Kosmos Posted September 17, 2011 Posted September 17, 2011 Przepraszam, ale sprawa bud, to zwyczajne złodziejstwo. Jakim prawem pracownik schroniska sprzedaje to, co nie jest jego ? Czyżby był zepsuty od tej głowy, co już się zepsuła ? Skoro dotąd dzwoniono do wróżki za "psie pieniądze", to co tam budy ? Co na to władze TOZ ? Czyżby przyzwalały ? To jest granda i rozbój w biały dzień. Czy nie należy zgłosić tego na Policję ? Ja nie dam złotówki na TOZ i moi znajomi także. Ta organizacja to totalna korupcja, skoro pozwala na pokątną sprzedaż tego, co należy do sponsorów ? Granda, granda i tyle. Quote
marcinn Posted September 18, 2011 Posted September 18, 2011 [quote name='Jurek2050']Podany wątek jest poświęcony li tylko udzieleniu pomocy schroniskowi. Wolałbym, aby publiczna krytyka czy to danej osoby, czy organizacji opierała się na dowodach. Z medialnymi i innymi zasłyszanymi byłbym bardzo ostrożny. Wielokrotnie osobiście, uczestnicząc w nagraniach, przekonałem się jak bardzo różnie przedstawia się dane zagadnienie. Podobnie np. parę dni temu było o jednym schronie w Polsacie pozytywnie, a w TVN pół roku wcześniej bardzo negatywnie. Zależy to od punktu widzenia przedstawiającego, a sposoby na zakłamanie (nawet niechcący) jest wiele. Nie piszę, że nie należy mieć swojego krytycznego zdania i jego nie przedstawiać, jednak jeśli się imiennie kogoś oskarża to należy to robić w granicach prawa. Być bardzo ostrożnym. Wiele osób swoje osądy przedstawia anonimowo, co może powodować brak zahamowania. Przydatne mogą być zasady Netyki oraz per analogiam prawo prasowe. Jurek Jeżeli chodzi o to co piszę w wątku to dołączam na FB link do sprawozdania finansowego za 2010 rok które TOZ złożyło. Z tego sprawozdania jasno wynika jakie ma przychody i oszczędności na koncie ta "KORPORACJA", a zwierzęta cierpią bo się tłumaczą że nie mają pieniędzy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Quote
marcinn Posted September 18, 2011 Posted September 18, 2011 Link do sprawozdania finansowego ZG TOZ za 2010rok https://bopp.pozytek.gov.pl/686406.pdf Quote
itaka Posted September 18, 2011 Posted September 18, 2011 Co do adopcji w większości zajmują się tym wolontariusze. JUŻ TO RAZ PISAŁAM. My robimy ogłoszenia w internecie, my przeprowadzamy wizyty po i przed adopcyjne i z nami ludzie z tych oto ogłoszeń się kontaktują. Tylko w klawiaturę stukacie a nic nie wiecie. Już raz pisałam przeznaczcie ten czas który poświęcacie na ten wątek na robienie ogłoszeń. Trudno kilku osobą ogłosić 60 psów na kilkudziesięciu portalach ogłoszeniowych. Quote
Jurek2050 Posted September 18, 2011 Posted September 18, 2011 [quote name='Wiktor z Warszawy']Panie Jurku te czasopisma to już historia.TOZ Poznań od wielu lat nic nie wydaje. A co do wernisaży to brałem udział w jednym i wiem dokładnie jak to wyglądało.Nie ma się czym chwalić. Widocznie nie wie się co to znaczy zorganizowanie jednego wernisażu i jaką rolę odgrywa ta części edukacji społeczeństwa. Wystarczy pytać tych kilka tysięcy osób, które w nich uczestniczyło, a część z nich organizowało. Wychowanie przez kulturę, to bardzo ważny element wychowawczy. Ukazania, m.in. wartość zwierzęcia i jego konieczność szanowania. Quote
