Jump to content
Dogomania

pielegnacja onka-jak i w czym kapac,czym czesac,jak dbac o wyglad onka

Recommended Posts

Posted

a u nas pojawil sie lupiez.. nic sie w pokarmie nie zmienilo.. psica dostaje takze olej z pestek winogrona, rybki i siemie lniane.. siersc jest idealna, a w dodatku pierwszy raz sucz nie linieje..jak przeczesze jej reka futro to wychodzi tylko kilka wlosow, a nie cala garsc, jak wczesniej.. jedyny mankament to ten lupiez..czy moze to byc zwiazane z niedawna kapiela?

• Replies 475
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

moze.kapiel wysusza.dlatego ja uzywam ludzkich szamponow z odzywka do przesuszonych lamliwych wlosow i mam zerowe problemy z kapiela.ale....ja nie mam ani jednego psa z problemami ze skora.

Posted

Fiona miala ogromne problemy ze skora jak do mnie trafila.. w sumie my tez sie kapiemy w ludzkich szamponach..zazwyczaj w pantene i nie ma problemu..tylko, ze ostatnio uzylismy innego :razz: no i zaczelo sie drapanie..

Posted

Każdy wet z jakim gadałam (oprócz mojego kolegi) mówił, że absolutnie nie wolno w ludzkich szamponach kąpać. Ja kąpię kundle tylko w ludzkich + ludzka odżywka i jest OK. Po każdym psim szamponie się drapią i mają bomble (takie pod skórą): czy to tani szampon czy "wypasiony" :roll:

Posted

ja chyba tylko z dwa razy wykapalm psice w psim szamponie i nie bylam zadowolona... dla mnie najwiekszym szokiem jest to, ze ona wlasciwie wlosow teraz nie gubi.. na dywanie jest kilka, a odkurzany byl przedwczoraj :razz: pierwszy raz sie to zdarza i tak sie zastanawiam co dalo taki efekt..

Posted

nie wiem, strzelałam... :oops: wydawało mi sie ze na zime to pies zbiera futro, a jak nie ma na co to nie zbiera, jak nie zbiera to nie wypada, no bo co...?

Posted

ada89 napisał(a):
wydawało mi sie ze na zime to pies zbiera futro, a jak nie ma na co to nie zbiera, jak nie zbiera to nie wypada, no bo co...?

No zbiera, ale nawet jak zimy nie ma to zbiera, bo przecierz jakim cudem we wrzesniu ma wiedziec, ze nie bedzie zimy? A wlasnie jak nie ma zimy, to tym bardziej linieje, bo w koncu trzeba zrzucic to, co sie zebralo na zime. Na szczescie moje byly na tyle madre, ze zrzucily w listopadzie :evil_lol:

Posted

Aga i Eto napisał(a):
ja to kiedyś słyszałam że onek linieje tylko dwa razy w roku - za to po 6 miesięcy :diabloti:

Poprzedni wlasciciel Ksieciunia tez mowil, ze ONek linieje dwa razy w roku: od grudnia do czerwca i od czerwca do grudnia :evil_lol:

Posted

wszystkie onki jakie mialam i mam lacznie z tymi zyjacymi w domciu linieja dwa razy do roku.wymiana okrywy trwa miesiac wiec mam 2 miesiace w roku wymiany futra.

Posted

Nieśmiało chciałam nadmienić że, podobno DON-y mniej sie lenią,w przypadku mojego jest inaczej,poprzedni ON lenił sie tak samo jak ta cholera,chyba zacznę się rozglądać za maszyną dziewiarską,wyczesuje 2 razy w ciągu dnia,i moge tak na okrągło,a jemu i tak stale jakaś wełna za tyłkiem lata:placz:

Posted

niom nadal jestem w szoku bo dom mam glownei w siersci munsterkowej a po whoo to prawie nic nie ma :) dopiero teraz po cieczce troche linieje ale tak to prawie nic nie wyczesywalam :) szok ! :)

choc widzialam dom z 2 borderami gdzie jednak klakow bylo troche ;) choc moze to tez kwestia wlosa - w koncu u borderow teraz sa juz 2 rozne typy owlosienia ;) jak i 2 typy charakterow ;)

Posted

ayshe napisał(a):
donki linieja mniej tak jak nie sypia sie np.collie.inny rodzaj szaty-inna jej wymiana:eviltong: :evil_lol:

Jasne wiem:eviltong: ino że ten mój porąbany jest,niby DON bo masa i te frędzle za uszami i kita z piórem, a reszta twarda, sztywna,krótka,nawet właściciele innych DON-ów mówią, że jakiś taki nie puchaty, i oszukany,bo sierściuche nie ma jak na DON-a przystało,ale to lepiej, przynajmniej jak dla mnie:cool3:choć kudłów masa,przeżyje,acha i nie ma chorągwi na łapach,a żeby było śmieszniej to jest po długowłosych

Posted

ayshe napisał(a):
lisico-wiem ze wiesz tez :eviltong: :evil_lol:

No nie powiem że mi pyskacza nie brakowało:lol:, brakowało,wstawiłam foty z okazji ukończenia roku do wątku Fotki naszych psiaków, se obacz:eviltong::evil_lol::loveu:znaczy pies skończył bo ja to Balzak

Posted

Chwale sie - burasek wykÄ…pany :evil_lol: :cool3:
Pomijam dwa wyskoki z wanny i zdemolowanie łazienki w czasie ucieczek, ale reszta poszła juz gładko :p ofciarek czysty i pozbył sie masy zalegajacej sierści (no i tego smrodu okropnego) :roll: