malawaszka Posted February 26, 2005 Posted February 26, 2005 Flaire a myślisz, że może mieć coś z softa???
Ramir Posted February 26, 2005 Posted February 26, 2005 malawaszka! To prawda że jest bardzo podobny ale mało prawdopodobne aby cos z softa w nim bylo. Tych psów jest tak mało w Polsce, że prawdopodobieństwo aby był mieszańcem z ta rasą prawie równe zeru. Gdy był np. softem to musiałby miec tatuaż bo miotów bylo w kraju tylko kilka. Chociaz nieczego nigdy wykluczyc nie mozna. Moje pierwsze odczucia po obejrzeniu zdjec też natychmiast poszły w kierunku softa. Gdyby mu zrobic fryzurę byłby jeszcze bardziej podobny.
Flaire Posted February 26, 2005 Posted February 26, 2005 On dla mnie bardzo podobny do softa jest. Z drugiej strony, softy to w Polsce na tyle rzadka rasa, że gdyby jakiś zaginął, to raczej ktoś tu obecny by o tym wiedział. No i ze zdjęcia trudno coś powiedzieć na pewno. Mieliśmy kiedyś taki przypadek z pieskiem na Paluchu, który do złudzenia przypominał Dandie Dinmont teriera. Wzięliśmy go na oględziny do Pani Chwalibóg, która tu w Warszwie najlepiej by się znała; powiedziała, że nie może wykluczyć, że to był Dandie, choć na pewno nie był to żaden wybitny przedstawiciel tej rasy. Ten piesek nie miał tatuaża, ale jego historia była na tyle dziwaczna, że mógł to być pies ze Stanów. W każdym razie właściciel się nie znalazł, ale piesek znalazł łatwo dom.
Flaire Posted February 26, 2005 Posted February 26, 2005 Ramir, pisałyśmy w tym samym czasie. Moje odczucie identyczne z Twoim :D .
malawaszka Posted February 26, 2005 Posted February 26, 2005 no właśnie - takie uderzające podobieństwo do jakiejś rasy może psiakowi bardzo pomóc - zwłaszcza jak właściciele Softów by się postarali z rozgłoszeniem tego biedaka wśród ludiz którzy się zachwycają ich softami :D :P a terrierkową mordeczkę ma na pewno :P
PALATINA Posted February 26, 2005 Author Posted February 26, 2005 Szkoda tylko, że na tych zdjęciach nie widać, jakie ma dokładnie uszka - Jak je nosi. Ma je trochę z tyłu. Ale gdyby go ładnie wystrzyc, to naprawdę mógłby robić za softa! :wink:
Marcino1978 Posted February 28, 2005 Posted February 28, 2005 oglądałem fotki i dla mnie to....soft :lol: :lol: :lol: wiem wiem mało widać ale naprawde jest bardzo podobny :wink: wiadomo w jakim wieku jest piesek? po wieku łatwiej by było "domyślać się" na odległość, wiemy mniej wiecej jakeie softy gdzie mieszkają i może drogą dedukcji do tego dojdziemy :wink:
SiedzacyWol Posted February 28, 2005 Posted February 28, 2005 HEj po dlugim trzy dniowym weekendzie wracam do netu , ogladalam sobie tego niby wheatena - dla mnie to wypisz wymaluj Gryfonik Bruxelski . Jesli nawet to soft to bardzo ciemny w kolorze . Mowiac szczerze to niewiele mu z wheatena ... ale to moje zdanie
UTAAP Posted February 28, 2005 Posted February 28, 2005 Jak mi o tym psie mowila Palatina, to myslalam:,,A, moze jej sie tak wydaje ze do softa podobny, pewnie jakis jasny, kudlaty piesek wielkosci wheatena i tyle". Ale wczoraj przyniosla mi wydrukowane zdjecia - wprost nie moglam uwierzyc wlasnym oczom :eek2: !!! Naprawde wheaten wypisz wymaluj!!! Jaki tam gryfonik, one maja inny rodzaj siersci i sa mniejsze - przez pol godziny gapilam sie na zdjecia i nie moglam wzroku oderwac :crazyeye: ... Flaire, ja w takim razie wstawie obrazek a jak wyjdzie ze jest za duzy to poprosze o usuniecie, bo ja nie wiem jak sie zmniejsza :-? ...
