Jaro Posted August 28, 2011 Posted August 28, 2011 xxxx52 napisał(a):A kto mial by byc tym czempionem w boksowaniu?byl nokaut? Właśnie huczy w całym Poznaniu i nie tylko z resztą o tym boksowaniu. Sprawa dość ciekawa. Quote
Jaro Posted August 28, 2011 Posted August 28, 2011 W samej rzeczy jak TOZ chce dalej dbać o swoją opinię tu w wielkopolskim regionie po tylu dość bulwersujących aferach i ciekawostkach? A może właśnie to schronisko - no byłe schronisko w Swarzędzu - przy ok 60 - psach by stało się wzorcowym obiektem na którym by mogli szacowni inspektorzy z całej Polski uczyć się jak prowadzić taką placówkę. Bo może niech mnie ktoś poprawi jak się mylę, ale chyba nie można dać żadnego tozowskiego schronu za przykład do naśladowania!!!!!!!!!!!! Bo placówka oświatowo-wychowawcza raczej nie brzmi za ciekawie w kontekście testamentu Fitznerów. By stworzyć taki obiekt trzeba by pozbyć się części psów. Ale gdzie? Czy może sie mylę...............:angryy: A jak idą adopcje w tym byłym schronisku. Czy jest jakiś program i starania tej organizacji. A czy w ogóle TOZ ma jakiś program, który ułatwia i usprawnia adopcje? Bo przeciez co jak co ale organizacja prozwierzęca taki musi mieć jak również akcje sterylizacji i działania na interwencjach. PROSZE CZŁONKÓW TOZ O WYPOWIEDZENIE SIĘ W TYCH SPRAWACH!!!!!!!!! Quote
Jurek2050 Posted August 29, 2011 Posted August 29, 2011 [quote name='Jaro']W samej rzeczy jak TOZ chce dalej dbać o swoją opinię tu w wielkopolskim regionie po tylu dość bulwersujących aferach i ciekawostkach? A może właśnie to schronisko - no byłe schronisko w Swarzędzu - przy ok 60 - psach by stało się wzorcowym obiektem na którym by mogli szacowni inspektorzy z całej Polski uczyć się jak prowadzić taką placówkę. Bo może niech mnie ktoś poprawi jak się mylę, ale chyba nie można dać żadnego tozowskiego schronu za przykład do naśladowania!!!!!!!!!!!! Bo placówka oświatowo-wychowawcza raczej nie brzmi za ciekawie w kontekście testamentu Fitznerów. By stworzyć taki obiekt trzeba by pozbyć się części psów. Ale gdzie? Czy może sie mylę...............:angryy: A jak idą adopcje w tym byłym schronisku. Czy jest jakiś program i starania tej organizacji. A czy w ogóle TOZ ma jakiś program, który ułatwia i usprawnia adopcje? Bo przeciez co jak co ale organizacja prozwierzęca taki musi mieć jak również akcje sterylizacji i działania na interwencjach. PROSZE CZŁONKÓW TOZ O WYPOWIEDZENIE SIĘ W TYCH SPRAWACH!!!!!!!!! Twój apel przesłałem dalej do m.in. do członków TOZ. Sprawa schroniska, de facto to nie tylko sprawa TOZ. W każdym razie doradcą może być każdy. Najwyżej jego głos nie zostanie zaakceptowany. W każdym razie życzyłbym sobie, aby sprawę schroniska również uwzględnić z moim apelem, o braku dla terenu Powiatu Poznańskiego w ogóle schronisk. Pozdrawiam, Jurek Quote
