Jump to content
Dogomania

Terier pszeniczny (prosimy zakladac oddzielne tematy)!

Recommended Posts

• Replies 980
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='bos']Może dla mnie :lol: :lol: :lol:

Shimi - jak Twoja sofcia królowa :D :D

oj niestety Bos nam tu wszyscy sępią i sofcików nie rozdają, no po za Chudym ale to się wytnie :lol: :lol: :wink:

A jak się mam Lilu :roll: :niewiem: , Marcino jako jej współwłasciciel powinien wiedzieć :wink: , bo maleńka jest tylko "moja" na wystawach :wink: , a tak mieszka u Rybki :wink: Jeden pies a tyle ludzi :lol: :lol:

Posted

sh_maniak napisał(a):
:.............. Jeden pies a tyle ludzi :lol: :lol:

..........:) :) :) :) :)......ale jak wszyscy za nim tęsknią :) myślę :)

A tak przy okazji to po cichutku ...na uszko Ci wyznam......:) że strona softów Marcino zwróciła moją uwagę na te psy , lecz niewspółmierną rolę ,........nieświadomie.................... odegrałaś Ty Shimuś :) :) :)

Jak tam Twoi uciekinierzy :):):):)

Posted

U nas też kurzawa śnieżna , zrobiło się biało.Na podwórku jakby przejaśniało:) :)

Co do softów , to może masz rację , że są fajne u kogoś.....widziałem ile pracy trzeba włożyć jeszcze przed samym wyskokiem na ring.
TW nie są tak pracochłonne już na samej wystawie, nawet jak się ubrudzi to nie widać....:flasings: :) :)

Posted

bos napisał(a):
Co do softów , to może masz rację , że są fajne u kogoś.....widziałem ile pracy trzeba włożyć jeszcze przed samym wyskokiem na ring.

oj nie jest tak źle :lookarou:

Posted

:x-mas: :x-mas: :x-mas: :x-mas: :x-mas: :x-mas: :x-mas: :x-mas: :x-mas: :x-mas: :x-mas: :x-mas: :x-mas: :x-mas: :x-mas:

:x-mas: :x-mas: :x-mas: :x-mas: :x-mas: :x-mas: :x-mas: :x-mas: :x-mas: :x-mas: :x-mas: :x-mas: :x-mas: :x-mas:

Posted

UTAAP: Dziękujemy za foty sofciarskie i życzymy również Wesołych Świąt! :x-mas: :x-mas: :x-mas: :x-mas: :x-mas: :x-mas: :x-mas: :x-mas: :x-mas: :x-mas: :x-mas: :x-mas: :x-mas: :x-mas: :x-mas: :x-mas: :x-mas: :x-mas:

Posted

:Cool!:
W swietokrzyskim to wiem, ze Amadori Paolo jest(jesli nie pomylilam imion...:roll: ). Nie widzialam go na zywo, spotkalam tylko wlascicieli na kieleckiej krajowce w maju;)
A masz moze jakies foty? Jego wlasciciele wyslali mi kilka(dawno to juz bylo) ale sa w jakims dziwnym programie i nie moglam ich otworzyc:modla:

Posted

Utaap!

Pies ma na imie Baks ( to po domowemu) jego właścicielka jest moją koleżanką i czasami przychodzi sobie go u mnie uczesać.
Baks jest ładnym psem , mocnym , sierść ma moim zdaniem typowo amerykańską , zdaniem Marty irlandzką. Więc zdania nasze są zupełnie rozbieżne. Ostatnio wyczesywałam go , oczywiście z przerwami 12 godzin. :placz:
Proszę o wszelakie wskazówki na temat pielęgnacji i strzyżenia, bo Baks będzie przygotowywany na wystwę.
Zdjecia wyślę , musimy tylko się obfocić :lol:

