Magda Kłopotowska Posted March 17, 2011 Posted March 17, 2011 Co powiecie o terenie zaprojektowanym specjalnie dla Waszego pupila? Odpowiadający jego potrzebom. Zapraszam do dyskusji i pomocy. Jestem studentką Architektury Krajobrazu i na moja prace dyplomową wybrałam temat kształtowania właśnie takich obiektów, czyli terenów specjalnie dostosowanych do wymogów naszych czworonożnych przyjaciół. Sama mam suczkę, którą przygarnęłam 6lat temu przez co czuję się mocno związana z tą tematyką. Nie mówię tutaj tylko o terenie 10x10m ogrodzonym gdzie wstawione są kosze na odchody zwierząt lecz o prawdziwym parku gdzie byłby podział na strefę małych i dużych psów oraz szczeniaczkowo, tory przeszkód oraz pole do freesbie o takich powierzchniach zapewniających możliwość odbywania się różnego typu imprez a także wiele innych dyscyplin. Mówię o parkach o powierzchniach co najmniej 2-3ha, gdzie odbywałyby się także cotygodniowe spotkania edukacyjne oraz treningowe (za opłatą). W takich założeniach zadbano by o wszystko od odpowiednich wejść i ich rozmieszczenia, poprzez ścieżki, ławki, małą architekturę aż po kształtowanie i dobór gatunków roślin, które wytrzymały by trudne warunki oraz nie zagrażały psom. Proszę o wypełnienie poniższej ankiety (jest anonimowa i zajmie to góra 10min), dzięki czemu bardzo pomożecie w mojej pracy. http://moje-ankiety.pl/respond-7371.html Z góry dziękuję za pomoc. Quote
blue_bc Posted March 17, 2011 Posted March 17, 2011 (edited) .................. Edited April 30, 2013 by blue_bc Quote
Amber Posted March 17, 2011 Posted March 17, 2011 Bardzo fajny pomysł, widziałam takie parki w USA, które dodatkowo miały baseny dla psów... odlot. Obawiam się jednak o kilka rzeczy a jedną z nich jest oczywiście mentalność Polaków. Otóż brak kultury można zobaczyć i w zwykłych parkach gdzie można chodzić z psami, obawiam się, że specjalny park dla psów mógłby ten brak ogłady doprowadzić do szczytu. Ja specjalnie szerokim łukiem omijam takie przybytki ze swoim psem bo nie chce awantur. Nagminną sprawą jest oczywiście puszczanie psów bez smyczy (również tych agresywnych) i pozwalanie na podbieganie. Druga rzecz to odchody, dla niektórych nawet specjalnie ustawiony kosz z torebkami nie będzie wystarczającą zachętą do posprzątania po pupilu w myśl zasady "a przyjdzie ktoś i sprzątnie po mnie, ja się w kupie babrać nie będę/wstydzę się", trzecia rzecz to wandalizm - małolaty przyjdą w nocy i zniszczą z nudów, czwarta wreszcie to brak funduszów na postawienie takich przybytków. Nie ma pieniędzy na drogi i zwykłe parki to raczej nie ma ich też na parki dla psów. Tak więc pomysł bardzo fajny, europejski i światowy zastanawiam się tylko czy w Polsce by dał radę. Btw fajny temat na prace dyplomową ;) Quote
dzodzo Posted March 21, 2011 Posted March 21, 2011 mi sie marzy taki park:) w łodzi kolo mojego biura jest taki mini -parczek dla psow ,gdzie zabieram moja dobke jak jest ze mna w pracy i zauwazylam ze malo kto korzysta z tego miejsca, co mnie dziwi bo wokol wielkie nowe osiedle ale przynajmniej zamykam sie tam z nia i sobie lata ale taki wielki prawdziwy park kilkuhektarowy to marzenie:) Quote
Daga&Maks Posted March 21, 2011 Posted March 21, 2011 taki park byłby rewelacyjnym rozwiązaniem :) w Polsce nie ma zbyt wiele miejsc przyjaznych psom, stawiają znaki zakazu gdzie się da, rzadko kiedy można też znaleźć miejsce ogrodzone, nie wspominam już o miejscach w których można znaleźć tory przeszkód do agility bo takich też jest niewiele Quote
Recommended Posts