Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 159
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Mam zapytanie o maluszka, ale niestety domek w którym mieszkałby na zewnątrz :( Nie lubię takich domków, ale Pani brzmi sensownie, i może to jest jakieś wyjście...

Posted

nika28 napisał(a):
Mam zapytanie o maluszka, ale niestety domek w którym mieszkałby na zewnątrz :( Nie lubię takich domków, ale Pani brzmi sensownie, i może to jest jakieś wyjście...

Nika ale jak na dworze? w kojcu/budzie? też nie podobają mi się takie domki, ale może warto nie skreślać od razu? jakby miał super warunki, nie był uwiązany/zamykany lub ewentualnie tylko zamykany na noc to myślę, że byłoby ok. lepsze takie coś niż schron do końca życia...

Posted

[quote name='Agnieszka_K']Nika ale jak na dworze? w kojcu/budzie? też nie podobają mi się takie domki, ale może warto nie skreślać od razu? jakby miał super warunki, nie był uwiązany/zamykany lub ewentualnie tylko zamykany na noc to myślę, że byłoby ok. lepsze takie coś niż schron do końca życia...

To kawałek meila od Pani :

Niecały rok temu straciłam 2 pieski, które były ze mną 15 lat. Długo nie mogłam (nie mogliśmy) się otrząsnąć po ich stracie i wówczas nie chcialam mieć kolejnego psa.
Bardzo mocno przywiązuje się do zwierząt i bardzo przezywam kazda ich chorobe czy odejście.
Ale chyba na tym polega właśnie miłość do zwierząt i nie wyobrażam sobie nie mieć już nigdy pieska. Dlatego szukam ogłoszeń na temat adopcji tych zwierząt. Natrafiam na same psy rodowodowe, po kilka tysięcy zł.... W głowie mi się to nie mieści.. Aż wkoncu trafiłam na Pani ogłoszenie.
[...]
Chciałabym przygarnąć pieska, mam dom z ogrodem, piesek mieszkałby w budynku gospodarczym, miałby własny duży wybieg i generalnie całe podwórko do dyspozycji.
Generalnie gdyby miała Pani informacje na temat szczeniaków to proszę o kontakt.
Interesuje mnie pies, raczej średni, średnio-mały, wiek do 3-4 miesięcy. Zależy mi, żeby od małego nauczył się przebywać z dziećmi (w domu jest roczne dziecko)

Posted

[quote name='nika28']To kawałek meila od Pani :

Niecały rok temu straciłam 2 pieski, które były ze mną 15 lat. Długo nie mogłam (nie mogliśmy) się otrząsnąć po ich stracie i wówczas nie chcialam mieć kolejnego psa.
Bardzo mocno przywiązuje się do zwierząt i bardzo przezywam kazda ich chorobe czy odejście.
Ale chyba na tym polega właśnie miłość do zwierząt i nie wyobrażam sobie nie mieć już nigdy pieska. Dlatego szukam ogłoszeń na temat adopcji tych zwierząt. Natrafiam na same psy rodowodowe, po kilka tysięcy zł.... W głowie mi się to nie mieści.. Aż wkoncu trafiłam na Pani ogłoszenie.
[...]
Chciałabym przygarnąć pieska, mam dom z ogrodem, piesek mieszkałby w budynku gospodarczym, miałby własny duży wybieg i generalnie całe podwórko do dyspozycji.
Generalnie gdyby miała Pani informacje na temat szczeniaków to proszę o kontakt.
Interesuje mnie pies, raczej średni, średnio-mały, wiek do 3-4 miesięcy. Zależy mi, żeby od małego nauczył się przebywać z dziećmi (w domu jest roczne dziecko)

ja dalej nie wiem czy dobrze rozumiem - ale chyba nie uwiązany? myślę, że przy takiej ilości szczeniaków chyba nie ma co się zastanawiać, tylko sprawdzać ten domek

a to jest gdzieś na wsi?

a jak Pani miała dwa to może teraz też chce dwójkę?:evil_lol: jakby wizyta wypadła pomyślnie;)

Posted

Agnieszka_K napisał(a):
ja dalej nie wiem czy dobrze rozumiem - ale chyba nie uwiązany? myślę, że przy takiej ilości szczeniaków chyba nie ma co się zastanawiać, tylko sprawdzać ten domek

a to jest gdzieś na wsi?

a jak Pani miała dwa to może teraz też chce dwójkę?:evil_lol: jakby wizyta wypadła pomyślnie;)

Raczej nie byłby uwiązany.