Kosmos Posted September 18, 2011 Posted September 18, 2011 Panie Jurku, ja ponownie w sprawie bud. Skoro pan twierdzi, że wychowanie przez kulturę, to jak to się ma do tych bud ? Skoro to budy sponsorów, to ktoś, kto tego nie rozumie i je sprzedaje, jest niewychowany ? A kto miał go wychować ? A może ktoś dawał zły przykłd, bo sam brał, to teraz inni także mogą ? Dlaczego pan tylko o wernisażach a nic o złodziejstwie ? Bardzo proszę zrobić teraz wykład, na temat kradzieży bud ? Jak to się ma, do miłości do zwierząt oraz wychowania w kulturze ? Co z tego, że były wzniosłe cele, jak skończyło się w błocku ? Czy to jest kultura, okradać zwierzęta ? A można przeznaczyć te pieniądze na sterylizacje ? Na karmę dla innych schronisk i głodujących zwierząt ? Budy zafundowali sponsorzy i oni decydują o ich dalszym przeznaczeniu. Nie udawajmy , nie bujajmy w obłokach, tylko zareagujmy na zwyczajne złodziejstwo pracownika schroniska. Co pan na to ? Poproszę o wykładnię. Quote
Jaro Posted September 18, 2011 Posted September 18, 2011 Czytam i po prostu nie wierzę. Wygląda na to że się nic nie zmieniło!!!!!! Jak można sprzedawać budy co łaska. Ale jak mogło się zmienic jeżeli P. Marcina wyszkoliła b. p. Prezes. Czy ZG wie o poczynaniach swojego pracownika? Ja też nie wpłacę ani złotówki na TOZ. Quote
Jaro Posted September 18, 2011 Posted September 18, 2011 rozumiem Twoje - ITAKA -rozumowanie, ale jak długo można tolerować takie postępowanie organizacji prozwierzęcej wobec działań statutowych? Oni mają pomagać bezdomnym zwierzętom. A co się dzieję!!!!!!!!!!!!!!!!!Ludzie powierzają im swoje pieniądze a często jak tu się dowiedziałem i majątki. I czy z tego mają coś zwierzęta!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Popatrz co się dzieję .Ty się szarpiesz, poświecasz swoj czas, wyciągasz na domy tymczasowe, może utrzymujesz ze swoich kieszonkowych psy a co robi organizacja. Np rozdaje za półdarmo budy. ale w tym wszystkim to i tak pikuś. Chylę czoła przed wolontariuszami bo gdyby nie oni to biedne by były te zwierzaki. Quote
Wiktor z Warszawy Posted September 20, 2011 Posted September 20, 2011 [quote name='Jaro']Czytam i po prostu nie wierzę. Wygląda na to że się nic nie zmieniło!!!!!! Jak można sprzedawać budy co łaska. Ale jak mogło się zmienic jeżeli P. Marcina wyszkoliła b. p. Prezes. Czy ZG wie o poczynaniach swojego pracownika? Ja też nie wpłacę ani złotówki na TOZ. Ja też nie. Quote
rafio Posted September 20, 2011 Posted September 20, 2011 Co na to mówią wszystkie Panie z Zarządu Okręgu TOZ? Pani Czajka Pani Berdychowska Pani Mokrzycka? Czy one nie widzą tego procederu jakiegos Pana Marcina? Czy to co wyrabia ten Pan z budami to legalne? Kto robi na tych darowanych budach kasę????????????????????????????TOZ ocknij się i zacznij działać pro animals!!!!!!! Ja też nie wpłacę już ani złotówki na TOZ Quote
Ada-jeje Posted September 20, 2011 Posted September 20, 2011 rafio napisał(a):zacznij działać pro animals!!!!!!! Ja też nie wpłacę już ani złotówki na TOZ Dziekuje za zaufanie, jednak nie jestesmy z Fundacja Arogos, zadzialac wszedzie gdzie zle dziala TOZ. Niemniej dzialamy na rzecz likwidacji kilku oddzialow. Sa to dlugie procedury. W koncu oni tez dzialaja od dziesiatkow lat, i nie da sie tego brudu szybko posprzatac.. Quote
puma10 Posted September 20, 2011 Posted September 20, 2011 Jaro napisał(a):Puma - a co to za program nauczania? Z tego co udało mi sie ustalić ,jest to program sponsorowany przez EU.Nazywa się Fajny pies,ale bezdomny.Prowadzi ten kurs Pani trenerka z Woli,ia wolentariusze pomagają w jego wykonaniu. Quote
