Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Bylismy u dwóch wetów.
U jednek wetki która jest hodowcą beńków i Jacków i u tego co sie zajmuje sterylkami aborcyjnymi i ani jeden ani drugi nie zgodził sie na sterylke aborcyjna ze względu na stan suki.
Dlatego decyzja jest taka że suka urodzi szczeniaki. Jak zacznie sie poród wet odrazu przyjedzie.
Szczeniaki po narodzeniu zostaną uśpione.
Jednego szczeniaka zostawimy suce do wychowania aby nie wystapiły komplikacje z listwą mleczną i psychiką suczki.
Tylko co dalej? co z suka? Sunia może u nas zostac do porodu... co dalej??

• Replies 102
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Nie chciałam tego pisać, ale nie zdzierżę: emdzilku albo ściemniasz albo weci w Suwałkach to głąby i konowały. Zostawienie jednego maluch to najgłupsze co można zrobić i na 100% doprowadzi do problemów z listwą mleczną

Posted

Żaden wet nie chce zrobić sterylizacji niewierze. Jak zostawisz jednego wybierzesz który, będzie żył, a które zabijesz. Nie rozumiem tego? Co zrobisz że szczeniakiem?

Posted

A co z suczką po porodzie, skoro może zostać u Ciebie tylko do tego czasu?? Pójdzie do schroniska ze szczeniakiem? Nie ma komu zająć się nią samą, a kto weźmie dwa??

Posted

Bedzie problem ze znalezieniem domu dla suni i dla szczeniaka. O ile szczenie ktos moze ( zaznaczam moze ) wezmie to co z sunia? To szukanie 2 domow.
Po co zostawiac suni jednego szczeniaka? Jak wybierzecie tego do zostawienia a te do uspienia?
I dlaczego sterylka aborcyjna nie wchodzi w gre? Jakos nie lapie tego tematu.
Jaki jest stan suni, ze sterylka aborcyjna nie wchodzi w gre? Dzwonilas do innych wetow? Rozmawialas z innymi?
W necie znalazlam 8 klinik weterynaryjnych. Rozmawialas tylko z dwoma.
Moze warto skonsultowac sie z innymi weterynarzami w miescie?
zadzwon do kliniki w Bialymstoku
Wesoła 18, 85 742 38 00
Transport zawsze mozna jakos wykombinowac. Z Suwalk do Bialegostoku masz 123 km. To nie jest jakos strasznie daleko.
Ja bym szukala innego wyjscia.
Zostawienie dla suni jednego szczeniaka nie jest najlepszym ( wg. mnie ) wyjsciem.

Posted

Jedna osoba jest chętna do przygarnięcia szczeniaczka do domu tymczasowego ale co wtedy z Sunią? I skoro u Emilki sunia może być do porodu to ktoś musi przyjąć do domu suczkę oraz jej szczeniaka dopóki go się trochę nie odchowa. Sterylka Aborcyjna nie jest możliwa, ponieważ suczka jest w fatalnym stanie , potrzebuje nabrać sporo na wadze, gdyż przy każdym dotknięciu można wyczuć u niej wszystkie kości ;/ Ma braki wapna oraz innych witamin. Boimy się z Emilką,że gdybyśmy nawet znalazły weta który, przeprowadził by sterylkę suczka może tego nie przeżyć gdyż jest za słaba.
Tak jak Emilka napisała "Jednego szczeniaka zostawimy suce do wychowania aby nie wystapiły komplikacje z listwą mleczną i psychiką suczki". Dla mnie wgl nie podoba się pomysł wzięcia małych pod igłę,lecz skoro mają się w przyszłości męczyć i chodzić po ulicy gdyż nikt ich nie będzie chciał przyjąć do siebie, to tak lepiej będzie dla nich. Takie są fakty ..

Posted

A mnie ciekawi dlaczego może zostać tylko do porodu? Dlaczego nie możesz zaoferować jej opieki po porodzie kiedy będzie najbardziej tego potrzebowała?
Pytam co ciekawi mnie ta granica: do porodu.