Wysłałam Pani kilka pytań ;) Zobaczymy co odpowie.
Też od razu pomyślałam o dwóch, i zaproponowałam :)

Posted

nika28 napisał(a):

a co się będzie jeden nudził:) oby coś z tego wyszło!!! czekam niecierpliwie na odp;)

Posted

nika28 napisał(a):

Mail brzmi całkiem sensownie. I faktycznie gdyby Pani zdecydowała się na dwa psiaki to byłoby genialnie. Zawsze miałyby siebie i by się nie nudziły.
I tak jak już pisałyście - nie są to może wymarzone warunki, ale zdecydowanie lepsze to niż cała młodość, a może i życie w schronisku... Zawsze miałyby tam swojego Człowieka i były otoczone miłością.

Posted

Pani odpisała :

Rozumiem Pani obawy co do nowego właściciela i nowego domu (warunków) dla pieska. Jednak u nas psy i koty były nieprzerwanie odkąd wybudowano dom (tzn wybudowali go moi rodzice) tj. od 1985 roku. (A i wcześniej gdzie mieszkali rodzice też był pies i kot) I każdy kolejny zwierzak bądź zwierzaki mieszkały właśnie w tym budynku. To jest budynek drewniany ale wbrew pozorom w środku zwierzaki mają cieplutko, bo w miejscu do spania jest dużo słomy, siana, kocy itp itd. Nigdy żadnemu ze zwierząt nic
się tam nie stało, przeżywały i srogie zimy bo zawsze specjalnie w chłodne noce dostawały dodatkowe "ocieplenie" i oczywiście zawsze ciepłe posiłki. Ewentualnie w bardzo chłodne noce zabieraliśmy je do piwnicy do domu, gdzie jest ogrzewanie. Choć psy przyzwyczajone do swojego "noclegu" wolały mieszkać u "siebie" że się tak wyrażę.
Z budynku mają wyjście na swój ogrodzony wybieg. Poza tym w większości czasu i tak zawsze pieski biegały po całym podwórku bez przeszkód. Podwórko jest ogrodzone. I tak jak wspomniałam wcześniej u nas zwierzęta były odkąd pamiętam i nie "narzekały"

I co myślicie ?

Posted

Byłam dzisiaj w przytulisku, ale mam bardzo mało zdjęć :(
Zabrałam jedną dorosłą sunię do siebie na DT i trochę się spieszyliśmy.

Niestety szczeniaki bardzo urosły, nie poznałam ich. Chyba już nie znajdą domów... Sonia w tym wieku miała problem ze znalezieniem domu, i już nie znalazła...
TRAGEDIA... :placz:

Mam jedno zdjęcie beżowej suczki :

I takiego czarnuszka, też chyba suczka :

Jeden z nowych maluchów (zaraz pewnie zaczną chorować, poprzednie takie maluchy odeszły na zapalenie płuc) suczka :

Proszę o DT chociaż dla suczek... Żeby można było później dopilnować sterylek, bo schronisko nie da rady...

