Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted (edited)

[quote name='puma10']Ale trudno znalezc tu cokolwiek o psach.Może by Pan zacytował te
własciwe czesci obrad .?Dziekujemy z góry.

Powtórzę fragment za wcześniej podanym:
"projektem uchwały programu zapobiegania bezdomności zwierząt",

Pies chyba też jest zwierzęciem? Zwłaszcza, że "bezdomność zwierzęcia" de facto zwyczajowo się przyjmuje właśnie do psa. Gros gmin, w tym Poznań, czepiało się tej definicji (gdyż o kotach ustawa, głównie nie jako bezdomny, ale wolnobytujący) i samym kotom oczekującym na udzielenie pomocy gminy odmawiały. Co było (?) też problemem z kociarnią w poznańskim schronisku.

Proszę też się zapoznań z p. 9 (dot. art. 11a) zmienionej ustawy o zmianie ustawy o ochronie zwierząt oraz ustawy o utrzymaniu czystości i porządku w gminach

Pozdrawiam,
Jurek

Edited by Jurek2050
Posted

Mam takie marzenie aby powstające nowe struktury TOZu w Okręgu Poznań udowodniły swoją działalnością że można działać uczciwie i zrobić wiele dobrego dla psów.
Oby powstawało jak najwięcej Kół i Oddziałów.
A takie jaskółki już są.....:multi:

Posted (edited)

gigel napisał(a):
Mam takie marzenie aby powstające nowe struktury TOZu w Okręgu Poznań udowodniły swoją działalnością że można działać uczciwie i zrobić wiele dobrego dla psów.
Oby powstawało jak najwięcej Kół i Oddziałów.
A takie jaskółki już są.....:multi:

Oprócz pisania, że takie jaskółki już są dobrze byłoby pokazać te jaskółki i wymienić co robią. Przykłady są bardzo dobrą formą edukacji. Kiedyś TOZ był tylko jedną organizacją w tej materii, aby komuna mogła kontrolować działania szarego obywatela. Teraz można tworzyć własne, przez to dawać przykład do naśladownictwa. Nie każdemu musi odpowiadać uczestniczenie w tak dużej strukturze jakim jest TOZ itp. Nie ma w tym co piszę złośliwości. Byłem i jestem po prostu zwolennikiem odbiurokratyzowania działań obywatelskich.

Można również tworzyć małe stowarzyszenia nie koniecznie zarejestrowane w sądzie, fundacje gdzie nie potrzeba organizowania co jakiś czas wyborów władz, ruchy obywatelskie nie zrzeszone. Oczywiście każda z tych form ma zalety, ale również ograniczenia. Wszystko zależy jak komu potrzeba, aby najlepiej zrealizować potrzeby.

Jurek

Edited by Jurek2050
Posted

Jurek2050 napisał(a):
Oprócz pisania, że takie jaskółki już są dobrze byłoby pokazać te jaskółki i wymienić co robią. Przykłady są bardzo dobrą formą edukacji. Kiedyś TOZ był tylko jedną organizacją w tej materii, aby komuna mogła kontrolować działania szarego obywatela. Teraz można tworzyć własne, przez to dawać przykład do naśladownictwa. Nie każdemu musi odpowiadać uczestniczenie w tak dużej strukturze jakim jest TOZ itp. Nie ma w tym co piszę złośliwości. Byłem i jestem po prostu zwolennikiem odbiurokratyzowania działań obywatelskich.

Można również tworzyć małe stowarzyszenia nie koniecznie zarejestrowane w sądzie, fundacje gdzie nie potrzeba organizowania co jakiś czas wyborów władz, ruchy obywatelskie nie zrzeszone. Oczywiście każda z tych form ma zalety, ale również ograniczenia. Wszystko zależy jak komu potrzeba, aby najlepiej zrealizować potrzeby.

Jurek

Panie Jurku, wystarczy czytać nasze forum a zobaczy Pan że nowe struktury podejmują działania.
A tak na marginesie każda forma działalności oby tylko uczciwa ,jest wskazana.:cool3:

• 1 month later...
Posted

[quote name='xxxx52']Moze troche wiecej zareklamuj ten festyn?

Do wszystkich mediów z Poznania już wysłałem. Mimo wszystko nie zaszkodzi jak też inne osoby zadzwonią lub poinformują. Dobrze jest skopiować sam tekst zaproszenia. Niektóre serwery blokują skany itp.
[FONT=Calibri]
[/FONT]
[FONT=Calibri]Rozesłałem po mediach, organizacjach i ludziach poniższy tekst. Może uda mi się też przyjechać.
[/FONT][FONT=Calibri]
[/FONT]
[FONT=Calibri]Trzymam kciuki.[/FONT]
[FONT=Calibri]Jurek
[/FONT][FONT=Calibri]

Poznań 26.05.2012 (niedziela) od godz. 12 - 15 tej, ul. Bałtycka przy Zajeździe "LIZAWKA" - na terenie strzelnicy myśliwskiej (a pfe :( ).[/FONT]

[FONT=Calibri]Mam nadzieję, że organizatorzy - TOZ w Gruszczynie - Joanna Rozmiarek tel. 662 58 97 16 , właściwie przeprowadzą proces adopcyjny wydanych zwierzaków (wywiad odnośnie warunków, umowa adopcyjna, ze zgodą na umożliwienie kontrolowania tych warunków bytowych itp.). Dobrze jest zasięgnąć opinii nie tylko lekarza weterynarii, ale również innych specjalistów, którzy doradzą psiaka do psychiki nowych domowników i jak prawidłowo postępować na co dzień. Na przykład na wzór lansowany przez Cesara Milana (http://www.cesarsway.com/newsletter/sent/2012/201203_4.html) . [/FONT]

