Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Rozmawiałam również z cioteczką która zna Gwiazdkę i również odradziła wykonanie w tej chwili prześwietlenia. Miało być zrobione bo była ku temu świetna okazja. Niestety stało się inaczej :(
Cioteczka doradziła odpowiednio odżywiać Gwiazdę, podawać zakupione tableteczki 2 razy dziennie i ograniczyć szaleństwa i długie spacery. W tej chwili to powinno wystarczyć :) a prześwietlenie wykonamy innym razem ;)

• Replies 1.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Inez de Villaro napisał(a):
przy zdjęciu dysplazji nie da się, jesli pies sie poruszy , to zdjęcie do kosza, a przy tej focie, pies leży w bardzo nietypowej dla niego pozycji a nogi ma też w tak dziwaczny sposób ustawione, że nie było przy naszych psach mozliwości inaczej niż na "wyluzowanym" ciele...inaczej takiej pozycji nie utrzyma.

a to tego nie widziałam w jakiej pozycji sie robi to przeswietlenie hihihi:-)
no nic to trudno, zrobi sie innym razem za pare miesiecy:-)

Posted

A mysleliście o podaniu bonharenu?

Kochana nie myślałyśmy ......wiesz ja z Panią weterynarz jestem na telefon ....to co się dowiem od zaprzyjaźnionej cioteczki to konsultuję z Panią Martą- weterynarz Gwiazdy. Zapytałam o tabletki które nam polecono - usłyszałam że oczywiście ! Świetna sprawa ! Więc zakupiłam na allegro i Gwiazda już dziś powinna je dostać.

Posted

A mysleliście o podaniu bonharenu?

No nie myślałyśmy..ale z tego co wiem to te tabletki co teraz Gwiazdka bedzie przyjmować są bardzo dobre ;)

Posted

Ja polecam bonharen bo jak dla mnie same tabletki to za mało w nich jest mała dawka kwasu hialuronowego a bonharen to właśnie kwas :) Warto go podać jak najszybciej bo on hamuje rozwój zwyrodnień itd bo czym później podamy tym zmiany będa gorsze. Oczywiście wiąże się to ze sporymi kosztami:(

A czemu nie udało się zrobić prześwietlenia przy sterylce?? Za szybko się wybudziła ?

Posted

vena&vivi napisał(a):
Ja polecam bonharen bo jak dla mnie same tabletki to za mało w nich jest mała dawka kwasu hialuronowego a bonharen to właśnie kwas :) Warto go podać jak najszybciej bo on hamuje rozwój zwyrodnień itd bo czym później podamy tym zmiany będa gorsze. Oczywiście wiąże się to ze sporymi kosztami:(

A czemu nie udało się zrobić prześwietlenia przy sterylce?? Za szybko się wybudziła ?

Pani weterynarz poinformowała mnie że Gwiazda miała sterylizację późno i nie było nikogo o tej porze kto by mógł prześwietelenie wykonać :( żałuje że w związku z tym nie przełożono sterylizacja na następny dzień lub koniec tygodnia.

Posted

ladySwallow napisał(a):
Jakoś dla mnie bezsensu to jest wszystko robione...

Nie rozumiem...Gwiazdka jest ledwo po sterylizacji i musi najpierw do siebie dojść..a kiedyś pomyślimy o prześwietleniu,które najlepiej wykonać pod narkozą.

przy zdjęciu dysplazji nie da się, jesli pies sie poruszy , to zdjęcie do kosza, a przy tej focie, pies leży w bardzo nietypowej dla niego pozycji a nogi ma też w tak dziwaczny sposób ustawione, że nie było przy naszych psach mozliwości inaczej niż na "wyluzowanym" ciele...inaczej takiej pozycji nie utrzyma.

Posted

Beatkaa napisał(a):
Nie rozumiem...Gwiazdka jest ledwo po sterylizacji i musi najpierw do siebie dojść..a kiedyś pomyślimy o prześwietleniu,które najlepiej wykonać pod narkozą.

Ale ja właśnie o tym mówię - przecież było wiadome, że jest potrzebne zdjecie, nie dało się sterylizacji tak umówić, żeby móc zrobić dwie rzeczy naraz? Teraz to ona musi odpocząć nie tylko po sterylce, ale mieć i pół roku przerwy między zdjęciami...

Posted

ladySwallow napisał(a):
Ale ja właśnie o tym mówię - przecież było wiadome, że jest potrzebne zdjecie, nie dało się sterylizacji tak umówić, żeby móc zrobić dwie rzeczy naraz? Teraz to ona musi odpocząć nie tylko po sterylce, ale mieć i pół roku przerwy między zdjęciami...

