Jump to content
Dogomania

pielegnacja onka-jak i w czym kapac,czym czesac,jak dbac o wyglad onka

Recommended Posts

• Replies 475
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

morighan napisał(a):
ja psice kapie co 3-4 miesiace..nie wiem czy to za czesto czy za rzadko..w sumie czesto slysze, ze powinno sie raz na pol roku..ale jakos mnie to nie przekonuje..

Ja kapie jak sa po prostu bruudne. Ale nie mowie o brudzie bo jest bloto, bo sie w piasku wytarzaly. Mieszkam prawie w centrum miasta, tuz obok trasy wylotowej na warszawe wiec pelno jest spalin i innego swinstwa, a to "pieknie" osiada na psiej siersci. Natomiast ostatnio bardzo czesto wywoze je po prostu autem za miasto na spacer, wiec mam wrazenie ze sa czystrze. A moze to jest wlasnie przyczyna ladnej siersci Bolsa?? :roll: Moze na niego te spaliny tak dzialaj?? :roll:

Posted

wlasnie z tego powodu tez kapie psy.z powodu brudu miejskiego.jak sie zrobi cieplej to w sumie juz nie musze bo one ciagle gdzies sie taplaja w wodzie ale jak je kapalam wczoraj to teraz wlasciwie wykapie je dopiero kolo wrzesnia chyba zebym ktoregos musiala.kapie napewno zawsze jak zaczynaja liniec.a teraz wlasnie ruszyly z wiosennym linieniem.

Posted

Buraczak też linieje.Jeszcze mam ciepło w mieszkaniu,bo mieszka też z nami krórik,więc nie może być chłodno.Wyczesuje ja.Najgorzej było z portkami.Tera już ma letnie spodenki;)

Posted

Jakie witaminki kupić dla ponad 5miesięcznej onki?
Dotychczasowe od veta już mi się kończą,ale nie ma u niego za dużego wyboru,więc proszę o podpowiedzi jakie najchętniej kupujecie dla swoich psiaków(gdzie je można kupić).
Dodam,że karmiona jest jedzeniem gotowanym dla niej a do suchego ma stały dostęp.
A drugie pytanie to co jest lepsze jako ochrona na kleszcze i pchły-obroża czy jakieś kropelki na kark?

Posted

ja wole spot on na kleszcze bo obroze to mi moje buraki sobie niszcza jak sie przewalaja.bo oczywiscie najfajniej ciagac sie za obroze.:roll: .
wit.dla onka polecam irish cal firmy beaphar podawany w posilku z nabialem[np.twarog odluszczony z miodem i jogurtem+czasem zoltko].

Posted

zielona28 napisał(a):
co jest lepsze jako ochrona na kleszcze i pchły-obroża czy jakieś kropelki na kark?

Najleprze jest to, co okazuje sie skuteczne u danego psa, bo z tym bywa bardzo roznie. Trzeba metoda prob i bledow znalezc najleprze dla psa rozwiazanie.

Posted

Na poczatku u Bolsa stosowalam frontline z przerwa na krotki epizod z kiltixem (alergia), potem przestal na nim dzialac. Zmienilam na advantixa i w tym czasie (cos ok 3 lata) znalazlam na nim moze z 6 wbitych kleszczy, z czego polowa martwa lub prawie martwa. Gnojek od poczatku ma advantixa i w zyciu nie mial kleszcza. Tak wiec jak na tak dlugi okres stosowania tego srodka, plag kleszczy na warmi i mazurach i codziennego ganiania po lakach i lasach wynik jest bardzo pozytywny.

Posted

W maju miną 2 lata, odkąd moje są na fiprexie i (tfu tfu odpukać) żaden kleszcza nie złapał. Najwyżej w miejscach bardziej zakleszczonych zdarzały się śnięte kleszcze łażące po wierzchu.

Posted

lisico, a co wy stosujecie?
bo ja mam DONka i zawsze myślałam że obroża (kiltix) jest mało skoteczna ze względu na dużą ilość futra :cool3: ale jak każdy moge się mylić, więc my tylko fiprex stosujemy, ale postanowiłam że jak tera zjest wysyp to dodatkowo coś weźmiemy, coś co nie capi jak niektóre obroże :diabloti:

Posted

Aga i Eto
Jesli foprex jest skuteczny, nie stosowalabym nic wiecej, bo zawsze moga pojawic sie jakies odczyny, a to nie jest obroza, ktora zdejmiesz, jesli psu bedzie szkodzila. Chyba ze lapie kleszcze, wtedy wiadomo, ze trzeba wybrac mneijsze zlo.

Posted

w zeszłym roku stosowałam frontline, i eto łapał kleszcze które się wpijały i trzeba je było wyciągać :mad: ale nigdy nei zachorował, potem zapomniałam jakoś go zakroplić czy coś , i złapał babeszję w listopadzie, od tamtej pory mamy fiprex i ani nie widziałam kleszczy ani nic. Więc te krople powinny działać tak że kleszcz się wcale nie wpije? fiprex spot on ten co wymieniła ayshe to jakiś aerozol?

Posted

Srodki przeciwkleszczowe dzialaja bojczo, ale kleszcz musi sie najpierw wgryzc w psa, wiec znalezienie na psie wbitego kleszcze nie swiadzcy o tym, ze srodek nie dziala, ale nie powinien to byc kleszcz opity, raczej taki juz malozywotny. Dodatkowo advantix ma substancje odstraszajace.
Inna sprawa, ze nie ma srodka 100% skutecznego i znalezienie raz na jakis czas zywego kleszcza nie powinno jeszcze przekreslac tego srodka (co oczywiscie nie znaczy, ze nie mamy w tym momencie przetestowac innego srodka).
Nie powinno sie stosowac dwoch srodko jednoczesnie, juz lepiej zaaplikowac psu wieksza dawke. Chyba ze juz nie ma wyjscia, wtedy wiadomo, mniejsze zlo...

Posted

to co radzicie? niunio wygląda o tak (gdyby ktoś nie wiedział) .. który środek daje najlepsze rezultaty? czy warto łaczyć krople +obrożę? panikuję troche bo mieszkamy pod lasem i codziennie tam jesteśmy a u nas kleszcze to nawet pod blokiem są i już raz mieliśmy do czynienia z babeszją..

Posted

Aga
U mnie jest to samo! Zapodaj mu ajwiekszy fiprex, po spacerku go wyczesz, a po kilku godzinach przejzyj, jesli znajdziesz w ciagu tygodnia wiecej niz jednego wbitego, zywego kleszcza to zapodaj cos jeszcze. Przy prawidlowym zaaplikowaniu srodka spot on, dlugosc futra nie ma znaczenia, bo srodek wchlania sie w warstwe lipidowa skory. Tyle, ze latwiej zaaplikowac srodek krotkowlosemu psu, u qdlacza wiecej zostaje na siersci, stad przekonanie, ze u dlugowlosych potrzebna jest wieksza dawka.
Nie ma najleprzego srodka, jest tylko najleprzy srodek dla danego psa. Moje psy maja sie super na advantixie, a inne sa zzerane na nim przez kleszcze. Z kolei psy kolezanki maja duowin i jest git, a na duowinie codziennie wyciagalam Bolsowi kleszcze.

Posted

saJo napisał(a):
Przy prawidlowym zaaplikowaniu srodka spot on, dlugosc futra nie ma znaczenia, bo srodek wchlania sie w warstwe lipidowa skory. Tyle, ze latwiej zaaplikowac srodek krotkowlosemu psu, u qdlacza wiecej zostaje na siersci, stad przekonanie, ze u dlugowlosych potrzebna jest wieksza dawka.
Nie ma najleprzego srodka, jest tylko najleprzy srodek dla danego psa. Moje psy maja sie super na advantixie, a inne sa zzerane na nim przez kleszcze. Z kolei psy kolezanki maja duowin i jest git, a na duowinie codziennie wyciagalam Bolsowi kleszcze.

:shake: w sumie Timon w zeszlym roku tez mial advantix i na mazurach lapal kleszcze :angryy: nie stado, ale jednak i nie wiem teraz czy zmieniac na cos innego czy nie :roll: