niunia_51 Posted September 16, 2006 Posted September 16, 2006 witam wszystkich mój znajomy poleciał mi domowy sopsób na przekonanie się czy karma jest dobra (oczywiście pomijając skład) a zatem kazał zalać kilka "kulek" wodą i odczekać kilka godzin, efekt: -jak kulki bardzo napęcznieją tzn. dużo powiększą swoją pierwotną wielkość- to karma średnia -jak pozostaną tej samej wielkośći lub troszkę się zwiększą to karma dobra co sądzicie o tym?? Quote
Sylvia_76 Posted September 16, 2006 Posted September 16, 2006 [quote name='niunia_51']witam wszystkich mój znajomy poleciał mi domowy sopsób na przekonanie się czy karma jest dobra (oczywiście pomijając skład) a zatem kazał zalać kilka "kulek" wodą i odczekać kilka godzin, efekt: -jak kulki bardzo napęcznieją tzn. dużo powiększą swoją pierwotną wielkość- to karma średnia -jak pozostaną tej samej wielkośći lub troszkę się zwiększą to karma dobra co sądzicie o tym?? To zależy co masz na myśli pisząc dużo powiększą swoją pierwotną wielkość" Dużo, czyli ile? dwu -trzy-czterokrotnie? Namaczam karmę, którą dostaje mój szczeniak od zawsze. Traktowałam w ten sposób Eukanubę Intestinal Puppy, Royala dla szczeniąt i teraz Biomill - wszystkie powiększają swoją objętość ok. dwukrotnie. Na pewno nie pozostają przy swojej wielkości - a to chyba nie są złe karmy, prawda? Dlaczego Twój znajomy twierdzi,że dobra karma nie pęcznieje? Na czym opiera tę wiedzę? Quote
Elitesse Posted September 16, 2006 Posted September 16, 2006 pecznieja ale nie tak bardzo jak pedigree czy chapi :evil_lol: Quote
ninik Posted September 16, 2006 Posted September 16, 2006 Przeprowadzałem ten test na Royalu i Friskies, i co najciekawsze royal powiekszył sie bardziej i dodatkowo granulki zaczeły sie rozpadac. Quote
cuciola Posted September 17, 2006 Posted September 17, 2006 slyszalam juz o tym tescie ale nie wiem czy mozna go brac na serio pod uwage.. ja namaczam karme (Hill's) i czekam do tego momentu az kulki bedzie mozna rozgniesc widelcem na papke. Wiec z jakies 20 minut to trwa zanim karma tak namoknie.A czy kulki robia sie wieksze? chyba podobne do suchej karmy.. Quote
potek Posted September 19, 2006 Posted September 19, 2006 to normalne ze karma pecznieje, jak sie namoczy royala to powiekszy swoja obietosc około 2krotnie (mówie o zalewaniu wrzatkiem). Przecierz royal to dobra karma Quote
Pastela Posted September 19, 2006 Posted September 19, 2006 no mnie jakoś nie przekonuje ten test, ale może się mylę :) Jutro sprawdzę karmy które mam (RC, Acana, Eucanuba) i napiszę wyniki zobaczę czy któraś mniej lub więcej pęcznieje ale co to ma do jakości??? to nie wiem pozdr Quote
aaliw Posted September 19, 2006 Posted September 19, 2006 Mysle, ze to ile karma "urosnie" zalezy od ilosci i temperatury wody, ktora ja zalejesz. Im cieplejsza woda tym szybciej zwieksza sie objetosc karmy w misce. Quote
puli Posted September 19, 2006 Posted September 19, 2006 A nie prosciej przeczytać jaką wilgotność ma karma? Na opakowaniu,albo stronie producenta/importera? Quote
cuciola Posted September 20, 2006 Posted September 20, 2006 karmy typu Royal,Hills maja podobna wilgotnosc.. :) Quote
kiwi Posted September 27, 2006 Posted September 27, 2006 po pierwsze nie widze powodu zeby kiedykolwiek zalewac karme wrzatkiem :o chyba zeby doszczetnie pozbyc sie witamin rozpuszczalnych w wodzi i innych przydatnych rzeczy po drugie - rózne składniki maja rozna zdolnosc absorbowania wody, zalezy to miedzy innymi od ich wysuszenia i tak np 100 gram kurczaka wysuszone do 20 gram powiekszy objetosc 5 krotnie a 50 gram wysuszone w do 20 g tylko dwu i poł krotnie wszsytko tez zalezy od rodzaju uzytych dodatkow roslinnych oraz stopnia ich rozdrobninienia jedne maja wieksza zdolnosc absorbcji - inne mniejsza jak dla mnie ten test to taka kicha trzebna przeczytac skład jak na karmie pisze ze ma 4% składnikow zwierzecych w tym 2% miesa to chyba nie bardzo? Quote
Delay Posted October 2, 2006 Posted October 2, 2006 Zgadzam się z przedmówcą. Mnie ten test z "pęcznieniem" trochę rozbawił, przyznam się szczerze i przypomina mi "łopatologiczne metody pseudonaukowe, warte funta kłaków..." - nie przemawia to do mnie kompletnie i zdecydowanie nie jest poparte faktami...:-D:p Quote
SAWA Posted October 2, 2006 Posted October 2, 2006 Taki test ma sprawdzić ile karma powiększy swoją objętość po namoczeniu.Jest to dość istotne dla ras ze skłonnościami do skrętów żołądka .Jeśli wsypać do miski np .szklankę suchej karmy i zalać ją gorącą wodą (nie gotującą) karma po 15 minutach wchłonie wodę i powiększy swoją objętość ,nie rozpadając się na paćkę ,a zachowa krztałt i zrobi się jak nasączona gąbka ,to jest to dobra karma .Bardzo obrazowo można sprawdzić karmę klasy Super Premium i np. Pedigre .Sami zobaczycie ile razy więcej napęczniej Pedigre od tej innej dobrej karmy. Tak samo karma zjedzona na sucho i popita wodą zachowa się w żołądku psa .rasy duże i ze skłonnościami do skrętów ,powinny jeść karmę taką co pęcznieje w rozsądnych granicach.Karma gdzie jest sporo wypełniacza po namoczeniu bardzo zwiększy objętość ,co źle wpłynie na strawność i pracę żołądka i jelit . Quote
puli Posted October 2, 2006 Posted October 2, 2006 SAWA napisał(a):Taki test ma sprawdzić ile karma powiększy swoją objętość po namoczeniu.Jest to dość istotne dla ras ze skłonnościami do skrętów żołądka .Jeśli wsypać do miski np .szklankę suchej karmy i zalać ją gorącą wodą (nie gotującą) karma po 15 minutach wchłonie wodę i powiększy swoją objętość ,nie rozpadając się na paćkę ,a zachowa krztałt i zrobi się jak nasączona gąbka ,to jest to dobra karma .Bardzo obrazowo można sprawdzić karmę klasy Super Premium i np. Pedigre .Sami zobaczycie ile razy więcej napęczniej Pedigre od tej innej dobrej karmy. Tak samo karma zjedzona na sucho i popita wodą zachowa się w żołądku psa .rasy duże i ze skłonnościami do skrętów ,powinny jeść karmę taką co pęcznieje w rozsądnych granicach.Karma gdzie jest sporo wypełniacza po namoczeniu bardzo zwiększy objętość ,co źle wpłynie na strawność i pracę żołądka i jelit . Czyli Frolic jest super. Quote
SAWA Posted October 3, 2006 Posted October 3, 2006 Frolik nie jest super ,bo nie ma odpowiedniego składu ,żeby można było oceniać to jako dobrą karmę. Frolik jest bardzo marnej jakości .Zobacz jakie dawkowanie jest Frolika i np . innej karmy ,ale klasy Super Premium (Royal nie jest Super Premium).Namocz dwie karmy jedną badziewie ,a inną super premium ( odpowiednią dawkę ,zalecaną przez producenta dla np. 10 kilogramowego psa ) wtedy będziesz miała porównanie ile karmy będzie w żołądku psa .Ten test obrazuje jak wygląda karma po namoczeniu i ile jej jest potem w żołądku psa ,ale muszą być zachowane proporcje do wagi psa . Quote
puli Posted October 3, 2006 Posted October 3, 2006 To,że marketówki to śmiecie,wiadomo po przeczytaniu ich składu.Dalej nie rozumiem czemu mają służyć te "zalewajki". Co daje obejrzenie jak wygląda karma w żołądku psa? Rasy ze skłonnosciami do skrętów powinny być karmione przynajmniej dwa razy dziennie (jezeli paszą to namoczoną) i unikać ruchu po jedzeniu. Quote
SAWA Posted October 4, 2006 Posted October 4, 2006 To jest tak .Im więcej pies dostaje do jedzenia ,tym większą pracę ma układ trawienny do zrobienia i odpowiedniego zagospodarowania .Jeśli jest tego dużo ,wiadomo ,że dużo będzie wydalone ,ale czy odpowiednio wykorzystane? Raczej nie ,bo czas trawienia takiej ilości pokarmu nie sprzyja odpowiedniemu wykorzystaniu zawartych w nim składników .Organizm jest zbyt obciążony i przewód pokarmowy nie ma czasu odpocząć .Może dojść do niestrawności i problemów z wchłanianiem ,ale też do skrętu jelit.Wypełniacz w karmie bardzo pęcznieje i powoduje zwiększenie objętości karmy ,jeśli jest jego bardzo dużo ,to wtedy na oko widać jak karma zwiększa swoją objetość.Tutaj ten test ma to wyraźnie pokazać. Istotne jest to jaka dawka karmy jest przewidziana dla psa i tak np :jakaś karma (Super Premium )dla danego psa jest zalecana 100gram dziennie ,a inna dla tego samego psa 200gram dziennie .Po namoczeniu tej dawki karm zobaczymy ile więcej pies je danej karmy i ile musi jego przewód pokarmowy przerobić .Oczywiście musimy do tego testu dobrać karmy z takim samym przeznaczeniem ,czyli np.dla młodego psa ,lub starego itp.Wiadomo ,że np . dla starych psów karma ma więcej wypełniacza i błonnika ,więc nie można robić takiego testu z karmą dla szczeniaka i dla starego psa ,bo wynik bedzie nie wiarygodny. Myślę ,ze już wiesz o co chodzi w takim domowym sprawdzeniu . Quote
