puma10 Posted March 19, 2012 Posted March 19, 2012 [quote name='Jurek2050']Wtorek 20.03. planowane jest głosowanie na sesji http://bip.poznan.pl/bip/sesje/xxviii-zwyczajna,42113/ . Ale trudno znalezc tu cokolwiek o psach.Może by Pan zacytował te własciwe czesci obrad .?Dziekujemy z góry. Quote
Jurek2050 Posted March 20, 2012 Posted March 20, 2012 (edited) [quote name='puma10']Ale trudno znalezc tu cokolwiek o psach.Może by Pan zacytował te własciwe czesci obrad .?Dziekujemy z góry. Powtórzę fragment za wcześniej podanym: "projektem uchwały programu zapobiegania bezdomności zwierząt", Pies chyba też jest zwierzęciem? Zwłaszcza, że "bezdomność zwierzęcia" de facto zwyczajowo się przyjmuje właśnie do psa. Gros gmin, w tym Poznań, czepiało się tej definicji (gdyż o kotach ustawa, głównie nie jako bezdomny, ale wolnobytujący) i samym kotom oczekującym na udzielenie pomocy gminy odmawiały. Co było (?) też problemem z kociarnią w poznańskim schronisku. Proszę też się zapoznań z p. 9 (dot. art. 11a) zmienionej ustawy o zmianie ustawy o ochronie zwierząt oraz ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach Pozdrawiam, Jurek Edited March 22, 2012 by Jurek2050 Quote
gigel Posted March 22, 2012 Posted March 22, 2012 Mam takie marzenie aby powstające nowe struktury TOZu w Okręgu Poznań udowodniły swoją działalnością że można działać uczciwie i zrobić wiele dobrego dla psów. Oby powstawało jak najwięcej Kół i Oddziałów. A takie jaskółki już są.....:multi: Quote
Jurek2050 Posted March 23, 2012 Posted March 23, 2012 (edited) gigel napisał(a):Mam takie marzenie aby powstające nowe struktury TOZu w Okręgu Poznań udowodniły swoją działalnością że można działać uczciwie i zrobić wiele dobrego dla psów. Oby powstawało jak najwięcej Kół i Oddziałów. A takie jaskółki już są.....:multi: Oprócz pisania, że takie jaskółki już są dobrze byłoby pokazać te jaskółki i wymienić co robią. Przykłady są bardzo dobrą formą edukacji. Kiedyś TOZ był tylko jedną organizacją w tej materii, aby komuna mogła kontrolować działania szarego obywatela. Teraz można tworzyć własne, przez to dawać przykład do naśladownictwa. Nie każdemu musi odpowiadać uczestniczenie w tak dużej strukturze jakim jest TOZ itp. Nie ma w tym co piszę złośliwości. Byłem i jestem po prostu zwolennikiem odbiurokratyzowania działań obywatelskich. Można również tworzyć małe stowarzyszenia nie koniecznie zarejestrowane w sądzie, fundacje gdzie nie potrzeba organizowania co jakiś czas wyborów władz, ruchy obywatelskie nie zrzeszone. Oczywiście każda z tych form ma zalety, ale również ograniczenia. Wszystko zależy jak komu potrzeba, aby najlepiej zrealizować potrzeby. Jurek Edited March 23, 2012 by Jurek2050 Quote
gigel Posted March 23, 2012 Posted March 23, 2012 Jurek2050 napisał(a):Oprócz pisania, że takie jaskółki już są dobrze byłoby pokazać te jaskółki i wymienić co robią. Przykłady są bardzo dobrą formą edukacji. Kiedyś TOZ był tylko jedną organizacją w tej materii, aby komuna mogła kontrolować działania szarego obywatela. Teraz można tworzyć własne, przez to dawać przykład do naśladownictwa. Nie każdemu musi odpowiadać uczestniczenie w tak dużej strukturze jakim jest TOZ itp. Nie ma w tym co piszę złośliwości. Byłem i jestem po prostu zwolennikiem odbiurokratyzowania działań obywatelskich. Można również tworzyć małe stowarzyszenia nie koniecznie zarejestrowane w sądzie, fundacje gdzie nie potrzeba organizowania co jakiś czas wyborów władz, ruchy obywatelskie nie zrzeszone. Oczywiście każda z tych form ma zalety, ale również ograniczenia. Wszystko zależy jak komu potrzeba, aby najlepiej zrealizować potrzeby. Jurek Panie Jurku, wystarczy czytać nasze forum a zobaczy Pan że nowe struktury podejmują działania. A tak na marginesie każda forma działalności oby tylko uczciwa ,jest wskazana.:cool3: Quote