xxxx52 Posted August 29, 2011 Posted August 29, 2011 [quote name='Jaro']W samej rzeczy jak TOZ chce dalej dbać o swoją opinię tu w wielkopolskim regionie po tylu dość bulwersujących aferach i ciekawostkach? A może właśnie to schronisko - no byłe schronisko w Swarzędzu - przy ok 60 - psach by stało się wzorcowym obiektem na którym by mogli szacowni inspektorzy z całej Polski uczyć się jak prowadzić taką placówkę. Bo może niech mnie ktoś poprawi jak się mylę, ale chyba nie można dać żadnego tozowskiego schronu za przykład do naśladowania!!!!!!!!!!!! Bo placówka oświatowo-wychowawcza raczej nie brzmi za ciekawie w kontekście testamentu Fitznerów. By stworzyć taki obiekt trzeba by pozbyć się części psów. Ale gdzie? Czy może sie mylę...............:angryy: A jak idą adopcje w tym byłym schronisku. Czy jest jakiś program i starania tej organizacji. A czy w ogóle TOZ ma jakiś program, który ułatwia i usprawnia adopcje? Bo przeciez co jak co ale organizacja prozwierzęca taki musi mieć jak również akcje sterylizacji i działania na interwencjach. PROSZE CZŁONKÓW TOZ O WYPOWIEDZENIE SIĘ W TYCH SPRAWACH!!!!!!!!! dobry pomysl:lol: Quote
xxxx52 Posted August 29, 2011 Posted August 29, 2011 xxxx52 napisał(a):dobry pomysl:lol: myslisz ,ze dostaniesz odpowiedz? Quote
Zyga Posted August 29, 2011 Posted August 29, 2011 gigel napisał(a):O damskiego boksera.:angryy: Raczej nic sie nie dowiesz,bo jak pJurek ma na cos odpowıedziec mu niewygodnego to zmienia temat na ustawy ktore forwarduje .albo zly stan zdrowia. Ale czy naprawde taki zly? Quote
Jaro Posted August 29, 2011 Posted August 29, 2011 Jurek2050 napisał(a):Twój apel przesłałem dalej do m.in. do członków TOZ. Sprawa schroniska, de facto to nie tylko sprawa TOZ. W każdym razie doradcą może być każdy. Najwyżej jego głos nie zostanie zaakceptowany. W każdym razie życzyłbym sobie, aby sprawę schroniska również uwzględnić z moim apelem, o braku dla terenu Powiatu Poznańskiego w ogóle schronisk. Pozdrawiam, Jurek Dziękuję za przesłanie mojej propozycji. Bedę dalej śledził poczynania TOZ na terenie Polski ze szczególnym uwględnieniem terenu wielkopolski. Ma TOZ pole do popisu. Moze wiele lub nic,ale idąc dalej drogą afer i kompromitacji raczej nie zyska nowych zwolenników a o 1 % będzie mógł pomażyć. Quote
Jurek2050 Posted August 29, 2011 Posted August 29, 2011 Zyga napisał(a):Raczej nic sie nie dowiesz,bo jak pJurek ma na cos odpowıedziec mu niewygodnego to zmienia temat na ustawy ktore forwarduje .albo zly stan zdrowia. Ale czy naprawde taki zly? No, to czekam na te pytania? :) Quote
Jurek2050 Posted August 30, 2011 Posted August 30, 2011 Na zakładce: http://www.dogomania.pl/threads/213762-Tu-te%C5%BC-video.-Konin-Ustawa-o-ochronie-zwierz%C4%85t-przedmiotem-debaty-w-schronisku?p=17539479#post17539479 zamieściłem info o konińskim schronisku. Quote
gigel Posted August 30, 2011 Posted August 30, 2011 [quote name='Jurek2050']Na zakładce: http://www.dogomania.pl/threads/213762-Tu-te%C5%BC-video.-Konin-Ustawa-o-ochronie-zwierz%C4%85t-przedmiotem-debaty-w-schronisku?p=17539479#post17539479 zamieściłem info o konińskim schronisku. To też ważne. My jednak skupiamy się na naszym Swarzędzu i naszym Oddziale Poznań a dalej Okręgu Poznań.Schronisko w Koninie jest między gminne? Czy dobrze myślę? Całego świata nie da się uszczęśliwić, ale krok po kroku w najbliższym zasięgu daje wyniki.Oby tak każdy u siebie.......... Quote