[FONT=Calibri]Plakat zapraszający na majówkę:[/FONT]

[FONT=Calibri]Zaproszenie na majówkę z psiakiem do adopcji [/FONT]

[FONT=Calibri]http://www.dogomania.pl/forum/threads/204772-Schronisko-w-Swarz%C4%99dzu?p=19130501#post19130501[/FONT]

• 1 month later...
Posted

Taka cisza zapanowala na tym watku ,cos sie stalo lub stanie?
-nie ma relacji zdjeciowej z festynu
-nie ma wiadomosci o psach ,pensjonariuszach tego schroniska
-nie ma wiadomosci o adopcjach psow tam sie znajdujacych
Szkoda,czyzby wszyscy oposcicli to malutka oaze dla zwierzat w potrzebie?

Posted

[quote name='xxxx52']Taka cisza zapanowala na tym watku ,cos sie stalo lub stanie?
-nie ma relacji zdjeciowej z festynu
-nie ma wiadomosci o psach ,pensjonariuszach tego schroniska
-nie ma wiadomosci o adopcjach psow tam sie znajdujacych
Szkoda,czyzby wszyscy oposcicli to malutka oaze dla zwierzat w potrzebie?[/QUOTE]

Jest tyle pracy ze nie ma czasu na pisanie.
Odbyły się trzy festyny zorganizowane przez Koło Gruszczyn. Adopcja też idzie dobrze.

Posted

[quote name='xxxx52']Moze zaprosic na festyn opiekunow pieskow ,ktore zostaly zaadoptowane ze swarzedzkiego schroniska?Moze tak wspolne zdjecie rodzinne zrobic?[/QUOTE]
Pamiętajcie jednak ci którzy wyadoptowuja pieski o szczególnej ostrożnosci .Sprawdzajcie domy i to bez uprzedzenia.Słyszalam horrory o tych adopcjach.

• 5 weeks later...
Posted

Dowiedziałem się że wszystkie psy ze schroniska w Swarzedzu zostały odrobaczone dzieki działaniu Koła TOZ Gruszczyn.Cieszy mnie to bardzo , bo Koło powstało w tym roku a już działa i to na wielu frontach.Wiem że w ostatnich dniach odszedł pies imieniem Kama.Był to bardzo miły pies który miał zapewniony dom w Niemczech.Zmarł na białaczke.W schronisku choruje jeszcze Beryl i Baks.Może ktoś powiadomi na forum na co te psy chorują????
Dobrzy ludzie napewno im pomogą.!!!!

Posted

Beryl jest starszym owczarkiem i ma chory kregoslup i powiekszone serduszko. Do konca swoich dni musi miec podawane leki. Jest to piesek pelen zycia . Ma duzy apetyt. Natomiast badania u Baksa wykazaly zmiany skorne, rany przylysienia, bardzo liczne nuzence oraz jaja, dosc liczne zarodniki grzybow. Leczenie psiakow jest dlugotrwale i kosztowne.

Posted

natalia.aleksandrov napisał(a):
'zapewniony dom w niemczech' czyli Mruniowa? taaa, to moze lepiej, ze zdechl... zapraszam do psa z mojego podpisu...

Opanuj się dziecko,bo nienawiść Cię zagryzie i nie będziesz ładnie wyglądała.Nie życz psu,żeby zd...
Sprawdz najpierw gdzie idzie,a potem rób raban.Ze schroniskiem w Swarzędzu od wielu ,wielu lat
pomagała organizacja Tierschutzliga z Cottbus i oby Ci usta nie sczerniały jak bedziesz żle o nich mowiła.
Zrobili oni wiele ,wiele więcej niż Ty przez całe Twoje zycie.Przywozili masę paszy do schronu,która niestety lubiła znikac,ratowali i leczyli psy,więc zawsze pomyśl zanim powiesz.....

Posted

lew napisał(a):
Beryl jest starszym owczarkiem i ma chory kregoslup i powiekszone serduszko. Do konca swoich dni musi miec podawane leki. Jest to piesek pelen zycia . Ma duzy apetyt. Natomiast badania u Baksa wykazaly zmiany skorne, rany przylysienia, bardzo liczne nuzence oraz jaja, dosc liczne zarodniki grzybow. Leczenie psiakow jest dlugotrwale i kosztowne.

Bo niestety nuzence trzeba leczyć,a najlepsze dla tego pieska byłoby umieszczenie go w domu,który
w koncu zostal zapisany na ratowanie pieskow.W domu nużyca często mija całkowicie.
Bedziemy monitorować sprawę aż do konca czy pies ten-Baks oraz Beryl otrzymają należne im miejsca
w domu.Swoje juz odcierpiały i nalezy im sie wreszcie troche spokoju we własnym domu.

Posted

natalia.aleksandrov napisał(a):
'zapewniony dom w niemczech' czyli Mruniowa? taaa, to moze lepiej, ze zdechl... zapraszam do psa z mojego podpisu...

Aha,zapomniałam

No i jestem pewna,ze nie brali zwrotu za benzynę!!!!!

Posted

to bardzo ładnie, lepiej popatrz w jakim stanie jest pies, ktory mial jechac do niemiec. pisze o tym co widzialam. chcesz - przyjedz i zobacz.
mrunio jest rowniez w swarzedzu i sieje zamet. nie mowie o sprawdzonych organizacjach, jesli ta, o ktorej piszesz taka jest.
zwrot za benzyne? no wybacz, ze nie rosna mi w ogrodku pieniadze i nie przeznaczam ich na bezdomne zwierzeta ;]