Zyga Posted September 20, 2011 Posted September 20, 2011 [quote name='Jaro']Czytam i po prostu nie wierzę. Wygląda na to że się nic nie zmieniło!!!!!! Jak można sprzedawać budy co łaska. Ale jak mogło się zmienic jeżeli P. Marcina wyszkoliła b. p. Prezes. Czy ZG wie o poczynaniach swojego pracownika? Ja też nie wpłacę ani złotówki na TOZ. Z opowiesci o swarzędzkim schronisku krązących po miescie wynika ,że sprzedawanie rzeczy należacych do psow jest tam normalką do której wszyscy byli przyuczeni latami.Więc czemu by buda miala być lepsza?A swoją drogą jest to szczyt chamstwa i bezczelności zabierać biedakom budy ,które jak slyszalem kupili inni ludzie i sprzedawać je .Mam nadzieję ,ze przy kolejnej sprzedaży piorun trzasnie wreszcie w odpowiednią osobę!!! Quote
Wiktor z Warszawy Posted September 21, 2011 Posted September 21, 2011 [quote name='Zyga'] Z opowiesci o swarzędzkim schronisku krązących po miescie wynika ,że sprzedawanie rzeczy należacych do psow jest tam normalką do której wszyscy byli przyuczeni latami.Więc czemu by buda miala być lepsza?A swoją drogą jest to szczyt chamstwa i bezczelności zabierać biedakom budy ,które jak slyszalem kupili inni ludzie i sprzedawać je .Mam nadzieję ,ze przy kolejnej sprzedaży piorun trzasnie wreszcie w odpowiednią osobę!!! Masz moje poparcie!!!!!! Quote
Wiktor z Warszawy Posted September 21, 2011 Posted September 21, 2011 [quote name='rafio']Co na to mówią wszystkie Panie z Zarządu Okręgu TOZ? Pani Czajka Pani Berdychowska Pani Mokrzycka? Czy one nie widzą tego procederu jakiegos Pana Marcina? Czy to co wyrabia ten Pan z budami to legalne? Kto robi na tych darowanych budach kasę????????????????????????????TOZ ocknij się i zacznij działać pro animals!!!!!!! Ja też nie wpłacę już ani złotówki na TOZ Przecież to stary - nowy skład Zarządu Przez wiele lat wyszkolony przez p.Prezes K. Miałeś nadzieje że się coś zmieni? Wielki z Ciebie optymista. Quote
Zyga Posted September 22, 2011 Posted September 22, 2011 Jurek2050 napisał(a):O, jakie dowody wpłaty chodzi? Nie pamiętam tej prośby. Inna sprawa, co mnie upoważniałoby, do pokazania publicznego bez zgody właściciela, nie swoich dokumentów? Chyba powstało jakieś oczekiwanie, którego nie mogę spełnić. Ewentualnie od właściciela tychże dokumentów można oczekiwać reakcji i do niego adresować o powyższe. PS. Kilka razy pisałem, że nie wszystkie wątki do mnie adresowane na tym Forum, przychodzą w postaci standardowego powiadomienia. Dlatego ponawiam prośbę, aby takie zapytania kierować również na priv: jwd@tlen.pl . Co przyspieszy moją odpowiedź i mniej będzie nieporozumień. Jurek Panie Jurku Ta prośba jest już trzykrotnie ponawiana,więc proszę w końcu odpowiedzieć. Pisał Pan powyżej,2go wrzesnia,ze p Kozłowska spłaciła częśc lub całośc swoich zadłużen wobec schroniska.Prosimy o okazanie nam tych dowodow. Czy to sprawa sciśle tajna ? Quote
rafio Posted September 22, 2011 Posted September 22, 2011 Wiktor z Warszawy napisał(a):Przecież to stary - nowy skład Zarządu Przez wiele lat wyszkolony przez p.Prezes K. Miałeś nadzieje że się coś zmieni? Wielki z Ciebie optymista. Schronisko w Swarzędzu jest teraz całkiem dobrze prowadzone ale przez wolontariat , bo przecież stara niechlujna załoga /produkt Pani Kozłowskiej/ patrzy tylko komu i za ile sprzedać nie swoje budy. Pytam jaka jest rola TOZ-u w ochronie zwierząt bo nowy Zarząd Okręgu nie robi nic. Wstyd dla działaczek Zarządu Okręgu. Quote
Jurek2050 Posted September 22, 2011 Posted September 22, 2011 Zyga napisał(a):Panie Jurku Ta prośba jest już trzykrotnie ponawiana,więc proszę w końcu odpowiedzieć. Pisał Pan powyżej,2go wrzesnia,ze p Kozłowska spłaciła częśc lub całośc swoich zadłużen wobec schroniska.Prosimy o okazanie nam tych dowodow. Czy to sprawa sciśle tajna ? </b> [FONT=Times New Roman]Nie jestem stroną oraz nie mam upoważnień do dysponowania tymi dokumentami, aby je pokazywać. Wiadomość mam od p. Steni. Jeśli już można ewentualnie pytać strony bezpośrednie, czyli p. Stenię lub TOZ. Jurek[/FONT] Quote