Posted

[quote name='PaulinKa030894']Jedna osoba jest chętna do przygarnięcia szczeniaczka do domu tymczasowego ale co wtedy z Sunią? I skoro u Emilki sunia może być do porodu to ktoś musi przyjąć do domu suczkę oraz jej szczeniaka dopóki go się trochę nie odchowa. Sterylka Aborcyjna nie jest możliwa, ponieważ suczka jest w fatalnym stanie , potrzebuje nabrać sporo na wadze, gdyż przy każdym dotknięciu można wyczuć u niej wszystkie kości ;/ Ma braki wapna oraz innych witamin. Boimy się z Emilką,że gdybyśmy nawet znalazły weta który, przeprowadził by sterylkę suczka może tego nie przeżyć gdyż jest za słaba.
Tak jak Emilka napisała "Jednego szczeniaka zostawimy suce do wychowania aby nie wystapiły komplikacje z listwą mleczną i psychiką suczki". Dla mnie wgl nie podoba się pomysł wzięcia małych pod igłę,lecz skoro mają się w przyszłości męczyć i chodzić po ulicy gdyż nikt ich nie będzie chciał przyjąć do siebie, to tak lepiej będzie dla nich. Takie są fakty ..

Ale przecież poród jest też bardzo wyczerpujący, sterylizacja aborcyjna jest poród przez cesarskie ciecie tak. I jest lepszym rozwiązaniem dla psa osłabionego iż naturalne rodzenie. U kobiet jest tak samo jeśli jest słaba i nie da rady sama urodzić robi się cesarskie ciecie tak ? Nie rozumiem czemu uparliście się żeby rodziła właśnie jak jest taka słaba .

Posted

Nawet jeżeli operacja aborcyjna, miałaby zakończyć się niepowodzeniem (niewybudzeniem suczki) to trudno - ratowaliśmy psa, ale się nie udało. Natomiast pozwolić suce samej rodzic i jeszcze zostawiać jednego szczeniaka - to wybaczcie - tak samo moim zdaniem może zakończyć się niepowodzeniem. A dodatkowo - suczce nie ma miejsca u nikogo - a tym bardziej suczce z malutkim szczeniaczkiem.

Posted

Uważam, sukę trzeba wysterylizować jak naszycie i szukać jej domu, a nie doprowadzić do rozmnożenia, a ile będzie kosztować uśpienie szczeniaków i pomoc przy porodzie ? na to będziesz miał pieniądze.

Posted

[quote name='PaulinKa030894']Jedna osoba jest chętna do przygarnięcia szczeniaczka do domu tymczasowego ale co wtedy z Sunią? I skoro u Emilki sunia może być do porodu to ktoś musi przyjąć do domu suczkę oraz jej szczeniaka dopóki go się trochę nie odchowa. Sterylka Aborcyjna nie jest możliwa, ponieważ suczka jest w fatalnym stanie , potrzebuje nabrać sporo na wadze, gdyż przy każdym dotknięciu można wyczuć u niej wszystkie kości ;/ Ma braki wapna oraz innych witamin. Boimy się z Emilką,że gdybyśmy nawet znalazły weta który, przeprowadził by sterylkę suczka może tego nie przeżyć gdyż jest za słaba.

Na sterylke za slaba ale ma wystarczajaco sil na porod?
Po co zostawiac jednego szczeniaka?
Po co wydawac kase ( z ktora i tak jest krucho jak zaznacza autorka watku ) na oplacenie weta przy porodzie ( za darmo pewnie tego nie zrobi ) za uspienie szczeniakow, za sterylke pozniej dla suni i za ewentualne leczenie, ktore moze byc potrzebne po wyczerpujacym i tak juz nadszarpniete zdrowie suni?
A co jesli wystapia problemy z listwa mleczna?
A co jesli sunia po porodzie bedzie potrzebowala naprawde dobrej opieki weterynaryjnej a z tym sie wiaza dodatkowe koszty.

Posted

Po co chcesz zostawiac jednego szczeniaka? u nas NIGDY nie wystąpiły problemy z listwą mleczną.. Suce po 2-3 dniach wchłania się mleko, bo sutki nie są pobudzane. Trzeba tylko ograniczyć jedzenie, pozabierać zabawki.
Zostawienie jednego to najgorsze co można zrobić. Suka dopiero po 3 miesiącach może być sterylizowana, trzeba jej zapewnić odpowiednią karmę i opiekę. Łatwo podjąć decyzję, a potem pozbyć się problemu. Za dużo jest psich bied żeby powoływać kolejne. Wiem, że to niełatwa decyzja.
Dlaczego w schronisku mieli by ją uśpić?

Posted

[quote name='blanka xd']A mnie ciekawi dlaczego może zostać tylko do porodu? Dlaczego nie możesz zaoferować jej opieki po porodzie kiedy będzie najbardziej tego potrzebowała?
Pytam co ciekawi mnie ta granica: do porodu.
Bo pocztakowo właścicielka mieszkania zgodziła sie tylko na tyle, czy to tak ciezko zrozumiec, ze jestesmy zależni od decyzji włascicieli mieszkania?