puli Posted October 4, 2006 Posted October 4, 2006 No dobrze,ale przecież wysuszone mięso też pęcznieje i to bardzo! (Spytaj Eskimosów;) ) Quote
SAWA Posted October 4, 2006 Posted October 4, 2006 Wszystko co w suchej karmie jest ,pęcznieje ,ale najbardziej wypełniacze .Nawet gdybyś namoczyła karmę jednej firmy dla starego psa i dla szczeniąt ,to zdecydowanie formuła dla starego zwiększy swoją objętość. Ja kiedyś takie testy robiłam z kilkoma dobrymi karmami i faktycznie te z wyższej półki nie dość ,że miały mniejsze dawkowanie ,to mniej pęczniały. Quote
Delay Posted October 5, 2006 Posted October 5, 2006 Do mnie ten test nadal nie przemawia...:roll: Nie rozumiem też sensu robienia takich "zalewajek" jak to nazwała Puli. Zwłaszcza jeśli ma się okazać że Frolic napęcznieje mniej niż np.Royal, jak tu już ktoś porównywał "badziewie" z pożądną karmą. Mój pies je pożądną karmę, której skład mi odpowiada, pies wygląda świetnie, jest zdrowy, radosny i uprawia sporty, to po jaką cholerę miałabym się kierować przy ocenie karmy jakimś testem pseudonaukowym, bo sory ale inaczej tego nie nazwę... Druga sprawa, gdybym była właścicielką psa z ras dużych, to nie musiałabym robić testu na pęcznienie karmy w żołądku, żeby mieć świadomość, że taki pies może mieć tendencje do skrętu żołądka i powinnien dostawać karmę 2 x dziennie (a nawet 3 x dziennie, jak czytam nieraz) - oraz nie powinien się forsować po posiłku. Podobnie jak Puli, taka logika do mnie przemawia, w porównaniu z opisanym tu testem . Quote
SAWA Posted October 6, 2006 Posted October 6, 2006 Ja jestem dość ciekawską osobą i to co jest związane z psami bardzo mnie interesuje.W moim przypadku była to ciekawość połączona z wyrobieniem zdania na temat karm. Oczywiście nie musisz bawić się w takie rzeczy ,jeśli nie przemawia do ciebie taki eksperyment . Dla mnie było to ciekawe jak i w jakim czasie nasiąka dana karma i o ile zwiększa swoją objętość.Jak zachowują się granule po namoczeniu i jaki mają zapach. Jak pies je i toleruje (kupy) tą samą karmę jedząc namoczoną i na sucho.To takie moje domowe zabawy .ale dość pouczające ,przynajmniej dla mnie. Quote
kiwi Posted October 6, 2006 Posted October 6, 2006 wszystko fajnie, ale przeciez nie to jest w karmie najwazniejsze najwazniejszy jest sklad, zbilansowanie, sposob konserwowania,... i wiele innych czynnikow, niekoniecznie ile karma wody chłonie.. mozna sobie zrobic z ciekawosci ale nie a to nic wspolnego z porownywaniem jakosci... Quote
WŁADCZYNI Posted October 7, 2006 Posted October 7, 2006 Z ciekawości zalałam wczoraj 4 rodzaje karm- friskies, purine dog chow, bento kronen i acanę - i najmniej napęczniał friskies który nie zbiera raczej pozytywnych opini:evil_lol: Quote
SAWA Posted October 7, 2006 Posted October 7, 2006 Ja nigdy nie miałam zainteresowania karmami niskiej jakości.Interesowały mnie tylko Super Premium i to dlatego ,że mają doskonały skład ,są naturalnie konserwowane ,a dawkowanie jest małe.Test wtedy jest prawidłowo przeprowadzony jak karma jest dobrana ilością białka i tłuszczu i ma odpowiednio wyliczoną dawkę dla danego psa. Czyli nie ma co brać np.po 5 bobków danej karmy i namaczać ,tylko wsypać do miski zalecaną dawkę np.dla 10 kilogramowego psa i tą ilość namoczyć.Wtedy będzie wiadomo jak karma zachowuje się i ile bedzie pies miał jej w żołądku. Więcej już nic nie mam do dodania w tym temacie . Pozdrawiam. Quote
Recommended Posts