Jurek2050 Posted March 24, 2012 Posted March 24, 2012 Uchwała Rady Miasta Poznania: http://bip.poznan.pl/bip/uchwaly/xxviii-388-vi-2012-z-dnia-2012-03-20,42395/ Quote
Jurek2050 Posted March 30, 2012 Posted March 30, 2012 Starostwo Poznańskie budżet - w tym sprawa schroniska międzygminnego. Zapraszamy do lektury Broszury Budżetowej i wypełnienia ankiety i odesłania jej mailem na adres: redaktor@powiat.poznan.pl. [h=4]Załączniki[/h] Broszura budżetowa 2012 Ankieta Quote
ookami Posted May 22, 2012 Posted May 22, 2012 Przepraszam, że się wtręcam ale chciałam zaprosić ludzi z Poznania i okolic na festyn już w ten weekend :) Quote
Jurek2050 Posted May 23, 2012 Posted May 23, 2012 [quote name='xxxx52']Moze troche wiecej zareklamuj ten festyn? Do wszystkich mediów z Poznania już wysłałem. Mimo wszystko nie zaszkodzi jak też inne osoby zadzwonią lub poinformują. Dobrze jest skopiować sam tekst zaproszenia. Niektóre serwery blokują skany itp. [FONT=Calibri] [/FONT][FONT=Calibri]Rozesłałem po mediach, organizacjach i ludziach poniższy tekst. Może uda mi się też przyjechać. [/FONT][FONT=Calibri] [/FONT][FONT=Calibri]Trzymam kciuki.[/FONT] [FONT=Calibri]Jurek [/FONT][FONT=Calibri] Poznań 26.05.2012 (niedziela) od godz. 12 - 15 tej, ul. Bałtycka przy Zajeździe "LIZAWKA" - na terenie strzelnicy myśliwskiej (a pfe :( ).[/FONT] [FONT=Calibri]Mam nadzieję, że organizatorzy - TOZ w Gruszczynie - Joanna Rozmiarek tel. 662 58 97 16 , właściwie przeprowadzą proces adopcyjny wydanych zwierzaków (wywiad odnośnie warunków, umowa adopcyjna, ze zgodą na umożliwienie kontrolowania tych warunków bytowych itp.). Dobrze jest zasięgnąć opinii nie tylko lekarza weterynarii, ale również innych specjalistów, którzy doradzą psiaka do psychiki nowych domowników i jak prawidłowo postępować na co dzień. Na przykład na wzór lansowany przez Cesara Milana (http://www.cesarsway.com/newsletter/sent/2012/201203_4.html) . [/FONT] [FONT=Calibri]Plakat zapraszający na majówkę:[/FONT] [FONT=Calibri]Zaproszenie na majówkę z psiakiem do adopcji [/FONT] [FONT=Calibri]http://www.dogomania.pl/forum/threads/204772-Schronisko-w-Swarz%C4%99dzu?p=19130501#post19130501[/FONT] Quote
xxxx52 Posted May 23, 2012 Posted May 23, 2012 Moze zaprosic na festyn opiekunow pieskow ,ktore zostaly zaadoptowane ze swarzedzkiego schroniska?Moze tak wspolne zdjecie rodzinne zrobic? Quote
Jurek2050 Posted May 23, 2012 Posted May 23, 2012 http://szamotuly.naszemiasto.pl/artykul/galeria/1413503,w-kozminie-dziala-dom-adopcyjny-dla-zwierzat-czy-on-komus,id,t.html http://www.youtube.com/watch?v=BrbbVEG5ngo Jak Ktoś by chciał korespondować z p. Elżbietą Jażwiecką mogę pośredniczyć i Jej forwardować posty. Jurek jurekduszynski@tlen.pl Quote
ookami Posted May 30, 2012 Posted May 30, 2012 Witajcie :) Zapraszam Was serdecznie na kolejny festyn w okolicach Poznania- już w tą niedzielę! ;) Quote
xxxx52 Posted May 30, 2012 Posted May 30, 2012 a kto organizuje i jaki bedzie program ? czy troche relacji zdjeciowej otrzymamy? Quote
xxxx52 Posted July 3, 2012 Posted July 3, 2012 Taka cisza zapanowala na tym watku ,cos sie stalo lub stanie? -nie ma relacji zdjeciowej z festynu -nie ma wiadomosci o psach ,pensjonariuszach tego schroniska -nie ma wiadomosci o adopcjach psow tam sie znajdujacych Szkoda,czyzby wszyscy oposcicli to malutka oaze dla zwierzat w potrzebie? Quote
Wiktor z Warszawy Posted July 4, 2012 Posted July 4, 2012 [quote name='xxxx52']Taka cisza zapanowala na tym watku ,cos sie stalo lub stanie? -nie ma relacji zdjeciowej z festynu -nie ma wiadomosci o psach ,pensjonariuszach tego schroniska -nie ma wiadomosci o adopcjach psow tam sie znajdujacych Szkoda,czyzby wszyscy oposcicli to malutka oaze dla zwierzat w potrzebie?[/QUOTE] Jest tyle pracy ze nie ma czasu na pisanie. Odbyły się trzy festyny zorganizowane przez Koło Gruszczyn. Adopcja też idzie dobrze. Quote
