itaka Posted January 25, 2012 Posted January 25, 2012 Czytanie ze zrozumieniem: - Mamy nadzieję, że mimo wszystko uda się znaleźć domy także dla starych psów - mówi Marcin Świniarski. To nie znaczy jednak, że w Swarzędzu nie mogą przebywać żadne czworonogi. Część z tych, które nie znajdą nowych właścicieli, spędzi tam resztę swoich dni. Quote
Ada-jeje Posted January 25, 2012 Posted January 25, 2012 itaka napisał(a):Czytanie ze zrozumieniem: A nad ostatnia wola panstawa Fitznerow zastanawials sie? obiekt ten mial sluzyc pomocy bezdomniakom a nie do robienia kasy dla utrzymania ludzi z TOZu na stolkach i ich pensyjek. Oprocz tego redaktor ktory pisze artkul, napisze to co mu sie podyktuje, nie wnika w fakty. Quote
itaka Posted January 25, 2012 Posted January 25, 2012 Ale ja nie neguje ostatniej woli tylko tego że nie umiecie czytać. Proponuję maturę jeszcze raz. Quote
xxxx52 Posted January 25, 2012 Posted January 25, 2012 itaka napisał(a):Ale ja nie neguje ostatniej woli tylko tego że nie umiecie czytać. Proponuję maturę jeszcze raz. Pan Swiniarski Panem Swiniarskim ,za plecami i tak decyduja i nakazuja! wiesz juz w pierwszej klasie dzieci czytaja i to ze zrozumieniem,,a Ty tak dlugo musialas czekac ,az do matury?HMM Quote
Jurek2050 Posted January 25, 2012 Posted January 25, 2012 (edited) Prezydenta do prokuratury. Bo nie pomaga kotom* Justyna Suchecka 25.01.2012 , aktualizacja: 25.01.2012 17:53 Fundacje zajmujące się zwierzętami zapowiadają zgłoszenie sprawy marnego losu poznańskich kotów do prokuratury. - Miejscy radni w budżecie Poznania nie uwzględnili poprawek, które pozwoliłyby poprawić los kotów - mówi dr Ewa Zgrabczyńska z Fundacji Zwierzęta i my. - To nas bardzo smuci, bo początkowo je poparli. Za naszymi pomysłami była nawet komisja gospodarki komunalnej i mieszkaniowej - podkreśla. Fundacje i stowarzyszenia opiekujące się zwierzętami wnosiły o przeznaczenie w tym roku 60 tys. zł na kociarnię, w której można byłoby zajmować się bezpańskimi i chorymi kotami. Teraz trafiają one do schroniska, ale tam miejsca starczy tylko dla 50 zwierzaków. To o wiele za mało. Fundacje chciały też, by zwiększyć kwotę na sterylizacje bezdomnych kotów - z 30 na 100 tys. zł. - To właśnie sterylizacja pomaga w ograniczaniu problemu miejskich, wolno żyjących kotów. Dzięki niej mielibyśmy ich liczebność pod kontrolą, tak jak to jest np. we Wrocławiu - przekonuje Zgrabczyńska. Pomysły na poprawę kociego losu poparli radni PiS i SLD, nie wystarczyło to jednak, by poprawki do budżetu przyjęła cała rada miasta. - To nie jest problem, o którym magistrat nie wie. Od lat próbujemy rozmawiać z prezydentami Grobelnym i Kruszyńskim. Kiwają głowami, zapewniają, że rozumieją. I nic nie robią! Długo czekaliśmy z decyzją, ale teraz nie mamy już wyjścia. Zgłosimy sprawę do prokuratora, bo uważamy, że miasto łamie prawo o ochronie zwierząt - zapowiada Zgrabczyńska. - To poważny problem, a wydaje mi się, że radni wciąż tego nie rozumieją - mówi szef komisji gospodarki komunalnej rady miasta, Tomasz Lewandowski. Anna Szpytko, rzeczniczka prezydenta: - Chcielibyśmy dla zwierząt zrobić jak najwięcej, ale budżet ma ograniczenia. W sytuacji, jaką dziś mamy, musimy ustalić hierarchię. W ramach tego budżetu zrobiliśmy tyle, ile było możliwe. O tym też w dzisiejszym (25.01.2011) wydaniu telewizyjnego WTK http://video.wtk.pl/index.php?section=magazineList&id=31 materiał w internecie się ukaże następnego dnia. Jurek * Zobacz więcej na temat: schronisko dla zwierząt kociarnia Więcej... http://poznan.gazeta.pl/poznan/1,36037,11032326,Prezydenta_do_prokuratury__Bo_nie_pomaga_kotom.html#ixzz1kVBMoiP4 Edited January 25, 2012 by Jurek2050 Quote
