paniMysza Posted July 28, 2011 Posted July 28, 2011 no ale probowalas odstawiać kiedys, czy tylko zjezdzacie z dawki leku? moze warto by było. jakby nie wyszło, moznaby przeciez powrócic do starego dawkowania. a jak z wynikami twojej suczki? lek na nia źle nie wpłynał? w końcu 5 lat to sporo czasu, a topi cos pisała, że to żle wpływa na organizm. sama sie boje o zdrowie mojej loli. Quote
Topi Posted July 28, 2011 Posted July 28, 2011 Agnes, jesteś wielka. Ja w panice wtedy porobiłam notatki i jak widać bardzo niedokładnie. Dzięki za sprostowanie. ************************************************* Dodam jeszcze, że Monię badamy regularnie i dokładnie. Quote
Topi Posted July 28, 2011 Posted July 28, 2011 paniMysza napisał(a):topi, moze zrob tak jak ja i sprobuj robic przerwy. jesli suczka nie będzie popuszczała to znaczy, że bezie mozna ostawiac powoli. Dzięki. Spróbuję. Quote
Agnes Posted July 28, 2011 Posted July 28, 2011 paniMysza, u nas nie powiodlo sie kolejne schodzenie z dawki, nie sadze wiec ze daloby sie zmniejszyc czestotliwosc podawania, o wycofaniu nie ma mowy. Wyniki mojej suki? Do ostatnich badan (sprzed 2 mcy) miala wyniki perfekcyjne. Serio serio, wszystko w normie, obecnie ma 8 lat i jest w super kondycji. Teraz wyszlo z watroba (podleczone) no i tarczyca. Ale tak jak wspomnialam, wg mojej wetki tarczyce i cholesterol nalezy badac co roku u suki po sterylizacji glownie po 5-6 roku zycia o ile pamietam. T4 i cholesterol calkowity, jak cos nie tak bada sie kolejne ft4 itp....moglam cos pomieszac z tymi wskaznikami, nigdy nie moge zapamietac;) Jakby komus zalezalo to na pw, wszystko napisze jak to u nas przebiegalo. A - objawow jako takich tarczycowych nie bylo, ale to juz nie ten watek nie bede sie wiec rozpisywac;) Quote
paniMysza Posted July 29, 2011 Posted July 29, 2011 dobrze wiedziec z ta tarczycą. musze lole w tym kierunku tez przebadać. ja cały czas trzymam kciuki, zeby przeszło jej to popuszczanie. od kilkunastu lat mam problemy z psami właśnie zwiazane z sikami. jeden dominant sikał mi na sciany, strarszy psiak po kastracji popuszczał, potem przygarnelismy franie, ktora zostawiana sama sikała mi na na łózko, a jak z tym sobie poradzilismy to lola zaczęła popuszczać. wyrzuciłam juz kilka dywanów i mam juz szczerze dość;) Quote
Agnes Posted July 29, 2011 Posted July 29, 2011 paniMysza, ja jak mialam problem z ustawieniem propalinu, to zmienilam poslanie - wzielam gabke 10 cm jako poslanie, to w pokrowiec, do srodka dalam podklad higieniczny (apteczny) a na wierzch dry bed - suka nasika, to przelatuje przez dry bed (nie lezy na mokrym) i wsiaka w podklad. Dry bed generalnie polecam, rewelacyjne w utrzymaniu czystosci, nie pochlania psiego zapachu itp itd. Quote
paniMysza Posted July 29, 2011 Posted July 29, 2011 u mnie problem jest taki, ze psiaki spią z nami. przed podawaniem propalinu spalismy na ceracie (na niej rozkładalismy przescieradło) :| na razie z popuszczaniem jest ok, ale za to dowiedziałam sie przed chwila, że moja druga suka tez cierpi na kamice struwitową:| zawsze coś! Quote
