt ta suka była bez włosa ale to nie powód aby nie dać jej przynajmniej oceny bardzo dobrej. Ciekawe jak by mi Fjonę ocenił :evil_lol:.
Wiem że jakby oceniał Nas Janusz Opara oceny były by zupełnie inne.
Cóż teraz jedziemy do Opola i zobaczę jak tam Nas ocenią a ocenia również zagraniczny sędzia. Suka była już przez tę sędzinę oceniania ale zobaczę jak mi oceni Sułtana.
Jedynie to mam zastrzeżenia do organizacji na lodowisku. W pewnym momencie tak głośno puścili muzykę że wytrzymać nie można było. Psy zaczęły szaleć. Wystawa to nie dyskoteka :shake:.

Posted

[quote name='Mona4']bardzo podobalo mi sie ocenianie psow na Sopockiej Wystawie.
Pies z I lokata doskonaly. II lokata bardzo dobry.II lokata Dobry.IV lokata dostateczny !!!!

No ale czy pies który jest na drugiej lokacie jest bardzo dobry ?????????
Może jest równie doskonały jak pierwszy ale sędzia musi przyznać lokaty.

Ja osobiście najbardziej sobie cenie opinie sędziów z zagranicy którzy hodują psy danej rasy.
Bo cóż mi po lokacie od sędziego który nie zna się kompletnie na rasie a jest np. z Hiszpanii.Co prawda eliminuje to możeliwość układzików ale chyba niewiele zmienia w ocenie psa.

Na światówce dostaliśmy II lokatę ale powiem że nie wiem czym się sędzia kierował w swojej ocenie.Chyba goldeny on widział tylko na zdjęciach w hiszpańskich kalendarzach :) ...

Posted

Pies z I lokata doskonaly. II lokata bardzo dobry.II lokata Dobry.IV lokata dostateczny !!!! oburzenie wlasciciela bylo straszne..Bo jak to ? ZM tylko dostateczny?

Poprawcie mnie, jesli sie myle, ale wydaje mi sie, ze w Polsce lokaty przyznaje sie tylko psom z ocena doskonala i bardzo dobra :cool1:

Uważam, że najlepszym przykładem jest rasa golden retriever, bo w tej jeszcze mniej więcej się orientuję.

Jak ma się Champion Goldena Retrievera, u którego w klasie jest po 30 psów (jeśli przesadzam to proszę mnie ), który zdobywa CWC przy porównaniu z kilkudziesięcioma psami do Championa Bernardyna Krótkowłosego, który jest sam w rasie ????

To ja, wlasciciele bernardynow maja siedziec zaplakani w domu i nie jezdzic na wystawy, bo tytuly ich psow sa nic nie warte? :roll:

I musze Cie zmartwic, w goldenach jest sporo championow, ktore nie powalaja swoja uroda. Nie jest to kwestia jedynie liczebnosci w klasach (np. w tym roku w Katowicach klasy nie byly jakos szczegolnie licznie obsadzone) czy ulomnosci polskich sedziow. Zdarza sie, ze w stawce 20 psow, u zagranicznego sedziego wygrywa taki, ktory nie wyglada na championa, chocby nie wiem jak interpretowac (bardzo ogolnikowy!!!) wzorzec. Jednak skoro znalazlo sie 3 sedziow, dla ktorych taki pies zasluguje na tytul championa, to nie widze problemu.

Championat w Polsce mozna zrobic z wszystkim, byle mialo 4 lapy i glowe na miejscu. Mnie to nie spedza snu z powiek, sama mam takiego championa w domu. Jak ktos patrzy tylko na tytuly, a nie na psa, na to, co daje i na jego rodowod, to juz jego problem.

Posted

Werdykt sędziego jest niepodważalny i nie podlega odwołaniu. Wtedy (biorąc sprawę uczciwie) odwołanie takie nie jest w ogóle przyjmowane.

Co do układzików - zdziwilibyście się i nie przeceniajcie zapraszanych sędziów - jak ma wiedzieć kto jest kim z jakim psem to gwarantuję Wam, że wie!
Są uczciwi polscy sędziowie jak i zagraniczni i są tak samo "układający się".