Jurek2050 Posted August 30, 2011 Posted August 30, 2011 [quote name='gigel']To też ważne. My jednak skupiamy się na naszym Swarzędzu i naszym Oddziale Poznań a dalej Okręgu Poznań.Schronisko w Koninie jest między gminne? Czy dobrze myślę? Całego świata nie da się uszczęśliwić, ale krok po kroku w najbliższym zasięgu daje wyniki.Oby tak każdy u siebie.......... Tu, bardziej mi chodziło o tym co mówi urzędnik o schronisku międzygminnym. Swoją drogą dwie Panie ( w tym m.in. wypowiadająca się p. Libionka) były w zarządzie okręgu w Poznaniu, nadto do chwili obecnej zasiadają w zarządzie głównym TOZ. W tym czasie również zawiadywały schroniskiem w Koninie. Więc jednak, akurat tutaj są zbieżności w temacie schronu w Swarzędzu. Z tego co mi wiadome schronisko w Koninie nie jest międzygminne, jest zarządzane przez TOZ. Chyba nie jest , co m.in. wywnioskować ze słów urzędnika. Strona schroniska http://www.tozkon.webd.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=41&Itemid=37 Quote
gigel Posted August 30, 2011 Posted August 30, 2011 [quote name='Jurek2050']Tu, bardziej mi chodziło o tym co mówi urzędnik o schronisku międzygminnym. Swoją drogą dwie Panie ( w tym m.in. wypowiadająca się p. Libionka) były w zarządzie okręgu w Poznaniu, nadto do chwili obecnej zasiadają w zarządzie głównym TOZ. W tym czasie również zawiadywały schroniskiem w Koninie. Więc jednak, akurat tutaj są zbieżności w temacie schronu w Swarzędzu. Z tego co mi wiadome schronisko w Koninie nie jest międzygminne, jest zarządzane przez TOZ. Chyba nie jest , co m.in. wywnioskować ze słów urzędnika. Strona schroniska http://www.tozkon.webd.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=41&Itemid=37 Ma Pan racje.To schronisko TOZ.Wygląda nędznie.Może miasto pomoże.Oby!!!!! Quote
Jurek2050 Posted August 30, 2011 Posted August 30, 2011 gigel napisał(a):Ma Pan racje.To schronisko TOZ.Wygląda nędznie.Może miasto pomoże.Oby!!!!! Z tego co pamiętam schronisko nie jest własnością TOZ, tylko przez nie dzierżawione lub coś podobnego. Była głośna sprawa konkursu o to schronisko. Quote
Jurek2050 Posted August 30, 2011 Posted August 30, 2011 Na zakładce: http://www.dogomania.pl/threads/213803-Polsat-Interwencja-O-schroniskku-Korablewicach?goto=newpost zamieściłem tekst i link do dzisiejszego wydania Polsatu Interwencji o cofnięciu decyzji na prowadzenia schroniska w Korablewicach. Oglądając reportaż, myślałem o Swarzędzu i innych schroniskach zamykanych w niejasnych okolicznościach, jednocześnie gdy brak alternatywy dla zwierząt. Jurek Quote
xxxx52 Posted August 30, 2011 Posted August 30, 2011 [quote name='Jurek2050']Na zakładce: http://www.dogomania.pl/threads/213803-Polsat-Interwencja-O-schroniskku-Korablewicach?goto=newpost zamieściłem tekst i link do dzisiejszego wydania Polsatu Interwencji o cofnięciu decyzji na prowadzenia schroniska w Korablewicach. Oglądając reportaż, myślałem o Swarzędzu i innych schroniskach zamykanych w niejasnych okolicznościach, jednocześnie gdy brak alternatywy dla zwierząt. Jurek To jest prawdziwy skandal ,zeby zamykac schroniska .Powinno sie budowac nowe,albo zamknac celem modernizacji,polepszenia warunkow dla zwierzat,ale nie zamykac.Co sie stanie z tymi psami?Co sie stanie?Gdzie jest alternatywa dla psow?Co za bezmozgowce takie decyzje wydaja? Quote
