Zyga Posted September 14, 2011 Posted September 14, 2011 [quote name='Wiktor z Warszawy']Dzwoniłem do Swarzędza.Odzywa się jedynie automatyczna sekretarka. Niestety z nią nie można rozmawiać . Szkoda,że chociaż czasem nie dopuszczą psa do telefonu!!!Pewnie łatwiej by szło sie porozumiec i dowiedzieć się o co chodzi. Quote
marcinn Posted September 14, 2011 Posted September 14, 2011 http://www.facebook.com/pages/%C5%BB%C4%85damy-pomocy-ZG-TOZ-dla-schroniska-w-Celestynowie/147426975351067 Quote
Jaro Posted September 14, 2011 Posted September 14, 2011 Teraz zaczyna się najlepszy czas na adopcje: wakacje minęły, daleko świeta. Można by ten czas wykorzystać. Ciągle mnie niepokoi ten napis na murach schroniska w swarzędzu: zlikwidowane. Nie zauważyłem by robili jakieś akcje adopcyjne a psy za murami słychać. Mam nadzieję że TOZ nie ma jakiś złych zamiarow w stosunku do tych biedaków co się ostały. Raczej by się w tym wypadku TOZ jeszcze bardziej skompromitował. Była Prezes taką sławę po sobie zostawiła a co będzie dalej robił Nowy Zarząd LIKWIDOWAŁ psy? Wywoził do innych schronisk? Po cichu usypiał? Po co wywozić jeżeli każde schronisko jest przepełnione? Chyba po to by te psy po prostu zniknęły!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Jeżli do tego dojdzie to niezła burza będzie. Mam nadzieję że TOZ zdaje sobie z tego sprawę Teraz raczej musi dbać o opinię i działać w imie zwierząt. Takie działanie nie zachwycą ludzi którzy dają 1% swego podatku. Dadzą go tym Fundacją które RATUJA ZWIERZETA A NIE POZBYWAJA SIE ICH Quote
puma10 Posted September 14, 2011 Posted September 14, 2011 Jaro napisał(a):Teraz zaczyna się najlepszy czas na adopcje: wakacje minęły, daleko świeta. Można by ten czas wykorzystać. Ciągle mnie niepokoi ten napis na murach schroniska w swarzędzu: zlikwidowane. Nie zauważyłem by robili jakieś akcje adopcyjne a psy za murami słychać. Mam nadzieję że TOZ nie ma jakiś złych zamiarow w stosunku do tych biedaków co się ostały. Raczej by się w tym wypadku TOZ jeszcze bardziej skompromitował. Była Prezes taką sławę po sobie zostawiła a co będzie dalej robił Nowy Zarząd LIKWIDOWAŁ psy? Wywoził do innych schronisk? Po cichu usypiał? Po co wywozić jeżeli każde schronisko jest przepełnione? Chyba po to by te psy po prostu zniknęły!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Jeżli do tego dojdzie to niezła burza będzie. Mam nadzieję że TOZ zdaje sobie z tego sprawę Teraz raczej musi dbać o opinię i działać w imie zwierząt. Takie działanie nie zachwycą ludzi którzy dają 1% swego podatku. Dadzą go tym Fundacją które RATUJA ZWIERZETA A NIE POZBYWAJA SIE ICH Na pewno wywożeniem psow zarząd by się skompromitował.Tym bardziej,że nie ma gdzie.Jak wszyscy wiemy doskonale kazde schronisko jest przepelnione i nadajace sie do zamkniecia.Psy sa teraz zadbane i w dodatku objete programem nauczania. Dojść do tego pewnie nie było łatwo,zniszczyć-tak. Quote
Wiktor z Warszawy Posted September 15, 2011 Posted September 15, 2011 Jaro napisał(a):Puma - a co to za program nauczania? No własnie czego tam uczą? Quote
Wiktor z Warszawy Posted September 15, 2011 Posted September 15, 2011 [quote name='Zyga']Szkoda,że chociaż czasem nie dopuszczą psa do telefonu!!!Pewnie łatwiej by szło sie porozumiec i dowiedzieć się o co chodzi. Znowu dzwoniłem i nic!!!!! Masz rację pewnie z psem szybciej bym się porozumiał. Quote
