Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Radio Merkury: Schronisko dla zwierząt w Koninie nie zostanie zamknięte, nie będzie też musiało zapłacić gigantycznej grzywny - zdecydował po ostatniej kontroli Powiatowy Lekarz Weterynarii. Taka groźba wisiała nad placówką i samorządem, bo jeszcze w lutym przytulisko nie spełniało żadnych norm. Przebywało w nim ponad 240 zwierząt, większość biegała luzem, brakowało boksów. Lekarz nakazał Towarzystwu Opieki nad Zwierzętami, które w imieniu samorządu zajmuje się przytuliskiem, m.in ograniczenie liczby czworonogów do 110. Teraz w schronisku jest około 140 kotów i psów. - To ciągle za dużo, ale od lutego w placówce warunki bardzo się poprawiły - mówi dr Ireneusz Szefliński. Jak zapewniają władze Konina, budowa nowego schroniska w kosztach której partycypowałyby także ościenne gminy, ruszy w przyszłym roku. Za dwa lata placówka spełniająca wszystkie standardy powinna już przyjmować bezdomne czworonogi. http://www.radiomerkury.pl/informacje/pozostale/schronisko-nie-zaplaci-kary.html

Posted

[quote name='xxxx52']Oby nie wyslano ich do P.Harlacza

Dlatego uważam, że organizacje mają rację postulując w obecnym projekcie obywatelskim http://www.koalicja.org.pl/ o niezależne od Inspekcji możliwości kontroli. Owszem one będą musiały przyjąć pewne zobowiązania, takie projekty przedstawiono w Ministerstwie Rolnictwa.
Vide m.in. :
http://www.polityka.pl/spoleczenstwo/artykuly/1513510,2,debata-co-lepsze-dla-psa---eutanazja-czy-schronisko.read#ixzz1UeK8pvIU

http://www.nik.gov.pl/kontrole/wyniki-kontroli-nik/kontrole,632.html

Posted

[quote name='xxxx52']Oby nie wyslano ich do P.Harlacza[/QUOTE]

A w ogole czy to było zgodne z prawem wysylanie tych psów z Wrzesni do Harłacza?Ogólnie jest wiadome ze psy we Wrzesni nie są ani wszystkie sterylizowane,ani tez zdrowe,gdyz opieka

weterynaryjna jest tam zblizona do zera.I to o zgrozo,pod okiem profesorów z Technikum Weterynaryjnego.I co mozemy potem oczekiwać po nowym narybku weterynaryjnym,

jak przykład zwierzchników maja fatalny.Krąża wieści,ze tylko sluża im do sekcji zwłok na anatomii.Czy mozna się wiecej o tym dowiedzieć?Kto cos wie?

Posted

[quote name='puma10']A w ogole czy to było zgodne z prawem wysylanie tych psów z Wrzesni do Harłacza?Ogólnie jest wiadome ze psy we Wrzesni nie są ani wszystkie sterylizowane,ani tez zdrowe,gdyz opieka

weterynaryjna jest tam zblizona do zera.I to o zgrozo,pod okiem profesorów z Technikum Weterynaryjnego.I co mozemy potem oczekiwać po nowym narybku weterynaryjnym,

jak przykład zwierzchników maja fatalny.Krąża wieści,ze tylko sluża im do sekcji zwłok na anatomii.Czy mozna się wiecej o tym dowiedzieć?Kto cos wie?[/QUOTE]
Czytam i mi się zaczyna to w głowie nie mieścić. We Wrześni młodzież uczy sie na uśmiercanych w tym celu psach, a w Swarzędzu zaś wozi się psy na pokazy, goli brzuchy, i pod narkozą robi USG a potem na mróz siarczysty, i to wszystko w celach leczniczych. Czy to nie jest czasami karalne?

Posted

[quote name='Jaro']Czytam i mi się zaczyna to w głowie nie mieścić. We Wrześni młodzież uczy sie na uśmiercanych w tym celu psach, a w Swarzędzu zaś wozi się psy na pokazy, goli brzuchy, i pod narkozą robi USG a potem na mróz siarczysty, i to wszystko w celach leczniczych. Czy to nie jest czasami karalne?[/QUOTE]
To mnie sie w glowie nie miesci.I to czynia ludzie noszacy miano milosnikow zwierzat?To sa ludzie ,od ktorych zwierzeta maja pomoc otrzymac i to beziteresowna?