Posted

[quote name='nika28']Pani odpisała :

Rozumiem Pani obawy co do nowego właściciela i nowego domu (warunków) dla pieska. Jednak u nas psy i koty były nieprzerwanie odkąd wybudowano dom (tzn wybudowali go moi rodzice) tj. od 1985 roku. (A i wcześniej gdzie mieszkali rodzice też był pies i kot) I każdy kolejny zwierzak bądź zwierzaki mieszkały właśnie w tym budynku. To jest budynek drewniany ale wbrew pozorom w środku zwierzaki mają cieplutko, bo w miejscu do spania jest dużo słomy, siana, kocy itp itd. Nigdy żadnemu ze zwierząt nic
się tam nie stało, przeżywały i srogie zimy bo zawsze specjalnie w chłodne noce dostawały dodatkowe "ocieplenie" i oczywiście zawsze ciepłe posiłki. Ewentualnie w bardzo chłodne noce zabieraliśmy je do piwnicy do domu, gdzie jest ogrzewanie. Choć psy przyzwyczajone do swojego "noclegu" wolały mieszkać u "siebie" że się tak wyrażę.
Z budynku mają wyjście na swój ogrodzony wybieg. Poza tym w większości czasu i tak zawsze pieski biegały po całym podwórku bez przeszkód. Podwórko jest ogrodzone. I tak jak wspomniałam wcześniej u nas zwierzęta były odkąd pamiętam i nie "narzekały"

I co myślicie ?

Nika może by dać jej szansę i sprawdzić ten domek co? tak jak piszesz -nie znajdą domów:( a tak to jestem już zdesperowana i skłonna wcisnąć jej dwa, żeby tylko miały dach nad głową i choc trochę miłości! :(

Posted

Agnieszka_K napisał(a):
Nika może by dać jej szansę i sprawdzić ten domek co? tak jak piszesz -nie znajdą domów:( a tak to jestem już zdesperowana i skłonna wcisnąć jej dwa, żeby tylko miały dach nad głową i choc trochę miłości! :(

Ja też myślę, że warto dać Jej szansę.
Tak przynajmniej psiaki miałyby szansę na dobry dom, gdzie byłyby kochane i otoczone troską, oraz gdzie miałyby poświęcany czas i uwagę. One by to czuły, nawet jeśliby nie mieszkały stricte w domu.
A to na pewno lepsze niż dożywotnie schronisko...

A ta maleńka suczka jest po prostu przepiękna... Eh, ja teraz kompletnie nie mam jak pomóc...:shake:

Posted

Odpiszę tej Pani, może sama przyjedzie do przytuliska i obejrzy psiaki. Nie mam aktualnych zdjęć :(

[quote name='nika28']
Kilka dni później pewien Pan znalazł w lesie dwa wycieńczone szczeniaki. Są identyczne, chłopaki. Jeden jest w dobrej formie, drugi walczy o życie :( Tego drugiego nie mam zdjęć. Mają ok. 5 miesięcy.

http://img856.imageshack.us/img856/5997/rnezwierzaki432.jpg

Brat tego psiaka przeżył, ale dobrze nie wygląda. Ma cały łysy pyszczek :( Szczeniaki boją się podniesionej ręki, jak je głaskałam, to tak się kuliły, jakby bały się, że zrobię im krzywdę :(

Posted

Niestety chyba nic z tego :(

Pani myślała że psiaki są w Łodzi, do Głowna, 30 km dalej ma już za daleko.
A musi je zobaczyć przed adopcją, bo przecież takie szczeniaki mogą być agresywne do dziecka :shake:

Innych zapytań nie ma...

Posted

Agnieszka_K napisał(a):
nie no załamka...:( a możemy liczyć na jeszcze inne zdjęcia? chodzi mi o to allegro

Mam dużo zdjęć tych małych brzdąców, Kasia mi przesłała. Jak wrócę do domu, to wstawię. Są BOSKIE ! :loveu:

Suczka chyba będzie miała domek w Warszawie :)

Posted

No to zaczynam. Najpierw maluchy :(

piesek

suczka

a to suczka której już wstawiałam zdjęcia, być może będzie miała domek w Warszawie :)

Maluchy mają ok. 2 miesięcy, już zaszczepione.

Piesek i suczka nr. 2 bardzo rozbrykani, ostatnia sunia trochę mniej.