vena&vivi Posted May 5, 2011 Posted May 5, 2011 Prawda jest taka, że zasady są proste i ten cudowny wet powinien poinstruować jak dbać o psa z takimi problemami. Wiadomo, że taki psiak ma lepsze i gorsze dni - ale gdy poczuje się lepiej i chce brykać to po to opiekun ma mózg żeby pomyśleć i przystopować psa bo na drugi dzień odcierpi swoje. I pamiętajcie lepiej aby pies miał lekką niedowagę przy problemach ze stawami niż dzwigał niepotrzebne kilogramy. Mój ma wieczną niedowagę i wiecznie głodny jest:diabloti: potrafi się do śmieci dobrać w domu ale dzięki temu długo udało nam się aby chodził bez bólu na 4 łapach choć zaniedbania wcześniejszych właścicieli doprowadziły do tragicznego stanu przez co będzie miał w maju amputację łapy. Ruch ma być "spokojny" bez zrywów, skakania i tym podobnych. My jak GraVisia puszczaliśmy luzem on się zaszywał na 15 min w krzaczkach, niuchał i zabierałam go do domu. Przy jego lepszym samopoczuciu chodził na smyczy żeby nie przeginał z ruchem. Jeśli chodzi o suplementację to wiadomo można tylko zatrzymać ten proces i trzeba to robić szybko i skutecznie. My jemy Royala Mobility (wiem, że przy psach do adopcji to bardzo duży wydatek) oraz Dolfosu ArtroHa - ten preparat ma kwas hialuronowy. Przy gorszych dniach leki przeciwzapalne i przeciwbólowe. Jak Źle było i w stawie duże zapalenie się pojawiało to punkcja stawu i blokada. Podawaliśmy również bonharen a teraz carthrophen wet ( czy jakoś tak się pisze). Dodam, że mimo "stawania na głowie" w pewnym momencie nasz pies okrutnie cierpiał i te jej smutne dni to pewnie po spacerach ogromny ból w stawach :( Quote
Martika&Aischa Posted May 5, 2011 Author Posted May 5, 2011 Jestem po rozmowie z Panią weterynarz! Sterylizacja odbędzie się dziś o godzinie 12.00 :) Stan Gwiazdeczki Pani Marta ocenia na dobry. Ma podawane tableteczki na stawy przeciwzapalne oraz lek osłonowy żeby nie niszczyć wątroby. Żadnych długich spacerów! Nie ma mowy! Uszka są kontrolowane i w tej chwili ich stan jest dobry:) tableteczki na stawy - Firma Dolfos - ARTHRO HA - jak najbardziej wskazane i polecane :) Waga ma się utrzymywać w okolicach 32 kg ze względu na stawy i waga jest prawidłowa :) Koszt sterylizacji ok 300 zł razem z kołnierzem :) Kochane trzymajcie kciuki aby Gwiazdeczka szybko doszła do siebie po zabiegu :) Quote
Martika&Aischa Posted May 5, 2011 Author Posted May 5, 2011 [quote name='vena&vivi']Prawda jest taka, że zasady są proste i ten cudowny wet powinien poinstruować jak dbać o psa z takimi problemami. Wiadomo, że taki psiak ma lepsze i gorsze dni - ale gdy poczuje się lepiej i chce brykać to po to opiekun ma mózg żeby pomyśleć i przystopować psa bo na drugi dzień odcierpi swoje. I pamiętajcie lepiej aby pies miał lekką niedowagę przy problemach ze stawami niż dzwigał niepotrzebne kilogramy. Mój ma wieczną niedowagę i wiecznie głodny jest:diabloti: potrafi się do śmieci dobrać w domu ale dzięki temu długo udało nam się aby chodził bez bólu na 4 łapach choć zaniedbania wcześniejszych właścicieli doprowadziły do tragicznego stanu przez co będzie miał w maju amputację łapy. Ruch ma być "spokojny" bez zrywów, skakania i tym podobnych. My jak GraVisia puszczaliśmy luzem on się zaszywał na 15 min w krzaczkach, niuchał i zabierałam go do domu. Przy jego lepszym samopoczuciu chodził na smyczy żeby nie przeginał z ruchem. Jeśli chodzi o suplementację to wiadomo można tylko zatrzymać ten proces i trzeba to robić szybko i skutecznie. My jemy Royala Mobility (wiem, że przy psach do adopcji to bardzo duży wydatek) oraz Dolfosu ArtroHa - ten preparat ma kwas hialuronowy. Przy gorszych dniach leki przeciwzapalne i przeciwbólowe. Jak Źle było i w stawie duże zapalenie się pojawiało to punkcja stawu