Pies który wchodzi do porównania musi mieć Zw. Mł., bo bez tego tytułu nie wchodzi do porównania. Tak samo jak w klasach dorosłych nie dostanie CWC/CAC to nie wchodzi do porównania. Może udowodnisz zdjęciowo w Związku, że Twój pies był na porównaniu? Nie mam pojęcia, czy uznają takie argumenty.

Za to złamaniem regulaminu jest postawić psa z oceną dobrą, dostateczną na lokacie. Na lokatę wchodzą tylko psy z oceną minumum bardzo dobrą, ale nie dostają medali przy bdb.

Zgadzam się z wszystkimi co do ocen - powinni używać całej skali i dawać ocenę, na jaką pies zasłużył. Pracowałam z wieloma sędziami i pl i zagranicznymi
na ringu i zasadą jest, że z oceną doskonałą i lokatą pierwszą wszystkim psom wpisuje się wniosek. Jak jest inaczej sędzia wyraźnie zaznacza, że pies jest bez wniosku. To jest normalne, że nie wszystko trzeba przyznać psu. Tylko nie jest to normalne dla nas przyzwyczajonych do rozdawania na prawo i lewo wniosków. A ile ludzi przychodzi się awanturować :shake:
Kiedyś pewna pani przyszła zrobić awanturę i żądała stanowczo powtórzenia klasy otwartej, ponieważ uważała, że jej pies został niesprawiedliwie zdyskwalifikowany za agresję. Twierdziła przy tym, że sędzia się nie zna na rasie, bo agresja jest w typie. Pani pies był wprowadzony na ring na kolczatce, nawet nie miała ringówki i dziwiła się, że sędzia kazał jej zmienić smycz. Wystawiający był w szeleszczącym, ortalionowym dresie :crazyeye: Mnie zasadniczo nic nie dziwi :)

A Katowickie wystawy i tak bardzo lubię :loveu: Oprócz tych szczeniaków sprzedawanych przed:-(

Posted

[quote name='Imanca']

Pies który wchodzi do porównania musi mieć Zw. Mł., bo bez tego tytułu nie wchodzi do porównania. Tak samo jak w klasach dorosłych nie dostanie CWC/CAC to nie wchodzi do porównania. Może udowodnisz zdjęciowo w Związku, że Twój pies był na porównaniu? Nie mam pojęcia, czy uznają takie argumenty.

Tu sie nie zgodze z druga czescia twierdzenia.
Jezeli chodzi o Zw.Ml to prawda, bo:
"Tytuł Zwycięzca Młodzieży może otrzymać na każdej wystawie (nie dotyczy wystawy championów)
i w każdej rasie pies (suka), który uzyska w klasie młodzieży ocenę doskonałą z lokatą pierwszą.
W porównaniu Zwycięzców Młodzieży psa i suki wybiera się Najlepszego Juniora w Rasie."

Natomiast:
"Tytuł Najlepszy Dorosły Pies/Suka w Rasie. O tytuł ten mogą ubiegać się psy (suki) w każdej rasie
z ocenami doskonałymi i I lokatą z klasy pośredniej, otwartej, użytkowej i championów, konkurując ze sobą
w tzw. porównaniu."

o CWC nic nie ma. I czesto np u p. Bruskiej, psy nie dostaja CWC a tylko NDP/S w R, bo nie mialy konkurencji.

Cytaty z nowego regulaminu.

Posted

[quote name='Różyczka']W regulaminie jest napisane "Wszelkie protesty i roszczenia z wyjątkiem werdyktu sędziego....."
Ja przez to rozumiem, że ocena jest niepodważalna. To po co się odwoływać, żeby organizatorom przypadło 100zł.
Chyba, że tego zapisu już nie ma.

Sprawdź dokładnie :razz: w katalogu z Katowickiej wystawy 2007 jest napisane 150zł :cool3:

Posted

"
Napisał panienkabubu
odpowiedźcie mi na pytanie - dlaczego nikt się nie odwołał? Przecież można się odwołać, wpłacić kaucję (w tym roku 100 zł, a nie 150 jak w zeszłym roku) i wyjaśnić sytuację?
"

Stąd wzięłam cenę sama nic o tym nie wiedziałam Odpowiedziałam tylko na pytanie.
Fakt jest faktem , że w regulaminie jest 100zł ale co oddział to zwyczaj za wszystkim bez mała