Jurek2050 Posted August 31, 2011 Posted August 31, 2011 [quote name='xxxx52']To jest prawdziwy skandal ,zeby zamykac schroniska .Powinno sie budowac nowe,albo zamknac celem modernizacji,polepszenia warunkow dla zwierzat,ale nie zamykac.Co sie stanie z tymi psami?Co sie stanie?Gdzie jest alternatywa dla psow?Co za bezmozgowce takie decyzje wydaja? Problem jest złożony nawet samych Korabiewic. Udało mi się znaleźć całkiem odmienny tekst http://www.tvn24.pl/12690,1690732,0,1,schronisko-horror-w-korabiewicach-psy-jedza-psy,wiadomosc.html . Nadto ponoć obecnie psiaki są wyłapywane przez jakiegoś hycla (inaczej bym go nie nazwał) i wcale nie są dostarczane do tego schronu. Nie wiadomo gdzie są przetrzymywane i co dalej z nimi. Jak uzyskam zgodę autora tekstu o hyclu, tutaj zamieszczę. Pozdrawiam, Jurek Quote
Jurek2050 Posted August 31, 2011 Posted August 31, 2011 Poznań: wzrasta liczba porzucanych psów http://www.epoznan.pl/news-news-27324-Poznan_wzrasta_liczba_porzucanych_psow Śr, 2011.08.31 09:02 Od początku roku do 15 sierpnia Straż Miejska przekazała do poznańskiego schroniska 550 psów. Dla porównania w całym roku 2009 było ich 600. Straż Miejska coraz częściej otrzymuje zgłoszenia o bezpańskich psach błąkających się po ulicach Poznania. W takich sytuacjach strażnik potwierdza zgłoszenie oraz jeżeli jest to możliwe sprawdza czytnikiem czy pies jest zarejestrowany w systemie elektronicznym - wyjaśnia Przemysław Piwecki, rzecznik Straży Miejskiej. Jeżeli pies jest zaczipowany, to zależnie od zaistniałej sytuacji powiadamiamy właściciela celem przekazania psa wraz z sankcjami - dodaje. Jakie to sankcje? Nawet 250 złotych mandatu lub kara nagany. Jeśli pies nie ma czipa, wzywani są pracownicy schroniska. Jak podkreśla Straż Miejska, do roku 2009 roku liczba bezpańskich psów odwożonych do poznańskiego schroniska oscylowała w granicach 600. W 2010 roku odnotowaliśmy jednak spory skok - było ich aż 900 - zauważa Piwecki. W tym roku ta tendencja prawdopodobnie się utrzyma, gdyż do 15 sierpnia do schroniska przekazaliśmy aż 550 psów. Kiedy najczęściej właściciele pozbywają się psów? Jeden z najtrudniejszych okresów to z pewnością styczeń (okres po Bożym Narodzeniu) - okazuje się bowiem, że pies jako prezent nie jest dobrym pomysłem. Kolejny trudny czas dla psów to wakacje, podczas których właściciele chcą wyjechać na wczasy i pozbywają się czworonogów - wyjaśnia. Statystyki nie kłamią. Od początku roku do 15 czerwca strażnicy przekazali do schroniska 372 psy. Kolejne dwa miesiące (do 15 sierpnia) to blisko 200 psów z interwencji. http://www.epoznan.pl/news-news-27324-Poznan_wzrasta_liczba_porzucanych_psow Quote
