Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Jaśminek, zgodnie z planem odbył dziś wizytę u dr Bałucińskiej ( a potem pomknął na wycieczkę pod Łódź:)). Ajlii opisze szczegóły, bo nie mogła przedyktować mi listy zaleconych preparatów - cała bateria. Ogólnie wrażenia z wizyty pozytywne.
Poza tym, Jaś otrzymał ode mnie "pół litra":diabloti: Spokojnie, to tylko kompleks nano srebra i złota.
Pani doktor nie obiecywała cudów, ale liczymy na spowolnienie rozwoju nowotworu oraz poprawienie Jaśkowego komfortu życia.
Wizyta zapłacona, koszt leków biorę na siebie.

Posted

Wszystkie informacje sa w linku w poście #51

Pozdrowienia z wycieczki:)

Jaśmin z Morengo

Daję radę!

Się lata:)

Po śniadaniu Jasiek zajął się rozrywką, czyli zabawkami:loveu:

Posted

Nadrobiłam trochę różnych zaległości, następną w kolejce jest Jaśmin ;)

Póki co opłacę mu pierwszy miesiąc nowego życia, a rozliczenie mam nadzieję wkrótce zrobić...

Posted

Znów na chwilę wpadliśmy do Warszawy i mogę spokojnie dorwać się do sieci.

Z nowych wieści Jaśkowych :)
1) Jasiek lubi zabawki. Nie bawi sie nimi jak inne psy, nie gryzie, ale układa i kładzie się na nich lub przy nich.
2) Jasiek radośnie wytaplał mi się w kałuży z dużą ilością błocka ;) Odczyszczanie psa traktował jak dobrą zabawę i mam wrażenie że planuje powtórzyć swój wyczyn w przyszłości...
3) Równie radośnie przewrócił miskę z wodą i zalał całą kuchnie. Ponieważ nie miałam mopa, ratowała podłogę ścierkami - Jasio uwalił się na nich i nie chciał wstać. A że Jasio który-nie-chce-być-podniesiony waży dwa razy tyle... to mogłam co najwyżej wycierać podłogę Jaskiem ;) Na szczęścia udało mi sie go namówić do zajęcia fotela na czas sprzątania.
4) Moja Iskra wyraziła w końcu zgodę na zabawy julkowo-jaśkowe (wcześniej bardzo to oprotestowywała). Więc Jasio i Julka bawią sie razem... fakt, że w głównie w "drepatanego" (Jasiek ma problem z zlokalizowaniem Julki), ale widać że bardzo mu to odpowiada :)
5) Przyuważyłam Jaśka bawiącego się kamieniem jak piłką.... Wkopywał ją sobie przednimi łapami pod siebie :) Muszę mu więc piłke sprawić :)

Poza tym apetyt całkiem całkiem... Lekami pluje dalej niż widzi, a podane strzykawką prosto do pyska owszem połknie, ale demonstracyjnie krzywi się, potrząsa głową i mruczy...

Poza tym ciągle sprawdza czy jestem, także w nocy. A że mieszkamy w ponad 80 domu, w którym duuuuużo się działo, to trącanie mokrym jaśkowym nosem w ciagu nocy... hmmm... pobudka gwarantowana :P

Kondycja Jaśkowa generalnie na +. Chyba już powoli odpuścimy masaże łap, choć Jasiek może być innego zdania (bardzo je lubi, jak wszystko co wiązę sie z dotykaniem, głaskaniem). Martwią mnie jego "prychania" nosem i niestety trochę podciekania z nosa - choć może to być też kwestia ciśnienia w ostatnich dniach.

Co co wizyty u dr Bałucińskiej - byliśmy w zeszły piątek. Jasiek dostał leki, które mają powstrzymać dalszy rozrost guza. Zmian niestety nie cofną... Wyszedł niestety problem z prostatą, a leku który miał zalecony nie udało się kupić (nie jest już rejestrowany w Polsce). Dr Bałucińska zaleca też usg jamy brzusznej. Następna wizyta 27 kwietnia.

Posted

Na prostatę można podać mu Tadenan, wyciąg ze śliwy afrykańskiej ( to ludzki lek, na receptę jest refundowany).
http://www.doz.pl/apteka/p711-Tadenan_50_kapsulki_50_mg_30_szt
Albo preparat Solgara z bocznią piłkowaną - Saw Palmetto ( zawiera również opuncję i likopen)
http://www.zdro-vita.pl/pl/products/details/22800,solgar-saw-palmetto-bocznia-pikowana-50-kapsulek.html

Przelewam 200,- na koszty leków homeopatycznych.

Posted

Z Jasiowych wieści...

Zdrowotnie - nie wiem sama... Guz sie chyba przeorganizował - w zeszłym tygodniu zmienił bardzo kształt czoła. Dosłownie wyglądało to jakby w ciągu jednej nocy zmienił kształt/położenie/wielkość. Ale Jasiek czuł się dobrze, żadnych problemów czy bólu - wet kazał nie panikować. Wczoraj Jasiek zaliczył swój pierwszy krwotok z nosa, odkąd jest u mnie (czyli od miesiaca). Wcześniej trochę śluzu z krwią było tylko. Za to zanikł ten odruch neurologiczny, spowodowany guzem, że pies zwalał się z nóg gdy podnosił głowę. Zastanawiam czy to nie kwestia "przesunięcia" sie guza, i zmiejszenia ucisku... ale to tylko moje przypuszczenia. W każdym razie Jasio głowę podnosi chętnie i często, podgryzając mi ręce czy domagając się głaskania po szyi :)

Kondycja nadal się polepsza :) Jasio obecnie CIĄGNIE na spacerze. Potrafi przysiąść na chwilę na tylnich łapkach, np. prosząc o przysmak. Spokojnie też stoi na trzech łapach, a czwartą np. wyciera sobie mordkę. Zakopuje też swoje siuśki na spacerach :) Trochę się ładnie zaokrąglił wreszcie :) Choć nadal kręgosłup czuć.