Zyga Posted September 22, 2011 Posted September 22, 2011 Jurek2050 napisał(a):</b> [FONT=Times New Roman]Nie jestem stroną oraz nie mam upoważnień do dysponowania tymi dokumentami, aby je pokazywać. Wiadomość mam od p. Steni. Jeśli już można ewentualnie pytać strony bezpośrednie, czyli p. Stenię lub TOZ. Jurek[/FONT] Ponieważ wspominal Pan kilkakrotnie,że Panu wiadomo iż p Stenia spłaciła swoje zadłużenia lub ich częsć.,mieliśmy nadzieję,że opiera się to na prawdzie. Sam Pan pisał,ze nie powinno się na forum pisać nieprawdy.Czyż nie tak,panie Jurku? Quote
Kosmos Posted September 22, 2011 Posted September 22, 2011 Pan Jurek, pisze wtedy, kiedy tematy wygodne.Jak coś trzeba wytłumaczyć, to milczy. A ja ponawiam prośbę, o pana interpretację kradzieży bud. No i to zadłużenie pani Kozłowskiej, też do końca proszę wyjaśnić. W końcu uregulowała czy nie ? Jak ktoś ukradnie rower, to idzie siedzieć, jak okrada psy latami, to jeszcze tłumaczy się w gazetach, że nieprawda.Czy prawo jest wybiórcze ? Panie Jurku, wszyscy znali prawdę od lat i tylko milczeli. Dlatego, takie żałosne jest pana tłumaczenie, że to nieprawda. Jest pan jak ten żałosny biały żagiel, który został na horyzoncie. Coraz więcej osób pragnie zeznawać, aby skończyć raz na zawsze tą przykrą sprawę z okrajaniem budżetu schroniska. Nie wierzę również w to, że inni, ci co zostali, mają czyste ręce. Tylko psów szkoda i tyle. Ile umarło, bo nie było na lekarza, bo nie było na karmę czy inne potrzeby. Ale na wróżkę było ? A ten Marcin, co teraz budy sprzedaje to czyste ręce ma ? Z resztą i te nowe władze do kitu, skoro stale maja pod górę. One broniły kiedyś schroniska w Obornikach ? Śmiem wątpić, skoro dzisiaj nie potrafią obronić psów w Swarzędzu, tylko hotelik sobie szykują.Jakie to jest żałosne. A pan Marcin, to jakaś rodzina p. Czajki czy też syn kumpeli ? To dopiero ośmiornica. Gdzie w tym wszystkim jest miejsce na zwierzęta ? Quote
Wiktor z Warszawy Posted September 23, 2011 Posted September 23, 2011 rafio napisał(a):Schronisko w Swarzędzu jest teraz całkiem dobrze prowadzone ale przez wolontariat , bo przecież stara niechlujna załoga /produkt Pani Kozłowskiej/ patrzy tylko komu i za ile sprzedać nie swoje budy. Pytam jaka jest rola TOZ-u w ochronie zwierząt bo nowy Zarząd Okręgu nie robi nic. Wstyd dla działaczek Zarządu Okręgu. Masz rację. To zasługa wolontariuszy. Reszta w schronisku po staremu. Ale jak tu spodziewać się zmian jak załoga ta sama,władze te same? ]No i myślenie niestety takie same. Quote
Wiktor z Warszawy Posted September 23, 2011 Posted September 23, 2011 Zyga napisał(a):Ponieważ wspominal Pan kilkakrotnie,że Panu wiadomo iż p Stenia spłaciła swoje zadłużenia lub ich częsć.,mieliśmy nadzieję,że opiera się to na prawdzie. Sam Pan pisał,ze nie powinno się na forum pisać nieprawdy.Czyż nie tak,panie Jurku? Przyłączam się do tej prośby.Czekamy na odpowiedz. Quote