Wiktor z Warszawy Posted August 31, 2011 Posted August 31, 2011 [quote name='Jurek2050']Problem jest złożony nawet samych Korabiewic. Udało mi się znaleźć całkiem odmienny tekst http://www.tvn24.pl/12690,1690732,0,1,schronisko-horror-w-korabiewicach-psy-jedza-psy,wiadomosc.html . Nadto ponoć obecnie psiaki są wyłapywane przez jakiegoś hycla (inaczej bym go nie nazwał) i wcale nie są dostarczane do tego schronu. Nie wiadomo gdzie są przetrzymywane i co dalej z nimi. Jak uzyskam zgodę autora tekstu o hyclu, tutaj zamieszczę. Pozdrawiam, Jurek No właśnie dwa reportaże i dwie odmienne prawdy o tym samym schronisku.Widzę tu wielu ludzi i organizacji zainteresowanych sytuacją psów z Kobrabiewic.Nie widać jednak TOZ. Co oni robią ? Quote
itaka Posted August 31, 2011 Posted August 31, 2011 Widzę wysoką aktywność tutejszych piszących. Wolontariusze schroniska w Swarzędzu zapraszają do pomocy takiej jak wyprowadzanie psów na spacer, czesanie i inne czynności pielęgnacyjne. Obecnie w schronisku jest ok 65 psów z czego ponad 20 nadaję się od razu do adopcji. Część psów jest szkolonych na posłuszeństwo. Jeżeli nie możecie przyjechać to pomóżcie chociaż robiąc ogłoszenia dla psiaków. To można robić z każdego regionu Polski i świata. Wszystkie psy i ich zdjęcia znajdziecie na wątku ADOPCYJNYM psów ze Swarzedza (przypominam, że tamten wątek nie służy do dyskusji na temat TOZu) http://www.dogomania.pl/threads/205022-Schronisko-w-Swarz%C4%99dzu-zlikwidowane.-Psy-zostaly.-Nowy-w%C4%85tek-adopcyjny-!!! Quote
Jurek2050 Posted September 1, 2011 Posted September 1, 2011 [FONT=Verdana]Załączam za zgodą kol. Tadeusza Wypycha z Biura Ochrony Zwierzą [/FONT]boz@boz.org.pl[FONT=Verdana] jego tekst zamieszczony na grupie prawa-zwierzeta-zmiana-legislacji@googlegroups.com . Jurek [/FONT][FONT=Verdana] Dlaczego Korabiewice zostały zamknięte?[/FONT] [FONT=Verdana][FONT=Verdana][SIZE=2]Czy dlatego, że mimo, że psy mają tam tak dobrze, to ktoś postanowił zrobić na złość zwierzętom?[/FONT][/FONT] [FONT=Verdana]Czy może dlatego, że wreszcie władze dostrzegły, że to mordownia?[/FONT] [FONT=Verdana]Według mnie ani dlatego, ani dlatego.[/FONT] [FONT=Verdana]Od lat istniało mnóstwo dowodów (dokumenty, zeznania, zdjęcia) że to przemysłowa wykańczalnia zwierząt. I nic z tego nie wynikało ... [/FONT] [FONT=Verdana]Od lat, nie przejmując się w ogóle faktami, stawiano Magdę Szwarc na ołtarzu i modlono się do niej. I nic z tego nie wynikało ...[/FONT] [FONT=Verdana]Schronisko w Korabiewicach zamknięto, bo szyld schroniska (fundacji, Magdy Szwarc) po prostu przestał być potrzebny.[/FONT] [FONT=Verdana]Już w 2009 roku gminy zaczęły zawierać umowy o wyłapywanie zwierząt z samym Grodeckim, bez równoległych umów z Fundacją "Niedźwiedź" o rzekomą opiekę nad nimi. Po prostu przestali żądać od Grodeckiego pokwitowań. [/FONT][FONT=Verdana]Okazało się, że tak można, bo nikt nie protestuje i nie pyta się, co Grodecki z nimi robi. Jego sprawa.[/FONT] [FONT=Verdana]W 2009 roku Grodecki wyłapał ponad 600 psów za ponad pół miliona złotych, w 2010 również ponad 600 za ponad 800 tys. zł. Wszystkie donikąd.[/FONT] [FONT=Verdana]Po co więc gminom i Grodeckiemu ten garb w postaci Korabiewic, do których zagląda telewizja, Inspekcja Weterynaryjna i zwykli ludzie, po co manko w bilansie przyjmowanych zwierząt, po co histeryczne głosy na forach i postępowania karne?