puma10 Posted September 15, 2011 Posted September 15, 2011 [quote name='Wiktor z Warszawy']Znowu dzwoniłem i nic!!!!! Masz rację pewnie z psem szybciej bym się porozumiał. A podobno wladzom miało zależeć na adopcjach,to co mozna zrobić bez dzialajacego telefonu.Jak widać ten problem jest nie do pokonania.Za czasow p Steni też nigdy nie dzialał.Czyli tak musi być zawsze.Ale jak mogł ktos znależc np swojego zaginionego psa jesli nie można sie dodzwonić. Ale nie traćmy nadziei bo podobno naukowcy pracują nad przetłumaczeniem psiego jezyka,wiec wstawimy psa i sprawa bedzie zalatwiona. Quote
Wiktor z Warszawy Posted September 15, 2011 Posted September 15, 2011 P.Marcin w schronisku w Swarzędzu sprzedaje ofiarowane przez sponsorów budy dla psów. Cena -co łaska. Czy to jest zgodne z prawem? Kto podjął taką uchwałę w TOZ Poznań? Czy nie lepszym rozwiązaniem byłoby przekazanie bud do innych schronisk? (wiemy w jakim stanie są nasze schroniska i jakie są potrzeby). Czy wydawanie bo trudno to nazwać sprzedażą czegoś co inni ludzie ofiarowali z potrzeby serca jest fer? Czy ktoś z ofiarodawców wyraził na to zgodę?Czy ofiarodawcy są powiadomieni? Quote
Jurek2050 Posted September 15, 2011 Posted September 15, 2011 Artykuł z "Głosu Wielkopolskiego" Paulina Dobersztyn, Monika Kaczyńska 2011-09-15 10:44:42, aktualizacja: 2011-09-15 10:52:42 35 psów to problem bankrutującego stolarza z Krzykosów w gminie Kłodawa. Mężczyzna przez lata przygarniał wszystkie, które trafiały pod jego bramę. Podobnych problemów jest więcej. By je rozwiązywać, konieczna jest zmiana przepisów. - Pieski zaczęły do mnie trafiać od 2003 roku. Działka znajduje się tuż przy drodze przelotowej między Łodzią a Pojezierzem Kujawsko-Pomorskim i ludzie sami zaczęli podrzucać mi zwierzaki - wyznaje pan Zbyszek. - Zacząłem bankrutować i teraz muszę szybko znaleźć im domy adopcyjne. Do końca roku posesja, na której mieści się zakład stolarski zostanie zlicytowana. Co dalej z psami? Gdy stało się jasne, że nieruchomość pójdzie pod młotek, pan Zbyszek zwrócił się do gminy z pytaniem czy może wziąć od niego zwierzęta. Urzędnicy odprawili go z kwitkiem. Zresztą w całym powiecie kolskim nie ma schroniska dla zwierząt. Na razie pomagają wolontariusze. - Nakarmienie psów zajmuje kilka godzin. Dzięki organizacjom pozarządowym dostałem 300 kg dodatkowej żywności, a psy po kolei są sterylizowane i odrobaczane - wyjaśnia właściciel czworonogów. - Wiele z nich boi się ludzi, bo znają tylko mnie, dlatego poddawane są socjalizacji. Na pewno chętniej bierze się szczeniaki, a te powyżej trzech lat mają słabe szanse na nowy dom. Nie pozwolę na ich uśpienie - mówi ze łzami w oczach pan Zbyszek. I z pomocą organizacji społecznych szuka domów dla swoich podopiecznych. - To systemowy problem - podkreśla Jerzy Duszyński z Koalicji dla Zwierząt, która doprowadziła do wniesienia do Sejmu obywatelskiego projektu nowelizacji ustawy o ochronie zwierząt. Jej pierwsze czytanie odbędzie się jutro. - W obecnym stanie prawnym od gmin nie można wyegzekwować obowiązku udzielenia pomocy bezdomnym zwierzętom i zapobiegania ich bezdomności - mówi Grzegorz Bielawski z trzcianeckiego Pogotowia dla Zwierząt. - Gminy podpisują umowy ze schroniskami bądź nie. Dochodzi do takich sytuacji, że