i blokada. Podawaliśmy również bonharen a teraz carthrophen wet ( czy jakoś tak się pisze). Dodam, że mimo "stawania na głowie" w pewnym momencie nasz pies okrutnie cierpiał i te jej smutne dni to pewnie po spacerach ogromny ból w stawach :([/QUOTE] Kochana bardzo Ci dziękuję za tą informację :) Tak jak piszesz :) Rozmawiałam z Panią weterynarz potwierdza się wszystko. Dziś Klaudia będzie dokładnie przy okazji wizyty poinstruowana jak postępować z Gwiazdką i jej spacerami :) Myślę że nabierze doświadczenia i wszystko będzie dobrze :) Trzymajmy kciuki cioteczki :) Quote
Ania+Milva i Ulver Posted May 5, 2011 Posted May 5, 2011 [quote name='Martika@Aischa']Klaudia !!!!!!!!!!!!! Rozmawiałam z Panią która od lat zajmuje się owczarkami niemieckimi .......Gwiazdce NIE WOLNO pod żadnym pozorem biegać na 2 godzinnych spacerach !!!! To ją wykończy !!! Ona powienna wychodzić na 15 minutowe spacery - spokojne spacery na smyczy bez szaleństw!!! Ją te spacery dobijają!!! Ona biega, szaleje a potem cierpi!!! Dlatego tak bardzo chudnie i jest taka smutna :( Jeśli tak będzie dalej Gwiazdka wyląduje w najlepszym wypadku na wózku !!!:shake: NIE WOLNO JEJ!!! Koniec z takimi spacerami i szaleństwami :shake: Karma polecona przez weterynarza wogóle NIE wchodzi w grę !!! Możemy zmienić na tą samą którą w tej chwili dostaje ale bardziej kaloryczną! Musi przyjmować tabletki na stawy! W tej chwili tak bardzo chudnie bo biega jak szalona a potem cierpi. Gubi sierść więc też ma to wpływ na spadek wagi!!! Zdrowa sunia On powinna ważyć od 30-32 kg Nigdy więcej bo inaczej zamiast jej pomóc po prostu ją uśmiercimy!!! Z gotowanego jedzenia powinna dostawać kurczęce nóżki + galaretę. Klaudia ten psiak naprawdę potrzebuje odpowiedniego podejścia! Proszę weź to sobie do serca bo ja jestem przerażona:shake:[/QUOTE] Chciałam dodać iż Gwiazda powinna mieć zrobione przeswietlenie stawów-nie wiem czy to było robione? Suka ma ewidentny problem , który sygnalizowali był już w hotelu , do którego trafiła za pierwszym razem. Informacje Fur odnosnie stawów nie były wyssane z palca- z reszta każdy to zauwazy obserwując to w jaki sposób suka chodzi. Dlatego kompletnie nieodpowiedzialne dla mnie jest męczenie suki długimi spacerami , zabawami i do tego tuczenie. Ją zapewne boli i dlatego jest smutna, a nie z niedowagi!!!!!!!! Niektóre psy mają też figurę taką iż zawsze jest wyczuwalny kregosłup- suka z resztą jest wygieta i zawsze bedzie on wyczuwalny-a przynajmniej powinien byc. A 34 kilo w tej chwili to waga wystarczająca!!! Widziałam sukę na żywo , zawoziłam ją do hotelu , nigdy nie powiem iż ma niedowagę. Bzdura. Owczarek , to nie kundelek mały -jezeli nie znasz rasy to poczytaj, a nie swoje mądrości jedna z drugą ...ehh:shake: Quote
vena&vivi Posted May 5, 2011 Posted May 5, 2011 Dokładnie jak ona ma "walnięty" tył to jest wygięta i tył będzie taki słaby i chudy a przód np. ładny. U mojego psa tak jest. Dupka chuda, powyginana, kręgosłup wyczuwalny a klata jak u pirata. Quote
agaga21 Posted May 5, 2011 Posted May 5, 2011 mam 2 psy z problemami stawów. pies miał obustronną dysplazję stawów, musiał mieć 2 operacje. choć wygląda super gdy wazy ok 36kg, musiałam go odchudzić do ok 30kg, bo po prostu te 6 dodatkowych kg byłoby zbyt dużym obciążeniem dla stawów. suka jest po wypadku, miała potrzaskaną miednicę oraz połamaną kość udową, również musiała mieć dekapitację główki kości udowej. jest psem kalekim ale na szczęście już nie odczuwa bólu po operacji. musi być na tyle szczupła, by wystawały jej żebra i kręgosłup, który po wypadku ma lekko wygięty w łuk. gdy zimą ważyła 3 kg więcej, znacznie gorzej chodziła. ma mocno rozwiniętą, szeroką klatę ale tył szczuplutki. piszę to po to, bo widzę że niektórzy za wszelką cenę chcą uszczęśliwić psy na siłę swoją niezdrową, nierozsądną miłością=utuczeniem psa, który nie podoła dźwigać dodatkowych kilogramów. Quote
