Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

jak kleisz to niech ze 2-3 dni ponosi plaster nic mu nie będzie a jak za wcześnie to możesz ze skórą zdjąć. jak plaster długo nosi to sam odchodzi pies nawet nie zauważy że zdejmujesz

• Replies 297
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

byk jak dąb :D :D :D mój waży 6,8 kilo :eviltong: ma 11 miesięcy

Harry jest drobny, no cóż nie będę dywagować dlaczego :eviltong: ale jest śliczniutki i będzie proporcjonalnym niedużym pieskiem
słodziak

Posted

psie przedszkole to super pomysł :) ja chciałam Tesiaka zapisać ale nie chcieli nas przyjąć bo to jamnik :eviltong: i musiałam ją sama socjalizować, grzywce to tym bardziej się przyda przedszkole bo z tego co widzę to one różnie do psów, za to są piekielnie inteligentne i pewnie Harry byłby prymusem :)

Posted

Pan,z którym rozmawiałam przez tel.powiedział,że miał już grzywki i proponuje potem PT.Przechodziłam PT,ale z większym psem po przejściach.Harry miałby za towarzyszy w przedszkolu głównie amstaffy i ON,oraz jednego pinczera miniaturowego.Tak myślę,że może przedszkole troszke go nauczy delikatności do Buby-bo strasznie ją męczy..Czyli warto..OK..pierwsze zajęcia w poniedziałek przyszły-zobeczymy czy nas nie wyproszą.Mi głównie chodzi o to,żeby nie zatraciła się ta jego odwaga do innych obcych istot.

Posted

to tym bardziej warto zainwestwować w przedszkole. potem możecie zrobić jakąś szkółkę albo PT. ja będę w tym roku robić PT z grzywkiem ale ja bym chciała z nim spróbować startować w zawodach, a tak to pewnie byśmy robili zwykłą szkołę tresury

Posted

Ten pan właśnie zaproponował mi PT i agility po przedszkolu(nie wiem na czym polega dokładnie szkolenie agilty,ale wiem,że mają tam wszystko co potrzebne do tego sportu-i to mnie nęci..żeby mój kurdupel miał zajęcie),bo miał już grzywacze..a koszt nie jest wielki-25zł za 3 godziny..Inne przedszkola,m.in. w Krakowie,nie chciały takiej małej rasy w przedszkolu.
Jaga-dziękuję za odpowiedź.Dużo dla mnie znaczy...

Posted

jeśli przedszkole będzie sensowne, to nawet potem pt nie trzeba bedzie robić. w tej szkole, do ktorej chodzi frania przedszkolamki maja bardzo podobny program, jak psy dorosle. tylko, ze szczeniaki na kazdych zajeciach moga sie bawic ze soba 15 minut:)
powodzenia!:)

Posted

harry280111 napisał(a):
Inne przedszkola,m.in. w Krakowie,nie chciały takiej małej rasy w przedszkolu.
Jaga-dziękuję za odpowiedź.Dużo dla mnie znaczy...

prosze bardzo :) ja wiem co to znaczy bo mnie też nie chcieli na zajęciach. korzystajcie ile możecie bo robienie czegoś z psem to super frajda,a cenę podał bardzo przystępną.
agility to pewnie posłuszeństwo no i jakieś niskie hopki bo maluchy nie bardzo mogą skakać, pewnie zapoznawanie z kładką itp...
jak miał grzywacze to powinien wiedzieć jak z tą rasą postępować

paniMysza ma racje, w dobrym psim przedszkolu robią program PT

Posted

Na razie zmolestowałam Pana przez tel.I tak-to przedszkole to nie tylko zabawa z innymi szczeniakami...tam m.in.uczą chodzenia na smyczy przy nodze,przychodzenia na zawołanie i kilku innych rzeczy...Z tym agility to jak Harry bedzie większy-żeby sie wyszalał,wyżył...Ogólnie to psie przedszkole jest w osrodku,który zajmuje sie hodowlą ON,prowadzi różnego rodzaju szkolenia typu PT,szkolenia na PO(tak to sie nazywa??) i mają kompletny tor do agility.Wiem,że harry w przedszkolu bedzie miał za towarzyszy 2 ON w wieku 4 miesiecy,amstaffka-3miesiące i pinczera miniaturowego w wieku 5 miesięcy-wiec bedzie najmłodszy.
Przedszkole bedzie jak nie bedzie załamania pogody-a teraz patrzę w okno i -kurna blada-śnieg pada!!!!
Jak mówiłam-pan powiedział,że nie ma problemu,że grzywek.Miał już grzywka w przedszkolu i 2 grzywki dorosłe na PT-i mówi,że to swietne psiaki...z charakterkiem,he he.
Aaaa-i Bube moge wziąć,chociaż ona juz nie w wieku przedszkolnym:)Ale chyba sobie daruje,bo mi Bubka zejdzie na zawał jak zobaczy tyle psów :(Moja trzęsidupka:)

paniMysza-A Frania to dokładnie na co chodzi?Na PT?I jak jej w ogóle idzie?

