Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

ada89 napisał(a):
że będziesz zamawiać ale kosztuje 700 zł i musisz uzbierać grupkę... to jak, jest grupka?

Musze policzyc, sorrki, ale wylecialo mi to z glowy, przez te durne kury. W najblizszych dniach dam ci znac.

PS. Przyszlo zamowienie z Gappaya, ale chyba lancuszki sa za krotki, albo wy zle wymierzylyscie, albo ja zle policzylam :roll:

• Replies 1.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

Frodo przeszedł pierwsze badania (ma 4 miesiące). stawy, kości w normie, wszystko gra. krew ten dobra, poza poziomem wapna. a raczej stosunku wapnia do fosforu...

od dziś frodzo będzie dostawał wapno w lekarstwach, a za 3 tygodnie ponowne badanie...

no i oczywiście jest jeszcze kwestia drapania...

Posted

purina pro plan puppy.
dodatkowo mięso- surowe wołowe, lub kurczaka, lub rybę gotowane. jako dodatek.po prostu jako deser- i wtedy dodstaje mniej suchej karmy.
i kości. kupuję cielęce
dostawał też twarożek z miodem i 2 razy w tygodniu żółtko. ale przestał to jeść około 2 tygodnie temu- po prostu nie ruszał.
no i dostaje - czasem kawałek banana, marchewki, jabłka... ale to niewielkie ilości są...

Posted

nie ma za co.

nie wiem - wet mówi żeby na razie nie wpadać w panikę. ogólnie jest dobrze, ale mogłoby być lepiej.

tylko że najpierw frodo zaczął się drapać i więcej pić. poszłąm do wet, myślałąm że to po front-line reakcja uczuleniowo. a ta mimochodem wspomniała o innym owczarku który miał to samo i po badanaiach okazało się że miał chore nerki. normalnie myśłałam że roztrzaskam samochód jak wracałam z wynikami krwi. (mój poprzedni pies zmarł w końcu po roku leczenia chorych nerek)

a teraz to. nie wiem, czuję się jakbym w jakąś paranoję wpadała. staram się jak mogę. zamawiam mu chyba dobrą karmę (i polecaną przez wet i tu na dogo).

pierwszy onek w rodzinie żwyił się gotowanymi płuckami i sercami, przeżył podróż statkiem przez pół świata i żył 17 lat.

mam doła.:-(

Posted

MI pokraka opuszek przy łapie przecieła w miejscu w którym najmniej bym się spodziewal ..... w lesie. Ogólnie ma wgłebienie na ok 0,5cm i lekko kuleje od 2 dni. Lape przemywam solą fizjologiczną 3x dziennie i ograniczyłem spacery do kruciutkiego. Dobrze robie? U weta nie byliśmy ostatnio jak przecieła opuszek to wet obejzal powiedzial ze opuszków sie nie szyje i skasował 40zł...
Wiecie może ile kosztuje prześwietlenie na dysplazje i gdzie je w Poznaniu można wykonać?

Posted

Boidae napisał(a):
U weta nie byliśmy ostatnio jak przecieła opuszek to wet obejzal powiedzial ze opuszków sie nie szyje i skasował 40zł...

Że co proszę? Jak najbardziej się szyje! Zmień weta!

Posted

BeataG
W kwesti opuszek sa rozne opinie, niektorzy szyja, niektorzy nie szyja. Bardzo czesto szwy z opuszek i tak sie zrywaja, wiec wielu wetow woli zostawic sprawe samej sobie. Opuszki sa bardzo silnie ukrwione, brzegi rany trzymaja sie blisko i przy prawidlowej higienie, nawet nie szyte szybko, ladnie sie zwykle goja. Ale!! Boidae powinienes mimo wszystko isc do weta, gdyz opuszki powinno raczej leczyc sie pod oslona antybiotykowa, szczegolnie jesli rana jest gleboka. W takiej ranie sa warunki beztlenowe, trudno dotrzec srodkiem dezynfekcyjnym do dna rany i latwo o namnazanie beztlenowcow. Nalezaloby tez sprawdzic czy w ranie nie tkwi cialo obce.

Posted

Ciało obce nie tkwi, rana jest czysta. Tylko że innego nie mamy, a ten patałach, to co najwyżej szczepienie potrafi zrobić:angryy: ogólnie zrobić opatrunek czy pozostawić samo sobie do gojenia? i tylko dezynfekować?

Posted

wet wetowi nierówny:cool1: .Np.nasza druga 10 letnia mała sucz drapała sie okropnie od dłuższego czasu.nasza wielu zdaniem jedna z lepszych wet dawała jej zastrzyki odczulajace.Pomagały na chwile.Nie wiedzielismy nadal czemu pies sie drapie i wygryza:roll: .Mama kilka dni temu poszła z sucza przerażoną(ona zawsze zwiewa jak idzie do weta:evil_lol: )do takiego starszego juz pana weta:razz: .I on od razu bez namysłu,że pies sie drapie,bo ma zanieczyszczone gruczoły przydupczaste:crazyeye: .Oczyścił je i jak ręką odjał.Sucz od razu przestała sie drapać i wyraźnie czuje sie lepiej.:multi:

Posted

Mój wet nigdy nie szył opuszek, zawsze same sie goiły. Tylko maczanie łapki w rivanolu, dbanie by była czysta. I koniecznie na spacerki ubierac opatrunek! My kupilismy jeden bucik, a wczesniej skarpetki dzieciece, bandaz ;) A po domu chodziła bez, by rana mogła wyschnac. I zawsze było ok.

Posted

No i ja wykrakałam, własnie na porannym spacerku ganiała sie z kumplem, wracamy do domu a tu kropy krwi na podłodze :angryy: Opuszek palca na tylnej prawej sobie w połowie oskalpowała prostopadle. Wiec nawet do szycia sie nie kwalifikuje, miesko widac, wiec musi sie zaziarnic i samo zasklepić. Została przemyta ciepła woda, potem woda utleniona, a na koniec gencjana i w gaze, bandaz i skarpetke dziecieca :diabloti: Jak przestanie krwawic, to tylko bucik na spacerki i tyle. I znów nie bedzie mogła hasac :roll:

Posted

ahh misiak wczoraj plywali biegal.. i pierwszy arz chyba sobie pecherz przeziebil... budzlil mnie w nocy co 2 godz.. i siusial i siusial i siusial.. i do domku spac.. 2 godz i znowu pisk.. ahhh a zaczelo sie po 2 godz od przyjazdu;p

Posted

SaJo-mam pytanko.Moja druga mała sucz 10 letnia ma strasznie miękkie pazury,które często zadziera.Wet powiedział,że za mało chodzi po twardym podłożu.Ale ona kula si e powoli i nie zapuszcza sie na dalekie dystanse.zwłaszcza w upały.
Ktoś mi powiedział,że brakuje jej wapna?wapnia?Co jej podawać żeby wzmocnić pazurki?

Posted

jak pies ma dlugie pazury to mu sie moga uszczyc. Niekoniecznie swiadczy to o braku czegos w organizmie. Np. Bols ma bardzo tfarde pazury (dlatego nie mam wlasnych cazek, po co niszczyc wlasne, jak mozna cudze :evil_lol:) a na przednich lapach mu sie luszcza, bo ma miekka lape i nie sciera sobie ich (pazurow) dobrze. Ewentualnie mozesz dac jakies witaminki, ogolnie to co na wlosy i paznokcie sie bierze.