podrzucają sobie nawzajem zwierzęta. Obywatelski projekt ustawy przewiduje między innymi utworzenie wojewódzkich schronisk dla zwierząt, a także stanowiska inspektora ds. zwierząt, który działałby przy wojewodzie. http://www.gloswielkopolski.pl/stronaglowna/450792,o-bezpanski******-gminy-nie-musza-dbac,id,t.html [FONT=Calibri]Ps. może nie członek, ale sympatyk Koalicji. Dziennikarze zawsze coś muszą dodać od siebie. Powiedziałem trochę więcej o projekcie, ale to już, chyba zwyczaj, że tylko jedno moje zdanie cytują. :) [/FONT]Czytaj także: Oborniki: Kolejna akcja na rzecz psów, tym razem ze schroniska "Azorek" Swarzędz: Policjanci dokonali makabrycznego odkrycia Quote
Jaro Posted September 15, 2011 Posted September 15, 2011 Panie Jurku to jest wątek schroniska w Swarzedzu i proszę nie odbiegać od tematu Quote
Jurek2050 Posted September 15, 2011 Posted September 15, 2011 [quote name='puma10'] Niestety ta poznanska instytucja dzialala na zasadzie firmy zjawy.I to wszyscy wiemy.Oczywiscie prawdopodobnie znowu bedziemy straszeni pozwaniem przez pana J itd i argumentowaniem ze bywaly jakies imprezy itd.Tylko co mialy one na celu tego nie wie nikt.W kazdym razie jedno zostalo wykonane na terenie Poznania i okolic. A to całkowity brak kontroli urodzin szczeniat i kociat oraz przeladowanie wszystkich schronisk. Wernisaże, choć bezpośrednio nie pomagają zwierzętom, niosą za sobą bardzo ważne znaczenie edukacyjno-propagandowe. Proponuję lekturę czasopism "Zostań Moim Przyjacielem" wydawaną swojego czasu przez poznański TOZ. Wystarczy też przeczytać dzisiejszy (15.09.2011) stenogram sejmowy przy obywatelskim projekcie ustawy http://orka2.sejm.gov.pl/StenoInter6.nsf/main?OpenForm , gdzie znaczna część dot. właśnie znaczenia edukacji. Jak można też wyczytać OBYWATELSKI projekt nie został odrzucony i przyjęty do prac w przyszłej kadencji. Senackie poprawki poselskiego projektu będą jeszcze na bieżącym posiedzeniu głosowane http://www.sejm.gov.pl/prace/2011r/pos100p.htm . Co do "straszenia". Jeśli, ktoś publicznie (tutejsze Forum na Dogomanii spełnia to zadanie) kłamie pko drugiej osobie jest, to przestępstwo. Dotyczy, to też publicznie zadawanych, obraźliwych pytań. Każdy ma prawo do obrony. I, z tego prawa po prostu korzystam. Domniemam, że uczestnikami forum są osoby bardzo młode, które dopiero wchodzą w życie i nie rozumieją, że nie wszystko można pisać. Jednak bywa, że innego sposobu, niż ostrzeżenia jak wyżej, nie ma. Mam wrażenie, że dla osób z kręgu TOZ w Poznaniu, to Forum jest zbyt mało poważne, aby udzielać się na nim. :( Pozdrawiam, Jurek Quote
gigel Posted September 15, 2011 Posted September 15, 2011 Mam wrażenie, że dla osób z kręgu TOZ w Poznaniu, to Forum jest zbyt mało poważne, aby udzielać się na nim. :( Pozdrawiam, Jurek[/QUOTE] A ja myślę że oni dokładnie czytają to forum.Piszą też.A do śmiechu tu faktycznie jest niewiele.Raczej czarna rozpacz. Quote
Jurek2050 Posted September 15, 2011 Posted September 15, 2011 Jaro napisał(a):Panie Jurku to jest wątek schroniska w Swarzedzu i proszę nie odbiegać od tematu A, pytania na tym forum dot. TOZ, Okręgu w Poznaniu, też nie dotyczą tematu? Gmina Kłodawa, chyba należy do jurysdykcji tego Okręgu? Quote