Kochana, i Klaudia i Pania Marta o tym wiedziały i byłyśmy do samego konca pewni tutaj na wątku,że tak będzie,iż podczas sterylizacji zostanie wykonane prześwietlenie...po fakcie okazało się,że jednak nie było to możliwe...:roll:

Posted

Beatkaa napisał(a):
Kochana, i Klaudia i Pania Marta o tym wiedziały i byłyśmy do samego konca pewni tutaj na wątku,że tak będzie,iż podczas sterylizacji zostanie wykonane prześwietlenie...po fakcie okazało się,że jednak nie było to możliwe...:roll:

Dokładnie tak jak mówi Beatkaa ....osobiście dzwoniłam 3 razy i rozmawiałam z weterynarz Gwiazdki o prześwieteleniu stawów. Była 100% zgoda że prześwietlenie zostanie wykonane. Niestety stało się inaczej. Dlaczego ? Podobno sterylizacja była bardzo późno i nikogo już nie było do wykonania zdjęć. Dlaczego tak późno była umówiona skoro od początku było wiadomo że musi być wykonane prześwietlenie? Tego niestety nie wiem :(

Posted

a może zadzwoncie do Klaudi albo do tej wetki,zeby sie za chwile nie okazalo ze my tu gadu gadu a suka jednak miała przeswietlenie z narkozą...
mojej znajomej psiak nie wybudził sie z narkozy...miał usuwany kamien a po 2 tyg kastracje...no i serducho mu stanęło...wiem, że byc moze to przypadek, ale tego sie nie dowiemy, zasada jest taka ze jesli nie ratuje sie życia to nie usypia sie psa poki nie minie te 6 miesiecy od poprzedniej narkozy...wiem, jestem przewrazliwiona na tym punkcie...

Posted

sacred PIRANHA napisał(a):
a może zadzwoncie do Klaudi albo do tej wetki,zeby sie za chwile nie okazalo ze my tu gadu gadu a suka jednak miała przeswietlenie z narkozą...
mojej znajomej psiak nie wybudził sie z narkozy...miał usuwany kamien a po 2 tyg kastracje...no i serducho mu stanęło...wiem, że byc moze to przypadek, ale tego sie nie dowiemy, zasada jest taka ze jesli nie ratuje sie życia to nie usypia sie psa poki nie minie te 6 miesiecy od poprzedniej narkozy...wiem, jestem przewrazliwiona na tym punkcie...

Ciekawe czy Klaudia odbierze...ile razy prosiłyśmy aby wchodziła częściej na wątek i pisała WIĘCEJ.Po tym jak Martika napisała o tym,aby powiedziała pani Marcie o tym,że rezygnujemy z RTG,Klaudia logowała się na dogo - ale na wątku brak odezwu.
Nie jesteś przewrażliwiona,tylko tak jest kochana...jestes tego samego zdania co Ty.

Posted

sacred PIRANHA napisał(a):

Właśnie rozmawiałam z Panią Martą - weterynarz Gwiazdki....poinformowałam że rezygnujemy z prześwietlenia i na razie nie będziemy narażały Gwiazdy na dodatkowy stes. Pani Marta powiedziała że oczywiście rozumie i prześwietlenia nie będzie. Dziękując za informacje :) Także załatwione. Uffffffffffff .......

Posted

Martika@Aischa napisał(a):
Właśnie rozmawiałam z Panią Martą - weterynarz Gwiazdki....poinformowałam że rezygnujemy z prześwietlenia i na razie nie będziemy narażały Gwiazdy na dodatkowy stes. Pani Marta powiedziała że oczywiście rozumie i prześwietlenia nie będzie. Dziękując za informacje :) Także załatwione. Uffffffffffff .......

No to dobrze...ufff...tyle dobrego ! Dzięki Martiko,że zadzwoniłaś:loveu:

Posted

Niestety, żadne tabletki nie zastąpią bonharenu. Tylko trzeba mieć weta , który poda go dożylnie. Koszt takiej kuracji to ok. 290 zł

Nie mamy podstawy aby stosować tak silny lek jakim jest bonharen.Nie mamy RTG.Gwiazdka niech teraz przyjmuje te tabletki co ma,a w przyszłości jak będzie miała zrobione RTG to wtedy po konsultacji z wetem można pomyśleć.

Posted

Beatkaa napisał(a):
Nie mamy podstawy aby stosować tak silny lek jakim jest bonharen.Nie mamy RTG.Gwiazdka niech teraz przyjmuje te tabletki co ma,a w przyszłości jak będzie miała zrobione RTG to wtedy po konsultacji z wetem można pomyśleć.

Dokładnie tak! Tak naprawdę nic nie wiemy oprócz tego że Gwiazda ma słaby tył. Nie mamy prześwietlenia więc musimy się wstrzymać do momentu aż otrzymamy dokładny opis od specjalisty. Bo takie zdjęcie musi wykonać fachowiec ....nie wielu weterynarzy potrafi zrobić to dobrze. Więc na razie ..odpowiednie odżywianie....tabletki 2 razy dziennie po 1 sztuce !!! Nie dwie na raz!!! Ograniczenie spacerów. Tyle na razie możemy zrobić.

Posted

[quote name='Martika@Aischa']Właśnie rozmawiałam z Panią Martą - weterynarz Gwiazdki....poinformowałam że rezygnujemy z prześwietlenia i na razie nie będziemy narażały Gwiazdy na dodatkowy stes. Pani Marta powiedziała że oczywiście rozumie i prześwietlenia nie będzie. Dziękując za informacje :) Także załatwione. Uffffffffffff .......
Martiko i ja dziękuję, że zadzwoniłaś:loveu:

sacred PIRANHA :loveu:
nosisz w podpisie, że nie chcesz juz gierek wojennych, tak tak i proszę Cie
że i ja chcę być Twoim Dogo Przyjacielem
i z Tobą konkretnie pomagać Psiakom:loveu: