Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 57
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Pani MARIA ZASADA:cool3::cool3::cool3: jest bardzo miłą, kompetentną osobą i jeśli chodzi o basenji- zna się na rasie i jako jedna z nielicznych sędziów (nie tylko w Polsce) ma w sobie coś, że na jej widok wszystkie baski pięknie eksponują swoje zmarszczone czółka:D

Posted

d_orka napisał(a):
Szukam info o pani/panu M. Zasada :p.

U tej Pani byłam już 3 razy i za każdym razem mam mieszane odczucia co do oceniania mojej rasy :roll:. Nie do końca się na niej zna ale cóż.

• 3 months later...
Posted

Po ostatnim sędziowaniu tej pani stwierdziłam że więcej się do niej nie wybiorę (chyba że będę musiała).
W mojej rasie liczy się tylko to czy pies jest wystarczająco krótki a to czy pies pokazuje się na ringu, daje się dotknąć schodzi na ostatni plan :shake:. Takie psy nawet u niej rasę dostają :shake:.

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Posted

Dentystką nie jest. :) Sprawdza tylko zgryz. W Husky przynajmniej. I prawidłowo, bo w tej rasie w standardzie jest tylko określony zgryz nożycowy. Opisy ani dobre ani złe. Jeden dostałam zgodny z prawdą. Wytknęła nawet wadę mojej suczce, którą rzadko kto widzi z sędziow. Natomiast psu wytknęła wadę, której nie ma.
Druga suczka dostała opis składający się z 4 słów - tak jakby zapomniano ją opisać do końca.
Traktuje śnieżny nos u Husky jako wadę. Sędzia powinien mieć "wyłączony" wzrok na kolor nosa, oczu i futra u Husky.

Pozdrawiam Hania

Posted

[quote name='REDA&MELA']Hania, a czy woli osobniki te masywne, czy raczej Delikatniejsze?

Nie wiem. Nie zauważyłam reguły.
Przynajmniej nie stwierdziła, że moje psy są duże, jak potrafią stwierdzić niektórzy sedziowie, którzy zamiast standardem sugerują sie tym co hodują "modne na wystawach" hodowle w Polsce.
Rasę wygrał mały puchaty pies. Ale dobrze się prezentował.

I czy duzo jest ruchu?:cool3:

Nie. Wydaje mi się, że sędzina zwracała bardziej uwagę na statyke niż ruch.
Pozdrawiam Hania

• 1 month later...
Posted

My jestemy po:). Muszę powiedziec ze wrazenia mam bardzo pozytywne. Sędzia bardzo kulturalna ma fajne podejscie do psów jest dokładna, maca psa, zgryz sprawdza, osobiscie uwazam ze na mojej rasie się zna:lol:. Ja polecam;)

Posted

REDA&MELA napisał(a):
My jestemy po:). Muszę powiedziec ze wrazenia mam bardzo pozytywne. Sędzia bardzo kulturalna ma fajne podejscie do psów jest dokładna, maca psa, zgryz sprawdza, osobiscie uwazam ze na mojej rasie się zna:lol:. Ja polecam;)

Jedź do niej drugi raz aby to sprawdzić :evil_lol:.

• 8 months later...
  • 4 months later...
Posted

Ja jadę do niej w niedzielę do Nowego Dworu Mazowieckiego na swoją pierwszą wystawę z 7 mies seterką irlandzką i mam nadzieję że mnie nie zrazi, a tak w ogóle orientuje się ktoś jak ocenia gr. VII ??