Agnes Posted July 29, 2011 Posted July 29, 2011 No tak, z tego powodu moja suka ze mna nie spi... Struwity o ile wiem mozna spokojnie zlikwidowac, tzn krysztaly, jesli to to samo ;) moja miala szczawiany, ale tez dalo rade i tu znowu dzieki badaniom co roku wyszlo, ze cos sie pojawilo - bo tak doszlo by do kamieni pewnie.. Quote
paniMysza Posted July 29, 2011 Posted July 29, 2011 no włąsnie moja lola miala mega kamień i tzreba było ciąć. frania ma piasek. ech. niby mozna zwalczyc dieta. mam nadzieję. teraz to ja moim co miesiąc mocz musze dawac do badania. w pobieraniu jestem juz mistrzem;) Quote
Topi Posted July 31, 2011 Posted July 31, 2011 paniMysza napisał(a): co miesiąc mocz musze dawac do badania. w pobieraniu jestem juz mistrzem;) Jak to robisz ? Bo u nas dramat. Sunia nie duża, na smyczy nie chce siusiać i w dodatku ma genetycznie zakodowaną płochliwość. Jak już wreszcie kucnie to i tak jak się nad nią schylam to momentalnie przestaje siusiać i leci dalej. Próbowałam już wszystkiego. Nawet specjalnie chochlę kupiłam a i tak ledwie kilka kropel udaje mi się złapać. Quote
paniMysza Posted July 31, 2011 Posted July 31, 2011 ja biore dziewczyny na krótka smycz. jak zaczna sikać, schylam sie i podstawiam wyparzony spodeczek, a z niego przelewam siki do pojemnika. moze weż swoja tez na krótka smycz, kucnij koło niej i czekaj. najlepiej, żeby małej bardzo się chciało siku. moje suńki tez są małe - jedna wazy 4,5 kg, druga 10. Quote
Topi Posted August 1, 2011 Posted August 1, 2011 U nas taka metoda nie przejdzie :shake:. Musiała bym kucać kilka godzin a ona "kucała" by obok mnie ;););). Monia jest cwana więc ja muszę być kreatywna :hmmmm: (tak zresztą jak z podawaniem leków w tabletkach) i za każdym razem wymyślać coś nowego. Stąd ta chochla która zresztą też jest już "spalona". Quote
Agnes Posted February 29, 2012 Posted February 29, 2012 (edited) nieaktualne Edited March 11, 2012 by Agnes Quote
evel Posted March 12, 2012 Posted March 12, 2012 Czy ktoś z zaglądających na wątek wie, czy można podawać Propalin suce, która ma powiększone serce (prawdopodobnie spadek po kaszlu kennelowym), a na stałe zażywa Theospirex (teofilinę)? Jedziemy pewnie dzisiaj do wetki, ale tak chciałam zapytać. Suka od jakiegoś czasu posikuje, kropelkuje, baaardzo nieregularnie, czasem podsikuje w nocy (śpi w kennelu na podkładzie, na wierzchu drybed), od tygodnia bierze antybiotyk, kropelkuje dalej, co ciekawe wyniki badania moczu w normie (można się doczepić do pH - 7), krew pod kątem nerkowym i wątrobowym też OK. Pomysłów brak... Quote
gryf80 Posted March 12, 2012 Posted March 12, 2012 mój poprzedni psiak kundelek miał nietrzymanie moczu ,miał niewydolnośc krazenia dawałam w dawce minimalnej i było ok.dużo pije? Quote
evel Posted March 12, 2012 Posted March 12, 2012 No właśnie nie bardzo, raczej normalnie pije. Kurde, ogólnie chwilowo (od wczoraj) cisza, znaczy się sucho i sama nie wiem - może się jeszcze "chwilę" wstrzymać z tym Propalinem? :niewiem: Quote