Posted

[quote name='xxxx52']To mnie sie w glowie nie miesci.I to czynia ludzie noszacy miano milosnikow zwierzat?To sa ludzie ,od ktorych zwierzeta maja pomoc otrzymac i to beziteresowna?

To co dzieje się teraz z psami w Polsce przypomina holokaust w czasie drugiej wojny swiatowej.Czy ten horror się wreszcie skończy?Czy wreszcie ci co mordują psy

zostaną właściwie karani,a nie symbolicznie?Ci,czyli konkretnie mówiąc i złe schroniska i bezmyślni hodowcy ,i nie szanujące zwierząt władze i każdy kto powoduje ich

cierpienie i niepotrzebną smierć.

Posted

A czy wysyłanie psów do Harłacza jest zgodne z prawem? To pewnie nie jest jedyny przypadek - pozbywania się w ten sposób psów. A i zaraz na to wpadną inne instytucje pod nadzorem których są schroniska. A gdzie sterylizacja, kary za porzucanie i pożądna rejestracja przez chipowanie zwierząt. Najłatwiej wymordować, zagłodzić czy zamęczyć - a pieniążki przechodzą z rączki do rączki. Takie rzeczy nie powinny mieć miejsca w dzisiejszych, cywilizowanych czasah, kiedy w końcu zostanie zrobiony w tej sprawie porządek a ludzie którzy robią takie rzeczy odsunięci i ukarani.

Posted

A wogole co to jest za boss ten P.harlacz ,ze jest nietykalny ?jak to mozliwie,ze nie ma nikogo co ukrocilby ta tragedie zwierzat w tym schronisku.Sa rowni i rowniejsi?

Posted

Ratujmy zwierzęta! Wysyłajcie listy do marszałka sejmu
2011-08-13 12:00:00 (ost. akt: 2011-08-12 15:16:25)

W Sejmie trwają prace na poselskim projektem nowelizacji o ochronie zwierząt. Nowa ustawa mogłaby zacząć obowiązywać od 2012 roku, jednak jest zagrożona. Dlaczego? Projektem na najbliższym posiedzenie sejmu (18-19.08) nie zajmą się posłowie.

Autor: Wojciech Benedyktowicz
W Sejmie trwają prace na poselskim projektem nowelizacji o ochronie zwierząt (Zobacz projekt!). Nowa ustawa mogłaby zacząć obowiązywać od 2012 roku, jednak jest zagrożona. Dlaczego? Projektem na najbliższym posiedzenie sejmu (18-19.08) nie zajmą się posłowie.

Wielka jest siła opinii publicznej, dlatego też piszmy maile do marszałka sejmu, gdyż to od jego woli zależy, czy ustawa, która rodziła się w takich bólach i sporach, będzie wprowadzona pod obrady Sejmu, czy przepadnie wraz z końcem kadencji.

Przypomnijmy. Wydawało się, że przygotowana przez posłów nowelizacja ustawy o zwierzętach przepadła. Dzięki determinacji kilku posłów sytuacja zmieniła się radykalnie i wygląda na to, że nowelizacja ma szansę. W środę 27 lipca wieczorem zebrała się podkomisja zajmująca się ustawą, ponownie ją rozpatrzyła i przyjęła projekt nowelizacji prawie bez zmian na wspólnym posiedzeniu trzech komisji sejmowych.

Zmiany:

- zakaz przycinania psom uszu i ogonów oraz innych tego typu zabiegów na zwierzętach;
- zakaz używania do pracy lub w celach sportowych zwierząt zbyt starych lub zbyt młodych;
- zakaz zoofili;
- zakaz narażania zwierząt gospodarskich i domowych na warunki atmosferyczne groźne dla ich zdrowia i życia
- zakaz transportu i przetrzymywania żywych ryb przeznaczonych na sprzedaż bez wody;

