holly101 Posted March 19, 2011 Posted March 19, 2011 Soma jest przepięknym, owczarkowatym psim dzieckiem. Ma około sześciu miesięcy. Została porzucona w Karpaczu - przybiegła do mojej teściowej z okropną raną na tylnej łapce. Była wychudzona i brudna. Teściowie od razu zawieźli ją do kliniki i tam lekarze zrobili jej dość poważny zabieg - łapka była roztargana, rozcięta aż do samych ścięgien. Weterynarze zajęli się nią rewelacyjnie, w tej chwili po rance nie ma już prawie śladu. Łapka jest w pełni sprawna. Dzięki często zmienianym opatrunkom żelowym, wszystko się ładnie goi. Somcia została na kilka dni w klinice, potem jednak groziło jej schronisko. Ani teściowie ani my nie mogliśmy do tego dopuścić i dlatego znaleźliśmy jej miejsce w hoteliku u ZuziM. To są zdjęcia sprzed trzech tygodni: Nie ma problemu z finansami, teściowie wzięli wszystko na siebie. Szukamy jej jednak domu stałego i to Domu Stałego pisanego z dużej litery. Sunia u ZuziM pięknie odżyła, jest w świetnej kondycji psychicznej i fizycznej, rośnie jak na drożdżach - ewidentnie wcześniej była niedożywiona lub źle karmiona. Teraz to już przeszłość. Zuzia zapewnia Somie świetną opiekę. To Soma w zeszłym tygodniu: Czyż nie jest piękna? Somcia nie przejawia żadnych objawów jakiejkolwiek agresji. Jest wesołym, skorym do zabaw psim dzieciakiem - każdy jest dla niej idealnym partnerem do zabaw. Jest to bardzo mądra suczka - w mig załapała, który boks jest jej, reaguje na polecenia. W obawie o gojącą się rankę Soma musiała chodzić w kołnierzu - bardzo ładnie pozwalała go sobie zakładać i ściągać (to nawet ładniej ;) ) W nocy nie mogła w nim spać bo mieszka w budzie (ocieplanej oczywiście) i nie mogłaby do niej wejść lub z niej wyjść z tym dodatkowym ekwipunkiem ;) Na szczęście wszystko odbyło się bezproblemowo i Soma nie ruszała opatrunku. Mądra z niej dziewczynka :) Bez problemu porozumiała się z innymi hotelowiczami u Zuzi :) Szukamy dla niej świetnego domu, w którym będzie ona członkiem rodziny a nie stróżem, odstraszaczem itp. Nie wyobrażamy sobie by Soma mogła zostać uwiązana na łańcuchu, by mogła żyć z dala od ludzi. Bardzo mile widziany jest dom z ogrodem, na który sunia byłaby wypuszczana a nie mieszkała tam stale. Zapraszam wszystkich na wątek i proszę o rozsiewanie go gdzie się da! Im nas więcej tym większa szansa na super dom dla super Somy! Quote
holly101 Posted March 19, 2011 Author Posted March 19, 2011 Soma wypatrująca swojego domku A tu w drodze do hoteliku Quote
Merys Posted March 20, 2011 Posted March 20, 2011 Urocza dziewczynka, trzymam kciuki za znalezienie cieplego kata. Quote
kalyna Posted March 20, 2011 Posted March 20, 2011 Ale ona jest piękna :) i należy jej się dobry domek :) u mnie niestety mieszkają psiaki na dworze :( Quote
holly101 Posted March 20, 2011 Author Posted March 20, 2011 Szukamy domku, chciałabym zrobić bannerek dla niej ale nie umiem :( Quote
wilczka Posted March 20, 2011 Posted March 20, 2011 zapisuje mam domek.wpisze pozniej to powiecie czy by wam sie podobal:) Quote
wilczka Posted March 20, 2011 Posted March 20, 2011 jesli bedziecie zainteresowane podam na pw nr tel i adres panstwa jest to domek na dzialce pod kielcami(woj swietokrzyskie). dzialka okolo hektara ogrodzenego terenu. zawsze ktos jest na dzialce bo jest tam pasieka. duzy kojec,lecz sunia zamykana tam w razie potrzeby(wywoz miodu i trzeba otworzyc dzialke i zeby nie uciekla). do domu wstep wolny jednak noce musialaby spedzac na dworze:( kontakt z ludzmi zapewniony(tak jak pisalam na pasiece zawsze ktos musi byc a jak jest tylko troszke cieplej zbieraja sie tam cale rodziny z dziecmi i psiakami na grile i pikniki) tak na codzien bylaby jedynym psem. wizyty przed i poadopcyjne mile widziane. sunia bylaby sterylizowana jeszcze przed pierwsza cieczka jak cos,ale dobrze by bylo gdybyscie pomogly jakos w sterylce. jakies pytania? Quote
