Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

narisowa napisał(a):
to będzie najazd polaków na turków ;)

hmmm.... od długiego juz czasu robimy projekt o Sobieskim - mamy więc wprawę w tym zagadnieniu :)
Krzysiu - hmm... - kuszące.

Posted

to się zgadza. wystawy małe, ale bardzo dobrze zorganizowane i super atmosfera.

jedynym mankamentem są jedynie przepisy wjazdowe do turcji, bo 1 osoba może wjechać tylko z 1 psem. za to można wwieźć 10 rybek akwariowych :evil_lol:

Posted

Znajoma w styczniu jechała sama i wiozła 4 szczeniaki. Przejechała bez problemu.
Rosjanie na wystawie w Mołdawii opowiadali,że dużo jeżdżą do Turcji i wwożą kilka psów na jedną osobę.Przechodzą kontrolę u weta i nie ma problemu.... Zaraz wyślę zapytanie do organizatorów w tej sprawie.

Posted

krzysio napisał(a):
Znajoma w styczniu jechała sama i wiozła 4 szczeniaki. Przejechała bez problemu.
Rosjanie na wystawie w Mołdawii opowiadali,że dużo jeżdżą do Turcji i wwożą kilka psów na jedną osobę.Przechodzą kontrolę u weta i nie ma problemu.... Zaraz wyślę zapytanie do organizatorów w tej sprawie.

niestety organizatorzy nic nie wiedzą. już pytałam. takie są oficjalne przepisy.
problem polega na tym, że w wielu kwestiach człowiek dowiaduje się o potrzebnych dokumentach i formalnościach na granicy. chyba dwa lata temu czechów turcy nie wpuścili własnie z powodu braku jakiś tam zaświadczeń itp.
a stety albo niestety żadne łapówki nie wchodzą w grę, gdyż nawet za próbę wręczenia urzędnikowi łapówki grozi do dwóch lat więzienia.
przektraczałam granicę z turcją czterokrotnie z psami i jeżeli ma się wszystkie dokumenty, to nie ma problemu. raz tylko bułgarzy sprawdzali mi przy powrocie przeciwciała.

jest trochę zabawy z wizami i zezwoleniami, gdy się ma użyczony lub służbowy samochów. mają też jakieś tam wymagania jeśli jedzie się busem, czy autokarem, ale dokładnie nie wiem, bo ja jeżdżę swoim autkiem.

Posted

[quote name='narisowa']to się zgadza. wystawy małe, ale bardzo dobrze zorganizowane i super atmosfera.

jedynym mankamentem są jedynie przepisy wjazdowe do turcji, bo 1 osoba może wjechać tylko z 1 psem. za to można wwieźć 10 rybek akwariowych :evil_lol:

Byłaś? Powiedz coś więcej o tej organizacji, bo ciekawa jestem - ja w zamian moge o Sobieskim i jego sposobach na Turków :)

Posted

[quote name='narisowa']a dokładnie co chcesz wiedzieć ?
sobieskiego i turków przerabiałam na studiach ;)
no czy w hali czy na zewnątrz, w centrum miasta czy na zatylu, czy mają zegar europejski czy bałkański - no wiesz - takie tam :)
a ja na studiach to we Lwowie bylam zamiast studiować - teraz za to robimy szlak Sobieskiego ( www.szlaksobieskiego.pl )

Posted

[quote name='narisowa']info pochodzi ze strony radcy ds turystyki ambasady turcji

http://www.turcja.org.pl/index.php?strona=wskazowki-dla-podrozujacych

to chyba jakieś antyczne te info - kto teraz sie posługuje maszyną do pisania albo aparatem na filmy tudzież taką kamerą?
Ale zapis o tym, ze kawy można 1,5 kg przewieźć a herbaty tylko 0.5 kg uważam za dyskryminujący.
Mam nadzieję, ze teraz pozmieniali swoje przepisy - przecież bardzo chcą wejścia do Unii Europejskiej.
pocieszający jest punkt o instrumentach - tylko jakis ciut socjalistyczny - harmoszka, mandolina.... Szkoda ze nie można liry korbowej - ale dziady wędrowne w komunie były gonione przez system :)
to tak na marginesie
(znam Turcję jeszcze z czasów wielkiego exodusu Turków bułgarskich na Cypr, więc już kawał czasu temu)

Posted

Popieram Panbazyl. Czytałem- te informacje jakieś stare- pewnie są już zaktualizowane. Dziś zadzwonię do ambasady i dopytam.
Turcja weszła do FCI 17.10.2010, od tej pory zrobili małe Cacówki/najczęściej jednej grupy/ Cacib będą robili pierwszy raz, ponieważ umowa została podpisana wczoraj....
Do tej pory nikt z Polaków nie uczestniczył w ich wystawach, były psy z Polski ale w rękach Turków....