Jurek2050 Posted September 15, 2011 Posted September 15, 2011 [quote name='gigel'] A ja myślę że oni dokładnie czytają to forum.Piszą też.A do śmiechu tu faktycznie jest niewiele.Raczej czarna rozpacz. Jeśli na nic nie będą reagować, po prostu należy ich zignorować i apelować do innych organizacji. Ich wykaz jest na http://bazy.ngo.pl/ . Tak jest w demokracji. Nie wymusi się pracy na ignorantach. Quote
Jaro Posted September 15, 2011 Posted September 15, 2011 Zgadza się na ignorantach się nie wymusi pracy, ale też nie można dopuścić do tego by ci ignoranci zaniedbywali psy, które sa pod ich opieką i nie robili nic by znalazły domy a tylko myślą jak się pozbyć tych psów. Na byłym schronisku jest szyld - zlikwidowane, więc co z psami?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Mam nadzieję że pomysły są godne CZŁONKÓW TOWARZYSTWA OPIEKI NAD ZWIERZETAMI, no jeżeli to jeszcze coś znaczy. Quote
Jurek2050 Posted September 15, 2011 Posted September 15, 2011 Jaro napisał(a):Zgadza się na ignorantach się nie wymusi pracy, ale też nie można dopuścić do tego by ci ignoranci zaniedbywali psy, które sa pod ich opieką i nie robili nic by znalazły domy a tylko myślą jak się pozbyć tych psów. Na byłym schronisku jest szyld - zlikwidowane, więc co z psami?!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Mam nadzieję że pomysły są godne CZŁONKÓW TOWARZYSTWA OPIEKI NAD ZWIERZETAMI, no jeżeli to jeszcze coś znaczy. Oczywiście, że podopiecznych muszą prawidłowo traktować. Myślałem o innych sprawach, takie jak załatwianie interwencji itp. Quote
Jaro Posted September 15, 2011 Posted September 15, 2011 http://www.dogomania.pl/threads/214670-Żądamy-od-ZG-TOZ-pomocy-dla-CELESTYNOWA!!!!!! Zapraszam również i na ten wątek ludzi zainteresowanych tym jak działa TOZ. To jest wręcz oburzające LUDZIE MUSZA WIEDZIEC jakiej organizacji przekazują 1% a już nie wspomnę o takich darczyńcach co przepisują nieruchomosci czy ruchomości. Quote
Wiktor z Warszawy Posted September 15, 2011 Posted September 15, 2011 [quote name='Jurek2050']Wernisaże, choć bezpośrednio nie pomagają zwierzętom, niosą za sobą bardzo ważne znaczenie edukacyjno-propagandowe. Proponuję lekturę czasopism "Zostań Moim Przyjacielem" wydawaną swojego czasu przez poznański TOZ. Wystarczy też przeczytać dzisiejszy (15.09.2011) stenogram sejmowy przy obywatelskim projekcie ustawy http://orka2.sejm.gov.pl/StenoInter6.nsf/main?OpenForm , gdzie znaczna część dot. właśnie znaczenia edukacji. Jak można też wyczytać OBYWATELSKI projekt nie został odrzucony i przyjęty do prac w przyszłej kadencji. Senackie poprawki poselskiego projektu będą jeszcze na bieżącym posiedzeniu głosowane http://www.sejm.gov.pl/prace/2011r/pos100p.htm . Co do "straszenia". Jeśli, ktoś publicznie (tutejsze Forum na Dogomanii spełnia to zadanie) kłamie pko drugiej osobie jest, to przestępstwo. Dotyczy, to też publicznie zadawanych, obraźliwych pytań. Każdy ma prawo do obrony. I, z tego prawa po prostu korzystam. Domniemam, że uczestnikami forum są osoby bardzo młode, które dopiero wchodzą w życie i nie rozumieją, że nie wszystko można pisać. Jednak bywa, że innego sposobu, niż ostrzeżenia jak wyżej, nie ma. Mam wrażenie, że dla osób z kręgu TOZ w Poznaniu, to Forum jest zbyt mało poważne, aby udzielać się na nim. :( Pozdrawiam, Jurek Panie Jurku te czasopisma to już historia.TOZ Poznań od wielu lat nic nie wydaje. A co do wernisaży to brałem udział w jednym i wiem dokładnie jak to wyglądało.Nie ma się czym chwalić. Quote