- zniesienie przepisu, że myśliwym wolno zabijać psy i koty, jest to dopuszczalne tylko przy bezpośrednim zagrożeniu życia zwierzęcia lub człowieka; myśliwi mają wałęsające się psy wyłapywać i odwozić do właściciela (na jego koszt) lub schroniska!
- zakaz stałego trzymania psów na uwięzie ponad 12 godzin i na łańcuchu krótszym niż 3 metry, naruszenie tego jest wykroczeniem karanym mandatem
- wprowadzenie obowiązku informowania policji, straży gminnej lub schroniska o napotkaniu porzuconego psa lub kota;
- wprowadzenie obowiązku puszczania psów poza własnym terenem tylko z oznakowaniem umożliwiającym identyfikację właściciela;
- zakaz sprzedaży zwierząt domowych na targowiskach, giełdach itp. a psów i kotów poza miejscami hodowli;
- likwidacja pseudohodowli: zakaz hodowli psów i kotów prócz hodowli zarejestrowanych w stowarzyszeniach hodowców psów i kotów rasowych;
- obowiązek sporządzania przez gminy corocznych planów opieki nad zwierzętami bezdomnymi i zapobiegania bezdomności, w planie powinny być uwzględnione m.in. sterylizacja, opieka nad wolnożyjącymi kotami, umowy ze schroniskami, a nawet czipowanie zwierząt;
- zakaz odławiania zwierząt bezdomnych jeśli nie ma dla nich miejsc w schronisku;
- zwiększenie kar więzienia do 3 lat za znęcanie się lub zabicie zwierzęcia;
- zniesienie ograniczeń grzywny za znęcanie się nad zwierzętami;
- podniesienie wysokości nawiązki od sprawców przestępstw przeciw zwierzętom na rzecz organizacji pro-zwierzęcych do 100 tysięcy złotych;
- wprowadzenie kary zakazu posiadania zwierzęcia do 10 lat;
- wprowadzono też zmianę w ustawie o porządku i czystości w gminach, dzięki której bezdomne zwierzęta przestały być traktowane przez gminy podobnie jak śmieci.

[quote]List do wysłania na maila: listy@sejm.gov.pl, Grzegorz.Schetyna@sejm.pl

Szanowny Panie Marszałku,
Z ogromnym niepokojem zauważyłam, że w zamieszczonym na stronie internetowej Sejmu Planowanym Porządku Dziennym 98. Posiedzenia Sejmu Rzeczpospolitej Polskiej w dniach 18 i 19 sierpnia 2011 r. nie uwzględniono drugiego czytania projektu nowelizacji ustawy o ochronie zwierząt.

Obecnie obowiązująca Ustawa jest zdecydowanie niewystarczająca i nie rozwiązuje wielu istotnych problemów, m.in. kwestii prowadzenia schronisk i hodowli zwierząt. Prace nad projektem nowelizacji Ustawy o ochronie zwierząt trwają od dawna. Wejście proponowanych zapisów w życie w znaczny sposób wpłynęłoby na poprawę sytuacji zwierząt oraz ograniczenia zjawiska ich bezdomności, tym samym przyczyniając się również do wzrostu bezpieczeństwa ludzi.

Jako obywatelka Rzeczypospolitej Polskiej wrażliwa na los zwierząt zwracam się do Pana Marszałka z uprzejmą prośbą o uwzględnienie drugiego czytania projektu nowelizacji ustawy o ochronie zwierząt podczas 98. Posiedzenia Sejmu Rzeczpospolitej Polskiej w dniach 18 i 19 sierpnia 2011 r.

Z poważaniem,
.........................[quote]

Internauta

Źródło: Artykuł internauty

Zobacz więcej: http://zwierzeta.wm.pl/64171,Ratujmy-zwierzeta-Wysylajcie-listy-do-marszalka-sejmu.html#ixzz1UzIl6lGI

Adres do Kancelarii Sejmu:
http://orka.sejm.gov.pl/ListydoS6.nsf/J1?OpenForm

Posted

[quote name='xxxx52']dziekujemy P.Jurku[/QUOTE]

Ja, tylko forwardowałem tekst ze strony internetowej. :)

Inna sprawa, że w cale nie wierzyłem pracując w Sejmie, że uda się aż tak dużo w tym projekcie (abstrahuję od projektu całkiem nowej ustawy Koalicji, o którym będzie mowa w przyszłej kadencji) wprowadzić na tym etapie.
Na samym końcu obrad ostatniej podkomisji z ust posła Pawała Suskiego padł nawet bombowy projekt o równouprawnieniu organizacji przy kontrolowaniu warunków bytowych, który natychmiast, kategorycznie został przez Wiceministra Rolnictwa ucięty!!! (Bez jego zgody na obecnym etapie w ogóle nie było mowy, o jakichkolwiek zmianach do ustawy).

Pytanie, czy jak w powyższym, forwardowanym przeze mnie apelu do Marszałka Sejmu mowa, uda się w ogóle ten projekt zmian uchwalić???

Pozdrawiam,
Jurek

Posted

Rzeczywiście na stronach Sejmu nie wygląda to optymistycznie:
http://www.sejm.gov.pl/prace/2011r/pos098p.htm

Natomiast znalazłam wyjaśnienie w wypowiedzi usera MateuszNesterok na innym wątku:

[quote name='"MateuszNesterok"']Zgodnie z informacją, jaką uzyskałem od posła Pawła Suskiego, nowelizacja zostanie wpisana do porządku obrad przed samymi obradami przez Konwent Seniorów ;-) Wcześniej nie została wpisana z braków formalnych i braku wielu potrzebnych opinii. Tak więc, możemy być praktycznie pewni, że głosowanie znajdzie się w porządku obrad! :smile:

oraz

[quote name='"MateuszNesterok"'] 1. W żadnym momencie nie pouczałem organizatorów, a jedynie pytałem z ciekawości, czy "to i tamto" zostało zrobione. Nie jednokrotnie spotykałem się z niedociągnięciami w innych organizacjach, dlatego wolałem zapytać. Kto pyta - nie błądzi ;-)
2. Co to za różnica, czy pomysły prześlę na e-mail, czy przekażę na forum, które teoretycznie do tego służy? Myślę, że dyskusja na ich temat mogłaby się przydać. Zresztą, co to za pomysły...? Ulotki, które już i tak ktoś chce rozdawać. A drugim pomysłem było zabezpieczenie trasy przez policję, które u nas (w Bydgoszczy) zawsze leży po stronie organizatorów. Czy to źle, że zapytałem? Na pewno nie jest to pouczanie, ale zwykłe pytanie i wymiana informacji - że w Bydgoszczy wygląda to inaczej...
3. Do Sejmu idę ja oraz kilku znajomych z mojego Stowarzyszenia. Pytam, czy ktoś idzie z zamysłem, że ma gotową przepustkę i ma po co tam iść ;-) Zgadzam się z tym, że Sejm to nie stodoła i nigdy tak nie twierdziłem. Tak na marginesie, idziemy do Sejmu między innymi z asystentem jednego z posłów (też z PO), a ja nie udzielam się tylko w kierunku zwierzaków, ale też w polityce ;-) A więc, czy ktoś jeszcze wybiera się do Sejmu?
4. Powołuję się na informacje, jakie otrzymuje. Cieszę się, że jesteś asystentką posła Suskiego ;-) Jako działacz Platformy Obywatelskiej z Bydgoszczy jestem szczęśliwy, że wśród nas jest tylu miłośników zwierząt. Ale nie jest to powielenie informacji, nie wspomniałaś o Konwencie Seniorów... Tak, czy inaczej, nowelizacja będzie w porządku obrad.
5. Jesteśmy w pełni podporządkowani organizatorom. Dlatego nie robimy nic na własną rękę, ale PROPONUJEMY lub PYTAMY na forum. Po to jest forum. Tak mi się przynajmniej zawsze wydawało, możesz uznać, że nie...

POzdrawiam i życzę miłego dnia! :smile:

Widać, że powyższe wypowiedzi są merytoryczne, spójne i wyjaśniają sytuację, zatem nie powinniśmy mieć powodów do niepokoju.

Posted

Dziękujemy Panie Jurku! Wysyłajmy takie listy.Warto!!!![quote name='Jurek2050']Ratujmy zwierzęta! Wysyłajcie listy do marszałka sejmu
2011-08-13 12:00:00 (ost. akt: 2011-08-12 15:16:25)

W Sejmie trwają prace na poselskim projektem nowelizacji o ochronie zwierząt. Nowa ustawa mogłaby zacząć obowiązywać od 2012 roku, jednak jest zagrożona. Dlaczego? Projektem na najbliższym posiedzenie sejmu (18-19.08) nie zajmą się posłowie.

Autor: Wojciech Benedyktowicz
W Sejmie trwają prace na poselskim projektem nowelizacji o ochronie zwierząt (Zobacz projekt!). Nowa ustawa mogłaby zacząć obowiązywać od 2012 roku, jednak jest zagrożona. Dlaczego? Projektem na najbliższym posiedzenie sejmu (18-19.08) nie zajmą się posłowie.

Wielka jest siła opinii publicznej, dlatego też piszmy maile do marszałka sejmu, gdyż to od jego woli zależy, czy ustawa, która rodziła się w takich bólach i sporach, będzie wprowadzona pod obrady Sejmu, czy przepadnie wraz z końcem kadencji.