[quote name='suślik']Bedzie problem ze znalezieniem domu dla suni i dla szczeniaka. O ile szczenie ktos moze ( zaznaczam moze ) wezmie to co z sunia? To szukanie 2 domow.
Po co zostawiac suni jednego szczeniaka? Jak wybierzecie tego do zostawienia a te do uspienia?
I dlaczego sterylka aborcyjna nie wchodzi w gre? Jakos nie lapie tego tematu.
Jaki jest stan suni, ze sterylka aborcyjna nie wchodzi w gre? Dzwonilas do innych wetow? Rozmawialas z innymi?
W necie znalazlam 8 klinik weterynaryjnych. Rozmawialas tylko z dwoma.
Moze warto skonsultowac sie z innymi weterynarzami w miescie?
zadzwon do kliniki w Bialymstoku
Wesoła 18, 85 742 38 00
Transport zawsze mozna jakos wykombinowac. Z Suwalk do Bialegostoku masz 123 km. To nie jest jakos strasznie daleko.
Ja bym szukala innego wyjscia.
Zostawienie dla suni jednego szczeniaka nie jest najlepszym ( wg. mnie ) wyjsciem.
Sterylka aborcyjna nie wchodzi w grę ponieważ suka jest w zbyt zaawansowanej ciąży i jest to zbyt nie bezpieczne. Tak mi mówiło 3 wetów KTÓRZY WIDZIELI SUKĘ NA ŻYWO i mieli możliwość zbadania jej! , taki mówili hodowcy, wiec sterylka aborcyjna odpada i koniec. Posłucham sie rady weterynarzy i doswiadoczonych hodowców.
Co do zostawienia jednego szczeniaka - Mi sie ten pomysł też nie bardzo podoba bo nie bede potrafiła wybrac jednego a reszty uspic, moim zdaniem wszystkie powinny pójść do uśpienia. Ale wet prowadzący sunie powiedział że wg niego tak bedzie najlepiej dla zdrowia (bynajmniej psychicznego) suni ponieważ suka juz teraz mojego psa traktuje jak szczeniaka, kazdą zabawkę, widac u niej silne instynkty macierzyńskie.
Ja tylko pisze to co mi doradził wet i hodowcy.

[quote name='dreag']A co z suczką po porodzie, skoro może zostać u Ciebie tylko do tego czasu?? Pójdzie do schroniska ze szczeniakiem? Nie ma komu zająć się nią samą, a kto weźmie dwa??
Wczoraj rozmawialiśmy z właścicielką i jej matką, oni wogóle nie chcą zeby ta suka tu była ze względu na to ze jest nienauczona czystości a gdy wychodzimy drapie w ściany. mieszkanie nie jest nasze wiec nie mozemy sobie na takie rzeczy pozwolic.
Ja sama nie wiem co mam zrobic a wy wszyscy jeszcze na mnie najeżdżacie.
Ja tu przyszłam szukac pomocy a dostaje z kazdej strony baty.
łatwiej by było suke zostawic tam wtedy pod szkołą ale na szczescie i nieszczescie tego nie zrobiłam.
Była inna opcja- oddania suki odrazu do schroniska.
Ze względu na to ze suka jest za słaba na sterylke aborcyjną i wogóle jest za slaba na wszystko - zostałaby uspiona bo nie opłacałoby im sie jej leczyc itd.
Kiedys zadzwoniłam do schronu jak po osiedlu biegała ciezarna suka , koło 55 dnia jak wtedy stwierdził wet w schronisku ale była tak chuda i tak słaba ze ani by nie odchowała szczeniat ani nie przeżyła by sterylki aborcyjnej wiec ja uspili - powiedzial mi to sam wlasciciel schroniska.
Ze wzgledu na to ze sytuacja jest podobna postanowiłam zabrac ja do siebie i zastanowic sie co dalej.

[quote name='Divi']Uważam, sukę trzeba wysterylizować jak naszycie i szukać jej domu, a nie doprowadzić do rozmnożenia, a ile będzie kosztować uśpienie szczeniaków i pomoc przy porodzie ? na to będziesz miał pieniądze.
Nie wiem ile bedzie kosztowalo uspienie szczeniakow - zalezy ile ich bedzie.
Pomoc przy porodzie - nie wiem, grosze bo to dobry wet, on wszystkie moje bezdomniaki leczył po kosztach leków, nigdy nie wział za to ani grosza dla siebie.

