Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam,
od paru miesięcy moja 9-miesięczna suczka uporczywie się drapie, po obu stronach brzucha ma już łyse placki (tam właśnie dosięga i gryzie się zębami).
Weterynarz stwierdził, że to jest naprawdopodobnie alergia pokarmowa i zalecił nam dietę. Od ok. 10 dni podajemy Royal Canin Hypoallergenic, pies oczywiście nie je nic poza tym (na spacerach kaganiec żeby nic jej nie kusiło) i na początku było jakby trochę lepiej ale pies dalej się drapie - szczególnie uporczywie rano.

Wiem, że mam stosowac ta karme przez ok 6 tygodni ale czy gdyby była to alergia pokarmowa to byłyby już efekty?

pozdrawiam

Posted

z całym szacunkiem dla weta, ale często sie zdarza że biora za alergie inne zupełnie schorzenie albo i kilka razem dręczy psiaka / Można spróbować równocześnie nie przerywając leczenia zaleconego przez weta środki kóre mogą pomóc a napewno nie zaszkodzą, podawałabym kapsułki z probiotykiem, aby uporzadkować naturalna florę bakteryjną przewodu pokarmowego, głównie jelitek, do tego miejsca swędzące przemywałabym watą nawilżoną i dobrze natarta mydełkiem oliwkowo laurowym z Aleppo, to idealny środek antybakteryjny i antyuczuleniowy w pełni naturalny z ok 7% oliwy z oliwek i oliwki z liścia laurowego, (dostępne na Allegro lub w dobrych mydlarniach, a następnie spryskiwała ekstraktem propolisu w areozolu, tez naturalny antybiotyk, powinno pomóc bo tak wyleczyłam dziesiatki psiaków które wyłysiały od drapania w ponad 80% to moze być tez uczulenie nie na karmę ale na insektowe odchody, może gdzieś załapała pchełki i tak się dzieje choć pcheł może juz nie mieć!

Posted

Objawy są dość typowo alergiczne, problem może być w karmie.
Mój pies ma alergię między innymi pokarmową i właśnie ów Royal wywołał u niego potworną reakcję alergiczną, która została zresztą potwierdzona testami. To jedna z gorszych karm dla alergików, za to chyba jedna z najdroższych :razz: więc radziłąbym jak najszybciej ją zmienić. Spróbujcie któregoś Troveta z tych dla alergików, albo Acany Lamb&Apple - mój pies jest uczulony na kurczaka, wołowinę, nabiał, jajka, cytrusy, a żadna z tych karm go nie uczula i spokojnie może je jeść. Jak macie alergię na kurczaka (jedna z najpopularniejszych u psów), to Royal Hypoallergenic będzie na 90% uczulał.

Posted

Dziękuje, jutro jadę po mydełko i propolis, natomiast zastanawiam się nad karmą. Dostaje ją 10 dni i bez zmian -czyli definitywnie zmienic karmę na Trovet lub Acanę czy to jeszcze za wcześnie żeby stwierdzic ze karma jest zła?

Posted

Sama karma Royal nie cieszy się dobrą opinią, pomimi,że cena jest wysoka. Najczęściej z mięs uczula kurczak a ta karma choć dla alergików jest z kurczakiem. Oprócz wyżej wymienionych rad proponowałabym jeszcze zwrócić uwagę na posłanie psa (np polary), środki czystości stosowane do podłóg itp. chodzi mi o alergię nie tylko pokarmową ale również kontaktową.