Martika&Aischa Posted May 5, 2011 Author Posted May 5, 2011 Rozmawiałam z Panią Magdą - weterynarz prowadzącą Gwiazdeczkę. Sterylizacja zostaje przełożona o tydzień gdyż w wynikach krwi wyszło jeszcze cały czas leczone zapalenia uszu oraz stawów. Dla dobra psiaka jeszcze tydzień poczekamy i powtórzymy badania krwi :) Klaudia jak się pojawi wstawi wyniki krwi Gwiazdeczki :) Klaudio wracaj !!!!! Pisz na wątku jak najwięcej na temat Gwiazdki ! Poczytaj wszelkie wskazówki dotyczące odpowiedniej opieki nad Gwiazdeczką :) Masz prawo aby nie wiedzieć o rasie dużo ale po to tu wszyscy jesteśmy żeby Ci pomóc :) Koniec kłótni ...najważniejsza jest Gwiazdka :) Prosimy o relacje i jak najwięcej informacji o Gwiazdce :) Pani Magda widzi Gwiazdeczkę codziennie gdyż Klaudia biega do lecznicy na czyszczenie uszek ....Gwiazdeczka jest radosna i z relacji Pani weterynarz jest stan jest dobry :) I to mnie bardzo cieszy :) O resztę relacji z wizyty proszę Klaudię ......... Quote
Bazyliszek Posted May 5, 2011 Posted May 5, 2011 No więc wróciłam. ;) Co do dostępu do miejsc gdzie Gwiazdeczka mogłaby pływać może być ciężko. Spacery ograniczę, natomiast wyniki krwi postaram się wstawić jutro ponieważ nie dysponuję skanerem a na zdjęciu nic nie widać. Prześwietlenie wet chce zrobić nie co później wszystkiego się nie da zrobić na raz. Na razie jeszcze podaję jej leki tak czyli krople i 1,5 tabletki na stawy. Krople ma dostawać do poniedziałku. U weta się trochę dzisiaj nastałyśmy rozmawiając o Gwiazdeczce i wczorajszej sytuacji na forum jeśli ktoś będzie miał jeszcze wątpliwości to wstawię opinię odnośnie stanu Gwiazdeczki z pierwszej wizyty i obecnie pani Marta obiecała to dziś wieczorem zrobić. Poza tym mam pytanie kiedy mniej więcej powinna dojść karma bo już Gwiazdeczka ma malutko Quote
LadyS Posted May 5, 2011 Posted May 5, 2011 No to dwóch wetów będzie miało spięcie - jeden mówi jedno, drugi drugie ;) Quote
Bazyliszek Posted May 5, 2011 Posted May 5, 2011 Poza tym zgłosiłam Gwiazdeczkę na sterylizację na ten wątek o którym pisałam i proszę: [quote name='Justyna Klimek']150zł dla Gwiazdki[/QUOTE] Quote
Beatkaa Posted May 5, 2011 Posted May 5, 2011 Klaudio co do karmy to dziś dostałam e-maila,że opuściła magazyn i już wędruje do Gwiazdki :) Więc jeszcze to chwilkę potrwa. Co do tego co napisałaś w związku z opinią weta o stanie zdrowia Gwiazdki to czy pania Marta mogłaby robić tak przy każdej wizycie?Nie chodzi mi wtedy gdy czyści uszka itp tylko np.karta sterylizacyjna i w niej opis zdrowia Gwiazdki. Cieszę się,że Gwiazdka otrzymała częściową refundację,to ogromna pomoc ! A jak to będzie wyglądało?Najpierw płacimy całośc ,a później oni zwracają czy jak? Quote
Bazyliszek Posted May 5, 2011 Posted May 5, 2011 Myślę że pani Marta nie będzie miała nic przeciwko :) Ja sterylizowałam kotkę dzięki tej akcji i musiałam wysłać rachunek jak rachunek doszedł to pieniądze zostały wysłane. Quote
Beatkaa Posted May 5, 2011 Posted May 5, 2011 OK,to ja prześlę Ci całą kwotę,a Ty po prostu podaj tej osobie,co będzie wysyłać ,mój nr konta. EDIT: Przyszła wpłata z bazarków w wysokości 123,50:multi::multi: Quote