[quote name='suślik']Na sterylke za slaba ale ma wystarczajaco sil na porod?
Po co zostawiac jednego szczeniaka?
Po co wydawac kase ( z ktora i tak jest krucho jak zaznacza autorka watku ) na oplacenie weta przy porodzie ( za darmo pewnie tego nie zrobi ) za uspienie szczeniakow, za sterylke pozniej dla suni i za ewentualne leczenie, ktore moze byc potrzebne po wyczerpujacym i tak juz nadszarpniete zdrowie suni?
A co jesli wystapia problemy z listwa mleczna?
A co jesli sunia po porodzie bedzie potrzebowala naprawde dobrej opieki weterynaryjnej a z tym sie wiaza dodatkowe koszty.
Sterylke aborcyjna było by trzeba robic jej już teraz a urodzi prawdopodobnie za dwa tygodnie. PRzez dwa tygodnie ona zdąży dojsc do siebie na tyle zeby móc urodzic, taka jest opinia wetów i hodowców.
Ja tez najchetniej zrobiłabym jej sterylke aborcyjne bo nie mam ani czasu ani kasy teraz zeby sie zajac szczeniakami i suką po porodzie.
Nie wiem co robic.

Posted

Co do zostawienia jednego szczeniaka - Mi sie ten pomysł też nie bardzo podoba bo nie bede potrafiła wybrac jednego a reszty uspic, moim zdaniem wszystkie powinny pójść do uśpienia. Ale wet prowadzący sunie powiedział że wg niego tak bedzie najlepiej dla zdrowia (bynajmniej psychicznego) suni ponieważ suka juz teraz mojego psa traktuje jak szczeniaka, kazdą zabawkę, widac u niej silne instynkty macierzyńskie.
Ja tylko pisze to co mi doradził wet i hodowcy.

Ja bym szukala konsultacji. 3 weterynarzy to jeszcze nie wyrok. Suni latwiej bedzie znalezc dom niz suni i szczeniakowi.
Nikt Cie tu nie atakuje. zadajemy podstawowe pytania, chcemy wiedziec jak najwiecej zeby znalezc jak najwiecej wyjsc z sytuacji.
Jakie badania zrobiono suni?

Posted

PaulinKa030894 napisał(a):
Ma braki wapna oraz innych witamin. Boimy się z Emilką,że gdybyśmy nawet znalazły weta który, przeprowadził by sterylkę suczka może tego nie przeżyć gdyż jest za słaba.

Ach ci weci, nie potrafią sterylki aborcyjnej zrobić, ale zmierzyli poziom wapna i "innych witamin".
Proszę o podanie namiarów do weta opiekującego się suką. Zadzwonię też do innych i nie ominę pana Lauryna, bo to usypianie mnie ruszyło.
Pomijając wszystko, wiem że zdjęcia czasem kłamią ale ja nie widzę na nich psa w złym stanie.

Posted

słuchajcie, wydaje mi się ,że sprawa w tej chwili wygląda tak: emdziolek postanowiła ,po zasięgnięciu opinii wetów,że sunia nie zostanie poddana sterylce aborcyjnej i nie ma co tu już rozstrzygać("wiec sterylka aborcyjna odpada i koniec."). po porodzie szczeniak musi być z suką i nad tym należałoby się zastanowić.
Dziwne z tym usypianiem:roll:

Posted

jaanna019 napisał(a):
Ach ci weci, nie potrafią sterylki aborcyjnej zrobić, ale zmierzyli poziom wapna i "innych witamin".
Proszę o podanie namiarów do weta opiekującego się suką. Zadzwonię też do innych i nie ominę pana Lauryna, bo to usypianie mnie ruszyło.
Pomijając wszystko, wiem że zdjęcia czasem kłamią ale ja nie widzę na nich psa w złym stanie.

To,że pies ma niedobory witamin stwierdziłyśmy same bo to po prostu widać .
jaanna019 Na zdjęciu sunia tak źle nie wygląda, ale gdy sama ją zobaczyłam na realu to się przeraziłam, jest tak przeraźliwie wychudzona,ale wierzę , że pod opieką Emilki i przy mojej pomocy damy radę przywrócić ją do dobrej formy :)

Posted

Wiecie jaki jest problem z dt, a co dopiero z dt dla suki + szczeniak, kto weźmie do siebie parkę na minimum 2 miesiące? Obdzwonilam lecznice, jedne robią inne nie ale tych lekarzy co robią znalazłam 3. Ceny mają jak w Białymstoku.
Pan Lauryn przyjmie suczkę i nie uśpi, da jej urodzić a maluchy uśpi. Takie są opcje do wyboru.