Wiktor z Warszawy Posted September 15, 2011 Posted September 15, 2011 [quote name='Wiktor z Warszawy']P.Marcin w schronisku w Swarzędzu sprzedaje ofiarowane przez sponsorów budy dla psów. Cena -co łaska. Czy to jest zgodne z prawem? Kto podjął taką uchwałę w TOZ Poznań? Czy nie lepszym rozwiązaniem byłoby przekazanie bud do innych schronisk? (wiemy w jakim stanie są nasze schroniska i jakie są potrzeby). Czy wydawanie bo trudno to nazwać sprzedażą czegoś co inni ludzie ofiarowali z potrzeby serca jest fer? Czy ktoś z ofiarodawców wyraził na to zgodę?Czy ofiarodawcy są powiadomieni? Smutne to wszystko. Quote
Zyga Posted September 15, 2011 Posted September 15, 2011 [quote name='Jurek2050']Proszę mimo wszystko mi nie odbierać prawa do oceny, bo jak się zorientowałem, wypowiadają się różne osoby, nawet te które wiarygodnie twierdzą, że nigdy w swarzędzkim schronisku ani p. Alina Kasprowicz, ani ja nie byliśmy. Alkohol a alkohol. Na wernisażach jest uznane, że częstuje się lampką szampana lub wina. Telefony owszem to był poważny błąd przy czym nikomu nie życzę tego okresu, w jakim Ona wówczas przeżyła. Z tego co mnie wiadomo jeśli nie całość, to znaczną część już z tych rachunków spłaciła. Z prezesami TOZ w Poznaniu współpracowałem od 1972 roku. I, p. Stenia dla mnie należy do jednych z lepszych (tak było w Poznaniu). Jeszcze raz zwracam uwagę, że TOZ, to nie tylko schronisko. Obecnego tematu odnośnie swarzędzkiego schroniska by nie było, gdyż zamiast niego było by gminne (nie nadzorowane przez TOZ) lub podobne międzygminne. Nadto też w ogóle TOZ by nie było, gdyby nie p. Stenia. Przypominam, że znaczna część członków (na skutek obaw o administracyjne zlikwidowanie TOZ w całej Polsce - bezpodstawne przedłużenie o 2 lata kadencji) utworzyła całkiem nowe stowarzyszenie Wielkopolskie. Ono niestety nie spełniło oczekiwań. Czy należy p. Steni dokonania zdyskredytować w całości? Znane były jej cechy negatywne, gdyż ich nie ukrywała. W wielu aspektach współpracowała i dało się z nią współpracować. Z wieloma osobami i to przez lata. Wniosła wiele inwencji ze znacznym, własnym wkładem finansowym. W innych aspektach nie dało się. Popełniła wiele błędów i obecnie ponosi z tego powodu konsekwencje. Tak bywa w polityce. Jednak wielu ludziom i zwierzętom pomogła. Czekam (bez złośliwości) na dokonania nowej ekipy i porównamy. Tyle. Pozdrawiam, Jurek Chętnie byśmy zobaczyli te spłacone rachunki,jak Pan twierdzi zapłacone. Z góry dziekujemy i czekamy z niecierpliwoscią!! Quote
Jurek2050 Posted September 15, 2011 Posted September 15, 2011 [quote name='Jaro']http://www.dogomania.pl/threads/214670-Żądamy-od-ZG-TOZ-pomocy-dla-CELESTYNOWA!!!!!! Zapraszam również i na ten wątek ludzi zainteresowanych tym jak działa TOZ. To jest wręcz oburzające LUDZIE MUSZA WIEDZIEC jakiej organizacji przekazują 1% a już nie wspomnę o takich darczyńcach co przepisują nieruchomosci czy ruchomości. Podany wątek jest poświęcony li tylko udzieleniu pomocy schroniskowi. Wolałbym, aby publiczna krytyka czy to danej osoby, czy organizacji opierała się na dowodach. Z medialnymi i innymi zasłyszanymi byłbym bardzo ostrożny. Wielokrotnie osobiście, uczestnicząc w nagraniach, przekonałem się jak bardzo różnie przedstawia się dane