BBB123 Posted July 10, 2012 Posted July 10, 2012 [quote name='xxxx52']Moze zaprosic na festyn opiekunow pieskow ,ktore zostaly zaadoptowane ze swarzedzkiego schroniska?Moze tak wspolne zdjecie rodzinne zrobic?[/QUOTE] Pamiętajcie jednak ci którzy wyadoptowuja pieski o szczególnej ostrożnosci .Sprawdzajcie domy i to bez uprzedzenia.Słyszalam horrory o tych adopcjach. Quote
Wiktor z Warszawy Posted August 9, 2012 Posted August 9, 2012 Dowiedziałem się że wszystkie psy ze schroniska w Swarzedzu zostały odrobaczone dzieki działaniu Koła TOZ Gruszczyn.Cieszy mnie to bardzo , bo Koło powstało w tym roku a już działa i to na wielu frontach.Wiem że w ostatnich dniach odszedł pies imieniem Kama.Był to bardzo miły pies który miał zapewniony dom w Niemczech.Zmarł na białaczke.W schronisku choruje jeszcze Beryl i Baks.Może ktoś powiadomi na forum na co te psy chorują???? Dobrzy ludzie napewno im pomogą.!!!! Quote
natalia.aleksandrov Posted August 9, 2012 Posted August 9, 2012 'zapewniony dom w niemczech' czyli Mruniowa? taaa, to moze lepiej, ze zdechl... zapraszam do psa z mojego podpisu... Quote
lew Posted August 9, 2012 Posted August 9, 2012 Beryl jest starszym owczarkiem i ma chory kregoslup i powiekszone serduszko. Do konca swoich dni musi miec podawane leki. Jest to piesek pelen zycia . Ma duzy apetyt. Natomiast badania u Baksa wykazaly zmiany skorne, rany przylysienia, bardzo liczne nuzence oraz jaja, dosc liczne zarodniki grzybow. Leczenie psiakow jest dlugotrwale i kosztowne. Quote
Kleopatra Posted August 9, 2012 Posted August 9, 2012 natalia.aleksandrov napisał(a):'zapewniony dom w niemczech' czyli Mruniowa? taaa, to moze lepiej, ze zdechl... zapraszam do psa z mojego podpisu... Opanuj się dziecko,bo nienawiść Cię zagryzie i nie będziesz ładnie wyglądała.Nie życz psu,żeby zd... Sprawdz najpierw gdzie idzie,a potem rób raban.Ze schroniskiem w Swarzędzu od wielu ,wielu lat pomagała organizacja Tierschutzliga z Cottbus i oby Ci usta nie sczerniały jak bedziesz żle o nich mowiła. Zrobili oni wiele ,wiele więcej niż Ty przez całe Twoje zycie.Przywozili masę paszy do schronu,która niestety lubiła znikac,ratowali i leczyli psy,więc zawsze pomyśl zanim powiesz..... Quote
Kleopatra Posted August 9, 2012 Posted August 9, 2012 lew napisał(a):Beryl jest starszym owczarkiem i ma chory kregoslup i powiekszone serduszko. Do konca swoich dni musi miec podawane leki. Jest to piesek pelen zycia . Ma duzy apetyt. Natomiast badania u Baksa wykazaly zmiany skorne, rany przylysienia, bardzo liczne nuzence oraz jaja, dosc liczne zarodniki grzybow. Leczenie psiakow jest dlugotrwale i kosztowne. Bo niestety nuzence trzeba leczyć,a najlepsze dla tego pieska byłoby umieszczenie go w domu,który w koncu zostal zapisany na ratowanie pieskow.W domu nużyca często mija całkowicie. Bedziemy monitorować sprawę aż do konca czy pies ten-Baks oraz Beryl otrzymają należne im miejsca w domu.Swoje juz odcierpiały i nalezy im sie wreszcie troche spokoju we własnym domu. Quote
Kleopatra Posted August 9, 2012 Posted August 9, 2012 natalia.aleksandrov napisał(a):'zapewniony dom w niemczech' czyli Mruniowa? taaa, to moze lepiej, ze zdechl... zapraszam do psa z mojego podpisu... Aha,zapomniałam No i jestem pewna,ze nie brali zwrotu za benzynę!!!!! Quote
natalia.aleksandrov Posted August 9, 2012 Posted August 9, 2012 to bardzo ładnie, lepiej popatrz w jakim stanie jest pies, ktory mial jechac do niemiec. pisze o tym co widzialam. chcesz - przyjedz i zobacz. mrunio jest rowniez w swarzedzu i sieje zamet. nie mowie o sprawdzonych organizacjach, jesli ta, o ktorej piszesz taka jest. zwrot za benzyne? no wybacz, ze nie rosna mi w ogrodku pieniadze i nie przeznaczam ich na bezdomne zwierzeta ;] Quote
Recommended Posts