[/FONT] [FONT=Verdana]Wszyscy interesują się stanem zwierząt, które można w schronisku zobaczyć, sfotografować, opisać, wzruszyć się i wzruszyć innych. [/FONT] [FONT=Verdana]Nikt nie interesuje się zwierzętami, których w schronisku nie ma i których co roku brakowało setkami.[/FONT] [FONT=Verdana]Rozsądni ludzie, którzy traktują sprawę profesjonalnie, potrafią z takiej sytuacji wyciągnąć wnioski i znaleźć wyjście.[/FONT] [FONT=Verdana]Korzyść z likwidacji schroniska będzie taka, że publiczność pogrąży się teraz w zapamiętałych sporach o to, czy Magda Szwarc była Matką Boską dla zwierząt (jak twierdzą jedni) czy też ich najgorszym diabłem (jak twierdzą inni). A spierać się o to można bez końca i bez związku z rzeczywistością.[/FONT] [FONT=Verdana]Tym bardziej nikt nie zainteresuje się, co się działo i dzieje z wyłapywanymi zwierzętami. [/FONT][FONT=Verdana]Ich przecież w Korabiewicach właśnie brakowało, a więc nie było, a teraz już nawet oficjalnie nie będzie tam czego szukać.[/FONT] Quote
Zyga Posted September 1, 2011 Posted September 1, 2011 xxxx52 napisał(a):To jest prawdziwy skandal ,zeby zamykac schroniska .Powinno sie budowac nowe,albo zamknac celem modernizacji,polepszenia warunkow dla zwierzat,ale nie zamykac.Co sie stanie z tymi psami?Co sie stanie?Gdzie jest alternatywa dla psow?Co za bezmozgowce takie decyzje wydaja? Nıe wıem czy bezmozgowce zamykaja,czy po prostu wszedzıe powtarza sıe ta sama sytuacja,jak w Swarzedzu.Bylo zle,bardzo zle od wıelu,wıelu lat.Sprawa byla bardzo czesto poruszana w medıach,ı nıestety nıe z powodu przykladowego prowadzenıa schronıska tylko odwrotnıe.A mımo to nıe bylo nigdy zadnej proby zmıany kierownıctwa ı zalogi ze strony wladz organızacjı..Czemu nie ogloszono konkursu czy naboru na te stanowıska?.Spokojnie czekano na zamkniecıe. A propos tych pozytywnych opınii p Kasprowıcz,to nıgdy nıkt mie widzial jej sprawdzajacej stan psow. Oczywiscıe warto bylo do tego zamkniecıa nıe dopuscıc,ale jak slyszelısmy to nıkt o to nıe walczyl przed zamkniecıem. Quote
Jurek2050 Posted September 1, 2011 Posted September 1, 2011 Zyga napisał(a): A propos tych pozytywnych opınii p Kasprowıcz,to nıgdy nıkt mie widzial jej sprawdzajacej stan psow. Oczywiscıe warto bylo do tego zamkniecıa nıe dopuscıc,ale jak slyszelısmy to nıkt o to nıe walczyl przed zamkniecıem. A, kto stał przy furtce i sprawdzał wizytujących schronisko, że może wiarygodnie oświadczać, że ta lub inna osoba tam nie była? Ja, też tam kilka razy byłem i ani razu żadnej innej osoby poza personelem nie widziałem. Byliśmy również filmować całe schronisko też nikogo spoza personelu nie spotkaliśmy. Tam kamer monitorujących nie ma. Pani Kasprowicz wysłała prewencyjnie, jeszcze przed zamknięciem schroniska swoją informację, o tym że wizytowała i jako wieloletni inspektor nie widzi konieczności jego zamykania . [FONT=Calibri]2010-12-01 12:58[/FONT] [FONT=Calibri] ...Nie pozwalamy ruszyć psów, dopóki nie powstanie inne schronisko, którego budowa jest planowana od 10 lat - napisali w apelu Alina Kasprowicz