Inez de Villaro Posted May 5, 2011 Posted May 5, 2011 Przy dysplazji dobrze jest podać zastrzyki z kwasu hialuronowego- bonharen, tabletki athoblock forte sa tańsze i równie skuteczne- kuracja na 3 miesiące to 90 zł, ale najpierw nalezy stwierdzić, czy to faktycznie dysplazja, robi się to wykonując rtg w specjalnym "korytku" nie kazdy wet umie to wykonać i oczywiście pod narkozą. Jako własciciele bordogów o dysplazji wiemy dużo, więc chetnie mogę się podzielić tą wiedzą. Druga sprawa to karma- wydawanie pieniędzy na specjalistyczną karmę jest bez sensu, bo karma ma tak niewiele składników na stawy, że pomóc nie może, jest to tylko naciaganie wlaścicieli na niepotrzebne wydatki, wystarczy przeczytać skład karmy i porównać go z zapotrzebowaniem psa. Więc karmę zdecydowanie nie polecam, lepiej spozytkowac pieniądze na zakup bonharenu i powtarzac kurację co pół roku. Ale oczywiście wszystko zależy od prawidłowej diagnozy, bo kłopoty z chodzeniem to może być też kwestia kręgosłupa (spondyloza) a diagnoze musi postawić wet po obejrzeniu rtg. Mogę pomóc z zakupie bonharenu w Czechach, mogę skontaktować się z osobą , która załatwi zakup leku, ale trzeba mieć weta, który to poda dożylnie. Quote
Martika&Aischa Posted May 5, 2011 Author Posted May 5, 2011 [quote name='Bazyliszek']No więc wróciłam. ;) Co do dostępu do miejsc gdzie Gwiazdeczka mogłaby pływać może być ciężko. Spacery ograniczę, natomiast wyniki krwi postaram się wstawić jutro ponieważ nie dysponuję skanerem a na zdjęciu nic nie widać. Prześwietlenie wet chce zrobić nie co później wszystkiego się nie da zrobić na raz. Na razie jeszcze podaję jej leki tak czyli krople i 1,5 tabletki na stawy. Krople ma dostawać do poniedziałku. U weta się trochę dzisiaj nastałyśmy rozmawiając o Gwiazdeczce i wczorajszej sytuacji na forum jeśli ktoś będzie miał jeszcze wątpliwości to wstawię opinię odnośnie stanu Gwiazdeczki z pierwszej wizyty i obecnie pani Marta obiecała to dziś wieczorem zrobić. Poza tym mam pytanie kiedy mniej więcej powinna dojść karma bo już Gwiazdeczka ma malutko[/QUOTE] Klaudio zapytaj może Pani Marty czy mogłaby wykonać prześwietlenie przy okazji sterylizacji ? Wtedy uniknęlibyśmy podwójnych kosztów narkozy i Gwiazdeczki nie narażalibyśmy na podwójne uśpienie. Z tą wodą to rzeczywiście musimy się wstrzymać gdyż jest problem uszu więc jak będzie pływała w swoim żywiole to dopiero je zapaćka ;) Quote
Bazyliszek Posted May 5, 2011 Posted May 5, 2011 Dobrze porozmawiam z panią Martą :) Choć dziś sama stwierdziła że możemy zrobić prześwietlenie jednak nie umawiałyśmy się czy podczas sterylizacji :) Quote
Martika&Aischa Posted May 5, 2011 Author Posted May 5, 2011 [quote name='Bazyliszek']Dobrze porozmawiam z panią Martą :) Choć dziś sama stwierdziła że możemy zrobić prześwietlenie jednak nie umawiałyśmy się czy podczas sterylizacji :)[/QUOTE] Było by super gdyby udało się to zrobić za jednym razem :) Quote
Magdalena Posted May 5, 2011 Posted May 5, 2011 a ja się zapiszę do dziewczynek i jak znajdę chwilkę to poczytam Quote
Martika&Aischa Posted May 5, 2011 Author Posted May 5, 2011 [quote name='Magdalena']a ja się zapiszę do dziewczynek i jak znajdę chwilkę to poczytam[/QUOTE] Najserdeczniej zapraszamy :):):) Quote
Beatkaa Posted May 5, 2011 Posted May 5, 2011 [quote name='Magdalena']a ja się zapiszę do dziewczynek i jak znajdę chwilkę to poczytam[/QUOTE] Dzięki Madziu za odwiedziny :loveu: [quote name='Martika@Aischa']Było by super gdyby udało się to zrobić za jednym razem :)[/QUOTE] Dokładnie,jestem tego samego zdania :) Quote
Beatkaa Posted May 6, 2011 Posted May 6, 2011 [quote name='Olena84']Zapisuje sie, postaram sie dzis ogarnac watek.[/QUOTE] Dzięki za odwiedziny :) Quote
Martika&Aischa Posted May 6, 2011 Author Posted May 6, 2011 Wszystko uzgodnione i dogadane z Panią Martą :) weterynarz Gwiazdeczki. Prześwietlenie stawów będzie wykonane pod narkozą razem ze sterylizacją :):multi: Quote
Martika&Aischa Posted May 6, 2011 Author Posted May 6, 2011 [quote name='Celebrinfea']super, zawsze to 1 narkoza mniej :multi:[/QUOTE] Dokładnie kochana :) No i 1 stres dla Gwiazdeczki mniej :) Quote
Recommended Posts