Przypomnijmy. Wydawało się, że przygotowana przez posłów nowelizacja ustawy o zwierzętach przepadła. Dzięki determinacji kilku posłów sytuacja zmieniła się radykalnie i wygląda na to, że nowelizacja ma szansę. W środę 27 lipca wieczorem zebrała się podkomisja zajmująca się ustawą, ponownie ją rozpatrzyła i przyjęła projekt nowelizacji prawie bez zmian na wspólnym posiedzeniu trzech komisji sejmowych.

Zmiany:

- zakaz przycinania psom uszu i ogonów oraz innych tego typu zabiegów na zwierzętach;
- zakaz używania do pracy lub w celach sportowych zwierząt zbyt starych lub zbyt młodych;
- zakaz zoofili;
- zakaz narażania zwierząt gospodarskich i domowych na warunki atmosferyczne groźne dla ich zdrowia i życia
- zakaz transportu i przetrzymywania żywych ryb przeznaczonych na sprzedaż bez wody;

- zniesienie przepisu, że myśliwym wolno zabijać psy i koty, jest to dopuszczalne tylko przy bezpośrednim zagrożeniu życia zwierzęcia lub człowieka; myśliwi mają wałęsające się psy wyłapywać i odwozić do właściciela (na jego koszt) lub schroniska!
- zakaz stałego trzymania psów na uwięzie ponad 12 godzin i na łańcuchu krótszym niż 3 metry, naruszenie tego jest wykroczeniem karanym mandatem
- wprowadzenie obowiązku informowania policji, straży gminnej lub schroniska o napotkaniu porzuconego psa lub kota;
- wprowadzenie obowiązku puszczania psów poza własnym terenem tylko z oznakowaniem umożliwiającym identyfikację właściciela;
- zakaz sprzedaży zwierząt domowych na targowiskach, giełdach itp. a psów i kotów poza miejscami hodowli;
- likwidacja pseudohodowli: zakaz hodowli psów i kotów prócz hodowli zarejestrowanych w stowarzyszeniach hodowców psów i kotów rasowych;
- obowiązek sporządzania przez gminy corocznych planów opieki nad zwierzętami bezdomnymi i zapobiegania bezdomności, w planie powinny być uwzględnione m.in. sterylizacja, opieka nad wolnożyjącymi kotami, umowy ze schroniskami, a nawet czipowanie zwierząt;
- zakaz odławiania zwierząt bezdomnych jeśli nie ma dla nich miejsc w schronisku;
- zwiększenie kar więzienia do 3 lat za znęcanie się lub zabicie zwierzęcia;
- zniesienie ograniczeń grzywny za znęcanie się nad zwierzętami;
- podniesienie wysokości nawiązki od sprawców przestępstw przeciw zwierzętom na rzecz organizacji pro-zwierzęcych do 100 tysięcy złotych;
- wprowadzenie kary zakazu posiadania zwierzęcia do 10 lat;
- wprowadzono też zmianę w ustawie o porządku i czystości w gminach, dzięki której bezdomne zwierzęta przestały być traktowane przez gminy podobnie jak śmieci.

List do wysłania na maila: listy@sejm.gov.pl, Grzegorz.Schetyna@sejm.pl

Szanowny Panie Marszałku,
Z ogromnym niepokojem zauważyłam, że w zamieszczonym na stronie internetowej Sejmu Planowanym Porządku Dziennym 98. Posiedzenia Sejmu Rzeczpospolitej Polskiej w dniach 18 i 19 sierpnia 2011 r. nie uwzględniono drugiego czytania projektu nowelizacji ustawy o ochronie zwierząt.

Obecnie obowiązująca Ustawa jest zdecydowanie niewystarczająca i nie rozwiązuje wielu istotnych problemów, m.in. kwestii prowadzenia schronisk i hodowli zwierząt. Prace nad projektem nowelizacji Ustawy o ochronie zwierząt trwają od dawna. Wejście proponowanych zapisów w życie w znaczny sposób wpłynęłoby na poprawę sytuacji zwierząt oraz ograniczenia zjawiska ich bezdomności, tym samym przyczyniając się również do wzrostu bezpieczeństwa ludzi.

Jako obywatelka Rzeczypospolitej Polskiej wrażliwa na los zwierząt zwracam się do Pana Marszałka z uprzejmą prośbą o uwzględnienie drugiego czytania projektu nowelizacji ustawy o ochronie zwierząt podczas 98. Posiedzenia Sejmu Rzeczpospolitej Polskiej w dniach 18 i 19 sierpnia 2011 r.