Posted

Aaa! Baks! Juz pamiatam;) ...
Co do siersci: jak widzialam sie z panstwem Durlej, to na widok GAJKI mowili, ze ich pies wyglada dokladnie tak samo. Ale byli bardzo zdziwieni(a ja chyba jeszcze bardziej:crazyeye: ) jak sie okazalo, ze nie mieli pojecia, ze sa jakies typy w rasie:crazyeye: :-o :crazyeye: ....
Widzieli wtedy tez Wiesie(kojarzysz psa? nalezy do Siedzacy Wol) i mysleli, ze to szczeniak, i ze dlatego ma taka puchata siersc....Wytlumaczylam, o co chodzi z tym wlosem i powiedzialam, ze nasze psy(Gajka i reszta z miotu) sa w typie irlandzkim, (tak przynajmniej wszystkie wygladaly jako 8 tyg. szczeniaki) i mozliwe, ze p.Marta jakos to odemnie "przejela". Tak jak powiedzialam, nie widzialam psa nigdy na zywca juz podrosnietego, moze pozniej wlos sie u Baksa zmienil :niewiem:
Foty by sie bardzo przydaly:cool3:

A jesli chodzi o strone Gajki, to.... takiej nie mam niestety:oops: . Jestem w trakcie tworzenia galerii w necie, postaram sie wstawic link. A chcesz do porownanie jakies konkretne zdjecia:razz: ???

Posted

[quote name='Olivka']Utaap!
Ostatnio wyczesywałam go , oczywiście z przerwami 12 godzin. :placz:
Proszę o wszelakie wskazówki na temat pielęgnacji i strzyżenia, bo Baks będzie przygotowywany na wystwę.

Ja z Gajka nie mam takich problemow:wink: , staram sie czseac ja codziennie, nawet kilka razy dziennie, a w taka podgode to konieczne, bo po kazdym spacerze zmywam kulki lodu z lap:diabloti: i takie moczenie przyspliesza tworzenie filcow. Nie musze jej suszyc suszarka(dzieki za irlandzki wlos:klacz: ) bo nie sfilcuje sie od razu, ale tak jest pozniej latwiej;) .
Jedni moi znajomi tez maja problemy z czesaniem suczki, ale ona jest wlasnie w typie amerykanskim, no i nie czesza jej zbyt systematycznie:diabloti: ...U mnie pojedyncza sesja trwa jakies...10,15minut-caly pies. Jak same lapy w ciagu dnia to z 5min i wsio:jumpie: Choc dla mnie moglo by byc dluzej - uwielbiam to i moglabym zaczesac Gajke na smierc:oops: :lol:
Niestety, ale u tej rasy, a szczegolnie przy amerykanskim wlosie, systematycznosc w czesaniu ma baaaardzo duze znaczenie....jesli nie chcemy zeby pies chodzil lysy:p

Posted

Wiesz , Baks tak jak mówię jest ładnym w budowie psem, oglądałam zdjecia Gaji i są podobni. Jedyne co ich różni to sierść właśnie.
To co widzę u Gaji, to idealnie wypielęgnowany włos przez Ciebie.Na pewno jest inny w strukturze , bo bardziej jedwabisty. Baks ma watkę .Swoją drogą ,że u Baksa zostało zaniedbane wyczesywanie włosa szczenięcego , dlatego jeszcze do tej pory włos nie jest taki jak być powinien.
Dałam Marcie teraz odżywkę Avokado Oli K101 do rozcieńczenia i spryskiwania sierści . Do kąpieli ma szampon babanowy i odżywkę zielone jabłuszko , bo trzeba ten wlos porządnie nawilżyć i troszke obciażyć.
Jak jest u mnie to wyczesuję go w miarę możliwości i moich sił , ale nie jestem w stanie wszystkiego zrobić za właściciela.
Baks został obcięty, więc przez jakiś czas łatwiej go było Marcie czesać .
Jak wygląda obecnie nie wiem . Mam nadzieję ,że jest regularnie czesany.

Posted

Bede nieskromna, ale Gajka rzeczywiscie ma super wlos:oops: , bardzo delikatny, jedwabisty, czasem sie zastanawiam, czy nie za bardzo:lol: ...