z Fundacji "Zwierzęta i my" oraz Jurek Duszyński z "Pomoc Ludziom i Zwierzętom". - "Na papierze" jest wyznaczony teren pod ten obiekt. Gdzie mają iść psy? Na ten papier czy na ten pusty teren? Schronisko w Swarzędzu daje ochronę i przygarnia te psy, które nie mają gdzie się podziać. Parę dni temu byliśmy w schronisku. Wszystkie psy były dobrze utrzymane, spokojne, ufne, miały nowe, wygodne budy i boksy, utrzymane w czystości. Wszędzie była woda do picia i jedzenie. Ogłoszenie likwidacji musi się wiązać z możliwością przeniesienia ok. 200 psów, do równie dobrych warunków. Jeśli nie ma innego schroniska, co kryje się pod słowem likwidacja? - pytają... [/FONT] Fragment z artykułu zamieszczonego w "Głosie Wielkopolskim" http://poznan.naszemiasto.pl/artykul/680830,swarzedz-zamkna-schronisko-ale-co-ze-zwierzetami,id,t.html#dodaj-komentarz Pani Kasprowicz patrzyła na rolę też w kontekście jaką odgrywa, gdy dla bezdomnych z terenu z Powiatu Poznańskiego nie ma w ogóle schronisk. O, schronisku w tym okresie było kilka emisji, w tym prawie godzinna, na żywo z możliwością dzwonienia na antenę w Radio TOK FM. Więc pisano i mówiono. Opinia publiczna mogła się zorientować. O członkach TOZ nie wspominam. Jeszcze w czerwcu 2010 roku nie było w protokole GKR poważniejszych zarzutów. Dopiero jak wyszła sprawa nadużycia telefonów (chyba w sierpniu), nagle zaczęto w TOZ negatywnie patrzeć na rzekome złe warunki bytowe zwierzaków. Quote
Wiktor z Warszawy Posted September 1, 2011 Posted September 1, 2011 Jurek2050 napisał(a):A, kto stał przy furtce i sprawdzał wizytujących schronisko, że może wiarygodnie oświadczać, że ta lub inna osoba tam nie była? Ja, też tam kilka razy byłem i ani razu żadnej innej osoby poza personelem nie widziałem. Byliśmy również filmować całe schronisko też nikogo spoza personelu nie spotkaliśmy. Tam kamer monitorujących nie ma. Pani Kasprowicz wysłała prewencyjnie, jeszcze przed zamknięciem schroniska swoją informację, o tym że wizytowała i jako wieloletni inspektor nie widzi konieczności jego zamykania . [FONT=Calibri]2010-12-01 12:58[/FONT] [FONT=Calibri] ...Nie pozwalamy ruszyć psów, dopóki nie powstanie inne schronisko, którego budowa jest planowana od 10 lat - napisali w apelu Alina Kasprowicz z Fundacji "Zwierzęta i my" oraz Jurek Duszyński z "Pomoc Ludziom i Zwierzętom". - "Na papierze" jest wyznaczony teren pod ten obiekt. Gdzie mają iść psy? Na ten papier czy na ten pusty teren? Schronisko w Swarzędzu daje ochronę i przygarnia te psy, które nie mają gdzie się podziać. Parę dni temu byliśmy w schronisku. Wszystkie psy były dobrze utrzymane, spokojne, ufne, miały nowe, wygodne budy i boksy, utrzymane w czystości. Wszędzie była woda do picia i jedzenie. Ogłoszenie likwidacji musi się wiązać z możliwością przeniesienia ok. 200 psów, do równie dobrych warunków. Jeśli nie ma innego schroniska, co kryje się pod słowem likwidacja? - pytają... [/FONT] Fragment z artykułu zamieszczonego w "Głosie Wielkopolskim" http://poznan.naszemiasto.pl/artykul/680830,swarzedz-zamkna-schronisko-ale-co-ze-zwierzetami,id,t.html#dodaj-komentarz Pani