holly101 Posted March 21, 2011 Author Posted March 21, 2011 Dzięki Wilczka, ale nie skorzystamy - ze względu na te noce spędzane na dworze. Bardzo chcemy by była cały czas w domku. Podrzucamy Somcię! Quote
zuziaM Posted March 21, 2011 Posted March 21, 2011 Juz jestem na watku Somci. Niunia jest naprawde wspaniala ! Niesamowicie radosna, zywa i bardzo madra. Naprawde tak szybko sie uczy wszystkiego, ze trudno uwierzyc, ze to jeszcze dzieciak. Jest bardzo ruchliwa, lagodna i skora do wariactw. Bardzo szybko sie przywiazuje i nie odstepuje czlowieka niemal na krok. A jak juz odejdzie dalej, to kiedy wraca, zaraz mnie szuka. Psotna, jak to ze szczeniakami normalnie bywa. Chce byc stale w centrum uwagi i przez to pcha sie stale w tarapaty ze starszymi kolezankami .... Ale to moze dobrze, bo ja pomagaja wychowywac. Lapka juz zupelnie zdrowa i nie potrzeba juz opatrunkow, kolnierza ani kaganca, w ktorym byla niestety w nocy. Zrobilam dzisiaj kilka zdjec, ale musze dopiero wgrac. Quote
holly101 Posted March 23, 2011 Author Posted March 23, 2011 Podrzucamy Somę do góry i szukamy super domku! Quote
zuziaM Posted March 24, 2011 Posted March 24, 2011 Sliczna Somcia. Wulkanik energii i przepiekna dziewczynka. Jest przymilna, slodziutka i bardzo kocha ludzi. Lapka juz zupelnie wygojona. Nie zakladamy juz ani kolnierza, ani kaganca na noc, bo Somcia zupelnie sie nie interesuje juz ranka. Zostala jeszcze tylko blizna i lysinka, ale siersc to zakryje juz wkrotce. Quote
Wala2006 Posted March 26, 2011 Posted March 26, 2011 Jaka ślicznotka :) Jak można porzucić takie psie dziecko :( Quote
Wala2006 Posted March 30, 2011 Posted March 30, 2011 A czy ona ma robione jakieś ogłoszenia ?? Mogę ją wstawić na ogólny wątek Owczarków :) Ale przydało by się więcej zdjęć Ślicznotki :) Quote
holly101 Posted March 30, 2011 Author Posted March 30, 2011 Mogę ci podesłać wszystkie zdjęcia jakie mam. Ogłoszen na razie nie ma - ZuziaM coś wspominała o jakiejś koleżance, która mogłaby zrobić, spróbuję obadać temat. Quote
Wala2006 Posted March 30, 2011 Posted March 30, 2011 Fajnie gsybys mi przesłała zdjęcia to bym ją dodała na wątek :) To jak możesz dowiedz się co z tymi ogłoszeniamia... Quote
Wala2006 Posted March 31, 2011 Posted March 31, 2011 Jak byście chciały mogę porobić kilka ogłoszeń malusi... Tylko jakiś tekst do ogłoszeń czy jak tak to wsiąść z pierwszej?? Soma jest taka cudowna nie rozumiem ludzi którzy tak traktują psy one przecież tyle radości dają :( Quote
zuziaM Posted April 8, 2011 Posted April 8, 2011 SOMCIA juz w domku !!!!!! Najwspanialszym, jaki mogla dostac !!!!!!!!!!!!!! Quote
holly101 Posted April 8, 2011 Author Posted April 8, 2011 ZuziaM mnie ubiegła :) Somcia w domku, widzę ją codziennie bo jest u moich teściów :) Powiem Wam po cichu, że ja wiedziałam że to się tak skończy ;) Oczywiście fotki będą. Póki co olbrzymim sukcesem jest to, że bez problemu dogadała się z naszymi trzema Wariatami i Maszą, drugą sunią teściowej :) Dziś odwiedziła ją sąsiadka Astra i też było super :) W każdym razie bardzo dziękuję wszystkim za odwiedzanie wątku i przede wszystkim ZuziM za super opiekę nad Maleństwem :) Quote
Recommended Posts