• 1 month later...
Posted

Witam, po 7 tygodniowej diecie Royal Canin Hypoallergenic niestety nie ma żadnych zmian i wet wykluczył alergie pokarmową. Odradził również stosowanie mydełka Aleppo jako, że ma inne PH niż dla ludzkiej skóry.
Teraz robimy testy na grzybicę....
Tracę już nadzieję, że małej to przejdzie :(

Posted

[quote name='plusia']Witam, po 7 tygodniowej diecie Royal Canin Hypoallergenic niestety nie ma żadnych zmian i wet wykluczył alergie pokarmową. Odradził również stosowanie mydełka Aleppo jako, że ma inne PH niż dla ludzkiej skóry.
Teraz robimy testy na grzybicę....
Tracę już nadzieję, że małej to przejdzie :([/QUOTE]

A wet wziął pod uwagę, że psa może uczulać składnik Hypoallergenika? Po tym, że nie macie poprawy po Hypoallergenicu nie można wykluczyć alergii pokarmowej! Mój pies po tej karmie drapał się jeszcze gorzej niż po swoim normalnym jedzeniu, wyszło mu uczulenie na nią na testach, na innych karmach dla alergików jest dobrze. Ja bym zmieniła weterynarza, bo ten chyba za bardzo się nie zna na tym, co robi.... Tylko kasę i czas stracicie, a pies zdrowie...
Mój pies ma i alergię, i miał problemy z grzybicą, i w testach na grzyba też wyszedł pozytywnie - i co z tego, że wcześniej leczyliśmy mu grzyba, skoro pierwotną przyczyną zarażenia grzybem były właśnie problemy skórne na tle alergicznym...

Posted

W moim regionie jest to najbardziej chwalony weterynarz.... Wykluczył alergie po RC Hypoallergenic.... Jaką inna hipoalergiczną karmę stosowac ?

Posted

U nas sprawdzała się Acana Pacifica - rybna, bez żadnego mięsa, jajek, nabiału, zbóż czyli w sumie najczęstszych alergenów. Polecano Ci już chyba wcześniej Trovet dla alergików - tam też ilość składników jest bardzo mała.

Ja sama swojemu alergikowi zrobiłam dietę eliminacyjną właśnie z Royala Hypoalergenica, żeby wykluczyć alergie pokarmowe - efekt był zerowy, pies dalej się drapał i łysiał, pojechaliśmy do wetki dermatologa, która specjalizuje się w alergiach. Tylko się roześmiała, że nie my pierwsi nabraliśmy się na to drogie badziewie. Pies dostał wtedy Troveta z królikiem, potem Acanę Pacifikę i było o niebo lepiej. A na testach alergicznych wyszło, że właśnie ów Royal Hypoallergenic go uczula - i podobno uczula bardzo wiele psów.
Btw kupowałaś tę karmę u weta? To dobry interes na Was zrobił - to jedna z najdroższych karm, biorąc pod uwagę skład powinna być z połowę tańsza.

Dodam tylko, że niebywale chwalony na dogo i nie tylko weterynarz, ba nawet dwóch wcześniej "na oko" wykluczyło u mojego psa jakąkolwiek alergię :roll: więc to, że Wasz wet jest ogólnie chwalony nie znaczy, że zna się dobrze na problemach skórnych i alergicznych, bo wiedzy na ich temat uzbierałoby się na osobny kierunek studiów... I dla mnie już samo to, że jedynie po podaniu tak dyskusyjnej karmy wyklucza alergię pokarmową, byłoby powodem do zmiany weterynarza. Wystarczy, że pies jest uczulony na jeden z konserwantów w Hypoallergenicu, na ryż albo kurczaka (jeden z najczęstszych alergenów u psów) i już Hypoallergenic nie da żadnej poprawy, mimo że to alergia pokarmowa.

• 1 month later...
Posted

witam,
przepraszam, że podbije temat, nie mniej jednak mam podobny problem - pies uporczywie się drapie a przy tym sierść wychodzi garściami. Wet kazał dawać przez miesiąc karmę z jagnięciną i czekać na rezultaty. Tyle, że po połtora tygodnia nie widzę żadnej poprawy - pies jak się drapał, tak drapie. Czy rzeczywiście efekty będą dopiero po miesiącu? Karmię go Acaną, przez pierwszy tydzień dostawała jagnięcinę z jabłkiem, teraz jagnięcinę z rybami.