Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mówią o nas seter irlandzki, podobno potrzebujemy dużo ruchu, biegania, podskoków, roznosi nas energia.
Ja jestem "wariat", a tata spokojny, nauczył się, że nie ma tu miejsca, można się uderzyć o wannę lub o jakąś wystająca rurę.
Poza tym jest ciemno, można przyzwyczaić się do ciemności, ale nie do braku wody. Czasami tak mi się chciało pić, że zasypiałem i marzyłem, że pada deszcz, a ja piję wprost z kałuży, piję, piję a woda nigdy się nie kończy.
A najgorsze było wtedy, gdy dostałem miskę zupy a potem długo nie wychodziłem na spacer, często nie wytrzymywałem i musiałem zrobić na podłogę ... ale, nie - nie chcę tego pamiętać.
Pewnego dnia przyjechała miła Pani, tuliła mnie i poszła ze mną na długi spacer. Mogłem się wybiegać i wyskakać za wszystkie czasy, potem nakarmiła mnie jakimiś pysznościami, których wcześniej nigdy nie widziałem. Od razu ją polubiłem...
Teraz mieszkam u niej.
Martwię się tylko o mojego tatę, taki był smutny, czuł się źle, bardzo dokuczał mu ból brzucha i to coś co miał z tyłu, co sprawiało mu straszliwy ból.
Mój tata już nie marzy, pogodził się ze swoim losem.
Jednak martwię się o niego, nie wiem czy coś dzisiaj jadł, ja najadłem się do woli i wypiłem całą miskę czystej wody.

Kilka dni temu otrzymaliśmy zgłoszenie o dwóch seterach irlandzkich, których opiekun, nie radzi sobie z opieką nad nimi.
Oba pieski są niemiłosiernie wychudzone, prawdopodobnie mają chorą trzustkę, na pewno układ pokarmowy jest rozregulowany, nie pracuje prawidłowo. Młodszy piesek Bafi, trzylatek, w szczenięctwie przeszedł chorobę wirusową, ledwo uszedł śmierci...
Starszy piesek, Tymek, ok. 10 lat, ma również problemy z ukł.pokarmowym, częste biegunki, tylną lewą łapkę po urazie, z tyłu pod ogonem duży guz, który sprawia pieskowi spory ból. Tymek jest bardzo spokojnym pieskiem, przyjaznym, mimo bólu jaki przeżywa nie jest agresywny w stosunku do obcych, kocha ludzi, mimo tego jak jest traktowany.

Dzięki błyskawicznej akcji Grażyny z adopcji seterów, Bafi dziś został przewieziony do domu tymczasowego, obecni opiekunowie dali mu bezpieczną przystań, gdzie będzie mógł powrócić do normalnego życia, jednak nie mogą opłacić badań i opieki wet.,
Tymek we wtorek pojedzie na hospitalizacje do zaprzyjaźnionego gabinetu weterynaryjnego.

Imiona piesków są zmienione, musimy jeszcze wyciągnąć z tego domu Tymka.

Prosimy pomóżcie nam, dajmy Bafiemu i Tymkowi szansę na życie bez bólu i strachu.

Potrzebna diagnostyka, badania, operacja guza.
Potrzebna Wasza pomoc.

[FONT=Arial Black]Stowarzyszenie Humanitarno-Ekologiczne "Dla Braci Mniejszych[/FONT][FONT=Arial Black]"
[/FONT][FONT=Arial Black]NR KONTA 46 1140 2017 0000 4202 1012 0220[/FONT][FONT=Arial Black]
[/FONT][FONT=Arial Black]tytułem : [/FONT][FONT=Arial Narrow][FONT=Arial Black]DLA SETERÓW[/FONT]
[/FONT]

[SIZE=4]ROZLICZENIE

WPŁATY:

Iwona71 ......................+50 zł
Poker ....................... +150 zł
P. Małgorzata /Poker/ ...+100 zł
Elżbietka_Cieszyn ..........+60 zł
Iwona71 /bazarek/........ +27 zł
POKER / bazarek/.......... +93 zł
PIOŁUN /bazarek/.......... +51 zł

WYDATKI:

łącznie ........................- 550 ZŁ:
BADANIE KRWI
KASTRACJA
OPERACJA GUZA
BADANIE PATOM. GUZA
ODROBACZENIA
PROFILAKTYKA P/KLESZCZOWA
SZCZEPIENIE

ANTYBIOTYK ............- 22 ZŁ
KARMA..................... -50 ZŁ

[FONT=Arial Black]saldo: - 91 zł[/FONT]

• Replies 201
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

pieski są przekochane, przeurocze i takie dobre,
potrzebują jednak pomocy wet., maja poważne problemy z brzuszkami, ciągłe biegunki, były bardzo nieregularnie karmione i byle czym, pomożemy im, jednak sami potrzebujemy pomocy

Posted

Mam wiadomości z DT Bafika.
Młody szaleje, kompletny wariatuńcio. Od 16-stej,od chwili przyjazdu nie usiadł na sekundę.... Pierwszy raz w zyciu ma dla siebie tyle przestrzeni....Dom, ogród.....Dostaje amoku na widok jakiegokolwiek jedzenia.
Pan próbuje ocalić nowy telewizor, pani chowa bibeloty...Bafi zalicza w pędzie kanapy i fotele .....

Posted

Szukamy w B-B na gwałt dla staruszka Tymka Dt na czas rekonwalescencji. On nie może czekać...

W tym tygodniu musi byc zoperowany a nie stac nas na przyszpitalny hotelik.:-(:shake:

Posted

Tymek jest wspaniałym pieskiem, tyle w nim dobroci, jest taki dzielny
potrzebny pilnie domek na czas powrotu do normalności
Tymuś nie będzie stwarzał żadnych problemów
tylko sobie leży na wpół zamkniętymi oczami, nie wykonuje żadnych zbędnych ruchów

Posted

Tymek bedzie miał DT poza Bielskiem, ale tam może pojechac już zdiagnozowany i zoperowany. Z ustawionym leczeniem....

Na gwałt potrzebny jest tymczas tu, na miejscu...Na krótki czas....

Posted

Piołunku, diagnostyka ale i zabieg i rekonwalescencja po...Dlatego najlepsze jest Bielsko bo kto go bedzie woził z Żywca czy skądinad tu, do lecznicy ?

Posted

Dopiero trafiłam na wątek.
Co za koszmar:shake:
Cieszę się, że synek już bezpieczny, ale teraz faktycznie na cito trzeba znaleźć DT dla tatusia. Ja niestety teraz kompletnie nie mam jak pomóc...

Posted

Niestety w Bielsku Białej nie jestem w stanie pomóc... :(
Czemu ludzie biorą psy i nie są w stanie nawet minimum : woda, jedzenie, i spacer dwa razy dziennie?
Trzymac takie psy w lazience ?
Nie jestem juz taka zupelnie "nowa" na dogomanii ale zaskakuje mnie to wszystko... :(

Posted

Piołun dzieki za zapro,przegladałam watek rano i zamarłam ...narazie nie jestem w stanie chyba wziazc psiaka na dt,pare godz temu uspiłam mojego mikrusa niespełna 3 letniego,był z nami tylko 14 mcy,narazie siedze i rycze...bo na nic innego nie mam sił...przepraszam ale z kasa tez ciezko bo walczyłam o niego 2 tygodnie:placz::placz::placz::placz::placz:...przepraszam Tymus ...:-(:-(:-(:-(:-(:-(:-(:-(:-(