LAZY Posted November 12, 2008 Posted November 12, 2008 Asher...mam nadzieje, ze teraz juz bedzie szło ku lepszemu. Mimoza pojęcia nie mam jak pomóc dziewczynce. Ida ostatnio dość często wymiotuje żółcią. Badania krwi i moczu w kierunku nerek, żołądka i trzustki OK. Jedynie test kliszowy na aktywność trypsyny wyszedł dodatni, ale mam wątpliwość czy był dobrze zrobiony. Od pobrania kału minęło na pewno ponad 3 godziny, a z tego co wiem powinien to być krótszy okres. Jutro USG jamy brzusznej i wyślę krew do Niemiec na zbadanie poziomu TLI i PLI, aby potwierdzić albo wykluczyć trzustkę. Czy Wy też macie wrażenie, ze jak za długo jest dobrze to zaraz coś musi wyskoczyć? Quote
mch Posted November 12, 2008 Posted November 12, 2008 mimoza- tak czesto wyglądaja objawy przeziebienia , bólu ,drapania w gardle .przerabialam podobne z rudą kiedys . Quote
mimoza Posted November 12, 2008 Posted November 12, 2008 Dzieki za odpowiedzi :loveu: Dalam jej 4 kromki chleba, chyba ciut pomoglo (kiedys mnie tak ratowali w szpitalu jak mi osc stanela w krtani, a nie od razu brali sie za podrzynanie gardla, chwala bogu). Sabina miala juz kilkakrotnie przeziebienie (ostatnio juz dlugo nie - daje jej scanomune) i zapalenie krtani, ale wygladalo inaczej. Zobaczymy jutro. Quote
LAZY Posted November 13, 2008 Posted November 13, 2008 I jak mimoza dziewczyna? Przeszło jej? O tym chlebie tez pomyślałam, ale głupio mi było to proponować:oops: Quote
ayshe Posted November 14, 2008 Posted November 14, 2008 lazy czy wymioty sa rano?jesli zolcia i piana rano to to dosc czeste u onow ;) i latwo temu zaradzic. Quote
marmara_19 Posted November 14, 2008 Posted November 14, 2008 Ayshe napisz odrazu jak temu zaradzic.. u mnie Cek sie to pare razy zdarzylo.. ale dawno juz nic sie nie dzialo... malej tez sie zdarzaly takie wymiociny.. ale ona jednak zcesciej budzi mnie w nocy zeby wyjsc na dwor i pojesc sobie.. trawy.. takie cos zdarza sie bez wzgledu na pore roku czy rodzaj zarelka jaki dostaje.. a Cek znowu ma rozwalona lape.. bylismy w zeszla sobote na dluugim spacerq.. po powrocie do domu okazalo sie, ze lapka krwawi.. krwawi w kuchni na kaflach.. w korytarzu pojedyncze slady.. a w przedpokoju brak.. czyli rozwalil sobie lape gdzies w okolicahc kuchni.. pozniej szedl korytarzem zeby zerknac do pokoi bo goscie byli.. bo przy wejsciu nic nie ma.. na szzcescie lapsko jest rozciete niby na dlugim odcinku duzej opuszki tylnej lapy.. ale szyc nie trzebabylo wedlug mnie.. szkoda by bylo nerwow weta jakby uslsyzal, ze ma szyc na zywca;p bo do niebolacej ranki na 2-3 szwy maks znieczulenia miejscowego szkoda byloby podawac;p smarujemy mascia na noc.. opatrunek taki ciasny itp mial zalozony dopiero we wt jak wyszlsimy na 5 godz maraton tj spacer szalenczy;p lapka sie pomalu i ladnie goi:) Quote
ayshe Posted November 14, 2008 Posted November 14, 2008 jogurt.albo....tabletka venter.oczywiscie przed jedzeniem.najlepiej zalapac sie przed objwami torsji.czyli zanim pieszrobi bleee. pod warunkiem ze pies jest zdrowy jak zwykle w takich wypadkach.onkom czest zdarza sie poranne blee albo zarcie ranne trawy i blee.mozna to rozwiazac lyzka..dwoma jogurtu[bez owocow]albo po prostu dac venter. Quote
14ruda Posted November 14, 2008 Author Posted November 14, 2008 A mam pytanko apropos alergii.Kumpeli ON od około roku ma taką dziwną alergie. Kiedy tylko wchodzi do lasu momentalnie pojawia się wysypka w uszach.Robią się bardzo czerwone i maja wypryski.kiedy nie jest w lesie jest normalnie.Ostatnio pojawiły mu sie okulary wokół oczu.Był u 3 wetów,były zeskrobiny i aden nie stwierdził pasożyta tylko alergie. Dodam,że wypryski znikaja po umyciu protexem.Ma też jakąś maść. Kiedyś się drapał po wykapaniu w źródełku czy bajorku,a teraz po prostu ma wysypke od samego pobytu w lesie. Teraz pies ma 2,5 roku.I to się zaczeło jak doróśł.Wczesniej z Aichą babrali się w czymkolwiek i nie było problemu.Aicha tera nadal sie babra a on biedny nie może. Spotkaliście się z czymś takim? Quote
14ruda Posted November 14, 2008 Author Posted November 14, 2008 Czyli trzeba z tym żyć.Przecież nie odmówi się psu spacerów po lesie.A wysypka dokuczliwa nie jest bo pies nie próbuje sobie ich wydrapać. Najpierw myślałyśmy,że to od pylenia drzew,bo wtedy się zaczęło.Ale teraz lisci nie ma,pyłków nie ma.:roll: Dziwne.No nic.Dzięki:p Quote
ayshe Posted November 14, 2008 Posted November 14, 2008 nam iejsca zmienione,czerwone,rozdrapane[ale nei od krwi]polecam genialna masc neo-derma.goi sie blyskawicznie. na ludzka gebe tez polecam:lol:.wszelkie niedoskonalosci skory znikaja jak reka odjal.masc jest dla koni i sklada sie zkolagenu i oczaru.:cool3: Quote
mch Posted November 14, 2008 Posted November 14, 2008 ayshe napisał(a):genialna masc neo-derma.goi sie blyskawicznie. na ludzka gebe tez polecam:lol:.wszelkie niedoskonalosci skory znikaja jak reka odjal.masc jest dla koni i sklada sie zkolagenu i oczaru.:cool3: a zmarszczki tez znikają ?? to wezme i kupie :loveu: Quote
ayshe Posted November 14, 2008 Posted November 14, 2008 w animalii jest naprzyklad.chyba z 60 zlociszow ale spore opakowanie.osiek notorycznie obciera sobie szyje[latajac jak debil i dziamiac jak jest uwiazana:mad:].miala juz tak obtarte ze wygladalo to no koszmarnie.posmarowalam.po pierwsyzm dniu zupelnie zbladlo ianastepnego dnia juz miala wloski nowe.po prostu goi blyskawicznei.rewelka tezjest na skore[testowana na mojej nastoletneij corce:evil_lol:].rano skora zupenie inna i wsyzstkie zaczerwienienia ida precz.trzeba smarowac kilka razy dizennie.[no czleka nei da rady chyba ze bedzie paradowal z biala geba:diabloti:]. idealnei sie sprawdza na wszelakie obtarcie po treningach oraz mooocno przyspiesza gojenie sie ran-oczywiscie NA rane nie smarujemy.rana nie moze krwawic.nic sie nie stanie ale nie ma sensu.wiadomo. ps.skora sie wygladza.ja jestem za pulchna nazmarszczki neistety ale mi powieki podniosla do gory troche[starosc nei radosc:evil_lol:].mam alergie na wszelakie kremy-rowneiz te hypoalergiczne.na to nie.generalnei fajna sprawa. Quote
14ruda Posted November 14, 2008 Author Posted November 14, 2008 ayshe napisał(a):.rano skora zupenie inna i wsyzstkie zaczerwienienia ida precz.t Łeeeeee to można stosować po dobrej imprezie coby morda była świeża:evil_lol: Quote
shida Posted November 15, 2008 Posted November 15, 2008 ayshe napisał(a):.mam alergie na wszelakie kremy-rowneiz te hypoalergiczne.na to nie.generalnei fajna sprawa. to chyba dzieki temu ze jadna z genialnych zalet tej masci jest..brak dodatkow typowych w kremach dla ludzi czyli np zapachowych... zmieniajacych konsystenscje,kolor itd... niestety do psich kosmetykow juz je dodaja moze dlatego psy mi sie uczulaja na psie szampony ? hmm Quote
Juliusz(ka) Posted November 15, 2008 Posted November 15, 2008 ayshe - mam pytanie z cyklu: 'wyj ze śmiechu ile wlezie, ale odpowiedz, proszę':diabloti:. Ta maść rysuje mi się jako remedium na mój osobisty problem - temperatura spada poniżej 10stopni, Juluiszce pęka skóra na dłoniach... Da się z tym żyć, ale upierdliwe strasznie (co ja poradzę, że przy 20stopniowym mrozie, wodze najlepiej się gołymi rękami trzymało?:diabloti:). Pytanie - jesooo... dobra nie ma głupich pytań podobno(?):evil_lol:: wyczytałam, że to na gojenie ale i na POROST włosa/sierści...? Nie grozi człekowi jakiś skutek uboczny z tym związany? ;) Quote