Topi Posted March 13, 2012 Posted March 13, 2012 evel napisał(a):Czy ktoś z zaglądających na wątek wie, czy można podawać Propalin suce, która ma powiększone serce (prawdopodobnie spadek po kaszlu kennelowym), a na stałe zażywa Theospirex (teofilinę)? Jedziemy pewnie dzisiaj do wetki, ale tak chciałam zapytać. Suka od jakiegoś czasu posikuje, kropelkuje, baaardzo nieregularnie, czasem podsikuje w nocy (śpi w kennelu na podkładzie, na wierzchu drybed), od tygodnia bierze antybiotyk, kropelkuje dalej, co ciekawe wyniki badania moczu w normie (można się doczepić do pH - 7), krew pod kątem nerkowym i wątrobowym też OK. Pomysłów brak... U sterylizowanej suni nietrzymanie moczu (posterylkowe) można zdiagnozować tylko drogą eliminacji innych chorób. Ile sunia ma lat ? Quote
gryf80 Posted March 13, 2012 Posted March 13, 2012 evel moze się wstrzymaj propalin zawsze mozna podać Quote
evel Posted March 13, 2012 Posted March 13, 2012 Topi napisał(a):U sterylizowanej suni nietrzymanie moczu (posterylkowe) można zdiagnozować tylko drogą eliminacji innych chorób. Ile sunia ma lat ? Około 5. Zabieg w kwietniu 2010. Chwilowo (tfu tfu!!!) sucho... Quote
WATACHA Posted March 13, 2012 Posted March 13, 2012 evel napisał(a):Około 5. Zabieg w kwietniu 2010. Chwilowo (tfu tfu!!!) sucho... To niestety może być po sterylizacji.Mój Mentor też po około 2 latach zaczął popuszczać mocz.A jeżeli to jest po sterylizacji to niestety parę dni możesz mieć sucho, a potem nagle znów mokro :(.Mentorowi dzięki Bogu na razie, od kiedy zmieniliśmy mu dietę, nic się nie przytrafiło :) (tfu, tfu ;)) PS.mam jednak nadzieję, że to jednak "wypadek" bo na dłuższą metę to nie za fajnie Quote
Natalia&Lola Posted June 11, 2012 Posted June 11, 2012 Moja sunia (3 letnia yorczka) jest ok 6 msc po zabiegu. Zabieg konieczny, ze względu na psa w domu. Zabieg zniosła super. Jednak po nim posikiwała w domu. Informowała, że chce na dwór, od razu szłam ją wypuścić a ona idąc na dwór szła i sikała... Na szczęście już nie mamy tego problemu. Kilkanaście tyg się przemęczyłyśmy i minęło. Teraz sika częściej niż kiedyś- albo mi się wydaje. I jest wszystko dobrze. Quote
mata28 Posted December 16, 2012 Posted December 16, 2012 Zwracam się z ogromną prośbą do osób które mają psy po kastracji/sterylizacji o wypełnienie krótkiej – 3 minuty- ankiety http://www.ankietka.pl/ankieta/88592/kastracja-i-sterylizacja-psow.html Dane z ankiety będą wykorzystane do pracy magisterskiej pt.”Kastracja i sterylizacja psów na terenach wiejskich” Bardzo proszę o pomoc i z góry wszystkim ,którzy wypełnią ,dziękuje. Quote
dorota1 Posted December 16, 2012 Posted December 16, 2012 [quote name='mata28']Zwracam się z ogromną prośbą do osób które mają psy po kastracji/sterylizacji o wypełnienie krótkiej – 3 minuty- ankiety http://www.ankietka.pl/ankieta/88592/kastracja-i-sterylizacja-psow.html Dane z ankiety będą wykorzystane do pracy magisterskiej pt.”Kastracja i sterylizacja psów na terenach wiejskich” Bardzo proszę o pomoc i z góry wszystkim ,którzy wypełnią ,dziękuje. Wypełniłam dwukrotnie (mam dwie sterylizowane sunie). Quote
Recommended Posts