Posted

panbazyl napisał(a):
no czy w hali czy na zewnątrz, w centrum miasta czy na zatylu, czy mają zegar europejski czy bałkański - no wiesz - takie tam :)

wystawy na dworze, do tej pory halówek nie było. zegar europejski - znaczy wszystko punktualnie, teren wcześniej przygotowany do wystawy, puchary i nagrody w postaci karmy też mają. w zasadzie prócz ilości zgłoszonych psów tureckie wystawy nie odbiegają od naszych.

krzysio napisał(a):
Czytałem- te informacje jakieś stare- pewnie są już zaktualizowane. Dziś zadzwonię do ambasady i dopytam.
Turcja weszła do FCI 17.10.2010, od tej pory zrobili małe Cacówki/najczęściej jednej grupy/ Cacib będą robili pierwszy raz, ponieważ umowa została podpisana wczoraj....
Do tej pory nikt z Polaków nie uczestniczył w ich wystawach, były psy z Polski ale w rękach Turków....

jak się czegoś dowiesz, to daj znać, bo ja sama jestem w sytuacji, gdzie mam dwa psy. co prawda akurat jedzie ze mną małż, więc psy się "rozkładają" na osoby.
turcy dużo wcześniej robili wystawy niż weszli do fci i zapewniam cię, że polacy byli na tych wystawach ;)

Posted

[quote name='krzysio']A według Ciebie mogli uczestniczyć w wystawach jeżeli Turcja nie była w FCI?:crazyeye:
jeżeli dany kraj nie jest w fci, a organizuje wystawy, to tylko od niego zależy kogo i na jakiej podstawie przyjmują. tak samo rzecz ma się teraz z bih. wystawy robią, choć nie są w fci, ba my mamy nawet championat bih, tyle tylko, że dla krajów członkowskich fci on nic nie znaczy i na jego podstawie nie można zgłaszać do klasy championów. w bih przyjmują na wystawy także na podstawie rodowodów pkpr!
tak samo było z kazachstanem i tak było z turcją.
kynologia w turcji dość prężnie rozwija się od lat 80-tych przy dużej pomocy "merytorycznej" ze strony serbów.
i podobnie jak w serbii dużą popularnoscią cieszą się psy myśliwskie ( różnego rodzaju konkursy myśliwskie też turcy już od dłuższego czasu organizują ) i psy z grupy II zwłaszca rasy o charakterze obronnym czy stróżującym.

a tak na marginesie odnośnie przepisów o wwozie 1 tylko psa pogrzebałam na obcojęzycznych stronach też jest ten zapis:
http://www.tourismturkey.org/03-00-Trip-Show-Single.aspx?ImgSession=y&Actid=VISA%20FORMALITIES&Sub=VISA%20FORMALITIES

Posted

Ale czy FCI pozwala na uczestnictwo swoich psów w wystawach w krajach nie zrzeszonych?
Takie kraje oczywiście bardzo chętnie przyjmą każdego psa do siebie bo to wiąże się z opłatą za uczestnictwo, ale czy nam można na takie wystawy się zapisywać?

Prawdopodobnie przepisy dotyczące wwozu jednego psa dotyczą linii lotniczych... Pan z ambasady prosił o tel około południa wtedy napisze co ustaliłem.
Jest dużo chętnych na ten wyjazd a czasu niewiele więc chcę niejasności szybko wyjaśnić jeszcze przed wyjazdem do Wilna:)

Posted

krzysio napisał(a):
Ale czy FCI pozwala na uczestnictwo swoich psów w wystawach w krajach nie zrzeszonych?

nie ma żadnego przepisu zabraniającego członkom fci uczestnictwa w wystawach organizowanych przez kraje niezrzeszone w fci. sprawdziłam :p
wszelkie tytuły, osiągnięcia oczywiście do niczego się nie liczą, także tyle, że z czystej ciekawości i ze względów "poznawczych" można sobie na taką wystawę pojechać.

Posted

sprawdź. jest za to przepis mówiący o tym, że na wystawy organizowane pod patronatem fci można zgłosić jedynie psy będące własnością członków zarejestrowanych w organizacjach należących do fci lub mających podpisane umowy z fci.

Posted

narisowa napisał(a):
nie ma żadnego przepisu zabraniającego członkom fci uczestnictwa w wystawach organizowanych przez kraje niezrzeszone w fci. sprawdziłam :p
wszelkie tytuły, osiągnięcia oczywiście do niczego się nie liczą, także tyle, że z czystej ciekawości i ze względów "poznawczych" można sobie na taką wystawę pojechać.

a wyjaśnijcie mi przy okazji - jak to jest z wystawami w pkpr? Toż to też twór nie z FCI, choć z F.C.I.... To jęli mozna w BiH pokazywać psy zrzeszonych związków w FCi to tak samo można w PKPR????? Blondynka jestem i w dodoaku ciemna i proszę łopatologicznie mi wyjaśnić - choć wiem, ze to nie na temat Turcji, ale jako trochę jednak w temacie - moze być też na pv, żeby nie zaśmiecać.

Posted

Jestem po rozmowie w konsulacie Turcji.
Nie ma limitów na wwóz psów do Turcji. Psy muszą posiadać wszystkie wymagane dokumenty, badania przed podróżą....
Nie trzeba też starać się o wizy ponieważ takową wykupuje się na granicy i koszt to 15eu. Potrzebny jest do tego paszport ważny jeszcze przynajmniej 6 msc. Ważność wizy 90 dni.

Posted

krzysio napisał(a):

panbazyl napisał(a):
a wyjaśnijcie mi przy okazji - jak to jest z wystawami w pkpr? Toż to też twór nie z FCI, choć z F.C.I.... To jęli mozna w BiH pokazywać psy zrzeszonych związków w FCi to tak samo można w PKPR?????
FCI pozwala na wystawianie psów w wystawach zorganizowanych przez organizacje uznane przez FCI. I tak na przykład polskie psy mogą być wystawiane w USA w wystawach AKC - bo AKC, choć nie jest zrzeszone w FCI, to jest uznane przez FCI, czyli psy z rodowodami AKC mogą je mieć nostryfikowane w organizacjach kynologicznych zrzeszonych w FCI (takich jak ZKwP).

Natomiast PKPR NIE jest uznana przez FCI więc teoretycznie przynajmniej członkom ZKwP nie wolno uczestniczyć w wystawach PKPR. O ile dobrze pamiętam, jest o tym zapis gdzieś w regulaminach, ale nie chce mi się szukać... :roll:

krzysio napisał(a):
Nie trzeba też starać się o wizy ponieważ takową wykupuje się na granicy i koszt to 15eu. Potrzebny jest do tego paszport ważny jeszcze przynajmniej 6 msc. Ważność wizy 90 dni.
Potwierdzam. Mam przyjaciół, którzy jeździli na wczasy do Turcji i żadna wiza z góry dla obywateli EU nie jest potrzebna - wize wykupuje się na granicy.

krzysio napisał(a):
Jestem po rozmowie w konsulacie Turcji.
Nie ma limitów na wwóz psów do Turcji.
Z tym bym była ostrożna... Tylko dlatego, że dużo jest w necie o tym limicie, łącznie z zapisami od ludzi, którzy planują wjazd samochodem... więc to raczej nie jest przepis lotniczy. Ale skoro konsulat informuje inaczej, to pewnie przepisy się zmieniły. Niemniej ja bym tę opinię konsulatu poprosiła na piśmie, aby w razie potrzeby mieć jakiś dokument na granicy... Szkoda, że dopiero teraz planujecie ten wyjazd, bo kilka lat temu szkoliłam psa, który należał do ambasadora Turcji w Polsce i mogłabym się dowiedzieć szczegółów z doskonałego źródła... Niestety, tamtemu ambasadorowi skończyła się kadencja i wrócił do Istambułu, a nowego nie znam. :(