Co do nastroju... hmmmm... Jasiek rozrabia. I to wybitnie, robi demolki. Dziś obserwowałam go antresoli, nie kapnął się że już nie śpię (bo wtedy by chodził i miauczał żebym już zeszła cieszyć się do psa). No to widziałam jak Jasio ściąga pranie z suszarki, próbuje szarpać zasłonę, kopie dziurę w kanapie, zwala wszystko co jest w zasiegu jego mordy i sprawdza do czego może sie to psu przydać... No pies-demolka normalnie się robi ;) Ale to tylko świadczy o dobrym nastroju - uszy trzyma wysoko, ogon macha, i uśmiech na całej psiej mordzie...

Posted

Ajlii była z Jaskiem na kolejnych badaniach - usg czaszki i jamy brzusznej.
Po cytuję maila Ajlii:
[FONT=Arial][SIZE=2]Usg wykazało, że ten twór na czole to nie lita masa (co wg dr Marcińskiego dobra wiadomość), ale płyn - wynik rozpadu guza. Jama brzuszna ok - poza rakiem to Jasio okaz zdrowia :) Jest tylko problem z prostatą, ale to kwestia wieku - kastracja rozwiązałaby problem.[/SIZE][/FONT]
[FONT=Arial][SIZE=2]Dr Marciński proponuje podać leki p/c zapalne + osłonę antybiotykową. Twór na głowie powinien się zmiejszać w wyniku leczenia.

Jaśmin był też na kontroli u dr[/SIZE][/FONT][FONT=Arial][SIZE=2] Bałucińskiej, a ta zaleca:[/SIZE][/FONT] [FONT=Arial][SIZE=2]- kontynuację homeopatii[/SIZE][/FONT]
[FONT=Arial][SIZE=2]- konsultację ponownie u onkologa (ponieważ zmiana jest potencjalnie możliwa do usunięcia)[/SIZE][/FONT]
[FONT=Arial][SIZE=2]- punkcję i/lub usunięcie guza/płynu [/SIZE][/FONT]
[FONT=Arial][SIZE=2]- kastrację przy okazji narkozy do punkcji i/lub usunięcia guza/płynu[/SIZE][/FONT]
[FONT=Arial][SIZE=2]- póki co antybiotyk (np. duomox), nie podawanie sterydu (bo Jasio dostaje niesterydowy lek p/c zapalny)[/SIZE][/FONT]

[FONT=Arial][SIZE=2]Dr Soszyńska dodała do tego propozycję [/SIZE][/FONT][FONT=Arial][SIZE=2]zmiany meloksanu na tolfedynę lub tolfinę (wysięk nastąpił w czasie stosowania meloksanu)

Czyli generalnie wieści dobre i na dodatek coś się zadziało, czego nikt nie przewidział a co jest na plus :)
Ustaliłyśmy z Ajlii, że Jaska trzeba znów pokazać dr Jagielskiemu.

Przelałam Ajlii 200 zł na koszty związane z leczeniem.
[/SIZE][/FONT]

Posted

Dorzucę pieniądze na leki ( przesyłam 150,-) - co sądzicie o kastracji chemicznej a propos prostaty?
Kosztuje ok. 100zł, działa 6 miesięcy - wszczepia się kapsułkę pod skórę. Deklaruję pokrycie kosztów, jeśli lekarze zaakceptują to rozwiązanie.

Posted

Za chwilę ruszamy do Koluszek. Jasio ucieszy się - jak widzi samochód to pcha się do środku :) Lubi spacery, wycieczki i włażenie we wszystkie możliwe dziury.

Poza tym czatuje na kubki kawy z mlekiem, nieopatrznie zostawione w zasięgu jaśkowej mordy (uwielbia wypić sobie łyczek) ;) Kradnie mufinki. Przewraca stoły (bo stoją na jaśkowej drodze). Ehhhh... rozpuścił się chłopak strasznie... Ostatnio znów próbował stawać na tylnich łapach, opierając się przednimi o mnie. No i potrafi stojąc podrapać się tylnią nogą! :)

Terminy do dr Jagielskiego niestety na II połowę maja dopiero :/

Posted

Przelałam na konto Ajlii 150,- jako zwrot kosztów lekarstw dla Jaśka.
I dostałam takie wieści:
"Wczoraj wyszłam na chwilę do ogrodu po psy zostawiając Jasia w kuchni. I oto, co zobaczyłam po dosłownie 2 minutach...
Jasio, buszując w śmieciach, złapał się w pułapkę;-) No, i, oczywiście, zachwycony sytuacją, bo nie dość, ze był gwiazdą wieczoru, to Iskra koniecznie chciała się z nim bawić.
Po uwolnieniu od klapy, Jasio kontynuował przegląd śmietnika...
A dziś próbował skakać z rozbiegu przez płot..."

Posted

yyy, dziwne psy :D A tak serio to nie spodziewałam się, że z Jaśmina taki agent się zrobi. Wszędzie wejdzie, każdą przeszkodę chce pokonać. Oby dłuugo, jak najwięcej sił miał chłopak.

Posted

Ajlii zakupiła Jaśkowi Tolfedynę, jest szansa, że mu w dużej mierze pomoże.

Jaśmin rozrabia, cieszy się i absolutnie nie przyjmuje do wiadomości jakiejś ciężkiej choroby :) I tak powinno być !

Przelałam na konto Ajlii 200 zł