Jurek2050 Posted January 25, 2012 Posted January 25, 2012 Kleopatra napisał(a):Panie Jurku!Smrod nie ma zwiazku z położeniem geograficznym schroniska,tylko z higieną,której tam nie było.I przenoszenie tu schroniska w inne miejsce nic nie da.Szczególnie z tą załogą . Dopiero teraz ten post zauważyłem. Brak takich wniosków z ostatnich ówczesnych kontroli inspekcji weterynaryjnej!!! Również wtedy bywając nie stwierdziłem. Oglądałem również kuchnię i czystość. Quote
Jurek2050 Posted January 25, 2012 Posted January 25, 2012 [quote name='Jurek2050'][INDENT][I]Prezydenta do prokuratury. Bo nie pomaga kotom* ... Mój krótki na razie komentarz pod artykułem: http://forum.gazeta.pl/forum/w,67,132727426,132728715,Prezydent_na_pismie_w_2005_r_przyobiecal_na_2009_.html Quote
Wiktor z Warszawy Posted January 25, 2012 Posted January 25, 2012 Jurek2050 napisał(a):Na pewno, to co się teraz tam robi, nie jest ściśle tym o co chodziło śp. Państwu Fitznerów, ofiarując ten teren TOZ. Mogę coś napisać, bo osobiście znałem tak Panią dr Fitzner, jak jej Małżonka. Jurek Panie Jurku bardzo prosze o podzielenie sie wiadomosciami na temat celu jaki przyswiecal Panstwu Fitzner gdy zdecydowali sie darowac swoj majatek TOZ. Bede wdzieczny.Wiktor Quote
Ada-jeje Posted January 25, 2012 Posted January 25, 2012 Czy to znaczy ze UM w Poznaniu juz ma uchwalony program zgodnie z nowelizacja ustawy? Quote
BBB123 Posted January 25, 2012 Posted January 25, 2012 Też jestem bardzo tym zainteresowana.Może by mógł Pan coś wiecej o tym powiedzieć o zapisie,na co i kiedy to było. Quote
Jurek2050 Posted January 25, 2012 Posted January 25, 2012 (edited) Wiktor z Warszawy napisał(a):Panie Jurku bardzo prosze o podzielenie sie wiadomosciami na temat celu jaki przyswiecal Panstwu Fitzner gdy zdecydowali sie darowac swoj majatek TOZ. Bede wdzieczny.Wiktor Bardzo proste. Nie odmawiać każdemu oczekującemu na pomoc zwierzakowi. Stąd na tamte czasy już mieli na stanie ca 70 psiaków. Dlatego pomimo ułomności p. Steni, uważam, że ona jednak bliżej realizowała ten cel. Znowu emitowano news o budowie międzygminnego schroniska. Moim zdaniem mało zorientowany widz, może uznać, że w niedługim czasie rozpocznie się budowa. Jednak wypowiadający się urzędnik dopowiedział, że plany mają być zmienione. To oznacza moim zdaniem (też to nawet powiedziano w na posiedzeniu komisji ochrony środowiska Starostwa Poznańskiego) znaczne przedłużenie terminu. Ps. Otrzymałem info, że p. Stenia nadal bardzo biednie funkcjonuje. Poznań ul. Przełom 15 (podaję adres, bo komórka 789 218 869 ze względu na braki prądu, może być wyłączona. Pozdrawiam, Jurek Edited January 25, 2012 by Jurek2050 Quote