asher Posted November 15, 2008 Posted November 15, 2008 Juliuszka... :megagrin: Ale masz rację, nie ma głupich pytań ;) Czy ktoś mógłby spytać Ayshe, czemu onkom zdarzają się te wymioty? Jakaś rasowa predyspozycja do nadprodukcji żółci? Delikatne problemy z wątrobą? :niewiem: Quote
mch Posted November 15, 2008 Posted November 15, 2008 ruda lubi sobie sobie co pare dni puscic blusika po popasieniu rannym na trawkach odpowiednich , czasem jest to co 3-4 dni , czasem miesiąc cisza . źabąg blusowal w swoim 3,5 letnim zyciu 2 razy , za kazdym razem zwracal kawalek kosci za duzy który gdzies tam sie nie trawił . kefir jedzą oboje codziennie. ja u rudej to bardziej łączylam z tym ze ona lubi w wolnej chwili sobie podgryzac ,iskac sie tu i ówdzie i ze po prostu łyka przy tym moze iles tam siersci i dlatego oczyszcza sobie przewod pokarmowy w ten sposób. wyniki wątrobowe -wszelkie z resztą miala ksiązkowe , ostatnie czerwcowe chyba . Quote
asher Posted November 15, 2008 Posted November 15, 2008 Sabina nie wymiotuje, za to rąbie trawę, jak krowa. A USG wykazało nadmierną aktywność jelit :roll: Sabina codziennie dostaje ranigast, Venter też dostawała, ale to nic nie zmieniło. Daję jej żwacze, żeby wzbogacić florę jelitową, od czasu do czasu otręby. Lekarze nie widzą problemu, zazwyczaj słyszę, że suka je trawę i ziemię bo... lubi :roll: Dlatego bardzo chciałabym się dowiedzieć, na czym polega ta specyfika onkowa, bo może faktycznie nie ma się czym martwić? Quote
ayshe Posted November 15, 2008 Posted November 15, 2008 siersc nei rosnie:diabloti:.rosnie na psie jak sie skora zagoi.a poneiwaz goi sie szybciorem to i szybciorem zarasta.wszyscy gsdowcy maja nadal twarze bez siersci[poza glonkiem ktoremu nortorycznei cos na twarzy wyrasta:evil_lol:]. Quote
monisieczka Posted November 16, 2008 Posted November 16, 2008 ayshe napisał(a):siersc nei rosnie:diabloti:.rosnie na psie jak sie skora zagoi.a poneiwaz goi sie szybciorem to i szybciorem zarasta.wszyscy gsdowcy maja nadal twarze bez siersci[poza glonkiem ktoremu nortorycznei cos na twarzy wyrasta:evil_lol:]. po pierwsze bo Glonek dosc dziwny jest:eviltong: - z tym rosnieciem na twarzy po drugie maść boska na nawilzenie i na odświezenie paszczy! najlepiej na noc bo to białe dosc masakrycznie:evil_lol: Quote
Juliusz(ka) Posted November 16, 2008 Posted November 16, 2008 Zamawiam ten cud:diabloti:. Jak mi dłonie kłakami obrosną, to Was znajdę - przysięgam!:diabloti: A ayshe nawet cessna nie pomoże - kiedyś będziesz musiała wylądować:evil_lol:... Quote
ayshe Posted November 16, 2008 Posted November 16, 2008 no nas latwo zidentyfikowac bo wygladamy jak lotna brygada bundeswehry:evil_lol:. ps.monisia-no z biala geba czlek moze dziiiwnei wygladac.wiem .testowalam.:diabloti:.potem popatryzlam przelotnie w lustronaswoja gebe i doszlam do wniosku iz poniewaz musze niestety patrzec na gebe jak smaruje neoderma siem.a poniewaz omijajac skrzetnie lustro moge wywolywac szok w sklepie spozywczym osiedlowym .mimo ze sa juz przyzwyczajeni do czarnych paluchow,wydmuchiwania monet z resztuff psiej karmy i czasme blota na gebie tudizez pod broda to jednak biale smugi ich jeszcze[:razz:]zaskoczyly.:evil_lol: Quote
monisieczka Posted November 16, 2008 Posted November 16, 2008 ayshe napisał(a):no nas latwo zidentyfikowac bo wygladamy jak lotna brygada bundeswehry:evil_lol:. ps.monisia-no z biala geba czlek moze dziiiwnei wygladac..:evil_lol: no, my takie gejsze z bałą geba i mundurkach bundeswehry.... cały czas namawiam na hełmy! Quote
Recommended Posts