wilczurka Posted September 17, 2006 Posted September 17, 2006 powinnieśmy się dowiedzieć więcej o swoich pupilach. kto ma jakieś pożyteczne info o psach niech powie sawsze przyda się do opieki nad nimi : POCHWAŁA I NAGANA-NAGRODA I KARA Pochwała i nagana muszą się zawsze wyraźnie różnić należy zatem dostosować tonację wypowiedzi. Chwalimy-miękkim, przyjaznym głosem, o wysokiej tonacji,ganimy-twardo, krótko,zdecydowanie głosem o głębokiej tonacji.Przesadne natężanie głosu jest bezcelowe. Pies słyszy 16 tysięcy razy lepiej niż my. Nie należy przesadzać w pochwałach ani w naganach. Za częste ich powtarzanie, albo za rzadkie korzystanie z okazji, obniża wyniki wiczeń. Można nie szczędzić pochwał jedynie w stosunku do bardzo młodych psów.Starsze psy wykorzystują chętnie nadmiar pochwał, aby się uchylić od jakiegoś wiczenia. wy piszcie swoje informacje. Quote
Czarne Gwiazdy Posted September 17, 2006 Posted September 17, 2006 Pies słyszy 16 tysięcy razy lepiej niż my.Że co? 16 tysięcy razy to by usłyszał ruch atomów. 3 razy lepiej kochanie, lub jak głoszą inne teorie do 7 razy lepiej. Quote
puli Posted September 17, 2006 Posted September 17, 2006 [quote name='wilczurka']powinnieśmy się dowiedzieć więcej o swoich pupilach. kto ma jakieś pożyteczne info o psach niech powie sawsze przyda się do opieki nad nimi : Pochwała i nagana muszą się zawsze wyraźnie różnić należy zatem dostosować tonację wypowiedzi. Chwalimy-miękkim, przyjaznym głosem, o wysokiej tonacji,ganimy-twardo, krótko,zdecydowanie głosem o głębokiej tonacji.Przesadne natężanie głosu jest bezcelowe. Pies słyszy 16 tysięcy razy lepiej niż my. Nie należy przesadzać w pochwałach ani w naganach. Za częste ich powtarzanie, albo za rzadkie korzystanie z okazji, obniża wyniki wiczeń. Można nie szczędzić pochwał jedynie w stosunku do bardzo młodych psów.Starsze psy wykorzystują chętnie nadmiar pochwał, aby się uchylić od jakiegoś wiczenia. wy piszcie swoje informacje. Cały dział "Wychowanie i szkolenie" składa sie z takich informacji. Quote
Niufomanka:) Posted September 18, 2006 Posted September 18, 2006 Czarne Gwiazdy napisał(a):Że co? 16 tysięcy razy to by usłyszał ruch atomów. 3 razy lepiej kochanie, lub jak głoszą inne teorie do 7 razy lepiej. ja słyszałam, że 4 razy:p ale co to za różnica 3 czy cztery?? Ważne że nie 16 tysięcy:diabloti: hehe:p Quote
Mi. Posted September 18, 2006 Posted September 18, 2006 [quote name='Niufomanka:)']ja słyszałam, że 4 razy:p ale co to za różnica 3 czy cztery?? Ważne że nie 16 tysięcy:diabloti: hehe:p a ja słyszałam, że 100:hmmmm: . Quote
Sonix Posted September 18, 2006 Posted September 18, 2006 Wydaje mi sie, ze w pochwałach można przesadzac tzn wariowac z psem :lol: Ktos mądry powiedział, ze pies ma najlepszą satysfakcje z pochwały kiedy jego wlasiciel wstydzi się za nią. To napewno nie tak, ale coś w tym sensie :D:D Quote
Recommended Posts