Jurek2050 Posted January 25, 2012 Posted January 25, 2012 (edited) [quote name='Ada-jeje']Czy to znaczy ze UM w Poznaniu juz ma uchwalony program zgodnie z nowelizacja ustawy? Domniemam, że zapytanie nawiązuje do info o nie przyznaniu kasy na kociarnię. Nic na temat uchwały (zgodnej ze zmianą 9) w art. 11a http://www.abc.com.pl/serwis/du/2011/1373.htm ) projekcie lub uchwalenia przez radnych z Poznania nie wiem. W każdym razie na wczorajszym posiedzeniu (24.01.2012) tego jeszcze nie omawiano. Można dzwonić do Biura Rady 61 878 53 08 lub przeglądać strony: http://bip.poznan.pl/bip/sesje/ http://bip.poznan.pl/bip/sesje/archiwum/ http://bip.poznan.pl/bip/uchwaly/ Edited January 25, 2012 by Jurek2050 Quote
Jaro Posted January 26, 2012 Posted January 26, 2012 itaka napisał(a):Ale ja nie neguje ostatniej woli tylko tego że nie umiecie czytać. Proponuję maturę jeszcze raz. Itaka proponuję przeczytać ostatnie posty jeszcze raz. To co mówi oficjalnie TOZ to jest jedno a co jest robione to jest zupełnie co innego. Oni chcą znów wywozić psy do innych schronisk!!!!!!! Myślę że matura tu nie pomoże. Quote
BBB123 Posted January 26, 2012 Posted January 26, 2012 Panie Jurku Jest to wątek poświecony psom i ich ratowaniu.Kociarnie to osobny problem.Wątpię,czy tu by się jeszcze wmieściła.Może na kilka kotow. Quote
Ada-jeje Posted January 26, 2012 Posted January 26, 2012 BBB123 napisał(a):Panie Jurku Jest to wątek poświecony psom i ich ratowaniu.Kociarnie to osobny problem.Wątpię,czy tu by się jeszcze wmieściła.Może na kilka kotow. Z calym szacunkiem, ale ustawa obejmuje rowniez koty, one tez czuja i nie prawda jest ze to innny problem. Choc przyznaje ze jest tez forum miau, gdzie ten problem jest szerzej omawiany podobnie jak na forum dogo zdecydowanie wiecej piszemy o psach. ;) Quote
Jurek2050 Posted January 26, 2012 Posted January 26, 2012 Jaro napisał(a):Itaka proponuję przeczytać ostatnie posty jeszcze raz. To co mówi oficjalnie TOZ to jest jedno a co jest robione to jest zupełnie co innego. Oni chcą znów wywozić psy do innych schronisk!!!!!!! Myślę że matura tu nie pomoże. Wywożenie nie jest złem, jeśli psiaki są wożone w odpowiednich warunkach. Nadzór co się z nimi poczyna dalej przejmują tamtejsze, uznane organizacje. Quote
BBB123 Posted January 26, 2012 Posted January 26, 2012 Jurek2050 napisał(a):Wywożenie nie jest złem, jeśli psiaki są wożone w odpowiednich warunkach. Nadzór co się z nimi poczyna dalej przejmują tamtejsze, uznane organizacje. Ale Celestynów do którego miały jechac niedawno nie jest za bardzo uznawany,przynajmniej nie za wzorowe schronisko,raczej odwrotnie. I nawet żeby jechały Rols Roysem czy Singapur Airlines im to by nie pomogło!!! Quote
Ada-jeje Posted January 26, 2012 Posted January 26, 2012 Jurek2050 napisał(a):Wywożenie nie jest złem, jeśli psiaki są wożone w odpowiednich warunkach. Nadzór co się z nimi poczyna dalej przejmują tamtejsze, uznane organizacje. Jest zdecydowanym zlem dla psow przewozenie ich do innego schroniska! Podobno tutaj moga czekac na adopcje lub maja zapewniony byt dozywotni. Kto tu znow kreci i kombinuje jak sie pozbyc ostatnich kilkudziesieciu psow? Quote
Jurek2050 Posted January 26, 2012 Posted January 26, 2012 (edited) Ada-jeje napisał(a):Jest zdecydowanym zlem dla psow przewozenie ich do innego schroniska! Podobno tutaj moga czekac na adopcje lub maja zapewniony byt dozywotni. Kto tu znow kreci i kombinuje jak sie pozbyc ostatnich kilkudziesieciu psow? Nie zaznajomiłem się z tekstem TOZ i miałem na myśli zagraniczną wywózkę, co było tu wcześniej, szerzej poruszane. J. Edited January 26, 2012 by Jurek2050 Quote