Jurek2050 Posted September 23, 2011 Posted September 23, 2011 Zyga napisał(a):Ponieważ wspominal Pan kilkakrotnie,że Panu wiadomo iż p Stenia spłaciła swoje zadłużenia lub ich częsć.,mieliśmy nadzieję,że opiera się to na prawdzie. Sam Pan pisał,ze nie powinno się na forum pisać nieprawdy.Czyż nie tak,panie Jurku? Pełna zgoda. Podaję, jeszcze raz, jeśli wcześniej z mojej korespondencji to nie wynika, że w tym aspekcie źródłem na które się powoływałem, są kilkakrotne stwierdzenia p. Steni. Jednak wystarczy skierować zapytania do biura Zarządu Okręgu w Poznaniu lub ZG TOZ o podanie jak się sprawa ma. Ze względu na stawiane publicznie zarzuty p. Steni w tej materii. Myślę, że odpowiedzą. PS. Swoją drogą do dzisiaj nie otrzymałem, żadnego pisma z Głównej Inspekcji Weterynaryjnej. Nawet gdzieś mają zapytania z Kancelarii Rady Ministrów w tej sprawie. :( Jurek Quote
gigel Posted September 23, 2011 Posted September 23, 2011 Jurek2050 napisał(a): Pełna zgoda. Podaję, jeszcze raz, jeśli wcześniej z mojej korespondencji to nie wynika, że w tym aspekcie źródłem na które się powoływałem, są kilkakrotne stwierdzenia p. Steni. Jednak wystarczy skierować zapytania do biura Zarządu Okręgu w Poznaniu lub ZG TOZ o podanie jak się sprawa ma. Ze względu na stawiane publicznie zarzuty p. Steni w tej materii. Myślę, że odpowiedzą. PS. Swoją drogą do dzisiaj nie otrzymałem, żadnego pisma z Głównej Inspekcji Weterynaryjnej. Nawet gdzieś mają zapytania z Kancelarii Rady Ministrów w tej sprawie. :( Jurek Sam Pan twierdzi ,cytuje -że w tym aspekcie źródłem na które się powoływałem, są kilkakrotne stwierdzenia p. Steni. I tego nie podważam.Dziwi mnie tylko że jak inni blogerzy piszą co usłyszeli o Panu to Pan straszy ich sądem. Czy tak nie było? Quote
Jurek2050 Posted September 23, 2011 Posted September 23, 2011 gigel napisał(a):Sam Pan twierdzi ,cytuje -że w tym aspekcie źródłem na które się powoływałem, są kilkakrotne stwierdzenia p. Steni. I tego nie podważam.Dziwi mnie tylko że jak inni blogerzy piszą co usłyszeli o Panu to Pan straszy ich sądem. Czy tak nie było? Czy ci Blogerzy napisali też po czym ja takie ostrzeżenia postawiłem? Łatwo wychwytywać jedno nie widząc całości. Jeśli ktoś by postawił bezpodstawny zarzut, że GIGEL dla przykładu ukradł pieniądze, to co by Pan to nie broniłby się ostrzeżeniem o możliwości skierowania tego typu oskarżeń do prokuratury lub sądu, o naruszenie dobrego imienia? Jest ono CHRONIONE prawem. Również dotyczy organizacji, jeśli bez procesu ją się oskarża. Są granice dyskusji publicznej i po prostu to starałem się przekazać. Materia naruszanego dobra chronionego jest szeroka. Domniemam, że stawiający zarzut myśli, że w jakiejś mierze się asekurował. To, wcale nie oznacza, że oskarżana osoba nie skieruje powództwa i nie wygra. Dlatego z góry osądzanie z podaniem nawet tylko synonimów, wskazujących jednak o jaką osobę chodzi jednoznacznie (też organizację) jest niebezpieczne dla "oskarżyciela". Trzeba być bardzo ostrożnym w ferowaniu "imiennego" osądu. Oczywiście jak będzie wyrok lub jawna informacja organów zezwalająca na używanie tych danych, to nie widzę przeszkód. Nie należę, do osób co chwilę biegną do organów ze skargami. (Są takie, że muszę, chociażby tu na forum skierowanie skargi do jednostki nadrzędnej na brak udzielenia w ogóle odpowiedzi na zapytania skierowane do organu kontrolnego.) Należę do osób stosujących bardziej perswazję niż kierowanie zaraz wniosków o ukaranie (tak wielokrotnie postępowałem, gdy byłem inspektorem TOZ). Pisać będę, że widzę możliwość naruszenia prawa przez osobę stawiającą dany zarzut i tę osobę ostrzegać o konsekwencjach. Daję sposobność do zastanowienia się, czy aby czasem nie przegiął prawa w swojej polemice. Mam nadzieję, że w miarę wyjaśniłem dlaczego posługuję się ostrzeżeniami kierowania spraw do organów. W nieprzejednanych recydywach wiadomo, że nawet trzeba. Z pozdrowieniem, Jurek Quote
Recommended Posts