Posted

Czyli pilna uczennica:)Plan wygląda baardzo ciekawie.Zapytam jaki plan ma ten Pan u nas:)Kilka rzeczy z tego planu od Ciebie to najchętniej juz bym wprowadziła:)
Mały właśnie wrócił ze szczepienia-nie podobał mu się termometr w pupie-darł się bardziej niż przy kłuciu igłą..ech...

Posted

Hmmm..właśnie nie dogadał się-przynajmniej dziś...dużo stresu..no i dziś był owczarek niemiecki-łobuz i był pierwszy raz psiak rasy hovawart(nie wiem jak się pisze ta rasę)-oba były w wieku łysego-czyli ok 12 tygodni-no,ale różnica wzrostu robi swoje.hovawart bał się owczarka,ale mojego łysola już nie:):)Na trzy psiaki są dwie treserki.to przedszkole to głównie ćwiczenia-do mnie,siad,waruj,itp.są oczywiście przerwy i wtedy psiaki moge się bawić ze sobą...ale w trakcie zajęć to ćwiczenia i rozmowa z właścicielami na temat zachowania psiaka-bo to drugie zajęcia-nowa grupa.
Harry nie uczestniczył w nauce komendy "do mnie".Odeszliśmy na bok,do słoneczka,obserwowałam psy i treserki no i mały zapoznawał siię z terenem:)
Potem jedna z treserek podeszła do nas i była do końca zajęć..pogadałysmy,łaziłyśmy po torze do agility-strasznie się małemu spodobało bieganie w tunelu i łazenie po takiej poziomej desce na którą wchodzi pies po schodkach..deska ma ok 2m długości...mały śmigała w te i z powrotem:):)-i po tych schodkach schodził i wchodził.mój wariat mały:)
Treserka powiedziała,że na następne zajęcia w przyszłą środę przygotuje jakiś plan zajęć dla małego-no bo siad dla Harrego na trawie to masakra:zimno,waruj też na razie nie wchodzi w grę.
ale siad na tej poziomej desce i na takim stoliku to robił bezbłędnie..no i ten tunel-latał jak idiota-do mnie a potem do treserki wracał.i znowu,i znowu...Jak psy były w pewnej odległości,a wokół ludzie-ja,treserka i treser-Harry w ogóle się nie bał.A do psów to na razie spory dystans,ale to pierwszy raz:):)

Posted

na pewno się jeszcze chłopak rozkręci do psów, ważne że czuje się dobrze w przedszkolu :)
właśnie sobie wyobraziłam jak to maleństwo lata przez tunel i kładkę i aż się uśmiechnęłam :):loveu:

Posted

Nooo...na tej kładce(wczoraj słowa zabrakło) to na początku lekko przygięty łaził,a potem to nie nadążałyśmy jak zawracał-bo czasem nawrót w połowie robił.Asekurowałyśmy go z obu stron-bo to jednak wysoko.A z tym tunelem-panie treserki chciały zrobić mu dobrze-i chciały skrócić ten tunel-bo długaśny.No ale jak go zsunęły to się w środku góry i doliny zrobiły i Harry się zapadał:):)I trzeba było rozprostować.Co do psów-to chował mi się za nogami jak podchodziły..ale jak odchodziły do ćwiczeń-to potrafił stanąć na długość smyczy całej ode mnie-i wgapiał się w nie.Ten owczarek to taki złośnik troszkę-ale myślę,że z tym hovawartem nie będzie źle.Najbardziej to się bał,jak dorosłe miały przerwę w PT-i był straszny hałas,bo szczekały na siebie-większość ONków tam była-ależ te psy są pyskate :/.
Zdenerwowało mnie to,że przegłodziłam smyka przed tym przedszkolem-nakupiłam i narobiłam smakołyków-a on NIC!Nic nie chciał jeść jako nagrodę!Buziaki mi tylko dawał jak chwaliłam :/Ale za to jak wrócił-na suchą karmę sie rzucił po prostu!!!Wczoraj się rzucił-dziś czeka na coś lepsiejszego:/
W każdym razie-mi sie podobało,mały musi przywyknąć-no i powiedzieli,że zapraszają za tydzień:):):)
Aaa-bo się panie pytaly,że może jakąś zabawkę ma ulubioną.Hmm-on zabawek ma mnóstwo-alę fajne tylko w duopaku-zabawka+Buba.A buba umarłaby tam na zawał,jakby taki szczenior jej łapą po głowie przyłożył,a co dopiero tyle głośnych i groźnych i wielkich psów z PT...ech...