Jurek2050 Posted January 26, 2012 Posted January 26, 2012 Ada-jeje napisał(a):Jest zdecydowanym zlem dla psow przewozenie ich do innego schroniska! Podobno tutaj moga czekac na adopcje lub maja zapewniony byt dozywotni. Kto tu znow kreci i kombinuje jak sie pozbyc ostatnich kilkudziesieciu psow? Oczywiście, jeśli by miały trafić do podobnych warunków byłoby to bezsensowne i tylko stwarzało stress. J. Quote
Jurek2050 Posted January 26, 2012 Posted January 26, 2012 [quote name='Ada-jeje']Z calym szacunkiem, ale ustawa obejmuje rowniez koty, one tez czuja i nie prawda jest ze to innny problem. Choc przyznaje ze jest tez forum miau, gdzie ten problem jest szerzej omawiany podobnie jak na forum dogo zdecydowanie wiecej piszemy o psach. ;) Ada-jeje już de facto udzieliła stosownej odpowiedzi http://www.dogomania.pl/threads/204772-Schronisko-w-Swarz%C4%99dzu.?p=18480958&viewfull=1#post18480958 . Mogę dodać, że Dogomania, to chyba forum m.in. dla działaczy, którzy muszą znać sprawy szerzej, jeśli chcą być realistami i umieć przekonywać. Dla funduszy gminnych sprawa stanowi jedno. TOZ w latach 60-tych tworząc plany schronu w Poznaniu zakładał budowę oprócz boksów dla psiaków, również budowę pomieszczeń dla kotów. Co, też potem się urealniło. Gminy czepiając się niefortunnej definicji kotów wolnobytujących w ustawie, obowiązującego przed zeszłorocznymi zmianami, odmawiały tym zwierzakom pomocy. Niestety nadal to pokutuje m.in. wśród większości (choć komisja gosp. komunaln. była za partycypowaniem w kociarni) poznańskich radnych, nie rozumiejących całokształtu sprawy. W Swarzędzkim schronie swojego czasu była mini kociarnia. Jak jest obecnie nie wiem. Jurek Quote
Jaro Posted January 26, 2012 Posted January 26, 2012 Jurek2050 napisał(a):Oczywiście, jeśli by miały trafić do podobnych warunków byłoby to bezsensowne i tylko stwarzało stress. J. Panie Jurku te psy trafią do gorszych warunkow, spowodowane przynajmniej tym, że w innych schroniskach jest o wiele więcej psów. W Swarzędzu jest ok 30 więc psiaki mają super i mogą sobie spokojnie czekać na adopcje lub dozywać późnej starości. Czy ktoś wie gdzie te psy mają być wywożone? Przecież na kilku się nie skończy. Zaraz pojadą następne bezdomniaki!!!!!!!!!!!! A tu bedzie piękny ośrodek czy market ? Quote
Jurek2050 Posted January 26, 2012 Posted January 26, 2012 Jaro napisał(a):Panie Jurku te psy trafią do gorszych warunkow, spowodowane przynajmniej tym, że w innych schroniskach jest o wiele więcej psów. W Swarzędzu jest ok 30 więc psiaki mają super i mogą sobie spokojnie czekać na adopcje lub dozywać późnej starości. To oczywiście byłoby z pogorszeniem warunków bytowych dla psiaków. :( Quote
Wiktor z Warszawy Posted January 26, 2012 Posted January 26, 2012 Jurek2050 napisał(a):To oczywiście byłoby z pogorszeniem warunków bytowych dla psiaków. :( A przed tym nalezy chronic kazdego pokszywdzonego przez los psiaka. Quote
Wiktor z Warszawy Posted January 26, 2012 Posted January 26, 2012 Pytam z uporem maniaka czy ktos wie co dzieje sie z Zarzadem i w Zarzadzie TOZ Poznan? Quote
Recommended Posts