A kiedy obcielas Baksa? I na jaka wystawe sie szykuje?
Regularne strzyzenie tez mogloby pomoc, bo wtedy obcina sie ten dzieciecy wlos i za kazdym razem odslania kolejna "porcje" tego doroslego i wtedy tez czesanie jest coraz latwiejsze. Wystarczy doslownie koncowki, po 1cm nawet; jesli ma troche czasu, to mozna by sie w to pobawic;)

Posted

Obcinałam jakoś we wrześniu. Więc niedługo Baks powinien się powtórnie pojawić na strzyżenie.
W tej chwili Baks nie jest gotowy do wystaw. Jeżeli będzie w domu odpowiednio pielęgnowany i przełoży się to u niego na wygląd sierści to podejmę się przygotowania do wystawy, jeżeli będzie to wyglądało tak jak dotychczas to niestety Baks nie ma żadnych szans .
Ja mówię ,że połowę sukcesu psa na wystawach to jego budowa , drugie tyle to efekt pielęgnacji przez właściela+ umiejętne wyeksponowanie zalet przez fryzjera.
Być moze na międzynarodową w Kielcach to się uda.

Obcinam go podobnie jak Ty Gaję. Nie obcinam tak daleko polików jak miała sunia wystawiana w Kielcach w młodzieży. I udało mi się przekonać właściciela do wyeksponowania tylnich kątów dzięki krótszemu obcięciu ( obcinałam tył podobnie jak u teriera rosyjskiego)
Wcześniej Baks był obcinany przez inną fryzjerkę i tył robiła mu na wzór Buowiera) czyli wycięty kwadracik wokół odbytu i zostawione portki.
A Ty jak obcinasz?

Posted

Oczywiscie, ze masz racje - bez pracy "wlasnej" wlasciciela nawet najlepszy fryzjer nie uczynu cudow. Tu trzeba poprostu wziac sie do roboty...
A moze ona nie bardzo wie jak to sie robi? Nie wiem, czy mieli wczesniej psa, z jaka sierscia(moze krotka) i poprostu nie umie go czesac:hmmmm: A moze nie ma odpowiedniej szczotki, grzebienia, no nie wiem sama.....choc mozliwe ze to zwykle (sorry, ale...)lenistwo:mad: ....

Posted

Grzebień ma już dobry . Dobrze wchodzi we włos , jest bardzi rzadki, wiec łatwiej jej czesać . Staram się przekonać ją też do metalowego z drewnianą rączką Berniny ale bardzo gęstego, którym wyczesze już na koniec dokładnie.
Do tej pory był czesany tylko szczotką druciana pudlówką. A wiadomo szczotka nie rozczesze od nasady.
Powiedz mi jeszcze odnośnie strzyżenia przez Ciebie pupki i podkreślenia kąatów . Robisz to nożyczkami , degażówkami czy dłuższym ostrzem maszynki elektrycznej.
Ja we wzorcu mam napisane ,że pupa i kątowanie 5mm
??????????????????????

Posted

[quote name='Olivka']
Obcinam go podobnie jak Ty Gaję. Nie obcinam tak daleko polików jak miała sunia wystawiana w Kielcach w młodzieży.
Yyyy, w ktorych Kielcach, bo jak w tych majowych to byla.....moja sunia:cool3: :lol: , a jak w tych w listopadzie(chyba?) to nie widzialam jej jeszcze nigdy na zywo.
I udało mi się przekonać właściciela do wyeksponowania tylnich kątów dzięki krótszemu obcięciu ( obcinałam tył podobnie jak u teriera rosyjskiego)
Wcześniej Baks był obcinany przez inną fryzjerkę i tył robiła mu na wzór Buowiera) czyli wycięty kwadracik wokół odbytu i zostawione portki blee.
A Ty jak obcinasz?

Tyly tez eksponuje przez krotsze przyciecie, ale nie tak jak u ruskiego (bo to nie ruski przeciez;) ) U ruskich goli sie maszynka od odbytu wzdluz sciegien jednej i drugiej nogi do stawu skokowego a wlosy na srodstopiu pionowo, zeby sie wydawalo, ze os st.skok. do podlogi jet prostopadle. U softa nie uzywa sie maszynki!!! Wiem, ze fryzjerzy uzywaja bo szybciej, albo przez niewiedze, ale maszynka jest zbyt "ewidentna" na softa. Tnie sie zwyklymi nozyczkami lub degazowkami - to naprawde nie zajmuje duzo wiecej czasu......Sorry, zaraz napisze wiecej, ale moj pies mnie zabije, jak zaraz z nai nie wyjde:diabloti: ....

Guest
This topic is now closed to further replies.

• Popular Contributors

Nobody has received reputation this week.

• Forum Statistics

• Total Topics
      87.9k
    • Total Posts
      13m
  • Create New...