Posted

gawronka napisał(a):
słuchajcie, wydaje mi się ,że sprawa w tej chwili wygląda tak: emdziolek postanowiła ,po zasięgnięciu opinii wetów,że sunia nie zostanie poddana sterylce aborcyjnej i nie ma co tu już rozstrzygać("wiec sterylka aborcyjna odpada i koniec."). po porodzie szczeniak musi być z suką i nad tym należałoby się zastanowić.
Dziwne z tym usypianiem:roll:

Ale nad czym się zastanawiać jest tyle bezdomniaków, a tu kolejny szczeniak krew mnie zalewa.

Posted

Widzę, że wątek od rana mocno się rozwinął, natrafiłam na taką wycieńczoną sunię po sterylce aborcyjnej... Daje do myslenia w tej sprawie.
Swoją drogą KOSZMAR. Kochana jamnisia:(
[quote name='Isadora7']
http://www.dogomania.pl/threads/204297-Skrajnie-wychudzona-w-zaawansowanej-ci%C4%85%C5%BCy-schronisko-%C5%81%C3%B3d%C5%BC-POMOCY!!!

Suczka trafiła do nas wczoraj. To jamniczy szkielet obciagnięty skórą. Była w zaawansowanej ciąży, słaniała się na nogach. Została znaleziona w centrum miasta. Baliśmy się ją sterylizować, ale poród by ją zabił. Przeżyła operację. Dziś zjadła z wielkim apetytem. Suczka ma około 2-3 lat. Jest kochana, przytulająca się, pieszczocha. Życie musiała miec bardzo cięzkie, bo nawet teraz kiedy kładę ją na miękki ekołdry w schronisku zachowuje się tak jakby jej się to nie należało.

Sterylke aborcyjna było by trzeba robic jej już teraz a urodzi prawdopodobnie za dwa tygodnie. PRzez dwa tygodnie ona zdąży dojsc do siebie na tyle zeby móc urodzic, taka jest opinia wetów i hodowców.
Ja tez najchetniej zrobiłabym jej sterylke aborcyjne bo nie mam ani czasu ani kasy teraz zeby sie zajac szczeniakami i suką po porodzie.
Nie wiem co robic.

Emdziołek, nie denerwuj się, nie chodzi o napadanie, ale o realna pomoc suni i mniejsze zło.
Pojechałyśmy kiedyś po dużą sunię do Doktorc, była też baaardzo wychudzona, z żebrami na wierzchu i brzuchem ogromniastym, bo na dniach miała rodzić. Jadąc do Białegostoku bałyśmy się, że to się stanie, bo cały czas sapała i wyglądało jakby miała za chwilę zacząć. W Białym poddali ją natychmiast aborcyjnej, strasznie to przeżyłam, nie powiem, miałam do siebie obrzydzenie (to był mój pierwszy raz), że zabijam bezbronne maluszki, które już były tak blisko, a nie zobaczą świata, ale jak pomyślałam, co czeka te maluchy, taki los jak matkę, jak poprzednie jej mioty w sianie... Może i części się udało się skończyć na łańcuchu, dobrze jak przy budzie, niektóre "gdzieś" zniknęły.... Po przemyśleniu postanowiłam jakoś to przeżyć. Poza tym nie było opcji zostawienia ich przy życiu (choć wtedy po cichu chciałam). Jak sobie pomyślałam, że takie biedunie przyszły na świat, wzięły oddech i muszą za chwilę odejść... To już wiesz. A ja wiem, że zrobiłam dobrze.
Podejrzewam, że Tobą targają podobne uczucia, to normalne kiedy się kocha zwierzęta. Chce się dobrego wyboru. I to Ty musisz go podjąć, bo przecież to "Twoja" psiunia, w Twoich rękach tak naprawdę jej los...

Posted

PaulinKa030894 napisał(a):
Przecież Emilka napisała że sterylki aborcyjnej nie będzie i już postanowione !

Jeżeli postanowiła tak to po co tu szuka rady? Dziewczyny dobrze radzą i chcą dla suczki jak najlepiej więc może wypadałoby rozważyć wszystkie możliwości.

Poza tym jeżeli możesz zatrzymać ją tylko do porodu plus chcesz zostawić szczeniaka (komuś na głowę!) no to wybacz ale chyba nie powinnaś sama podejmować takiej decyzji.