Kasprowicz patrzyła na rolę też w kontekście jaką odgrywa, gdy dla bezdomnych z terenu z Powiatu Poznańskiego nie ma w ogóle schronisk. O, schronisku w tym okresie było kilka emisji, w tym prawie godzinna, na żywo z możliwością dzwonienia na antenę w Radio TOK FM. Więc pisano i mówiono. Opinia publiczna mogła się zorientować. O członkach TOZ nie wspominam. Jeszcze w czerwcu 2010 roku nie było w protokole GKR poważniejszych zarzutów. Dopiero jak wyszła sprawa nadużycia telefonów (chyba w sierpniu), nagle zaczęto w TOZ negatywnie patrzeć na rzekome złe warunki bytowe zwierzaków. Panie Jurku, o tym ze w schronisku w Swarzędzu źle się dzieje wiedzieliśmy od dawna,niestety Pani Kozłowska robiła wszystko aby się utrzymać na tym stanowisku.Zarząd Główny miał w tym pokaźny udział. Jestem zdziwiony wielce ,co podkreślam od jakiegoś czasu ,ze Pan tak uparcie broni Panią Kozłowską. Quote
Kleopatra Posted September 1, 2011 Posted September 1, 2011 gigel napisał(a):O damskiego boksera.:angryy: Czekam na rozwiniecie tego tematu.Czy zrobią to pracownicy ?A może się wypowie sprawca tego incydentu.Bo tak by było najuczciwiej. Quote
Jurek2050 Posted September 1, 2011 Posted September 1, 2011 Wiktor z Warszawy napisał(a):Panie Jurku, o tym ze w schronisku w Swarzędzu źle się dzieje wiedzieliśmy od dawna,niestety Pani Kozłowska robiła wszystko aby się utrzymać na tym stanowisku.Zarząd Główny miał w tym pokaźny udział. Jestem zdziwiony wielce ,co podkreślam od jakiegoś czasu ,ze Pan tak uparcie broni Panią Kozłowską. Proszę dokładniej zapoznać się z moimi wypowiedziami. Nie bronię p. Steni we wszystkim. Na przykład z telefonami, układami personalnymi. Podałem nawet, że nie widzę jej dalej na stanowisku prezesa. Jednakże, nie mogę się pogodzić ze zbyt łatwo podawanymi stwierdzeniami, że w schronisku było makabrycznie. Ja, widziałem takowe "schroniska" i na pewno bym swarzędzkiego do nich nie przyrównywał. Oczywiście teren i jego lokalizacja oraz warunki zbytnio na schronisko nie predysponują. Jednak mało też kto, na tym forum przyjął, że ta działalność była w sumie prowizoryczna (choć p. Stenia wybudowała nowe boksy, remont dachu, zakup kuchni, kociarnię itp.) z powodu braku schronisk w powiecie. Są dokumenty na okoliczność łagodzącą dla p. Steni, że od 10-ciu przeszło lat z uporem maniaka występowała o schronisko międzygminne. Sam też kilka razy w nich brałem udział i widziałem. Brała pieniądze od gmin, no bo co miała robić, kiedy i tak te zwierzaki do schroniska były przywożone. Zgadzam się, że jest bardzo dziwna tu rola ZG TOZ. W miarę normalnością było przekazanie do ZG TOZ (jednostki dla tego powołanej i zatrudniającej prawnika) sprawy decyzji p. Sobiaka. Brak jest jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, co ZG TOZ zdziałał i pomógł. Nie każdy lokalny prezes jest predysponowany do bycia administracyjnym omnibusem. Można również zadać pytanie, jak się mają protokoły pokontrolne Głównej Komisji Rewizyjnej TOZ, którego przedstawiciele za każdym razem schronisko osobiście wizytowali? To jest kuriozum. Pozdrawiam, Jurek Quote
Recommended Posts