Jump to content
Dogomania

dlaczego moje psy sie pogryzly????///

Recommended Posts

Posted

witam prosze was o porade,lub wyjasnienie rzeczy bo nie kumam...
otóż zawsze wychodze na pobliskie łąki z moimi 3 sukami naraz
saba ma 10 lat u mnie od szczeniaka
sara ma 5 lat u mnie od 4,5lat
kaciała u mnie rok ok 4lata
w domu moje suki sie nie gryza, jak ide z nimi na łaki spuszczam je i ładnie sie bawią razem zero konfliktów
ale..
ostatnio spotykam często jednego goscia ktory chodzi na łaki z goldenem suka
niestety zawsze jak sie z nim spotykam to ... moje psy sa wszystkie na smyczach,ale wystarczy że saba ta najstarsza warknie na tego obcego goldena ...to...sara z wsciekloscia rzuca sie do szyi sabie...
dlaczego????????
w domu jest ok
gdy sa same tez jest ok tylko jak spotykam tego faceta z psem....
dlaczego sara rzuca sie na ,,,swoją,,,? jak juz cos to chyba powinna atakowac obcego psa a nie swojego?
właśnie przed chwilą miałam taka awanturę
oczywiscie rozlaczylam psy wskakujac pomiedzy nie bo sara rozszarpala by sare,,,
normalnie zalamalam sie a gosciu jeszcze mnie zwyzywal od kretynek i idiotek
dlaczego sara atakuje swoja? mozecie ddoradzic?

Posted

czasem psy w momencie ekscytacji przekierowują frustrację, agresję na drugiego psa. może to być też forma strofowania, ustawiania psa- jeśli hierarchią rządzi 1 z suk może nie akceptować że druga jej podległa atakuje inne psy, bez sygnału od przywódcy stada do ataku.

Posted

Są psy, które w momencie ekscytacji gryzą, co popadnie - po moim jednym miałam ogromny siniak na udzie...
Najlepiej po prostu założyć takiemu gryzoniowi kaganiec, np. fizjologiczny.

• 2 weeks later...
Posted

U mnie jest NIECO podobnie.
Najmniejsza w stadzie suka (Sznaucerka mini) szczeka na co popadnie (szczególnie w ogródku przy płocie) i jest za to strofowana.
Senior stada (Sznaucer olbrzym) włączył się po jakimś czasie w "proces wychowawczy" i jak ona tylko zaczyna szczekać i biec do płotu to doskakuje do niej i ją "op...dala" szczekając na nią i zabiegając jej drogę ... (tylko że jej nie gryzie ;))
Takie psie "zamknij się, tyle razy ci ludzie mówili, a ty tępaku co?" :diabloti:
Nie wiem jakie są relacje miedzy sukami, ale "ważniejsza" może mieć pretensje o "wychodzenie przed szereg" i prowokowanie awantury z obcym psem...

• 2 months later...