zagadnienie. Podobnie np. parę dni temu było o jednym schronie w Polsacie pozytywnie, a w TVN pół roku wcześniej bardzo negatywnie. Zależy to od punktu widzenia przedstawiającego, a sposoby na zakłamanie (nawet niechcący) jest wiele. Nie piszę, że nie należy mieć swojego krytycznego zdania i jego nie przedstawiać, jednak jeśli się imiennie kogoś oskarża to należy to robić w granicach prawa. Być bardzo ostrożnym. Wiele osób swoje osądy przedstawia anonimowo, co może powodować brak zahamowania. Przydatne mogą być zasady Netyki oraz per analogiam prawo prasowe. Jurek Quote
Zyga Posted September 15, 2011 Posted September 15, 2011 [quote name='Jurek2050']Podany wątek jest poświęcony li tylko udzieleniu pomocy schroniskowi. Wolałbym, aby publiczna krytyka czy to danej osoby, czy organizacji opierała się na dowodach. Z medialnymi i innymi zasłyszanymi byłbym bardzo ostrożny. Wielokrotnie osobiście, uczestnicząc w nagraniach, przekonałem się jak bardzo różnie przedstawia się dane zagadnienie. Podobnie np. parę dni temu było o jednym schronie w Polsacie pozytywnie, a w TVN pół roku wcześniej bardzo negatywnie. Zależy to od punktu widzenia przedstawiającego, a sposoby na zakłamanie (nawet niechcący) jest wiele. Nie piszę, że nie należy mieć swojego krytycznego zdania i jego nie przedstawiać, jednak jeśli się imiennie kogoś oskarża to należy to robić w granicach prawa. Być bardzo ostrożnym. Wiele osób swoje osądy przedstawia anonimowo, co może powodować brak zahamowania. Przydatne mogą być zasady Netyki oraz per analogiam prawo prasowe. Jurek I dlatego tym bardziej prosilibysmy o przedstawienie tych dowodow wplaty ,o których Pan wspominał.Czekamy z uporem maniaka Quote
Jurek2050 Posted September 16, 2011 Posted September 16, 2011 [quote name='Zyga']I dlatego tym bardziej prosilibysmy o przedstawienie tych dowodow wplaty ,o których Pan wspominał.Czekamy z uporem maniaka O, jakie dowody wpłaty chodzi? Nie pamiętam tej prośby. Inna sprawa, co mnie upoważniałoby, do pokazania publicznego bez zgody właściciela, nie swoich dokumentów? Chyba powstało jakieś oczekiwanie, którego nie mogę spełnić. Ewentualnie od właściciela tychże dokumentów można oczekiwać reakcji i do niego adresować o powyższe. PS. Kilka razy pisałem, że nie wszystkie wątki do mnie adresowane na tym Forum, przychodzą w postaci standardowego powiadomienia. Dlatego ponawiam prośbę, aby takie zapytania kierować również na priv: jwd@tlen.pl . Co przyspieszy moją odpowiedź i mniej będzie nieporozumień. Jurek Quote
gigel Posted September 16, 2011 Posted September 16, 2011 [quote name='Wiktor z Warszawy']P.Marcin w schronisku w Swarzędzu sprzedaje ofiarowane przez sponsorów budy dla psów. Cena -co łaska. Czy to jest zgodne z prawem? Kto podjął taką uchwałę w TOZ Poznań? Czy nie lepszym rozwiązaniem byłoby przekazanie bud do innych schronisk? (wiemy w jakim stanie są nasze schroniska i jakie są potrzeby). Czy wydawanie bo trudno to nazwać sprzedażą czegoś co inni ludzie ofiarowali z potrzeby serca jest fer? Czy ktoś z ofiarodawców wyraził na to zgodę?Czy ofiarodawcy są powiadomieni? Po tych ruchach z budami nie widzę przysłowiowej poznańskiej gospodarności w schronisku Swarzędzkim.Rozumiem że są niepotrzebne.Należy dać je do innych schronisk TOZ .Po wcześniejszych uzgodnieniach z ich fundatorami. Quote
Recommended Posts