Z poważaniem,
.........................[quote]

Internauta

Źródło: Artykuł internauty

Zobacz więcej: http://zwierzeta.wm.pl/64171,Ratujmy-zwierzeta-Wysylajcie-listy-do-marszalka-sejmu.html#ixzz1UzIl6lGI

Adres do Kancelarii Sejmu:
http://orka.sejm.gov.pl/ListydoS6.nsf/J1?OpenForm

Posted

A czy jest w tym projekcie wspomniane coś o poprawie warunków w jakich przebywają psy w polskich schroniskach,bo chyba juz wszyscy wiemy że ten skandal nie moze dłuzej

trwać i kompromitować nas i nasz kraj!!Zgłaszając walęsajacego się bezdomnego psa,przynajmniej ja mam wyrzuty sumienia,czy robię własciwie,czy nie skazuję go na jeszcze większe

cierpienia w potwornym schronisku!!

Posted

[quote name='puma10']A czy jest w tym projekcie wspomniane coś o poprawie warunków w jakich przebywają psy w polskich schroniskach,bo chyba juz wszyscy wiemy że ten skandal nie moze dłuzej

trwać i kompromitować nas i nasz kraj!!Zgłaszając walęsajacego się bezdomnego psa,przynajmniej ja mam wyrzuty sumienia,czy robię własciwie,czy nie skazuję go na jeszcze większe

cierpienia w potwornym schronisku!![/QUOTE]
Zgadzam sie
szczerze mowiac ,sama bym pootwieraly bramy, prawie wszystkich schronisk ,zeby zapobiec smierci psow , z powodu chorob ktorymi zarazaja sie w schroniskach ,od smierci z powodu zagryzien,morbitalem,biciem i poniewieraniem ,zapobiec rozmnozen zza kratami,wegetacja do konca zycia zza kratami malych klateczek zwanymi kojcami,uchronic przed adopcjami na lancuchy do cos co nawet bud nie przypomina itd
wszystkie psy wypuscilabym na ulice,niech chociaz beda wolne.

Posted

[quote name='puma10']A czy jest w tym projekcie wspomniane coś o poprawie warunków w jakich przebywają psy w polskich schroniskach,bo chyba juz wszyscy wiemy że ten skandal nie moze dłuzej

cierpienia w potwornym schronisku!![/QUOTE]

właśnie czy ta nowa ustawa ma na względzie poprawe życia zwierząt w schroniskach, to jest ogromny problem. Brama schroniska za psem sie zamyka i zaczyna się dopiero koszmar dla tych psow i kotów.

Posted

[quote name='Jaro']właśnie czy ta nowa ustawa ma na względzie poprawe życia zwierząt w schroniskach, to jest ogromny problem. Brama schroniska za psem sie zamyka i zaczyna się dopiero koszmar dla tych psow i kotów.

Nic nie stoi na przeszkodzie włączyć się do projektu http://orka.sejm.gov.pl/proc6.nsf/opisy/4257.htm i zaproponować zmiany. Wysłać do wszystkich posłów i senatorów swoje propozycje wraz z uzasadnieniem. Dane teleadresowe dostępne są na http://www.sejm.gov.pl/poslowie/lista6.htm też można napisać do biura Kancelarii Sejmu http://orka.sejm.gov.pl/ListydoS6.nsf/J1?OpenForm . Utworzyłem grupę o nazwie: prawa-zwierzeta-zmiana-legislacji@googlegroups.com poświęcona m.in. stanowieniu prawa w tym temacie. Jest obecnie tam ca 70 przedstawicieli organizacji . Wystarczy do mnie na jwd@tlen.pl napisać o zalogowanie. Można agitować kandydatów do parlamentu. Również bardzo ważne to pisanie (lepiej nawet chodzenie na posiedzenia rad, nawet wtedy kiedy są inne tematy i się przypominać) do poszczególnych włodarzy gmin i postulować o zmiany o uchwalenia tych zmian w programach zapobiegania bezdomności zwierząt - art. 11 obecnej ustawy. Będzie on zmieniony w nowej http://orka.sejm.gov.pl/proc6.nsf/opisy/4259.htm jeśli w ogóle będzie w obecnej kadencji rozpatrywany. W przyszłej kadencji będzie omawiany projekt obywatelski już są zebrane podpisy i został dostarczony do Kancelarii Sejmu http://www.koalicja.org.pl/ . Pozdrawiam, Jurek mój Facebook: http://pl-pl.facebook.com/people/Jurek-Duszyński/100001660926141