Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

powinnieśmy się dowiedzieć więcej o swoich pupilach. kto ma jakieś pożyteczne info o psach niech powie sawsze przyda się do opieki nad nimi :

POCHWAŁA I NAGANA-NAGRODA I KARA

Pochwała i nagana muszą się zawsze wyraźnie różnić należy zatem dostosować tonację wypowiedzi.
Chwalimy-miękkim, przyjaznym głosem, o wysokiej tonacji,ganimy-twardo, krótko,zdecydowanie głosem o głębokiej tonacji.Przesadne natężanie głosu jest bezcelowe. Pies słyszy 16 tysięcy razy lepiej niż my.

Nie należy przesadzać w pochwałach ani w naganach.
Za częste ich powtarzanie, albo za rzadkie korzystanie z okazji, obniża wyniki wiczeń. Można nie szczędzić pochwał jedynie w stosunku do bardzo młodych psów.Starsze psy wykorzystują chętnie nadmiar pochwał, aby się uchylić od jakiegoś wiczenia.

wy piszcie swoje informacje.

Posted

[quote name='wilczurka']powinnieśmy się dowiedzieć więcej o swoich pupilach. kto ma jakieś pożyteczne info o psach niech powie sawsze przyda się do opieki nad nimi :
Pochwała i nagana muszą się zawsze wyraźnie różnić należy zatem dostosować tonację wypowiedzi.
Chwalimy-miękkim, przyjaznym głosem, o wysokiej tonacji,ganimy-twardo, krótko,zdecydowanie głosem o głębokiej tonacji.Przesadne natężanie głosu jest bezcelowe. Pies słyszy 16 tysięcy razy lepiej niż my.

Nie należy przesadzać w pochwałach ani w naganach.
Za częste ich powtarzanie, albo za rzadkie korzystanie z okazji, obniża wyniki wiczeń. Można nie szczędzić pochwał jedynie w stosunku do bardzo młodych psów.Starsze psy wykorzystują chętnie nadmiar pochwał, aby się uchylić od jakiegoś wiczenia.

wy piszcie swoje informacje.
Cały dział "Wychowanie i szkolenie" składa sie z takich informacji.

Posted

Czarne Gwiazdy napisał(a):
Że co? 16 tysięcy razy to by usłyszał ruch atomów. 3 razy lepiej kochanie, lub jak głoszą inne teorie do 7 razy lepiej.

ja słyszałam, że 4 razy:p ale co to za różnica 3 czy cztery?? Ważne że nie 16 tysięcy:diabloti: hehe:p

Posted

[quote name='Niufomanka:)']ja słyszałam, że 4 razy:p ale co to za różnica 3 czy cztery?? Ważne że nie 16 tysięcy:diabloti: hehe:p a ja słyszałam, że 100:hmmmm: .

Posted

Wydaje mi sie, ze w pochwałach można przesadzac tzn wariowac z psem :lol: Ktos mądry powiedział, ze pies ma najlepszą satysfakcje z pochwały kiedy jego wlasiciel wstydzi się za nią. To napewno nie tak, ale coś w tym sensie :D:D