Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Soma jest przepięknym, owczarkowatym psim dzieckiem. Ma około sześciu miesięcy. Została porzucona w Karpaczu - przybiegła do mojej teściowej z okropną raną na tylnej łapce. Była wychudzona i brudna. Teściowie od razu zawieźli ją do kliniki i tam lekarze zrobili jej dość poważny zabieg - łapka była roztargana, rozcięta aż do samych ścięgien. Weterynarze zajęli się nią rewelacyjnie, w tej chwili po rance nie ma już prawie śladu. Łapka jest w pełni sprawna. Dzięki często zmienianym opatrunkom żelowym, wszystko się ładnie goi. Somcia została na kilka dni w klinice, potem jednak groziło jej schronisko. Ani teściowie ani my nie mogliśmy do tego dopuścić i dlatego znaleźliśmy jej miejsce w hoteliku u ZuziM. To są zdjęcia sprzed trzech tygodni:

Nie ma problemu z finansami, teściowie wzięli wszystko na siebie. Szukamy jej jednak domu stałego i to Domu Stałego pisanego z dużej litery. Sunia u ZuziM pięknie odżyła, jest w świetnej kondycji psychicznej i fizycznej, rośnie jak na drożdżach - ewidentnie wcześniej była niedożywiona lub źle karmiona. Teraz to już przeszłość. Zuzia zapewnia Somie świetną opiekę. To Soma w zeszłym tygodniu:

Czyż nie jest piękna?

Somcia nie przejawia żadnych objawów jakiejkolwiek agresji. Jest wesołym, skorym do zabaw psim dzieciakiem - każdy jest dla niej idealnym partnerem do zabaw. Jest to bardzo mądra suczka - w mig załapała, który boks jest jej, reaguje na polecenia. W obawie o gojącą się rankę Soma musiała chodzić w kołnierzu - bardzo ładnie pozwalała go sobie zakładać i ściągać (to nawet ładniej ;) ) W nocy nie mogła w nim spać bo mieszka w budzie (ocieplanej oczywiście) i nie mogłaby do niej wejść lub z niej wyjść z tym dodatkowym ekwipunkiem ;) Na szczęście wszystko odbyło się bezproblemowo i Soma nie ruszała opatrunku. Mądra z niej dziewczynka :)

Bez problemu porozumiała się z innymi hotelowiczami u Zuzi :)

Szukamy dla niej świetnego domu, w którym będzie ona członkiem rodziny a nie stróżem, odstraszaczem itp. Nie wyobrażamy sobie by Soma mogła zostać uwiązana na łańcuchu, by mogła żyć z dala od ludzi. Bardzo mile widziany jest dom z ogrodem, na który sunia byłaby wypuszczana a nie mieszkała tam stale.

Zapraszam wszystkich na wątek i proszę o rozsiewanie go gdzie się da! Im nas więcej tym większa szansa na super dom dla super Somy!

Posted

jesli bedziecie zainteresowane podam na pw nr tel i adres panstwa
jest to domek na dzialce pod kielcami(woj swietokrzyskie). dzialka okolo hektara ogrodzenego terenu. zawsze ktos jest na dzialce bo jest tam pasieka. duzy kojec,lecz sunia zamykana tam w razie potrzeby(wywoz miodu i trzeba otworzyc dzialke i zeby nie uciekla). do domu wstep wolny jednak noce musialaby spedzac na dworze:( kontakt z ludzmi zapewniony(tak jak pisalam na pasiece zawsze ktos musi byc a jak jest tylko troszke cieplej zbieraja sie tam cale rodziny z dziecmi i psiakami na grile i pikniki) tak na codzien bylaby jedynym psem. wizyty przed i poadopcyjne mile widziane. sunia bylaby sterylizowana jeszcze przed pierwsza cieczka jak cos,ale dobrze by bylo gdybyscie pomogly jakos w sterylce. jakies pytania?

Posted

Juz jestem na watku Somci.

Niunia jest naprawde wspaniala !
Niesamowicie radosna, zywa i bardzo madra. Naprawde tak szybko sie uczy wszystkiego, ze trudno uwierzyc, ze to jeszcze dzieciak.
Jest bardzo ruchliwa, lagodna i skora do wariactw.
Bardzo szybko sie przywiazuje i nie odstepuje czlowieka niemal na krok. A jak juz odejdzie dalej, to kiedy wraca, zaraz mnie szuka.
Psotna, jak to ze szczeniakami normalnie bywa. Chce byc stale w centrum uwagi i przez to pcha sie stale w tarapaty ze starszymi kolezankami .... Ale to moze dobrze, bo ja pomagaja wychowywac.
Lapka juz zupelnie zdrowa i nie potrzeba juz opatrunkow, kolnierza ani kaganca, w ktorym byla niestety w nocy.

Zrobilam dzisiaj kilka zdjec, ale musze dopiero wgrac.

Posted

Sliczna Somcia. Wulkanik energii i przepiekna dziewczynka.
Jest przymilna, slodziutka i bardzo kocha ludzi.

Lapka juz zupelnie wygojona. Nie zakladamy juz ani kolnierza, ani kaganca na noc, bo Somcia zupelnie sie nie interesuje juz ranka.
Zostala jeszcze tylko blizna i lysinka, ale siersc to zakryje juz wkrotce.

Posted

Mogę ci podesłać wszystkie zdjęcia jakie mam. Ogłoszen na razie nie ma - ZuziaM coś wspominała o jakiejś koleżance, która mogłaby zrobić, spróbuję obadać temat.

Posted

Jak byście chciały mogę porobić kilka ogłoszeń malusi...
Tylko jakiś tekst do ogłoszeń czy jak tak to wsiąść z
pierwszej??
Soma jest taka cudowna nie rozumiem ludzi którzy tak traktują
psy one przecież tyle radości dają :(

Posted

ZuziaM mnie ubiegła :) Somcia w domku, widzę ją codziennie bo jest u moich teściów :) Powiem Wam po cichu, że ja wiedziałam że to się tak skończy ;) Oczywiście fotki będą. Póki co olbrzymim sukcesem jest to, że bez problemu dogadała się z naszymi trzema Wariatami i Maszą, drugą sunią teściowej :) Dziś odwiedziła ją sąsiadka Astra i też było super :)

W każdym razie bardzo dziękuję wszystkim za odwiedzanie wątku i przede wszystkim ZuziM za super opiekę nad Maleństwem :)