SiedzacyWol Posted February 28, 2005 Posted February 28, 2005 UTAAP napisał(a):Kasiu, a ja mam pytanie jeszcze odnosnie ksiazki Turid Rugaas - czy mozna gdzies dostac wersje po angielsku i czy bylaby lepsza? A moze wystarczy polskie wydanie? Pytam bo bardzo podoba mi sie oryginal ,,Don't shoot the dog" Karen Pryor, ktory mi pozyczylas (swoja droga te pozycje tez musze jakos zdobyc na wlasnosc 8) ), swietnie mi sie to czyta :P Co do Turid Rugas - mysle ze polskie tlumaczenie jest wystawrczajace - jak bede miala angileska wersje to dam znac . ale mam kasety z seminarium Turid w Polsce . moze sprobuje skopiowac na CD . Dont shot the dog orginalne jest duzo lepsze niz polskie tlumaczenie - dlatego ze tlumaczone bylo przez osobe nie zwiazane wogole z tematem szkolenie pozytywnego i zrobila sporo merytorycznych bledow . Turid - tlumaczyla osoba szkolaca i znajaca CS' y z seminarujm Turid i znajaca osobiscie Turid . Dlatego polecam polska wersje O CSach , ale polecam rownieza NAJPIERW WYTRESUJA KURCZAKA ( Dont shot the dog ) - bo jest to i tak unikalne wydanie ksiazki o pozytywnym szkoleniu .
SiedzacyWol Posted February 28, 2005 Posted February 28, 2005 [ Flaire, ja w takim razie wstawie obrazek a jak wyjdzie ze jest za duzy to poprosze o usuniecie, bo ja nie wiem jak sie zmniejsza :-? ... To koniecznie wyslij bo na tym zdjeciu co widzialam to nie znalazlam niczego podobnego do wheatena , trudno jest okreslic wlos po zdjeciu ?? A jelsi go ktos maszynka strzygl ? Dla mnei siersc na obrazku wyglada na szorstka - ( ale ja sie moge mylic to obrazek ) moze na innych zdjeciach wyglada inaczej bardziej podobny do softa .
Marcino1978 Posted February 28, 2005 Posted February 28, 2005 Kasiu na tamtej stronie jest tez gryfonik ale to nie o te zdjęcia chodzi :wink:
UTAAP Posted February 28, 2005 Posted February 28, 2005 Kasiu, mi chodzilo o wstawenie obrazka do ktorego link podalam wczesniej ale sie nie otwiera. Tak czy tak, jakos mi nie wychodzi... A co do tego psiaka ze schroniska, to osoba ktora o nim napisala na DGM pisze w poscie: "piesek , o pogodnym usposobieniu , mieciutki w dotyku i milego charakteru " - czyz to nie pasuje do softa....
SiedzacyWol Posted February 28, 2005 Posted February 28, 2005 NO wlasnei ogladam nowe zdjecie TO SOFT W MORDE JEZA !!! jeszcze raz napiszcie gdzie to zwierze sie znajduje !!
Marcino1978 Posted February 28, 2005 Posted February 28, 2005 dam dzisiaj jeszcze info na mojej stronie ze jest taki psiaczek :P Kaśka masz dojcie do tej babeczki która teraz robila swoja stronke? niech tez tak umiesci kilka słółw, ja gdzies posiałem jej maila haaaaaaaaaalo szuykamy domku dla psiaka - czas ucieka :P
malawaszka Posted February 28, 2005 Posted February 28, 2005 (52) 372-21-30; (52) 349-03-90 to tel do schroniska - nie wiadomo czy pies tam jeszcze jest, bo ze strony zniknął... jak jesteście zainteresowani pomocą dla niego to zadzwońcie i wypytajcie o wszystko co mogłoby zadecydować czy to sofcik czy nie :fadein:
Flaire Posted February 28, 2005 Posted February 28, 2005 A w szczególności, czy mu ktoś sprawdzał tatuaż. W schroniskach nie robią tego automatycznie :o ; więcej - nie znają się na rasach i nie sprawdzają tatuaży nawet oczywistym przedstawicielom znanych ras. W Warszawie bywało tak, że pies z tatuażem siedział w schronisku przez wiele tygodni i nikt nie wiedział, że ma tatuaż. Znam przypadki, kiedy po tym, jak "odkryto" u psa tatuaż, udało się odnaleźć właściciela.
Marcino1978 Posted February 28, 2005 Posted February 28, 2005 dzwoniłem do Bydgoszczy i psiaka juz nie ma :angel: :angel: :angel: :angel: :angel: był to chłopak około roku i już ma nowy dom :wink:
UTAAP Posted February 28, 2005 Posted February 28, 2005 Fajnie ze psiak juz w domku jest :angel: A nie podali ci moze czy to rzeczywiscie soft byl, czy tylko robil za softa :) ?...
Marcino1978 Posted February 28, 2005 Posted February 28, 2005 nic wiecej nie powiedzieli, soft czy nie soft ma nowy domek :wink:
aga_ostaszewska Posted March 7, 2005 Posted March 7, 2005 Softowcy do boju! Co jest z Wami! Prosimy o zdjecia i info o psiakach!
sh_maniak Posted March 9, 2005 Posted March 9, 2005 A Rybka gdzies wstawiła fotki z Bydgoszczy :roll: , bo chciałam pooglądać :)
Recommended Posts